Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

360

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Према томе, по важећим прописима извршена je концентрација свих овлашћења на органе на нивоу предузећа. Тим путем осигурано je правно и економско j единство предузећа.

Др.

Никола Балог

НОВО У РАДНОМ ПРАВУ ЈУГОСЛАВИЈЕ

I. ■— У југословенској правној науци, па и y пракси, поставља ce питање: шта je ново, по садржини и форми, у праву Југославије, односно у појединим гранама нашег правног система у односу на класично, односно буржоаско право и његов досадашњи развој. Ово питање, односно по својој сложености и компликованости тачније овај проблем код нас je већ почео да се расправља, мада није до краја окончан (1). Сагласно томе, поставља се и проблем, који тражи посебну обраду и анализу, шта je ново у радном праву Југославије у односу на данашње класично, односно буржоаско радио право, на основу упоређивања одговарајућих принципа, карактеристика, појмова и институција једногидругог права, jep се на овај начин, сматрамо, најбоље може конкретно уочити и поставити деликатна и врло често осетљива разлика између онога што je ново (било по садржини или форми) и старо у праву, конкретно У радном праву Југославије. При том упоређивању, мислимо, треба увек поћи од онога што je основно, битно и изворно, из којег произилазе и све друге промене и процеси који се рађају и развијау, и који значе ново у праву, на основу нових квалитативних односа и појава у друштвено-економском уређењу земље. Полазећи од тога, мислимо да je у правној обради сваког питања из области нашег радног права и његових институција и појмова битно: друштвена својина над средствима за производњу и радничко самоуправљање, право учешћа у друштвеном управљању предузећем. Право управљања има овде одлучујућег утицаја не само на карактер радног односа, на његову садржину, него и на његову форму. Не може се данас ниједно питање из области радног права обрађивати и решавати одвојено од права управљања непосредних произвођача-радника. Jep, ако не бисмо полазили од права управљања, онда би се тешко могло наћи ново у радном праву социјалистичке Југославије. Свакако да би се тада могле и наћи нове норме, али не такве које би битно мењале карактер и суштину односа. На пример, у савременом буржоаском радном праву, за разлику од ранијег права, има новина и промена, што нарочито може да дође до изражаја у оним капиталистичким у којима се уводи тзв. економска демократија. Међутим, све те новине и промене не могу да измене карактер и суштину односа између радника и власника предузећа. И поред тога што се у систему управл.ања предузећем увлаче

(1) Види: Јавна дискусија о проблему старог н новог у праву Југославије, „Архив“, 6р. 4/59, с. 491 и сл., као и др. А. Гаме; Старо и ново у нашем грађанском праву, „Анали“, Београд, бр. 4/58, с. 453 и сл.; др. Таховић; Старо и ново у кривичном праву, „Анали“, Београд, 6р. 4/58, с. 464 и сл.