Židov

i težnje. On se nada, da će oba i izvan Palestine svoje poznavanje zemlje upotrijebili na korist židovskog jišuva. Sir Deedes zahvalio se u ime svoje ti Colonela Sihiinga za tople pozdravne riječi, i uvjerio je prisutne, da će se obojica svom energijom svagdje zauzeti za naše ideje. »V<: se žalite«, kazao je među ostalim Sir Deedes, »da još nijeste dobili narodne domaje«. Ali narodna domaja već vam je davno dana. To već pripada prošlosti. Na pitanje, da t: se to može zvati narodnom domajom, kad u Palestini živi samo 80.000 Zidova, odgovaram, da na svijetu ima 15 miVjuna Zidova, kojima je slobodno reći, da u Palestini imaju narodnu domaju, u kojoj za sada živi semo 80.000 Židova kao njihovi zastupnici« Imigracija u Palestinu. Židovska imigracija u Palestinu otpada na pojedine zemlje, kako slijedi: Poljska 41%, Ukrajina 14%, Rumunjska 12%, Rusija 9%, Lelska 3%, Litva 2%, Austrija 2%, Egipat 2%, Azija 3%, Engleska 0.4%, a ostale zemlje s manje od 1% 9.6% tZiko). Proces zbog umorstva Tevfik-bega. 15. će marta započeti u Jati sud protiv Židova Davida Baera, koga su okrivili, da je übojica arapskoga oficira policije Tevfrk-bega. Arapi i nadalje ostaju kod svoje tvrdnje, da je to poIrtčko umorstvo, a Baer da je übojica. tZiko) 0 Baron Eđmunđ Rothschild putuje u Palestinu. Židovski dopisni ured javlja iz Jeruzalema, da će barun E. Roihsch'ld preko pesah blagdana doćii u Palestinu. (Z ko).

Iz Jugoslavije

Iz organizacije. Tajnik SCJ g. dr. Alfred S i n g e r otputovao je u Vojvodinu, gdje će u pojedinim mjesnim cijonističkim organizacijama održati informativna predavanja o stanju i potrebama cijonističkog pokreta. Javna zahvala »Makabija«. Upravni odbor potpisanog društva ćzrazuje i ovim putem svim gospođama, gospođicama i gospođi koji su svojim radom do zabave ii na samoj zabavi doprinijeli, velikom uspjehu iste svoju najusrdniju hvalu. Molmc ih, da nam i dalje sačuvaju svoju naklonost te da nas i tokom godine u našrn akcijama podupiru. Iz židovske đačke menze. Prijave neč lanova, koji žele prisustvovati ovogodišnjim seder-večerma, kao i onih, koji žele, da se preko pesaha uz naplatu prehranjuju u menzi, primaju se do uključivo 26. o. mj. dnevno od 12—13 sati u prostorijama menze, Palmotićeva ulica 16. »Narodni rad« i Zidovi. U prošlom broju izašla je u »Židovu* bilješka, u kojoj se stavlja u pravo svijetlo obijeda odbora *N. R.«, što ju je u nekim zagrebačkim dnevnicima iznio proti »nekim cijonisftičkim agitatorima i cijonistič. listovima«, koji da su navodno odvraćali židovske izbornike od vršenja izbornog prava za izbore u Narodnu Skupštinu. Sa zadovoljstvom konstatiramo, da su svi listovi, koji su donijeli »upozorenje * »N. R.«-a, objelodanili u izvatku spomenutu bilješku »Židova«, naročito onaj pasus, koji utvrđuje neistinitost objede odbora *N. R.«-a. Haaviv Protječe Pcsah broj našeg dječjeg izašao je s lijep'm sadržajem, iz kojega spominjemo: Zašto (prigodna priča). Proljetna vijest (pjesma), f liezer ben Jchuđa (životopis)

Bilo srećno (pripovijest), Mašiah (pjesma), O maloj Leji (orig. pripovijest), Abraham (priče). Zanimljive biljke (poučno); zatim još: dva dopsa. dvije pričice, nofe za igru, zagonetke ilđ. List sc pretplaćuje kod iMirjame Weiller. Zagreb, Bakaćeva ul. 5. Hl. kat. Polugodišnja pretplata 18 Din. Pojed. broj 4 Din. Pu rimski ples u Varaždinu. Iza stanke od 2 godine obdržavan je na dan Sušan-purhna opeta purimski ples u Varaždinu, kojega priređiše u zajednici sa ovomjesnom cijonisličkom organizacijom izraetćt. dobrotvorno š izraetit. gospojinsko društvo. Ples obdržavan pod geslom »Proljetna noć« u plesnoj dvorani- gradskog kazališta i sv m nusprostorijama vrlo je dobro uspio. U ukusno dekoriranim dvoranama sakupio se je već oko 9 sati veliki broj olmjene publike (iz svih slojeva gradjanstva Varaždina i okolice sa građonačelnnikom g. V. Podgajskijem « podžupanom g.'đfrm. jambrššakcm te je zabava u Izvmcm raspoloženju potrajala do rane zore, a prema tome je « materijalni uspjeh bio vrlo povoljan. 1 ako zabavni odbor sa rczuHaiom može u svakom pogledu biti posvema zadovoljan, to se ipak mora istaknuti, da mnoge židovske obitelji nisu bile prisutne, što se je vrlo nemio opazilo. Naročito u malenom gradu kao što je Varaždin ne bi smjelo bili, da se kod ovakovih priredaba, koje imadu da manifestiraju židovsku solidarnost, bilo pojedinci bilo cijele obitelji absentiraju iz uzroka možebitne povnijedjene lične taštine ili da se sakrivaju pod. danas već suviše banalnom izlikom, da »sada nije vrijeme« za priredjivanie židovskih zabava. Nastojanjem ovomjesine cijonističke organizacije upriličeno je u zadnje dvije godine već više priredaba istaknulo Židovskih i sve su te priredbe naišle na potpuno razumijevanje i priznanje nežidovske javnosti. To je najbolji dokaz, da je bojazan nekolicine iz. »Lerseiteler-a« posve suvišna 4 neopravdana. Vjenčani. Juda ,A 11 ni a n n—Minka Altmann rodj. Bril. vjenčani. liaifa, Palestina, mjeseoa Nišana 5683.

Šport i gimnastika

n. PROSTA VJEŽBA ZA ČLANICE. Početni stav: satv spetni priručifc, tempo: srednji, takt 4/4. Sasav se ponavlja 4-puta. I. 1. » spad lijevom nogom i lijevo strance, ruke: odručno skučiki, prsti nad ramenima. 2. u stavu izdržali, sunuti rukama u nadručenje 3. u sjavu izdržati, odklon lijevo, Tjeva ruka o bok, desna odruč.ti (hrbat gore) koja uslijed odktona dolazi u odručenje gore pogled na desnu ruku. 4. izdržati 11. 1. uspravili' se i dići na desnu nogu do odnožnog stava lijevom ruke izdržaj. 2. lijevom nogom zanožni satv unutra, lijevom rukom sunuti u odručenje (hrbat gore) i 1/1 okret na lijevo do ođnožnog stava lijevom, ruke izdržaj 3. mali čučanj desnonoške odnožno lijevom, desna ruka o bok, lijeva u odručenje (hrbat gore) otklon desno, pogled na lijevu ruku. 4. izdržaj IH. 1. % okreta na desnoj nozi do prednožnog stava l’jevom, desna ruka sune dolje i predručenjem do li jevo č onda obe u odručenje (patci natrag) 2. velkrj čučanj desnonoške zanožno lijevom ruke: prcđručiti (dlanovi unutra) 3. izdržaj 4. izdržaj IV. 1. i skorak lijevom nogom napređ, predručiti na lojeve (hrpti gore) 2. iskorak desnom nogom napređ, predruči!i na desno (dlanovi gore) i iskorak lijevom nogom napređ, lijeva ruka donjim lukom u predručenje van (dlanovi gore) 3. predonžni stav desnom, ruke skučrti za šijom. 4. izdržaj V. t. sunuit u odručenje odnožati desnom nogom 2. sk učit i odručno za šijom prinožili desnu u spolni stav. 3. odnožni stav lij., sunuti u nadručenje tpaloi gore) 4. izdržaj VI. 1. % okreta desno do pokleka Ijevonoške, ruke; čelnim tukom na lijevo do predročenja (patci gore) 2. predklon (90%) ruke: prcđručiti van, pesnice svinuli dlanovi dolje prsti strance) 3. 1 4. izdržaj Vil. 1. i 2. dići se na desnu nogu do zanožnog slava lijevom, u predktomi izdržali pogled dolje. 3. i 4. izdržati VBI. 1. uspravik se 1. nogom kroz odnoženjc u križni stav lijevom ispred desne, ruke: donjim unutarnjim srednjim tukom skučii pred prsima. 2. i 1/1 okret ne desno do uspona, ruke; polagano sunuti tukovito nad glavu (srednji se prsti sastaju) 3. spust na stopala, ođručcnjem priručiti, 4. izdržaj —. Tumač slijedi.

6

»2 1 D O V.

BROI 12,

Cijonisti! Di šile sooju dužnost! W Plaćajte šekel!

Izrael bogoštovna općina u Zagreba, Oglas Doznačnice za macot izđavaju se počanrod 21. o. mj. dnevno osim subote od 9—ll sati prije podne iod .I—s sati poslije podne u općinskom uredu, Palmotićeva ulica br. 16 prizemno. Tajništvo.