Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Жена на Истоку и на Западу.

Јавно предавање Савке Суботићке одржано у Бечу у научном клубу 17. (30.) новембра 1911. а осам дана доцније и у Будимпешти у клубу мађарских феминискиња.*)

Савка Ј. Суботића.

И у културном животу народа има прилива и одлива. Та дизања и спуштања не бивају само снагом или слабошку кога народа, њих стварају још више спољашње промене, које се збивају у тишини, а у којима историјски догађаји играју највеку улогу, нарочито ратови. Сва та колебања имају знаменит значај и по положај и цену жене у опште и по њене односе према мушкарцу. Гркиња беше идеалискиња, кад је била јелинска култура у најбољем јеку, њено биће беше препуно у унутарњем распознавању cpeke, која животу пружа све златне зраке. С тога се може узети за образац етичном и нравственом животу жене. Узор женске лепоте приказан је пластично у Венери са Мила. Отмена Римљанка беше еманципована. Као удата жена била је она неограничен господар над својим имањем и робовима, с којима је често грозно поступала. Али било је и племенитих жена, било је таквих, које се бавиле философијом. Идеал античком човеку беше говорник. Није њима било стало *) Ово је друго предавање пред горњим клубом

само до тога, да знају лепо говорити, него и до тога, да знају и обликом и садржином и бранити оно, што рекоше. Те жене, што духом одвајаху од других, беху од велика уплива и по јавни живот и на њихову протекцију давало се више него на мушку па чак и у државним пословима... У дружењу са мушкима била је Римљанка слободна и безобзирна, отуд пега на њезиној нравствености. 0 баснословном расипању, о раскошу Римљанке и о свему томе ми једва да појма имамо. Далеко би нас одвело, кад бисмо се упуштали у појединости, како су оне живеле. А сада, после прилива, долази одлив. У осмом столеку сазваше концил у Ахену, где се између осталог повела реч и о томе, еда ли је женско мислено биће као мушко и да ли има душу. И решише та питања у корист жене, али с тешком муком. Робиња, инферијорна, идеалискиња, еманципована. Као што је код четири темпераментакарактеристично оно, што је претежније, тако је и са положајем жене у њезину историјском бићу. Журба за еманципацијом је прирођена човеку, она се мења само по спољаш, а позвана је већ од клуба и на треће предавање. Уредн.

Łр. 3. Нови Сад, 1. марта 1912, XXVII.

В Л А С Н И К: . |. ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. М Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. Д rr 6 Иретилата, рукописи и ске што се тиче листа, шаље се на уредни- • штво Нови Сад (Ujviđek). V

ИЗДАЈЕ И .УРЕЂУЈК: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН. Цена: на годину 3 круце; за Србију З l /., динара За све остале земље 3 1 / 2 франка у злату. Поједини бројеви 30 потура.