Židov

Od 1. I. 1918. do 25. IX. 1918. unislo je ukupno K 96.066. Prema tome manjka do K 100.000 još samo K 3914. Ispravak. U prošlom broju iskazana je pomutnjom svota K 1170. umjesto K 1710.—»sakupljeno po Dr. Hugi Spitzer, Osijek za „Židovsku djecu u Palestini**. Povjerenicu U ovom smo broju morali zapravo dosegnuti iznos od K 100000 - —. Vi ste krivi, da tome nije tako. Popravite to time, da se podvostručenim marom dadete na sabiranje. Prva je dužnost povjerenika, da prinose sto brže obračuna i doznači! ispraznite škrabice! Na Hol. Hamoed Sukot trebale su se izpražnjivati škrabice. Molimo sve naše povjerenike, da odmah obidju sve kuće, gdje su škrabice smještene, pa da ih izprazne i da nam odmah novac doznače. Škrabice. treba izpražnjivati svake godine barem dva puta. Što se češće ispražnjuju škrabice, to je veći njihov prihod. Uspjeh Ž. N. F. od škrabica ovisi o marljivom ispražnjivatiju škracica. Dan sabiranja za Ž. N. F. (Opfertag). Naši zemunski sumišljenici poveli su na svoju ruku, bez prethodnog sporazuma s nama, sabirnu akciju u korist postradalih palestinskih Židova i razaslali po Slavoniji letake za„ Opfertag**. Upozorujemo naše povjerenike, da nisu ovlašteni poduzimati sabirne akcije izvan svojih kolara, te da nisu ovlašteni propagirati novih sabirnih akcija bez predhodnog sporazuma s nama. Akcija zemunskih povjerenika nije dakako donijela odgovarajući uspjeh, jer je poduzeta bez ikakovih priprava. Osim toga poslužili su se naši povjerenici u toj stvari i bečkim letačima na njemačkom jeziku. Takova šta moramo odlučno zabraniti, jer je službeni jezik kod nas hrvatski! Mi ćemo doskora poduzeti akciju H Opfertaga“ u cijeloj Jugoslaviji, pa ćemo našim povjerenicima i prijateljima na vrijeme poslati sve upute Povjereništvo Ž. N. F.

Johanan Thau.

Sa neizmjernim bolom i jezom u duši posvećujem mu ove rietke. Johanan Thau, koji je toliko volio i cijenio život, mrtav je! On, kome budućnost bijaše jedina misao ne njegova, nego Aaro d na budućnost preminuo je za na vijeke. Zamuklo je ono srce, koje je tako čisto kucalo . za židovštvo. Naš dobri prijatelj, moj najnajbolji Johanan ostavi nas za uvijek. I tako samo krvari srce nas sviju od boli nad nenadoknadivim gubitkom njegovim! Mene lično pogodila je njegova smrt . još ponajteže. Ta vezivala nas je, u cvijetif naših godina, tako prijateljski i srdačno, zajednička nam tvorevina, osnivanje „Bar Giore“. I ova nam ostade ponosom života, simbolom naših djačkih godina. Često smo divanili steVfliL.p tprne, kako nas čudni slučaj istu misao, te dade, da nam se samonikle osnove, ko}e istovremeno njegovasmo u- duši, sjedine u divnom radu za zajednički nam ideai. Briga oko „Bar Giore“ posvema nas zaokupljaše. Ta bila nam je od prvoga još početka namjera, da osnujemo ovo društvo na tako širokoj podlozi, te bi obzirom na stavljene mu zadatke postalo više nego obično djačko udruženje. Imalo e ono gromkim glasom da budi naš svijet na jugu gdje je još sve drijemalo, a boli i radosti, velika borba i čežnja prostranog židovskog naroda bile strane i neznane. Nezaboravna je* zasluga Johanana Thaua, da je prijevodom Nordauovog ~Cijonizma“ dao hrvatskoj literaturi prvu cionističku brošuru. Ova bi objavljena i u društvenom izvještaju za prvu godinu, koji izazva veliko interesovanje, te učini „Bar Gioru“ žarištem židovskog pokreta u jugoslavenskim zemljama. Tako bi najtvrdji led probijen, i srca mladeži, djaštva pa i gradjanstva poletiše k nama. Pojaviše se omladinska društva, literarni klubovi, djačka ferijalna udruženja i bi spremljen teren za prvi židovski visokoškolski kongres, koji priredismo s toliko uspjeha u Osijeku. Lični momenti zadržaše Thaua, da učevstvuja na organiziranju kongresa, a ja ću uvijek žaliti, što ga ne mogoh pokrenuti, da dodje na sastanak, kome bijaše odredjen za predsjednika. U svom cijoništičkom radu bio je Thau vrlo mnogostran, ne zaziraše ni od najsitnijega rada, koji se očitovaše u sabiranju za narodni fond i različite druge cijonističke svrhe. No najglavnije njegovo djelovanje kretalo se je na polju agitacije za koje ga i priroda obdari odličnim perom i osobito milim govorom. Kao dnevni izvjestitelj upoznao je u bezbrojnim noticama cijonistički svijet sa židovstvom, naročito s onim iz Bosne. Mnogo je na to polagao, da upozna hrvatsku i srpsku javnost s našim težnjama i židovskom narodnom literaturom, u koje je ime iz nje mnogo prevodio. Veliki dio svojih prijevoda objelodanjeno je u novosadskom „Brankovom ko!u.“ Pomirenje aškenaza i sefarda mu je naročito ležalo na srcu. Za sefarde imao je mnogo razumijevahja, a i iskrene ljubavi. 0 mome posjedu imam još nekoliko primjedaba Thauovih o ovom dijelu našega naroda, koji njega i kao Bosanca jako zanimaše. Napisao ih je u obliku jedne slobodne škice, koju ću prvom prilikom predati javnosti.

Thau nije svoj cijonizam nikad shvaćao teritorijalno i zato je jednakim žarom radio i u bečkoj cijonističkoj organizaciji kao i u akademskom društvu „Bar Kochba“ (Beč), koje ga broje medju svoje najbolje članove. Njegovo pregalaštvo ne će izblijediti u srcima njegovih prijatelja, a s cionističkim pokretom u Hrvatskoj, Slavoniji i Bosni će ostati trajno vezano. Uspomena na njegov rad mora da traje ne samo u srcima nekolicine nas, koji smo imali sreću pripadati njegovom, intimnom krugu. Johanana Thaua treba da se vazda spominju i naši omladinci, kao i kasnije generacije, jer je bio uzor narodnoga trudbenika. S nekoliko osnivača „Bar Giore“ nosim se mišlju, da izdam u njegov po-» men jedno djelce „In memoriam", kome bi bio cilj prikazati život, rad i stradanje Johanana Thaua, a uz to i sav židovski pokret na slavenskom jugu. Pozivam stoga ovim putem sve prijatelje pokojnika,, koji žele saradjivati na tome djelu, da se stave sa mnom u dogovor 1). Izdavanjem jednog takovog djela mislimo, da ćemo se najbolje odužiti uspomeni Johanana Thaua. Široku pak javnost židovsku pozivam, da se i ona sjeti vrlog pokojnika, te sabiranjem za Narodni fond omogući, da se u šumi našeg nezaboravnog vodje, dra Teodora Herzle, zasadi jedan bujan gaj pod imenom Johanana Thaua. 2 ) Johanane Thau, ovo neka budu vječni spomenici Tvoga neprolaznog djelovanja j rada za židovski narod, koji si tako jako volio. Istu ljubav zasadio si u srcu Tvojih prijatelja, i mi Ti s toga dugujemo vječitu hvalu. Sada, kada se počeo pokazivati plod Tvoga dugogodišnjeg napornog rada i kada si nam najpotrebniji bio, Johanane, ostavio si nas ucviljene, Ti, najbolji medju nama.. Otišao si prerano, ostavivši nas u vječnoj tuzi, bolna, krvava srca ... .

Dr. David Fuhrmann.

’) Pobliža adresa u uredništvu. s ) Pri šiljanju novca neka se naročito napomene, za „gaj Joh. IhaDa!"

Nove knjige.

OttoAbeles ~J udische Fliichtlinge, Szenen und Gesta Iten. Naklada, R. Lčwit Beč-Berlin 1918. Cijena: brošuri K 4' — vezu K 5 - 50.. Ove su skice bolje od mnogih sličnih, pjesničkih proizvoda, jer tu se živahnost prikazivanja veže sa vjerojatnosti svakog pojedinog malog dogodjaja, koji se odigrava pred očima pripovjedača i koje nam on opet divnom svježinom priča. Prizor do prizora niže se bez očite namjere. Ali iz svih. tih fino karakteriziranih orisa pruža nam* se jedna moćna cjelina, istinita i potresna slika trpećeg, ali usprkos bijede, postojanog naroda. Snaga vjere i smisao za obiteljski život veže tu raštrkanu masu, a to su i temeljni stupovi njihovog neuništivog bivstvovanja. Ove skice zavrijedjuju, da budu čitane od što većeg broja čitaoca, jer su izvrsna karakterna studija žid. naroda. Eugen Hoflich Der Weg in das Land. Naklada R. Lbvvit, Beč-Berlin 1918Cijena brošuri K 4‘— vezu. K 5 - 50. Ova je knjiga osobno-subjektivna svjedodžba vlastitih utisaka, doživljaja i opažanja, koje je autor doživio sa svog oduljeg boravka u Palestini. Sve je gledano sa nekog osobitog stanovišta čovjeka, koji krivnju Evrope na Aziju osjeća kao sramotu i želi povratit i dušu i tijelo pripadnika njegova naroda pravoj domovini. Nadarenost Hoflichova ne iscrpljuje se u načinu njegova opažanja, nego nam se pokazuje i u pjesničkom načinu izrazivanja, pa prema tome pruža ta lijepa i zanimljiva, knjiga i umjetnički užitak.

STANA 6.

~Ž 1 D O V“ (HAJHUDI)

BROJ IQ.

Šeßel za g. 5678. Tko još nije uplatio svoj dragovoljni porez za uzdržavanje svjetske don. organizacije, neka to bezodvlačno učini. Neka svaki sumišljenik učini svoju dužnost.

llustrovani, izvrsno uredjivani bečki Židovski narodni j KALENDAR | ! za god. 5679. ■ j ■1 Dobiva se u upravi „Židova 1 * Zagreb S - Petrinjska ulica 22. i I Cijena za Zagreb K 6-. za pokrajinu 6 50. i

Obnova pretplate. Molimo cij. pretplatnike, kojima je istekla pretplata 50. IX., da je što prije obnove. Uprava „Židova".