O projektu

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ predstavlja javnosti prvi u potpunosti pretraživ korpus digitalizovanih istorijskih novinskih tekstova sa preko 500.000 stranica na srpskom jeziku, koji obuhvata razdoblje od početka 19. veka do danas. Kolekcija sadrži na desetine naslova od kojih su među najpoznatijim Beogradske opštinske novine, Nova iskra, Glas naroda, Zora, Srbadija...

Da biste pretražili digitalizovane stranice, jednostavno unesite izraz koji tražite u polje za pretragu. Za napredne mogućnosti pretrage, pogledajte uputstvo. Takođe je moguće i da na stranici za pregled izaberete željene novine, njihovu godinu i datum izlaska.

Sve novine iz ove kolekcije digitalizovane su u okviru projekta Novine Europeane (Europeana Newspapers) u kom učestvuju biblioteke iz 18 zemalja, među kojima je i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, a koji za cilj ima agregaciju novina za The European Library i Europeanu. Poseban fokus u okviru projekta je na novinama izdatim tokom Prvog svetskog rata, te se na taj način obezbeđuje značajan doprinos resursima koji se prikupljaju za projekat „Europeana kolekcije 1914-1918“.

Ovaj tekst je objavljen pod licencom CreativeCommons Autorstvo-Deliti pod istim uslovima 4.0.