Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

374

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

рез на доходак) предвиВа дедукције за свако дете млађе од 18 година. Исто тако кантонални порези на доходак, поред минимума за егзистенцију, садрже и породичне дедукције: у кантонима Basel и Luzern у сталном износу независно од броја деце; док су у вейини кантона (у циљу стимулације наталитета!) прогресивне према броју деце (копија француске праксе) ( гю ). Као инструмент заштите породице, дедукдије и редукције (ове последње у неким швајцарским кантонима, и раније у Француској) обидно су коришћене у савременим фискалним системима. Без потребе за набрајењем, помитьемо да их практику] у и наши суседи: Италија, Аустрија, Грчка ( 31 ). На крају да додамо и податак: да у многим законодавствима пореска ублажена користе не само младнма већ и старијим особама које су на старању домайинстава ( ,5 ). Прелазимо преко једне варијанте „заједничког” разреза, да бисмо упознали једну процедуру која може јаче да заинтересује: сплитинг-систим. Воаријанта je у проблему олакпшца: речено je да су оие код опорезивања „по домаћинству” представл>ене фиксним ставовима; код варијанте, међутим, порескн одбици који се признају жени прогресивни су и у случају да маргинална стопа буде висока, резултат би могао бити тај, да увећање пореза настало услед брака буде олакптацама сасвим елиминисано ј 33 ).

„Splitting” систем И сплитинг je вид „породично оријентисаног” опорезивања, али посебне врете; припада »per capita« -методу, jep у оквиру домаћинства у породичном дохотку види не глобалну основицу, већ збир њених делова на располагању чланова породице; функционшпе само ако je у примени прогресlшна тарифа.

(зо) Дедукдије се у извесним кантонима смааују кала доходак расте; у другим дају се за деду и преко 18 год. када су на школовазъу (Laufenburger H., Economie des finances suisses, 1961, p. 170, 286).

(31) Y Италији систем олакшица нарочито je развијен. оне постоје и код партикуларних и код допунског глобалиог пореза; заступљене су широкогрудо све врсгс олакшица. Тако, код пореза на укупнп доходак породице са седморо деце и више имају право на неопорезан износ од 5 мил. Lit., уз то join и на дсдукцију од 50 хил,. Lit. за свако дете на терету. Y Италији постоји и један порез назван ~породlгчпи порез” (' imposta di famiglia). Io je, међутпм, порез кимуналннх тела. Сличая je државном порезу на доходак, али различит по томе што je домаћинство овде шире схваћено: обухвата сва лица која припадају истој економској заједиици (као код нашег сеоског домаћинства). Код овог пореза нала у очи неопорезани минимум који je варијабилан (према броју стаиовника у општини). Породице са вшпе деце и овде имзју право на знатне попустс (Fon tan eau, Fiscalité européenne, t. I, pp. 616, 649).

(32) Y кантону Zürich за старије од 65 год. принаје се посебна дудукција; у Француској лица преко 70 год. уживају иаузетио пореско уређење; у САА таквим особама гтрипадају олакшице које импресионирају. Проф. Schoup je једном изјавио да амерички порески систем фаворизује старији свет иа штету младих. Зашто?. . . e ~јер млади чемају искуства за одбрану CBoje сзвари пред конгресмепима и сенаторима чију пажњу ваља привуђи, и не само да не треба очекивати да се ова традидија измени, већ нека не изненади ако фаворпзовање старијег света, захваљујући ефекту чудотворних медикамената, у још већој мери порасте (Schoup, loc. di., р. 14)

(зз) Види: Ки 11 mе г, ор. cit. , S. 60,