Ženski svet

Бр. 1. ЖЕНСКИ СВЕТ бтра 9. Члашицама Добротворних Задруга Српкиња. Гђица Мара Цзијановићева отво- Зато смо ми са гђицом Цвијановиће-

рила је скорим у Загребу у кући Српске Школе (Прерадовићев- трг 8.) лепу радњу женских ручних радова. — Оаза је квалифакована учитељица те струке, радила је као учитељица и практично, па јој је ради њених особитих врлина и стручних способности поверена и управа школе, женских ручних радова, а у књижарској радњи свога брата, Светислава Цзијановића, познатог књижара у Београду, извештила се и у послозном саобраћају са интелигентном публиком.

То је учинило, да су поврвиле све интелигентне учитељице и ученице, као и остале вредне и радине госпође и госпођице у ту одличну стручно всђену радњу, па ту добију све што им треба, из веште и стручне руке, а уз то за све те послове сваку упуту, поуку, савет, обавештење и т. д.

Многе чланице Загребачке Добро: творне Задруге Српкиња помажу и раде колико доспеју, кад навале послови, а гђица Цзвијановићеза не доспе да их савлада. Многе вредне руке нашле су и добиле ту стално занимање, па раде код куће — уз своје остале домаће послове, кго што се и у свем осталом свету вредне варошк«е госпође и госпођице забаве по који час таковим лепим финим и интересантним пословима кад доспеју. Таковом корисном забавом и зарадом подмирује се најлакше све што за тоалету или какозу другу нузгредну или фамилијарну потребу треба. Или се из тога купују књиге, ноте, чине се по: клони или се који страни језик учи, или се у штедионицу улаже и штеди или се које сирото дете обује, сбуче, или му се купе књиге, једном речи, у сваком месту на све стране нађе се места за коју добротворну потребу.

вом удесили, да се постара за сталан рад и сталну зарзду за госпође и госпођице, које желе да раде код куће — кад јоспевају; а за одраслије госпођице удесиће она поред свога ду“ ћана сталну школу, где ће се стално радити, учити — а према вештини и лепо зарађивати, а после ће те веште ученице моћи код куће — уз остало домаће занимање — свој посао про“ дужити.

(С тога молимо све чланице Загребачке и друге Задруге, нека — по својој добротворној дужности — све ово тумаче и протумаче сваком приликом и свима ваљаним Српкињама, па да се и наше Српкиње користе овом лепом приликом где се може учити и научити стално радити па и зарадити. — Кому не треба зараде — а вредан је — тај може својом часном зарадом добра дела чинити, помагати кога свога или болне, бедне и оскудне, а без да крњи своје готово, редовито, одмерено.

Привредник се стара, као што је познато. заједно са нашим Женским Задругама Српкиња и за привредно подизање и унапређење Српкиња и целог Српства, па зато молимо да нам у том правцу свако своје предлоге чини, мисли излаже, јер ми желимо да чујемо свакога, и да на основу свих тих искустава послужимо и ко. ристимо свима, ко жели и ко хоће да

ради.“)

#) Овај предлог учинило је Српско Привреддно Друштво Привредник у Загребу чланицама тамошње Добротворне Задруге Српкиња, а ми са наше стране предлаљемо и свима осталим Српкињама да се послуже овим лепим приме-

гром. А ко жели још ма каква даља објашње-

ња, нека пише Привреднику У Загреб па ће добити — уверени смо — сваки жељени одговор и упутство. Ур.