Zimaza i alkoholno vrenje
A
Недавно је Е. Абдегћајдеп:) објавио један рад који се бави изучавањем тока алкохолнога врења живим квасом. У тим огледима. Ађдегтћајдеп се сдужио својим кантаром који аутоматски записује | промене тежине предмета који је на њему, у Функцији времена. У случају алкохолнога врења, на тај се начин записују промене тежине | | због испуштања угљене киселине из суда у коме се врши преви- [ рање. Том методом Абдегћа!деп је нашао да треба подуже времена док врење достигне максимум интенситета; у његову огледу представљеном ел. 2 поменутога рада, врхунац превирања достигнут је тек након 7 часова. Али је лако опазити да испуштени гас из непомичнога суда на кантару не представља сав произведени СО,; нарочито у почетку превирања, највећи део овога задржан је у течности, која се њиме презасићује, и тек после тога, испуштани гас одговара произведеноме у истом размаку времена. У следећем огледу пратио сам упоредо мојим апаратом алкохолно врење, с једпе стране не држећи рачуна о презасићености, а е друге стране избегавајући ову мућкањем течности пре сваког мерења притиска.
ЈУ. оглед. 1 гр. кваса + ЗБОк.ц. ЊО - 10 гр. сахарозе.
У два апарата стави се по 50 к. ц. горње мешавине. У апарату . мерење се врши сваких 20 мин. пошто је гас који презасићује претходно истеран из течности; у апарату П., напротив, не држи се рачуна о томе гасу.
Време ES Време ши 59 мин. | | I Ï | мин. | | | Il 20 7,5 35 260 _ 478 40 18 7 280 125,8 52,9 60 28,5 10,3 300 57,8 80 39 133 320 L ка 100 49,3 16,5 340 _ 68,5 120 59,8 198 360 _ 740 184 871 277 | 380 156,9 80,4 200 97,3 348 400 ee с 220 105,3 38,8 420 = 240 — 433 440 - 100,6 460 188,3 109,3
. D E. Abderhalden. Die Verwendung der Gewichtszu- und -abnahme automatisch registrirender Wage zu Studien über Fermentwirkungen etc. Fermentforschung, 155 u. 229, 1915.
5 У овоме огледу, као што се види, 5 назначује целокунну количину (ре- AE
. АЕ = (ЛЕ лативну) СО, која је произведена од почетка огледа. a МОЛИ у