Ženski svet

|

Бр.

„Жена као помагач трговцу. Данас ћо бити врло мало мањих и ередњих радња, у којима не ће и жена мужу помагати. То је сасвим појмљиво; јер ко хоће да у својој радњи има поуздану, поштену и у раду запнтересовану потпору, тај ће у првом реду наћи то у својој жени, у своме садругу.

Оно је петина, да је у првом реду пезван човек да ради, а задаћа је жене, да води до мазлук, децу негује и васпита и мужу створи да му се мили огњиште, у ком би после трудног и напорног рада налавпо задовољства, Но, данас више нпсу одпови тако пдеални; јер је много Бута нетакпуто питање: да ли да се вођење домазлука и нега деце поверп некој трећој особи, а жена да се прихвати трговине, пошто ће жена одрисити неколико слободних часова, да мужу у његовој тешкој борби за оп. станак помогне, Па, у колико је тежа и жешћа борба, тим више је човеку потребан помагач, је. дан веран, одан, истим интересима одушевљен савезник,

себп дневно

Благо трговцу, који је у својој сапутници нашао ортака, једног ненакнадимог сурадника и доброжелећег саветника, помоћпика, чија оданост није плаћена златом. Осврнимо ее само мало, па ћемо видети оне трговце, који су се попели на високи ступањ, да добар део свога благостања имају захвалити неуморнсм труду своје ваљане жене. Може човек бити вредан и ваљан, кодпко хоће, може подузимати све, што му радњи доприноси; ели прави благослов, прави напредак донела му је ипак помоћ женина. Она му је била у потпуном емпелу помоћница. Она је била уз њега у огорченој борби за опстанак, она је делила се њиме радост и успех, па ако се доцније можда још и одрасли вин стави у службу радње и од родитеља започето са младачком енагом настави и прошири ~ тада може такав трговац о себи рећи да је уз себе најбоље помоћнике имао.

Употреби време! Многи трговци су врло друштвени људи те се радују, кад пх по који познаник похеди у радњи им. У пркос уобичајеним таблицама, које походпоца у мање или више дигкретном обли. ку опомању на то, да је време новац, те му веде, да у кратко рекне оно, што има да каже, пробрбља се много времена узалуд и без икакве користи.

То знаду сви трговци па ипак кад год им ко дође а сни веде: „ТА останите још мало!

ЖЕНСКИ СВЕТ

(берл 21

Ваљда Вам није баш таке хитно а мене ништа не задржавате“.

Трговац, па ма имао бог зна како мало посла, задржан је, кад год му ко дсђе, да се разговара. Ваљан трговац треба вазда себи да нађе посла па бат ако и ништа друго не радп, него само премпшља о свом стању, корист,о је себи више, пего да се разговарао и најзанимљивије. Ко се у радњи навикне на забаву, брзо ће је занемарити. Кад онда не дође нико, а њему је онда дуго време, онда пак није већ више далеко, кад ће отићи у оближњу крчму на закуску, да онде са неколико својих пријатеља „рекне коју.“ Но то је онда већ почетак крају. Ти састанци бивају све дужи, поеле дође мало и карта на ред те се донде вредни трговац етане све то више ослањати на туђе људе па тек доцкан опази, да га је упропастпло то, што је волео да се разг.вара. За то би требао свако у свом дућану велпким словпма да даде написати: Време је новац. »Трг. Кал,«

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Друштво за чување народног. здравља у Београду отворило је п ове јесени о свом трошку две школе за сељачке домаћице, једпу у Младеновцу (гелу, близу Београда), а другу у Бачини (округу моравском). Школе су отворене почетком октобра и трајаће 6—7 недеља. Олзпв је, како веле, врло леп од стране сељака, а рад у школи преузели ву лекари, учитељи, свештеници, сеоски скопсми и угледне домаћице, које су и прошле године у тим школама радиле.

Зар не би могле оге зиме таке школе завести и наше задругз помоћу својих домаћина п учитељских снага 2

књижевност.

Мали ђачки календар. Г. Мих, М. Станојевић, учитељ београдски и уредник „Учитеља« издаје и ове године »Мали ђачки календар“, у коме ће се штампати све оно, што треба једном ђаку за потсет као: школске молитве, школ, закон, дужности редара, правила о владању ђака, здравстена упутства и т,д. У календару ће бити и све песме, које се у четир разреда осн, школе предају и декламују. Даље: поучне приче, загонетке и многе друге поуке и забаве, Цена је: 040 дин, или 40 потура, Наруџбине ваља слати само уз готов новац на уредника или штампарију „Давидовић« и сваки учитељ пили учитељица може од скупљеног новца задржати 10%, за свој труд.