Ženski svet

Бр. 6.

И опет капетан настави весеље.

Све је било у свом реду. Велики је Титаник мрвио и дробио пред собом велике санте и крчио их испред себе.

Али си му на путу наилазиле све веће, док га није једна — зелика као право правцато ледено брдо — лочекала, пробила и Титаник је потонуо... једна страшна погибија.

Како је текла истрага, знамо. И врло је важно, да добро упамтимо, да је и тој великој пропасти опет крив алкохол, у облику шампањскога скупоцјенога вина, који је смотао памет капетану, Да је капетан био слободан од алкохола, он би изашао да види сметње. Али он то није учинио, јер је био у канџама алкохола, био је само мало »добре воље», како за себе веле тако

звани умјерењаци, па му се чинило да.

је паметнији, јуначнији и јачи него обично. То је у таквом расположењу мислио и за Титаник, и пропаст је наступила. Да је капетан био пијаница, друштво би га свргло и предало управу способну човјеку. И не би дошло до овако страшне пропасти. =

Пропао би он сам. Скончао би негдје онако, како већ обично скончавају пијанице. Али он није био потпуно пијан, него само мало омамљен, а то је већ довољно, да не буде кадар просуђивати ствари око себе онако, како је потребно, и тако је свршио.

Ето нам опет ужасне слике, да нам покаже страшан примјер, куда воде опојна пића, па макар се пила не знам како умјерено.

Овако пише »Нови Нараштај«, лист за сузбијање опојних пића, за школу и дом, орган Друштва Апстинената у Хрватској и Славонији, што га ево већ тре годину издаје и уређује Никола Т. Ђурић.у Загребу, Качићева улица број 18. Цијена му је 4 круне на годину, Ђаци, војници, жељезничари, лугари, чланови соколских друштава, земљорадничких задруга и других удружења добивају лист за 2 К на Годину, ако их се скупи бар пет претплатника, па одреде између себе једнога, на кога се шаље свих пет примјерака.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 143.

И ми са своје стране препоручујемо нашим читаоцима „Нови Нараштај , да га што више рашире у народу, јер ће му његове поуке из борбе против пијанства највише користи донијети, јер је ова застарела заблуда код људства узела већ такав мах, да га ускоро сасвим изроди.

Уредништво.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА.

Босанцу. Немамо ни од једне тражене године све бројеве. У свакој години фали по 1 (1905) по 2 (1907.), а по 3 (у 1906.) броја. Овако састављене можете добити, ако желите, по 1 К сваку годину. у

Песме, у којима се опевају само очи, уста, коса и т. д. драге, нису више за јавност.

Дубровки — Загреб. Покушајте, ако добро испадне, бићете и Ви и ми задовољни.

Г ђи Олги 6. Зановић, Сан-Франциско. Примили смо претплату за тамошњих пет претплатница; хвала на љубави! Шта је са друге трир Хоћемо ли им и даље слати листе Поздрав!

К 0. Д. Лапац. Забацило се у штампи, не · можемо да нађемо Ако имате концепт, пошаљите наново.

Овом приликом јављамо Читаоници и Књижници у Жупањцу и „Побратимству“ у Фочи, да нам је враћен лист с поште са ознаком; „Не постоји више“. Коме да шаљемо даље, јер је лист плаћен за ову годину2

Молимо новце за „Женско Питање“, или књиге што нису продане.

Уредништво.

Јавна захвалндет.

Госпођа Марија и г. Каменко ] Јовановић поклонили су Добротворној Задрузи Српкиња Панчевачких К 50(педесет круна) у место венца на одар покојној Десанки др. Душана Бошковића рођ. Ћурчин. Истим поводом поклонили су К 50 (педесет круна) гђа Софија П. Јовановића; К 50 (педесет круна) г. др. Панта Теодоровић, К 20 (двадесет круна) гђа Бојана и г. др. Никола Драгићевић.

На овим поклонима изриче се дародавцима најтоплија захвалност.

Панчево, 4. (17.) маја 1913. АНКА К. МИЛУТИНОВИЋА

председница.

АНЂЕЛИЈА С. КЕШАНСКА

тајница,