Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

108

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

чито наглашени (20). Има случајева када се формам уговора претежно заштићују интереси самих уговорних страна, као што je случај уговорене форме, али исто тако и неких законских форми (21). У сваком случају не може се говорити о апсолутној и искључивој заштити једних или других интереса јер не постоји чврста граница која би категорички и врло прецизно раздвајала ове интересе. Зато ће у свакој форми уговора бити елемената заштите й појединачних и јавних интереса, али мислимо да je могуће говорити о приоритетно) функцији форме у једном уговору у смислу утврђења заштите једних или других интереса (22). Изгледа да би у питать у важности усмених споразума при уговорима који су по закону формални и посебно у питању привидно изражене сагласности о висини цене у писменој исправи и усмено постигнуте стварне сагласности о цени у уговору о купопродаји земљишта и зграда, требало поћи пре света од сврхе форме. Не треба никада губити из вида чшьеницу да једино сврха односно циљ који се формом постиже објашњава и оправдава присуство формалних уговора у нашем законодавству. Дакле, сврха форме треба да представтьа основни критеријум за евентуално решење овога питања. Ако би усмени споразуми странака, при иначе поштованој писменој форми, били противни тој евреи, онда ти споразуми не би производили никакво правно дејство. Напротив, ако они нису у супротности са еврхом форме већ су управо у складу са њом, што није редак случај, тепшо je видети разлоге да тада усмени споразуми не важе. Потребно je, дакле, у сваком конкретном случају испитивати еврху фоме. Форма уговора о отуђењу земтьишта и зграда, предвидена чл. 9 Закона о промету земљишта и зграда, има за еврху да првенствено заштити јавне интересе. Интереси уговорних страна заштићују се самом чшьеницом постојања форме, што je, мислимо, од другоразредног значаја при анализи функције ове форме. Заштита јавних интереса огледа се у контроли промета непокретности у коме се примећују недозвољене трансакције, тј. појаве шпекулације; у спречавању прекорачења аграрног максимума ако je реч о земљишту или спречавању прекорачења одређеног максимума станбених просторија ако je реч о становима односно зградама; у контроли промета када непокретности прелазе из друштвене у приватну својину; једном речју, формом се штити сигурност правног промета ко ja у области промета непокретности треба да буде нарочито наглашена. Интерес заједнице у погледу сигурности овог промета и спречаваньа појава пшекулација у последње време се повећао а не смањио. То нам најболЈв доказује недавна измена чл. 57 Закона о промету земљишта и зграда у смислу пооштрења санкције

(20) Тако се формом претежно штате јавни интереси у уговорима стамбеног права, уговорима који имају за предмет основна средства привредних организација, уговорима о закупу пољопривредног земљишта, уговорима о имовинским односима између земљорадничке задруге и њених чланова, уговорима о кредиту закљученим између банке и тражиоца кредита, итд.

(21) То су уговори регулисани Законом о наслеђивању (уговор о доживотком издржавашу, уговор о уступању и расподели имовине за живота, уговор о одрицању од неотвореног наследства, уговор о уступању наследног дела пре деобе), уговор о поклону, уговор о преносу ауторских имовинскоправних овлашћења, уговор о избраном суду, итд.

W ■'J I '“/Л 1 (22) То би се, Делило, могло уочити упоређењем, на пример форме уговора којим се отуђује основно средство привредне организације иностраном правном или физичком лиду и форме уговора о доживотном издржавању илsи уговора о поклону.