Židov

polemizovati sa ljudima, koji ne će da vide istinu (zašto ne će da je vide, to je normalnom mozgu nerazumljivo; mi smo već tako daleko od ovih maušlovskih kreatura, da ih više nemožemo razumjeti!) Idemo na rad, da židovski narod naučimo uspravno stajati i hodati, i ispravno gledati i mislitiAsimilanti, koji ne nadju pravodobno priključak svome narodu, koji si utvaraju, da svijet stoji, jer se oni ne miču, oni će se brzo uvjeriti o svojoj zabludi. Naći će se na blatnoj cesti prezreni od židovskoga kao i od svih ponosnih članova drugih naroda, a pregaženi po neprijateljima židovskoga naroda. I bit će im pravo, jer nijesu htjeli da vide istinu. Iz kukavičluka i ropske pokornosti padali su u prah pred svakim nežiđovom, a pogotovo pred kakovim policajcem ili čak pred jednom vladom Tko nedostojno živi, ne zaslužuje dostojniji svršetak. Upravo su nam stigle vijesti o »Deutscher Volkstagu« u Beču. Što velite filosemitizmu vaših njemačkih inovjernih suplemenjaka gospodine Simone Rendi? Ben-Cijon. Šekel i centralni fond 5678. Unišlo je od 12./9. do 25./6. 1918.: Bojište (Jakob Alkalaj) 5 članova K 10-—, Travnik (dto) 1 član K 2-—, Sarajevo (dto) 4 članova K 8- —, Jagodina (Dr. Pto), 20 članova K 43‘Micske (Azriel) 1 član K 4-—, Bojište (Dr D. E.) 1 član K 10-—, Bjelina 20 člana K 75-—, Bihać 10 članova K 24- —, Žepče 10 članova K 45 - —, Zagreb 42 člana K 125. Ukupno 114 članova, 346 kruna, a sa prije iskazanim 1441 sa K 5021.61. Židovski pjevački zbor u Zagrebu. Već odavna osjećala se potreba, da se njeguje židovska pjesma i u Zagrebu. Stoga su prijatelji žid. pjesme ustrojili pjevački zbor, koji će u prvom redu njegovati žid. umjetnu i narodnu pjesmu. Pjevačice i pjevači dobro došli! Svatko tko ima interesa može da stupi u taj zbor. Prijaviti se može svaki dan, izim subote i nedjelje, u upravi „Židova 11 (Petrinjska ul. 22) od 2—5 sati popodne. Dobrotvori Žid. akad. pot. društva u Zagrebu. „Žid. akad. potp. društvu“ pristupili su nadalje kao članovi utemeljitelji: Albert Hertmann, S. Reisner,

kr. savjetnik Šandor A. *Aleksander, Matija Freund tvornica cigaret papira, N. N. sa K 200 zatim Artur Kremen, Virovitica, S. Kabiljo, Banjaluka, sa 150 K, zatim Simon Edo Stern, Josip Cohen, A. Hochsinger, M. Fricdman, Jacques Lachmann, Rudolf Neumann, Max Hafner. Max Altschul, Izidor Steiner, Brod n S. st. Fuchs & Mahler, Brod n/S, Vatroslav Fiirst, Brod n/S. Jakob Geršković, Bučje, Isr. bog općina, Karlovac, A. Frčhlich, Karlovac, Isr. bog. općina Koprivnica, Samuel Rendeli, Zabok, Mavro Augenfeld, Vinkovci, Dr. Fischer, Bjelovar Dr. V. Reinsr, Karlovac, Josip Adler, Brod n/S sa 100 K. Svim plemenitim darovateljima zahvaljuje se društvo najtoplije. Pretplatnicima na uvaženjel Prisiljeni smo da poradi velikih poskupljivanja tiskarskih troškova povisimo pretplatu po-, čevši od 1./Vlt.o.g.na: K. 14'—za cijelugod, na KT — za l /s god- nI K.3 50 za l /i god a cijenu za pojedini broj na 60 filira.

ŽIDOVSKI NARODNI FOND Svrha je Židovskog narodnog fonda da u Palestini , kupuje » slile zemljište, koje će ostati neotudjivim imetkom židovskog naroda. Zid. narodni fond utemeljen je na V. cion. kongresu god. 1901. i posjeduje vet preko 8. milijuna kruna. Prihodi neprestano rastu, ’ a iznosili su god. 1917. oko 2 i pol mil. kruna.

Herzl u koloniji Rišon-Lecijon.

Bilo je dana 27. listop. 1898. Pred ve«er stigla je kočija s putnicima iz Evrope u glavnu ulicu kolonije. Netko je izmedju putnika prepoznao pokojnog vodju. Herzl, Herzl! Kao glas o požaru raširila se vijest o dolasku i za nekoliko časova bijaše cijelo pučanstvo kolonije na nogama. Medjutim se je Herzl odvezao u Rotschilđove podrume. Dok je Herzl bio u podrumu, silno je poraslo očekivanje i čežnja pučanstva, da vidi i čuje Herzla. Na brzu je ruku svečano iskićen bet-am (kuća za skupštine), kojeg za čas dupkom napuniše ljudi. Muževi, žene i djeca, sve je pohrlilo u bet-am. Mnoge su žene ponijele i svoju dječicu iz kolijevke. Neopisiva napetost vladala je u množini. Kad se ukazao Herzl na vratima, kad su kolonisti ugledali njego/u pojavu, koja je izazivala svakoga na udivljenje i štovanje, tada zaoriše dvoranom radosni, burni poklici ~Hedad“, koji se neprestano opetovahu, sve dok Herzl nije zapremio priredjeno uzvišeno mjesto na čelu dvorane. Ovdje ga je pozdravfo u ime kolonije starješina.

Hezl bijaše duboko ganut. Rišon Lecijon bijaše prvo židovsko selo, prva židovska kolonija u Palestini, koju je upoznao. To je on naročito istakao u svom odgovoru. Govorio je o blagostanju, o osebujnoj ljepoti naravi naše domaje, o vječnom čeznuću židovskog naroda i na novo probudjenoj nadi za narodnim preporodom. Bez daha slušali su svi nazočni oduševljene riječi velikog vođje. A kad. je dr. Herz. završio, tada se tresla cijela zgrada od urnebesnih poklika „J’hi doktor Herzl. J,hi hanasi!“ (Živio doktor Herzl, živio knez!) Sutradan je otputovao Herzl, praćen počasnim banderijem mladih kolonista.

Citati iz Herzlovog „Judenstaata".

. . . Držim, da sam shvatio antisemitizam, koji je dosta zamršeni pokret. Promatram ovaj pokret kao Židov, ali bez mržnje i straha. Držim, da sam u antisemizmu dobro prepoznao ono, što je u njemu surove šale, niske zavisti, baštinjene predrasude i vjerske nesnošljivosti alj takođjer, što je u njemu umišljene samoobrane. Držim, da židovsko pitanj e

nije niti socijalno, -a niti vjersko pitanje, premda katkad čini takov dojam. Ono je narodno pitanje i da ga riješimo, moramo ga učiniti svjetskim pitanjem, kojega će morati riješiti u savjetu kultu.rnih naroda , . . * * * . . . Svagdje smo nastojali, da poštenim načinom nestanemo u narodu koji nas okružuje i samo smo htjeli da očuvamo vjeru svojih otaca. Ali nas u tome priječe Uzalud smo vjerni i mjestimice i pretjerani patrioti, uzalud pridonašamo iste žrtve u dobrima i krvi kao naši sugradjani, uzalud nastojimo, da povećamo slavu naših domovina u znanosti i umjetnosti, a bogatstvo u trgovini i prometu. U našim domovinama, gdje živimo već nekoliko stotina godina proglasili su nas tudj inčima. ♦ ♦ * ... Ja držim, da nam ne će dati mira* Medjutim, pritiskom i progonima nas ne mogu uništiti. Nijedan narod u istoriji nije izdržao tolike borbe i patnje. Izgredi protiv Židova imali su za posljedicu, da su otpali samo slab ići. Jaki Židovi vraćaju se prkosno svome plemenu, čim buknu progoni.

Izkaz darova

iz jugoslavenskih austrougarske monarkije. Za vrijeme od 10./VjL do 25./VI. 1918. Adresa za listove Ž. N. F. Zagreb, Petrinjska ulica 22. Za novce ; „Banka za trgovinu, obrt i industriju", Zagreb, za tekući račun Ž. N. F. P Samooporezi vanje. Garnizon. Oskar Berger Meuthausen 2.—. 2. Bojište. Dragan Klein 5.—. 5.

Zagreb. B' not Cion. Po 6.—: Ignatz Rosner, po 2. — Jakša Wegner, Fančika Neumann, Zora Neuser, Paul Neuberger, Jelisava Schreiber, Weiss Zlata, po 1. Milka Freiberger. Milka Herlinger, Frida Lausch, Minka Briill, Slava Adler, Anka Aschner, Anka Sauerbrunn i Olga Fuchs 26. 33. Škrabice. Brčko. Povjerenik Leo Kattan: Hram 7.-*, Lezo 1. Papo 72.—. 79. Bjelina. Zadik Baruch 40.—. 40. Zemun. Povjerenik Josef Elias: Erna Sasson 30.—, Benj. Becherano 8.40, Klara Elias 3.20, 1. lsahar 4.—, Moritz Sasson 6.—. 51.60 Zagreb. Povj. Josip Mevorach: B’ not Cion 46.70, Mirjam Weiller 31.—. Ured Ž. N. F. 18.—, Adolf Licht 41.38, Josip Cohen 25.—. * 162.08 332.68 Zlatna knjiga. Tuzla. Povj. Luise Zaloscer ; Upis Mirte Pesach 142. —. 142. Masline. Zagreb. Ljudevit i lsabela Klein 2 masline na ime Josip Klein u gaju Bargiore 20. —. Nedeljno društvo kod Hilde 2 masline na ime Anton, Anka Freiberger i Hilda Freiberger 2Ć.—, Simon Kron za povjerenje na ime Šimo Spitzer, aza vožnju na ime Frida i Šimo Spitzer 2 masline 20.—, Klara Barmaper za uslugu Šimi. Spitzer 2 masline u gaju dr. H. Jacobi 20. Oskar Heitn na ime Irena Heim u gaju dr. H. Jacobi 10.—, Vlatko Donner na ime pok. Amalije Wolfsohn 10.—, Samuel Atias u gaju Bargiore 10—, Lav Stern u Herzlovoj šumi na ime Teodor Herzl 10.—, 120.—• Bjelina. Povj. Zadik Baruch: Luna Alkalay na ime Izak H. Alkalay 20. Prijedor. Povj. Gustav Seidemann: Prigodom dječje pretstave na ime pretstavIjačica, Fimke i Mirjam Mevorach, Klare Mosković i Rahele Stern 4 masline u vrtu Mazalte Pesach 40. —, E. Orun masline na ime Oideon Seidemann u vrtu istog 10—. 50. Banjaluka. Sakupljeno kod Angele L6wy na ime Mazalte Pesach u vrtu iste

BROJ 13

»ŽIDOV« (HAJ’HUDI)

5