Židov

produkciju. To čini zbog toga, jer se ustanovilo, đa je Palestina povoljno tržište za njene proizvode, a ujedno da bi se i izvoz u susjedne zemlje isplatio. Export I import Jafe u septembru 1923. Ukupna količina robe, koja je bila uvežena u septembru u Jafu, iznaša 8240 tona, a vrijednost je £ 172.340. Prema tome se uvoz spram prošlog mjeseca povećao za 95 tona u vrijednosti od £ 2001 manje. Od ukupne uvežene robe došlo je 1515 tona u vrijednosti od £ 42.625 iz Egipta, 1536 tona u vrijednosti od £ 25.006 iz Sirije, 110 tona u vrijednosti od £ 2700 bilo je palestinskog podrijetla, dok je ostatak od 5033 tona u vrijednosti od £ 103.750 prispio iz raznih zemalja. Izvezlo se 1116 tona u vrijednosti od £ 28.075, dakle spram prošlog mjeseca za 12 tona manje, no vrijednost je izvezene robe za £3461 veća. Spram odgovarajućeg mjeseca u prošloj godini izvoz se smanjio za 114 tona.

Iz Jugoslavije

Iz sjednice Radnoga Odbora, Radni je Odbor na svojoj sjednici od 28. ov, mj. nakon riješenja tekućih agenada saslušao izvještaj tajnika o njegovom putovanju u Beograd, Pančevo, Vršac i Novisad iz kojega je razabrao, da na žalost neka mjesta nijesu shvatila ozbiljnost situacije, te za Keren Hajesod ne đoiprinašaju u onoj mjeri, koja se može očekivati. Nakon oduljc debate Radni je Odbor zaključio, da će se od sad poglavito baviti akcijom za namaknuće sredstava za osnutak jugoslavenske halučke farme u Palestini. Iza toga raspravljalo se o šekelskoj akciji, koju treba valjano pripraviti, kako bi njezin uspjeh bio što povoljniji. Konačno izvješćuje upravitelj Palestinskog ureda, da se prijavilo 40 emigranata s molbom, da im se nabave viza. Od tih su 28 iz Bitolja a 12 iz drugih gradova Jugoslavije. Savez cionista Jugoslavije upravio je dru, Haimu Weizraannu, predsjedniku svjetske cijonističke organizacije, povodom njegove pedesetgodišnjice ovu čestitku: , Gospodinu Dr. Haimu Weizmannu, London. Gospodine predsjedniče! K Vašem 50, rodjenom danu šalje Vam Savezni Odbor Saveza cijonisla Jugoslavije svoje radosne i srdačne čestitke. Ovaj nam je dan povodom, da Vam damo uvjerenje o svojoj privrženosti i poštivanju i da Vam obećamo te ćemo svim silama uznastojati, kako bismo > m olakšali vodstvo djela tačnim .anjem svojih dužnosti. Prožeti željom, da židovskome narodu ostane uzdržano Vaše nenadoknadivo vodstvo u istoj neumornoj i neiscrpivoj radnoj snagi kao do sad i da uspije provedenje djela izgradnje, molimo Vas da primite naše odane cijonske pozdrave. Savez cijonista Jugoslavije Dr. Aleksandar Licht, v. r. Dr. AUred Singer. v. r.

Imenovanje vrhovnog rabina. Beogradski rabin g. dr. Isak A1 kal a j imenovan je vrhovnim rabinom za Jugoslaviju, te je ovih dana položio u dvoru prisegu. Ivan Schon

U ponedjeljak umro je naglom smrti u 65. godini svoga života g. Ivan Schon. član pređstojništva zagrebačke bogoštovne općine. Kroz dugi niz godina bio je predstojnik hrama, te je vrlo zdušno i s mnogo ljubavi vršio ovu funkciju. Za vrijeme rata i poslije prevrata razvio je zamašnu djelatnost na karitativnom polju vodeći skrb za židovske ratne izbjeglice. Sprovodu pribivalo je pored brojnog općinstva cjelokupno predstojništvo. Rabin dr. G. Schvvarz je u lijepom govoru ocrtao djelovanje pokojnika, a u ime predstojništva oprostio se od pokojnika podpredsjednik općine dr. L. Š i k. Predstojništvo bogoštovne općine izdalo je ovu osmrtnicu: Predstojnik našeg hrama gospođin Ivan Soho« preminuo je u ponedjeljak poslije podne u svojoj 65, godini. Tradicijama naše vjere iskreno odan, uvijek je nastojao, da doprinese lijepom harmoničkom bogoslužju. Nezaboravan biti će njegov rad za siromahe i oskudne, kao i njegov zamjerni dar organizacije u svim granama našega dobročinstva. Na počastnom grobu, koji mu posvećujemo kao mali odušak naše zahvalnosti, tuguje cijela naša općina. Njegovu smrt ćute svi žalosno, koji imaju smisla sa židovstvo i njegove institucije. Sprovod biti će u srijedu u 3 sata poslije podne sa mrtvačnice na Mirogoju. Zagreb, 27. studena 1923. 19. kisleva 5684. Predstojništvo izraelitske bogoštovne općine. Izvanredna glavna skupština »Židovskog narodnog društva« u Zagrebu. U nedjelju, dne 25. o. mj. održana je izvanredna skupština »Židovskog narodnog društva« u prostorijama židovske bogoštovne općine. Predsjednik g. dr. Hugo K o n pozdravlja brojne prisutne članove te izvješćuje o dosadašnjem radu društva. Ističe da društvo nakon lijepog početnog rada doskora moralo uslijed nedostatka prostorija obustavit djelovanje. Drži, da su se sad prilike na bolje promjenile i da će se. moći uspješno raditi. U debati u oduljem govoru Lav S t e r n razlaže potrebu i inogućnosti rada, a dr. L i c h t program rada, koji je vrlo obilan. Nakon podijeljenja apsolutorija izabran je ovaj odbor: predsjednik Julio Kdnig, potpredsjednici: dr. D. Z w i e b a e k i Eugen Beri, tajnici: dr. Pavao Neuberger i arhit. L o r b e r, blagajnici; Baruh Feld i Josip Cohen, knjižničari: prof. Semnic, Ž. N. F. komisija: Klara Barmaper, Izrael Mevorah i mag. O. Rosenfeld, odbornici: dr. Rikard Bauer, dr. F. A. Bruck, dr. David Fuhrmann, Ivo Hochsinger, Cezar Oaon, Herlingcr Djuro, David Oolđberger, Hoffmann

Julijo, Diana Romano, dr. Benno Stein, Zlatko Rosenberg, Ljudevit Lion, Ferdo Schwarz, Silberschein Aleksandar i Schneller Šandor. U nadzorni odbor: dr. Gustav Kraus i Josip Kraus. Nakon prihvata listine dr. Kon sa željom da djelovanje novoga odbora bude uspješno završuje ovu skupštinu. Večer jevrjeskih pjesama u Sarajevu. U subotu dne 10. o. m. priredilo je Židovsko pjevačko društvo Lira večer jevrejskih pjesama uz sudjelovanje tenorista M. B. Rikova i gdje Štefe Alkalay i g. Adolfa Wieuera. Nakon lijepoga govora predsjednika »Lire« g. Maestra otpjevao je g. Rikov niz židovskih pjesama uz pratnju gdje Alkaiay i g. Wienera. Večer je vrlo uspjela i bezuvjetno je postigla svoju svrhu, te pobudila interes za židovsku pjesmu i postoji nada, da će se ovakove večeri češće priredjivati. Osnutak teškoatietske sekcije Makabija u Zagrebu. Saznajemo, da se je dne 30. ovog mjeseca u krilu zagrebačkog Makabija ( osnovala teškoatletska sekcija, u koju su pored lijepog broja članova ustupili i nekoliko poznatih i vrsnih atleta. Pročelnikom izabran je potpredsjednik teškoatletskog saveza, g. Dragutin Rotschild, a referentom g. Eugen Berger, prokurista Jugofarmacijc d. d. u Zagrebu, koji će kao poznati stručnjak imati i tehničko vodstvo, sekcije. Nadamo se, da ćemo o ovoj sekciji doskora i više čuti. Hanuka akademi a Makabija u Zagrebu. U nedjelju dne 2. decembra priredjuje Gombalačko i športsko društvo »Makabi Hanuka , akademiju u prostorijama Sokola (Wilsonov trg) s ovim programom: I. dio Mimohod. 2. Palenje sviječica. 3, Svečano slovo predsjednika. 4. Skupinske proste vježbe muške djece. 5. Igre; a) djeca i naraštaj ženski; b) muška djeca; c) muški naraštaj. 6. Proste vježbe: naraštaj ženski i članice. 7. Simultane ruče prednjački zbor. 11, dio: 8. Sistem Proschek muško članstvo. 9, Skupinske proste.vježbe: naraštaj muški. 19. Mačevanje članova. 11. Devetka članice, 12, Devetka naraštaj muški.

6

»ŽIDOV«

BROJ 49.

Josipa Sonnenield, rodjcna Adlcr Zoltan Sonnenield vjenčani, Vinkovci, mjeseca novembra 1923.

Našim pretplatnicima! Molimo sve naše pretplatnike, koji su u zaostatku s pretplatom, da nam čim prije namire istu, jer su potrebe lista velike. Mi do sad nismo povisili cijenu lista, a i ne mislimo to učinili, jer nam je stalo do toga da svaka židovska kuća uzmogne držati bar jedan židovski list. Da uzmognemo udovoljiti našim obvezama potrebno je da svi pretplatnici odmah namire zaostalu pretplatu, a prijatelje našega lista molimo, da nam nadju novih pretplatnika. Novac šalje se na; UPRAVU „ŽIDOVA" Zagreb. Ilica 31. UPRAVA „ŽIDOVA".