Zvezda

146 Стр.

3 В Е 3 Д А

Број 18

нарасти; ми мршавимо тако нагло а оне би хтеле да нам одузму и последњи комад из уста. А после, јесули заиста способне за сваки рад и за сваковрсна занимања? Хајд, сносимо их у медецини: жене-лекари могу још и бити од какве користи. Али жене-адвокати! Без сумње оне имају лак и развијен ум и дар за шиканерије; али оне су веома страсне и раздражљиве, а страст све квари. Ма да је г-ђица Шовен бриљирала одбраном своје тезе, ипак јој правозаступнички одредни савет забранио да заступа. Беше једно време кад у старом Риму Римљанке заступаху на суду; једна од њих компромитова своју привилегију својим безразложним увредама, и претор их осуди све на ћутање. А може ли се замислити једна жена-судија, жена која би делила правду? Један професор права на свеучилишту у Страсбургу држи, да би се она мање заузимала познавањем самог спорног случаја и применом законских одредаба него питањем, да ли јој се парнично лице допада или не, и да би њена савест врло лако дала право свакоме парничару пријатног опхођења и привлачне спољашности. ( наставиће се) ЗхШИМЉЖВЕ СИГТНИЦЕ Битка пре 20,000 година. Јављају из Канзаса, да је археолог проф. Валтерс копајући у Индијанској Територији нашао у близини ушћа реке Аркаузаса трагове једне ужасне битке, која је вођена у предисторијским времеиима између непријатељских индијских племена Хохтава и Мајаса. У свом истраживању професор је констатовао даје на том месту остало претрпано земљом и песком не шшншввишншввшнмаммнмш

мање но 75,000 костура. По земним слојевима научар је после 17 година проучавања дошао до закључка да је та битка морала бити вођена пре 20,000 година ! Изгледа да су Мајаси дошли из централне и јужне Америке да освоје север и населе се, и да су се урођеници Хохтави најочајније одупрли. чиме се-и објашњава та битка од које су нађени остатци у тако великој мери. Многи костури имали су још у себи стреле које су их згодиле и које су јогн потпуно очуване.

ИСПРАВКА У „ иозоришној х-роници " из прошлог, 17. броја, ненажњом слагача изашле су неколике штампарске ногрешке. које јако кваре смисао целим реченицама. Тако, у првом ступцу трећем. реду одоздо, где се говори о »Пери Сегединцу« »како се оно сматра као ремек-дело, између повлака стоји — и сем тога мишљслш — а треба да стоји »и ја сам шога мишљвња «. Одмах у реду испод тога стоји »све је то најбезобразније гажење прописа чл. 5. »Ближих наређења« итд. а треба да стоји »све је шо. најбезобзирније гажење « итд. У 17. реду оздо II ступца стоји: »и ошуда се може видети у Краљевој канцеларији један „шрајбшиш" од Хиршла ". А треба да стоји: »и отуда се може видети у Кромвеловој канцеларији један У ступцу III реду 8-ом стаји »Па од њих иајбоље је Управа изјурила..« итд. а треба : »Ла и од њих је Уирава итд. У ступцу IV реду 17-ом стоји: »да у иравцу које им је оно обележило раде«. . . итд. а треба »да у правцу који им је оно обележило итд. У ступцу IV 23 реду стоји *Јер не треба ни у ком, случају да заборави «. . . итд. а треба : » Јер пе шреба ни у ком. случају да ее заборави". . . итд. У ступцу Ш реду 13 одоздо, стоји : » То знам итд.« а треба: То значи итд. 0 интерпункцији не смем ни говорити, нити је могу исправити. ЗресШог.

Поштованим читаоцима „Звездиним". Са данашњим бројем добила је ..Звезда" за своје издаваче младу и заузимљиву штампарску фирму: Павловића и Стојановића у Дубровачкој улици број 9. На овај је начин ,.8незда" само добила, јер јој је онстанак сада нотпуно осигуран. А позната заузимљивост чланова поменуте фирме, као и одушевљење и нреданост своме послу од стране уредника и сарадника ,, Ввездиних % учиниће, да Звезда" буде с дана на дан и занимљивија и сјајнија, Она и сада располаже богатим, интересантним материјалом за читаоце; али ће нарочито од нове годипе, кад ће се и техничка израда у свему побољшати, изнети пред своје читаоце толико пријатности из лепе књижевности туђе и наше ? колико им то ни један лист ове врсте до сада није могао дати. Али и читаоци треба да учине своје; они треба ревттосно да је потпомогну куповањем или нретнлатом. Новембра 1898. год. у Београду Уредништво и Админџстрацџуа „Збезде" Садржај: „УгонуАЏ круна" (песма) — „Циганче" (наставак) — џ „ (иесма) — „Где поморанџе зру." (наставак) — Уметничка осетљивост" -— „Шта мисле немачки професори" — „Занимљиве ситиице" — „Исправка" — „Оглас".

Власници : Ст. М. Веселпновић и Павловић и Стојановић. Штами. ГТавлозић и Стојановић дубров. ул. бр. 9. — Уредп. Ј. М Веселиновић.