Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ Година XIX Јул — август 1971. Број 4

ПОРОДИЦА И ПОРЕЗИ

Ни теоретске ни емпиричке финансије нису показале веће интересовање за иородииу у ери економског либерализма, који се за социјалне проблеме мало залагао. Тек у новије време порески закони, у низу земаља, створили су Климу у којој je породична заједница могла ггрићи остваривању права ко ja јој припадају у савременом свету. Та je промена следила друштвеыо-политкчке и економске појаве развој социјалне политике, увођење прогреснвне стопе и, што je од посебног значаја, све масовније запошљавање жена у фабрили и професијама. Y том историјском тренду порези, кроз своју ванфискалну функцију, утицали су на социолошку и економску улогу породило која je као фактор динамичне потрошње постала у свим срединама знатан етички објекат фискалног реформизма. Опорезиванье породице по признању многих теоретичара крајње заплетено и полемично питанье, којим се доктрина изненађујуће мало бавила —■ нма своју основу у пшрем научном проблему правичног опорезивања и персонализадије пореза. Идеологије савременог фискализма груписане су примарно око сложеног аргумента пореских дејстава на расходе, тгроизводњу и потрошњу. Али стручне анализе на томе се не заустављају: разматрање принципа рационалне расподеле пореског терета у друштву и надал>е je једно од капиталних питања која привлаче пажгьу економолога и политичара.

Правичан порез Порески „идеали", данас као и раније, траже да порези одговарају посхулаху оггштости и једнакосхи пред порезом. Једнакост и равномерност у опхерећењу синоним правичности (’) значе расподелу херета према

(1) Y једном свом раду проф. Merigot (Justice fiscale: variations sut un thème connu, R.S.L.F., 1955, p. 58) разликује три типа пореске правичности: 1) п. пореза (justice de l'impôt) у смислу оправданости постојавања пореза као институције; 2) п. у порезу (justice dans l'impôt) при чему се мисли на равномерну расподелу пореског терега на обвезнике као отите и једнаке обавезе; и 3) п. помоћу пореза (justice par l'impôt) где je реч о остваривању у духу социјалне једнакости, помоћу пореза, структурно поделе богатства на друштвене редове (Wagneror канон).