Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

384

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Иначе, по поменутом Закону предузеће одговара за своје обавезе свим средствима која користи и којима располаже (члан 21, ст. 1). Оно, осим тога, одговара иза обавезе самосталне организације правног лица у његовом сасхаву, и то под условима одређеним истим Законом (члан 21). Y оспови свих obits и сличних законских одредаба и прописа стоји позната одредба нашег Устава по којој „радна организација одговара за своје обавезе друштвеним средствима којима управља” (члан 15). Разумљиво je да у погледу основа њиховога настанка, поред законске, постоји такође и уговорка грађанска одговорност предузећа; али, уколико се тиче могућности обухватања односних друштвених средстава у вези са том одгОворношћу, опет само до законом одређене висине. Наиме, по поменутом Основном закону (чл. 36в), предузеће одговара за обавезе из послова, односно уговора које je оно закључило, и за друге своје обавезе, и то до висине вредности средстава предузећа (заједничких фондова и других средстава предузепа). Y вези са овом законском одредбом предвиђен je и један посебан вид солидарне одговорности самосталних организација правног лица у саставу предузећа. О тој солидарној одговорности, као једном виду супсидијарне одговорности наших предузећа, говорићемо такође посебно ( 2 ). 2. ГраЬанска одговорност самосталних организацией удруженог рада у предузећу са својством правног лица. Одговорност ове врсте или категорије организација удруженог рада у предузећу стварно заслужује посебну пажњу. Но, овде треба напоменути: да наш Оновни закон о предузећима предвиђа, поред осталог, и три посебне врсте тзв. унутраппьих радних јединица односно организација удруженог рада у предузећу. То су: а) Организацией удруженог рада у радној организацији гсао таква уопште; б) Самостална организација удруженог рада без својства правног лица, ив) Самостална организацией удруженог рада правно лице. Али, суштина непосредног самоуправљања остаје и даље „везана с положајем радне јединице”. Y томе je, дакле, и њен стварни значај. Поменутим законским изменами и допунама обухваћен je, заиста, читав низ веома занимљивих и значајних правыих питања, појмова и установа. Ово нарочито уколико се тиче организаинја удруженог рада у предузећу са својством правно!' лица и њихове одговорности. ( г ) По том нашем закону самостална организацнја правно лице одговара за своје обавезе „средствима која користи и којима располаже” чл. 21, ст. 2). Ова наша организација не одговара свым тим средствима, тј. не у свему онако као што je то у закону речено за одговорност предузећа. Но, мислимо да овде треба напоменути и истаћи да за обевезе самосталне организације правног лица у предузећу одговара ј у и предузеће и друге самосталне организације правна лица у саставу тог предузећа „под условима одређеним овим законом (чл. 21, ст. 2). Иначе, поред овде наве-

(2) ß. у вези са овим наш рад: ~Правый аспекта самоуправства у приьреди”, Скопје 1967, издање Економског факултета, стр. 98 и след., с обзнром и на тамо наведену литературу. Гамо je посебно реч о грађанској одговорности органа предузсћа.

(з) В о томе поближе у ктьнзи: Основни закон о предузећима са предлогом проф. др Николе Балога, друго допуњено изда!ье, Сл. лист СФРЈ" Београд 1970, стр. 9 и след, занимл.ив je и заслужује посебну пажњу и чланак др Стојана Цигоја, Одговорност радне јединиде, Анали Правног факултет у Београду, септембар —децембар 1969.