Zora

Бр. III.

3 0 Р А

Стр. 87

Све дубље рије са канџама голим... Умирем ево, док тамо далеко У златном бл'јеску оаза се сјаји Вјетрићи струје и шаптање меко Висока палма над водама таји... III. Прољеће је... Појте, о ви срца здрава, Прослављајте вијек и небеса плава •Плетите вијенце! А ти, мила момо, у косице свијај Прољетне првјенце! Младост, живот, здравље и веселе дане Ето, јарко сунце носи на све стране!

Ал' не мени... Ја сам суморан и нијем, Не диже се дугаа небесима тијем Хладан ми је зрак... К6 да мутне сјенке прате ме и гоне У дубоки мрак, К6 да чујем врисак дуге клетве оне Што у мбру суза дави се и тоне...

Гдје сам?!... Нема сунца, умрло је давно, И то божје чело пусто је и тавно Да, небо је роб, А под њиме земља, та крвава груда, Дубоки је гроб, У коме је давно иструхнула Мисо, Што је Бог и Човјек светом руком писо.

Гдје сам?!.. Да, на гробу, гдје рђа и гасне Ореола златна невиности часне, Што је бесрам тре... Хај, прољећа нема... у вртлогу црном С небом сунце мре... Мраз је... дух се леди... широм Злодух блуди И сатана врипгги из погледа људи... IV. У нијемој ноћи походи ме она Моја мртва мајка чело ми целива, И ко далек поздрав Васкрснијех звона Њена блага ријеч мехлем души бива:

Ја не дођох, сине, да плачем и јадим Над судбином твојом невоље и туге, Него твоју душу да вјером подмладим, Да је дигнем с мрака у шарене дуге! Знаш гробове оне, свијетле и драге, Што се нижу широм Отаџбине твоје? Из непела њихна ја ти носим снаге И златне звијезде да пред тобом стоје. Хајде, крећи даље! Не залази путе, Којима те Мисо Светитељска води! Данас милијуни погледују у те, Кб у сунце кад се иза магле роди.

Твојим гласом зборе безбројни и многи, Са јадима твојим хиљаде се друже, Што, проклињућ' живот гладни и убоги, Господскоме куту у веригам' служе... Прени и поведи то робље без нада На свјетлило жарко радосног живота; Удруженим мукам' мучитељ се свлада Васкрсење спрема бич, крст и Голгота... Гледај! Бурно море у небеса пљуска И пјенама мутним у облаке бије, А брод тамо — амо, као празна љуска, Диже се и пада и у маглу крије...