Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

биће деликтно одговоран за евентуално проузроковану штету; y другом његова одговорност (уколико не испуни обавезу) je уговорног карактера.

Наше право припада првој групи правних система. 75 Лице које ce јавно нуди за обављање туђих правних послова, или ce њиховим вршењем професионално бави, нити мора да прихвати понуђени налог, нити ce његово ћутање сматра прихватањем. Али je оно дужно да без одуговлачења обавести понудиоца да одбија налог. Дужност обавештавања није имовинска обавеза коју би овакво лице имало y односу на несуђеног налогодавца, него je то врста дужности којом ce оно ослобађа од евентуалне одговорности. Отуда, ако несуђени налогопримац (лице које ce јавно нуди за обављање туђих правних послова) ћути, он повређује своју дужност, a ако услед тога проузрокује штету другој странп дужан je накнадити je.

С обзиром да према правилу нашег права уговор о налогу није закључен, ни штета коју евентуално трпи понудилац налога због ћутања професионалног налогопримца не може произлазити из уговора (ex contractu) него потиче из деликта (ex delicto). Другнм речима, лице које ce бави вршењем туђих послова, треба да другој страни накнади не позитивнн уговорни интерес који бн дошао y обзир да je уговор био закључен, него негативнн уговорни интерес што he рећн, интерес који би понудилац налога имао да није улазио y неуспешне преговоре са налогопрпмцем, него да je будућег сауговорннка тражио на некој другој странн.

Поједини правни писци сматрају да лица која ce баве вршењем туђих послова и лица која ce јавно нуде за њихово обављање дугују другој странп накнаду позитивног уговорног интереса, што he рећи да накнада треба да обухвати штету коју понудилац налога трпи због неизвршења уговора. На оваква схватања наилази ce углавном y привредном праву. И то je разумљиво. Њпма ce чини да би када je реч о пословним односима било пожељно да ce y случају ћутања лица која ce професионално баве вршењем туђих правних послова сматра да je уговор закључен. Онн немају много поверења y могућност потпуне накнаде уколико ce заузме становиште да штета није настала из

75 Упоредити: за аустријско npauo: Е. Swoboda, иH. Klang, Kommentar zum Allgemeinen bürgerlichen Gesetzbuch. Band 11, 2. Halbband, erp. 790.

46

М. Орлнћ, Ћутање понуђсног као знак пристајања према ЗОО (стр. 5-54)