20. oktobar

и

авршено је првомајско так-

мичење. Београд је дао својим народима нове ударнике, новаторе и рационализато“ ре — понос и славу радничке класе.

На свечаним конференцијама, које су се одржале последњих дана по свим фабрикама ин предузећима, радници и раднице бурно су поздравили ре“ зултате својих напора у овом такмичењу и поздравили своје најбоље другове.

Ово такмичење одвијало се у знаку припреме и борбе за остварење првих задатака петогодишњег плана.

Масовни радни полет, ДУХ такмичења и новаторства још једанпут су јасно показали да ће радни народ, ослобођен капиталистичке експлоатације, остварити велике одговорне задатке које пред њега ставља петогодишњи план индустријализације и електрификације.

У Заводу за израду војне одеће премашен је производни план

за 29,66 %

| У Заводу за израду војне одеће на свечаној конференцији изнесени су резултати првомај

ског такмичења. 126 радника је :

проглашено за ударнике, 1:50

је похваљено а 35 новчано на-

грађено.

По четврти пут за ударнике

су проглашени: _ Сима Јолић, који премашује норму за 40%, Мирослав Станковић, премашу. је норму за 35% и Милан Ву-

кајловић, који премашује нор-

му за 35%.

По трећи пут за ударнике су проглашени: Живко Јосиповић, који пребацује норму за 30%, Томислав Станковић, пребацује норму за 30%, Нада Петковић, за 28%, Радомир Ранко-

вић, за 25% Живојин Турин- ;

ски, за 25%, Владета Павловић за 30%, Рада Ђорђевић, = за 30%.

Тридесет и један радник је по други пут проглашен за ударника, а 85 по први пут,

Радни колектив предузећа испунио је производни план 15 дана пре рока. План производње премашен је за 29,66% а трошкови производње су снижени за 15%.

Градско саобраћајно предузеће освојило по

други пут прелазну заставицу

У првомајском такмичењу У Градском саобраћајном предузећу проглашено је 29 ударника, од којих су два новатора и · један рационализатор. Похваљено је 424 радника, а награђено првом наградом 68, друтом наградом 105. Подељене су исто тако специјалне награде једна од 2000 динара, три од 1000 динара, две колективче по 2000 динара и једна колективна од 3000 динара.

По четврти пут за ударнике је проглашено седам радника: Божидар Миленковић, који је и новатор; Радмило Раденковић, фрезер (убрзава произ„водњу за 40%); Драгољуб Вуловић, стругар, пребацује нор. му за 40 до 45%; Велимир Јовановић, _ машински _ столар, пребацује норму за 34%; Василије Старчевић, електричар који је и рационализатор; Трифун Дрљача, ливац, пребацује порму за 40 до 50% и Милан Јоксимовић (пребацује норму за 25%.

По други пут проглашено је 11 радника за ударнике. То су Милан Настић, Милорад Штерић, Богдан Вуличевић, Драго. мир Петровић, С > Лазић, Во. јислав Шекуларац, _ Лудвик Пернарчић, Сава Ђорђевић, Боривоје Терзић, Карло Бојић и Стојадин Јовановић,

“ По први пут за ударнике је проглашено 11 радника од кодих је Никола Ђаковић и новатор. а

_ Радни колектив предузећа премашио је производни план за 13,4% и добио, као најбољи у овом такмичењу по други пут прелазну заставицу Централне управе савеза комуналаца. Радни колектив предузећа дао је 35.518 добровољних радних часова што чини 4439 радних дана.

дно вињете вени и

Троструки ударник фабрике обуће и гуме „Пролетер“ Светозар Таталовић

Радмило Раденковић, четвороструки ударник Градског саобраћајног предузећа

Двострука ударница фабрике обуће и гума „Пролетер“ = Ружа Белош, штеперка

а. 5

попио

ње "нама 7 онима

Четвороструки ударник — ливац Градског саобраћајног предузећа — Трифун Дрљача

У фабрици рубља 50 ударника |

У фабрици рубља „Анђа Раш. ковић“ на свечаној конференцији која је одржана 24 априла, на основу резултата постигнутих у првомајском такмичењу проглашено је 9 радница по трећи пут за ударнике, 15 по други пут, и 26 по први пут. 106 радница је писмено похваљено, 858 усмено, а 7 је новчано награђено.

Омладинка Јелица Грахова проглашена је по други пут за удар-

Троструке _ Уударнице — овог предузећа су: Лепа Букумировић-Митић, (пребацује норму за 68%);' Божица Жакула (пребацује норму за 30%); Марика Милакара (пребацује норму за 35%); Драгица Петровић-Беоковић (пребацује норму за 42%); Душанка Перић, (пребацује норму за 23%); Јованка Фабић (пребацује норму за 47%); Мара Марковић (пребацује норму за 47%); Радмила

ника предузећа „Пролетер“ у Жаркову,

Омладинка Рада Ђорђевић, троструки ударник Завода за израду војне одеће

Милан Вукајловић, „четворо

-

струки ударник Завода за из-

раду војне одеће

У 198 ал пагана а:

па ода за ~

Богдановић (пребацује н за 40%); и Драгица Лави (пребацује норму за 40%),

ж

Индустрија мотора стаг. но пребацује производ; ни план

Индустрија мотора у Рако. вици у овом такмичењу има 3 трострука ударника, 1 нова. тора и рационализатора, џ ф рационализатора. 11 радника је први пут проглашено за удар. нике, 104 је похваљено, а % награђено,

По трећи пут су ударници: Јосип Брехелмахер, стругар;

„Рафаел Бан, бушач; Мирко

Китанић, металостругар.

Механичар. Михаило Барто. ловић проглашен је за новато. ра и рационализатора.

Велимир Кирић, бравар; Во, јислав Митровић, Драган Ла. зић, Александар Марић, Вик. тор Мохорић и Милан Илић добили су назив рационадиз:. тора.

Радни колектив индустрије мотора у Раковици стално прг. бацује постављени производин

план. «

„Пролетер“ у Жаркову а

Поводом завршетка првомај. ског такмичења, на свечаној конференцији која је одржана 12 априла прочитана су имена ударника, рационализатора и похваљених радника предузе« ћа „Пролетер“ у Жаркову.

За рационализаторе прогла• шени су следећи радници: Ђорђе Станисављевић (убрзао и смањио радно време за 60%); Александар Кнежевић (смањио радно време за 30%) и Мис драг Јовановић (убрзао рад за 30%).

По други пут добили су. на« зив ударника: Пјер Мизе, Пе тар Димитријевић, Димитрије Степанов (пребацује норму за 295 до 40%); Десанка Ђукановић (за 25%); Александар Ђорђевић (за 25%); омладинке Бол сиљка Ђорђевић (за 25%), Да. нина: Станић (за 25%), Дарињ ка Лазаревић (за 25%), Софија Подгорац (за 25%) и Јелица Грахова (за 25%).

Двадесет и осам радника проглашено је по први пут 3а ударнике. Похваљено је и награђено 19 радника, а само по. хвлљено 112 радника.

Радни колектив предузећа пребапио је производни план за 14%. Радна лисциплина, у односу на новембарско- такмичење, побољшана је 31 5%.

#

Фабрика обуће „Пролетер“ премашила производни план за 8,64%

__У првомајском такмичењу У фабрици обуће и гуме „Проле. тер“, проглашено је 13 радни ка за ударнике, 29 је награђено, а 63 похваљено. Радни колектив предузећа пребацио је производни план за 8,64%

Троструки ударник предузе« ћа је Светозар Таталовић, кројач лица који је пребацивао норму за 34%.

По други пут за ударнике (у проглашени: _ Стеван Лајтман машински обућар (пребацује норму за 21%); Ружа Белош штеперка (пребацује норму 34 34%); Илија Мићић, крој: (пребацује | норму за 51%) Иван Гуљцев, кројач (преба цује норму за 35%) при чему уштеди материјал за 6,40%).

Осам радника по први пут ;е проглашено за ударнике, награђено и 63. похваљена.

Премашивање плана | _ побољшање квалитета

У индустрији азбестних про“ извода „Југоазбест“ на све ној конференцији изнесени. су резултати првомајског такми“ чења. |

Радни колектив овог преду зећа показао је у току такми чења врло добре резултате, 0. дељење металопластичних 381" тивача премашило је план про“ изводње за 38,6%, трошкове смањило за 14%, постигло у штеду у сировинама за 1876, квалитет побољшало за % Одељење азбестног одела пре: бацило је план производње 3 51%, а одељење клингерита 88 100%. Одељење крпаних И кова испунило је план пронз водње, 5

На основу постигнутих ка зултата пет радника, КОЈИ

ти митинг сввнр -Р

==