Ženski svet

Стр.112.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 5.

говорио је о драмском песништву слављеника начеоник ерп. нар. позоришта, г. А. Хаџић, а публика, која је дупком напунила позориште, изазвала је песника више пута и повикала: живео! којима се и ми придружујемо идовикујемо: живео наш дични песник др. Лаза Костић!

Добротвор. Коста Кашиковић, угледни мостареки трговац умро је лане, а његови синови обућари као наследници покојникови, који воде радњу под фирмом Браћа Ј. Кашиковићи поклонили су мостарској српској правосл. општини магазу у вредности од 16.000 К у спомен очев и забележили име свога оца неизгладивим еловима у ред добротвора општинских.

Учитељеке тековине. Српско народно учитељство са основних и виших девојачких школа Митрополије Карловачке основали су пре 17 година свој Српски Учитељски Конвикт у Новом Саду“, те су из чланарине и народних прилога купили кућу и у двапут дозиђивали просторије, у којима се издржава до 80 које мушке које женске учитељске и друге народне деце, која се уче овде у средњим и стручним школама, Деца имају ту стручан надзор, поуку и све пздржавање по тако умереној цени, да би у данашње скупо време за тако препитање бар двапут толико платили у приватним кућама.

Охрабрено тим успехом пошло је то учитељство даље,

Пре 6 година основало је опет у Нов. Саду своју Новчану Задругу, коју је лане претворило у деонпичарско друштво са 50.000 К капитала и назвало га »Натошевић« по имену свога учитеља и првог глав. школ, референта пок. дра Ђорђа Натошевића. Тек што је отпочело било свој рад а фирма: Браће М. Поповића, која је радила велик књижарски и штампариски рад, падне у конкурс. — Ово учитељско деоничарско друштво дође на мисао да купи и књижару и штампарију, што је и учинило пре месец дана и сад овострано учитељство има четир своје уста“ нове: конвикт, новчани завод „Натошевић «, књи: жару п штампарију.

На учитељима и њиховим пријатељима је сад, да потпомогну ова подузећа, ако хоће да и свој и народни углед подигну на више,

За администратора српске карловачке патријаршије именован је од Њ. ц. и кр. Величанетва Франц Јосифа 1. будимски епископ, Њег. Високопреосвештенетво г. Лукијан Богдановић и већ је примио своју дужност. С адми-

нистраторством подарио му је краљ и одличје кр. тајног саветника.

40 годишњица. Српско црквене тевачко друштиво у Там. Ковину славиће о Духовима о. г. своју 40-годишњицу опетанка.

Српски нар. учитељ у Госпођинцима (Бачка) г, Мита Пејић прославио је у ужем кругу ево“ јих пријатеља светле недеље 20. априла (5. маја) о. г. 40-годишњицу свога ревносног и савесног учитељевања.

Нове српеке земљорадничке задруге Основане суу Габошу (Срем)и у Мазину (Лика). — Даље је основана и од суда потврђена и у званичном листу обнародована, те је и рад отпочела Српска земљорадничка задруга у Дебелом Брду (Ликајиу Плочи (Личко-Крбавска Жупанија.)

Једанаести конгрес нашиг Ортскиг Фемљо“ раднички Задруга одржаће се ове године према решењу пленарне седнице управног одбора ОСавеза Српских Земљорадничких Задруга у Беловару (беловарско крижевачка жупанија). Дан самога одржања одредиће се у своје време.

Број наших задруга у 1. четврти ове године. На завршетку ове четврти године, то јест 31. марта, било је свега 260 српеких земљорадничих задруга у чланству нашега (Оавеза. Осим тога има још леп број већ основаних задруга, које чекају само на судску потврду, а и леп број задруга које ву у оснутку.

Резолуција 19. немачког задружног збора, који је одржан у Бону г. 1903., гласи: Земљорадничке задруге имају задаћу, да својим чла. новима осигуравају примеран особни кредит и да их тако ослобађају од кајишара, а уједно да их тиме господарски јачају и независнима чине, као и то да смисао за штедњу буде и унапређују у њиховом делокругу и подручју, у свима слојевима, особито међу надничарским, радничким, служинчадским и осталим спромашнијим слојевима, као и међу децом.

Отварање чувеног меленачког купатила Русанде биће 1. маја. У лековитом свом успеху је ово купатило равно чувеном Пишћијану и блатној купци Лукач купци у Будимпешти. „Лековиту снагу купке врло хвале који болују од севотина, хроничних · реума, скрофула, кожних болести. А изврсно лечи женске болести и костобоље. Многоме је болевнику меленачка. А санда“ повратила здравље, п нека је болесницима, који од горњих болести пате, топло пре“

сањао аи 27.

Ра а