Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

434

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

долара, а у другом 1.000 долара. Међутим, треба истаћи да се у оба случаја остало на плану субјективне одговорности, што значи да нема аугоматске накладе, независно од кривице транспортера, него се претрпљена штета мора доказати, а ваздухопдовна компанија може одговорност избећи или смагыгти.

Активносг југословенске делегације Наша делегација je настојала да у границама својих могућности буде активна и да реално изражава интересе дела света, у коме je ваздухопловство у развоју ( 17 ). Били смо подносиоци више амандмана и учесници у дискусији око свих важнијих питања. Залатали смо се за реал ни ј у алтернативу од 75.000 долара, коју смо већ раније прихватили у Монтреалском споразуму, за отвореност Протокола за све земље у свету и за усвајање објективног карактера одговорностн, као адекватније правке заштите путника. Били смо изабрани за клана радне трупе, која je требало да усагласи амерички предлог са предлогом Правног комитета, а учествовали смо и у посебним договорима у оквиру Међународног удружегьа ваздушшгх превозилаца (lATA), одржаним у току Конференције ради изјапгњавања око појединих питагьа. Протокол je од присутних седамдесет делегација потписала двадесет и једна земља. Ми Протокол нисмо потписали, због великог обима обавеза, које сада ггисмо у стагьу да прихватимо, али je извесно да ћемо то морати да учинимо као туристичка земља, ко ja привлачи инострапе путнике. Време до ступагьа иовог Протокола на снагу или време до гьеговог прихватан>а морамо искористити за озоиљне разговоре о овим проблемима, стварагье јачих ваздухопловних компанија и евентуалну прштрему за измену одговарајућих одредаба у домаћем законодавству.

Ар

Миодраг Трајковић

НАСЛЕЂИВАЊЕ ИМОВИНЕ БИВШЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ОСИГУРАЊА ПРЕД САВЕЗНИМ ПРАВНИМ САВЕТОМ И ПРЕДЛОГ ПРАВНОГ МИШЉЕЊА О НАЧИНУ РЕШАВАЊА ОВОГ ПИТАЊА

Савезни правни савет разматрао je у јануару 1969. године питање наслећивања имовине бившс Југословенске заједншхе осигурања. До тога je дошто пошто je Савезно извршно веће затражило мишљење Савезног правног савета о прелазним одредбама Закона о осигурању и осигуравајућим организацнјама, то јест, о начину решавања целог питања активе и

(it) .Гуюсловенску делегацнју на међународно) конференцији у Гватемалн сачињавали су: Мр Боголд/б Филиповић, начелннк Оле.ъен,а за спољне послове Савезне управе за цивнлну пловплбу, Лэзар Газибарић, шеф контроле летења Југословенског Аеротранспорта и др Миодраг Трајковић, доцент Правног факултета у Београду за Привредно право и СаобраliaîHO право.