Ženski svet

Стр. 172. ЖЕНСКИ

СВЕТ Бр. 7 и 8.

трошка те се са својим пошт. г. председником одазваше нашем позиву, да увеличају забаву нашу и очарају својом дивном песмом све присутне. А тако исто захваљујем и нашим вредним овдашњим суделачима, који показаше и опет, да су вољни у сваком случају бити нам у помоћи. Уједно се захваљујем и нашој вредној чланици, гђи Марији Влашћалић, која се трудила око свега и још тако лепо научила своје мале ђаке, да нам и они пруже дивно уживање. А после свију да још захвалим нашим милим чланицама, које нам ево доказаше, да схватају заиста прави циљ наше задруге. Та — наша је задруга јоште врло млада — једва 29, године —; дакле у тако кратком добу развила се она од ситног дрвцета у лепо, велико и кршњато стабло .. Ми нисмо одбили ни једну сироту, која је затражила у нас помоћи и помоћи била вредна. Ми смо дали припомоћи свакој просветној и хуманитарној установи, која је то затражила и колико су дозвољавале наше скромне прилике ... Главно је, да смо помогле, где је год требало. И ја мислим, да могу поред оваког рада као председница ове задруге казати с поносом, да смо ишле правим путем и тежиле оном циљу, коме треба да тежимо... Па зато би требало да се радује с нама и све овомесно грађанство. Ипак није тако. Правила нам се сметња од стране наших интелигентнијих суграђана, а ми смо желећи мирна и сложна рада — ћутке чекале, не би ли се смирили узбуркани вали... И кад то не могосмо дочекати, усудисмо се подићи из тих узбурканих таласа, да после више од годину дана учинимо нешто

и за нашу благајну, јер смо прошле године радили све и дали сав чисти приход — 7200 Ф# — у културне и хуманитарне цели. Па кад угледах овде у лепом броју искупљене наше миле задругарке, срце ми је заиграло од радости. Тиме су доказале да ихништа и нико не може да одврати а да не раде с нама заједно за бољитак и напредак наше задруге, — за корист и напредак нашег милог народа... А кад смо ми сложне, биће нам у помоћи и милостиви Бог!... А коме је Бог у помоћи, кога он брани и штити, тај не треба да се плаши ни од кога... И ми данас можемо мирне душе да запевамо: „богје с нама... ИТ. Д.

Говор председничин прекидан је честим и громким „Живела нам председница! Живела женска задруга!“

По том је родољубиви председник сомборског певачког друштва госп. др. Ј. сЛалошевић изрбкао красан говор цртајући несретне и јадне прилике, што владају међу Србима како у друштве-: ном тако и у политичком животу...

И тај је говор прекидан бурним „Живео! Живео председник!" ...

Игранка је потрајала све до зоре. Тако је и ова наша забава успела у сваком погледу, што је и заслуга одбора, а нарочито гђе председнице, која уме да освоји својом љубазношћу срца грађанства. Посетиоци ове забаве сетиће се радо пријатних часова, што их проведоше те ноћи у дворанама срп. нар. школе; а одбор задруге наћи ће јамачно опет прилике, да сакупи на својој забави тако леп венац грађанства. ВР.Ј.

Винер НЕИЗБРИСИВ А Е

Због нагомиланог материјала издајемо и ове године у напред 7. и 8. број нашег листа т. ј. за јули и август месец 0. г. што молимо да се узме на знање.

НЕ Поново молимо поштоване дужнике, да се одуже.

Уред.