Ženski svet

Бр. 39

_ ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 69.

почечку ове 1913. г. Председничко место заузео је поново Коста Јорговић, сликар.

, 4. „Добротвор“. Нови Сад има, поред Добротворне Задруге, и друго једно хумано подузеће, има тако звани „Добротвор“, удружење за посмртну потпору наследницима. Друштво је основано пре 15 година и непрекидно стоји под управом Данила Слепчевића. У том друштву је пет кола основано, а у сваком колу има по 600 чланова. Друштво је српско, али прима чланове свију вера и народности. Чланом може бити мушко и женско од пуног узраста почињући па до своје 55 године, чим уплати прописану чланарину од 20 К у четир и пет месечних рата и онда за сваки смртни случај по 4.20, 520 или 620 К — према годинама старости. Ако умре такав члан ма после по године свога уписа, исплаћује се његовим наследницима 1000 К,аако умре после године дана и више, онда по 2000 К. Кад уплати тако за њих 300 чланова из свога кола, не плаћа даље, али му зато ипак наследници добијају 2000 К. До сад је то друштво исплатило појединим наследницима: 1,294.000 К, и има свога капитала преко 200.000 К. Друштво је солидно и може се препоручити нашем свету. Ко се жели уписати нека се писмом обрати на »р.Ђтофуот« — Пјудек, па ће добити опширнија обавештаја. Друштво је заказало своју 15. редовну скупштину за среду 13. (26.) марта о. г.

300. годишњица куће Романова. 21. фебруара (6. марта) о. г. навршило се 300 година, како је 17. годишњи Михајло први члан из породице Романова сео на престо руског великог царства. Тај чин прославила је свечано цела пространа Русија, а нарочито престонице Петроград и Москва. Народ руски хоће да очува тај чин у добротворним и просветним установама, које ће подизати у свим већим местима. (Сами петроградски новчани заводи приложили су милијон рубаља, да сеу спомен ове 300 годишњице подигну хумани и просветни заводи; а то исто чинии Москваи Кијев и остале руске велике вароши.

Жртва науке. У фебруару месецу ове године наишли су на смрзнута тела капетана енглеске флоте Скота и другова на јужном полу земљине осовине, куда јепо други пут отишао овај неуморни истраживалац јужног пола. У белешкама, које су нашли код њега сазнало се, да су њих четворица од умора и изнурености Клонули и од глади и зиме поумирали, без да су допрли до праве јужне тачке. Колико је то тежак и патнички пут не да се ни описати, па и опет се ето нашло људи, који залажу живот свој, само да дођу до истине научне. Капетан Скот има остарелу матер, жену и малог синчића и кад је већ видео да ће умрети, у своме последњем рукопису препоручује ту своју породицу милости и бризи свога дарежљивог народа. И народ се заиста при-

хватио породице изгинулих научних јунака а у знак својег признања ожалио их тако свечано, да је на парастогу учествовао и сам енглески краљ Ђорђе У. са целом владом, лондонским градским начелником, војничким и свештеничким великодостојницима. Људма, који се жртвовали за науку заслужују поштовање од целог света, те им и ми довикујемо: Слава!

Забаве. Добротворна Задруга Српкиња у Задру приредила је и ове године лепу светосавску забаву с игранком уз суделовање срп. певачког друштва „Бранко“ и тамбурашког збора питомаца „Православног сјеменишта“ а у корист задружног фонда.

Исто тако приредиле су забаве с игранком и томболом: Добротворне Задруге Српкиња у Бос. Градишци на Сретеније 2. (15.) фебруара, о. г. у Турском Бечеју 9. (22.) фебруара, а Село с игранком: Добротворна Задруга Српкиња у Бос. Новом, уз добровољно суделовање срп. певачког друштва „Крајишник“ на масне покладе 17. фебруара, (2. марта) о. г. све три у корист благајне.

Српско Девојачко Коло у Сентомашу приредило је П. јавно предавања 10. (23.) фебруара о. г.

Парастос. Српски Привредник у Загребу приредио је шестонедељни парастос своме добротвору Михајлу витезу Зубовићу, кр. уг. домобранском мајору, витезу реда жељезне круне Ш. степена и т. д. у недељу 24. фебруара (9. марта) о. г. Слава му!

Верени и венчани. Г-ђица Олга Козијакова, кћерка апотекара и поседника шидског Милана Козијака, верила се с г. др. Игњатом ПЏавласом, адвокатом новосадским.

Г-ђица Божица Ћеранић, чланица женске задруге у Грачацу венчала се на архангела Михајла с г. Буром Подкоњаком, учитељем више пучке школе у истом месту.

ЧИТУЉА. + Др. Милоје Милојевић. Стара Паланка у Бачкој изгубила је 11.:24.) фебруара г. г. свога

одличног сина, њена околина родољубивог пре гаоца за све што се клони добру и напретку народа, а многобројна породица свога брижног родитеља и хранитеља, дра Милоја Милојевића, адвоката, у најбољим годинама, у 48. години живота. Његовим заузимањем подигла се и одржала у Паланци српска читаоница, његовим саветом. и бодрењем никла је тамо и Добротворна Задруга Српкиња па и другелепе уста нове. Бог нека га прости, а његовој честитој супруги Зорки, пуници Марији Ивановићки и

· ожалошћеној деци: Невени, Момиру, Нади, Вери

и Јелени, нека Бог даде утехе! + бтеван П. Петровић. У недељу 10. (23.) фебруара о. г. сахрањен је у Башахиду, где је