Židov

. Mjesnim cijonističkim organizacijama. Za nekoliko dana vafta završiti šcketeicu akZa nekoliko dana vatja završiti šekdsku akciju, da uzmognemo pristupiti izbom za Savezno Vijeće, iskoristite ovo nekoliko dana za što intenzivniju propagandu i imajte na umu, da o lome radu zavisi broj naših delegata na svjetskom cijonističkom kongresu i na Saveznom Vijeću. Rezultat ove akcije mjerilo je Vaše aktivnosti i požrtvovnosti, jer samo o Vama zavisi, da se broj šekelisia poveća time, šio ćete doista pristupati svakome Židovu, koji priznaje fißazdaki program i od njega tražiti sekel i doprinos Savezu Ciijonista. Cioniste, vršite svoju dužnost! PJatile šekel i savezni doprinos! David, Spitzef, povjerenk za šeketsku akciju. Iz zagrebačke bogoslovne općine. Opažali smo, da članovi predstojništva vrlo neredovito dolaze na sjednice predstojništva i odbora, pa se tako dešava, da se pojedine odborske sjednice ne mogu održavati, jer nema potrebnog kvoruma. Ovo je očita zloupotreba povjerenja od izbornika protiv kojega treba oštro istupati. Sjednica odbora za gradnju židovske bolnice u Zagrebu. Kako doznajeino, održati će se u nedjelju, dne 5. o. mj. sjednica odbora za gradnju židovske bolnice u Zagrebu, na kojoj će se obaviti konstituiranje odbora za akciju bolnice i raspravljati o prijedlozima glede osnutka bolnice. U općinstvu vlada velik interes za ovaj projekat kako to pokazuju obilni darovi, što pritječu ovoj svrsi. Promjene vjeroispovjesti. Prema službenoj statistici prijavljena su u Zagrebu u godini 1923. 123 vjerska prelaza. Najviše ih je ostavilo rimo-katoličku crkvu i to 76. Od toga prešlo ih je na evangeličku 35, na pravoslavnu .33 i 8 na izraelitičku vjeroispovjest. Zatim dolazi izraelitska vjeroispovijest, koja je prošle godine ispisala 25 vjernika od kojih su 20 prešli na rimokatoličku, 3 na pravoslavnu i 2 na evangeličku. Pravoslavnu cnkvu ostavilo je 16 vjernika, odi kojih je 13 prešlo na rimokatoličku. S evangeličke vjeroispovjesti prešla su samo trojica i svi na rimokatoličku. Osim toga bio je jedan prelaz s islamske na rimokatoličku i dva prelaza beskonfesionalnih i to jedan na rimokatoličku i jedan na pravoslavnu. Razlozi tim prelazima. kako to konstatira i ministarstvo vjera u većini su slučajeva ženidbe. Rad oko financ. obezbcđjenja Makabija n Zagrebu. Od nekoliko godina unatrag razvilo je Židovsko gombalačko i športsko društvo Makabi u Zagrebu upravo zamjernu djelatnost, od koje sva židovska u i nežidovaka javnost punim pravom mnogo iščekuje. Jasno je. da se za takav rad trebalo, a i dalje će trebati stvoriti sve preduvjete.

bez kojih kraj svega idealizma i ustrajnosti ne može biti pravoga uspjeha. U pomanjkanju vlastite gombaone i igrališta valjalo je za skupe novce najmiti prostorije i igrališta, trebalo je namjestiti stručne i pomoćne sile, nabaviti za sve sekcije nužne sprave i rekvizite. Sve to iziskivalo je i iziskuje još uvijek mnogo novčanih sredstava, koja se ne mogu od redovitih i malenih članskih prinosa namaknuti. Da se konačno osigura redoviti budžet, koji iznosi cirka 12.000 dinara mjesečno, pokrenula je društvena uprava medju članstvom i prijateljima društva veću akciju, koja prema dosadanjim rezultatima obećaje potpuni uspjeh. Uprava društva očekuje od cijele židovske javnosti grada Zagreba, da će ovu akciju svojim ovećim redovitim mjesečnim doprinosima svojski poduprijeti i time društvenoj upravi i mnogobrojnom članstvu i mladeži omogućiti još veći i ljepši razvitak. Glavna skupština »Makabija«. Židovsko gombalačko i športsko društvo »Makabi« u Zagrebu obdržavati će svoju VII. redovitu glavnu skupštinu u nedjelju, dne 18. maja 1924. u 10 sati prije podne u vijećnici Židovske bogoštovne općine (Palmotićeva ulica 16) s ovim dnevnim redom: 1. Pozdrav predsjednika, 2. Izvještaj tajnika, 3. Izvještaj referenata pojedinih sekcija, 4, Izvještaj blagajnika, 5. Izvještaj oružara, 6. Izvještaj nadzornog odbora, te podijeljenje apsolutorija, 7. Izbor novog odbora, 8. Eventualije. U slučaju, da ne prisustvuje po pravilima propisani broj članova, obdržavati će se skupština it Vzll sati prije podne bez obzira na broj članova. Važni predloži imadu se u smislu društvenih pravila uručili odboru pismeno osam dana prije obdržavanja glavne skupštine. Pravo glasa imadu članovi, koji su potpuno udovoljili svojim dužnostima u pogledu članarine. Savez Židovskih Omladinskih Udruženja kraljevstva SHS javlja ovime svim omladinskim udruženjima: 1. Proste vježbe za V. slet 1924. u Novom Sadu izišle su iz štampe, te su već razaslane. Udruženja koja ih još nisu primila, neka smjesta urgiraju. 2. Upozoruju se udruženja, koja su bila prošle radne godine u Savezu ili su se ove radne godine prijavila, a još uvijek nisu poslala pristupnice, đa je posljednji rok za poslanje istih 15. maja. Koje udruženje ne će ni do tog roka poslati, smatrat će se kao đa je iz Saveza istupilo.

Književnost

»Gfđeon«, giasik) jevrejske omladine Jugoslavije, Izišao je upravo 6. i 7. broj (dvobroj) V. godišta sa obilnim sadržajem. U prvom članku Joel; >1 broj-

ke...«, raspravlja se o omladini i sakiipJjanju za cijonist. institucije i fondove. 0 ideologiji i prilikama u Omladinskom Savezu piše članak J. Rosenberger; »S. Ž. O. U.« Osim nastavka Buherovog članka: »Židovski živjeti*, donaša taj dvobroj veoma interesantan i poučan članak Maxa Eschelbachera: »Socijalizam staroga židovstva*, koji će mnogo pridonijeti upoznavanju socijalnih i kulturnih ustanova staroga židovstva. Klasična rasprava Ahad fl aama: »Prorok i svećenik« (preveden iz hebrejskog od J. R-a), obradjuje problem proroka i svećenika općenito, a i posebice u židovskog naroda. Raspravljanjem problema »misije židovstva« završuje se ova izvrsna rasprava. Člankom J. K ajona: »Naše glasilo« nastavlja se započeta anketa o daljnjem smjeru razvitka »Oideona«. Beletristioki dio đonaša pjesmu A. M-a, »Sjene« Š. ben Natana 1 novelu Davida F r i šm a na: »Ples«. Osim objave petog sleta židovske omladine Jugoslavije, koji će se održati u augustu u Novom Sađu, nalaze se i vijesti iz pojedinih referata Radnog Odbora Saveza Žiđ. Omi. Udruženja i vijesti o prilikama i radu žid. omladinskih udruženja iz mnogih mjesta. Rubrikom »Jevrejsko stuđentstvo« i pozivom na obnovu pretplate za 11. polugodište završava se ovaj dvobroj. Pretplata »Oideona«, koji izlazi mjesečno, iznaša godišnje 60 Din., polugodišnje 30 Din., a četvrtgodišnje 15 Din. Uprava i uredništvo nalazi se Zagreb, Ilica 31, 111. kat.

TJEDNI PROGRAM RADA

Subota, 29. nišana 3. maja. Od 11—1 sat: Knjižnica i čitaonica. U 2 sata: Rad djecom (u menzi, Patmotićeva ulica 16). Nedjelja, 3. nišana 4. maja. U 2h‘ 2 sata; Sastanak »Literarnih sastanaka« (Rihi Kohn: Novojevrejska književnost Eugen Rosenbaum: Židovske stranke). U 2Vz sata: Sastanak »B'not Cijona : (Paimotićeva ulica 16). Ponedjeljak, I. ijara 5. maja. U 6*4 —7 sati: Diletantska sekcija (Hevermann: Ahasver). U 7—BV 4 sati; Haolbn (Paimotićeva ulica 16). U B*49 X 4 sati: Dror. Utorak, 2. (jara 6. maja. U 3—5 sati; Čitaonica i knjižnjica. U 6V2—7*4 sati: Diletantska sekcija (Solem Alehem: Raštrkani i razagnani)U SV4 sati: Sjednica R. O. S. Ž. O. UU 8% sati: Nevezani sastanak »Literarnih sastanaka« (Paimotićeva ul. 161. Srijeda, 3. ijara 7. maja. U 11 —1 sat; Čitaonica i knjižnjica. U 3 sata: O’dud baceirim. U 7 sati: Sjednica vodstva Z. Ž. O. U BP2 sati: Sjednica R. O. S. C.

6

»ŽIDOV«

BROJ 18

Tražite li elegantne cipele »promet »n»ta. jeftine cijene! naše Izloge I B»|erlt čete se o ŠANDOR EBENŠPAN6ER n:«a 7. Ctrl a