Arhiv UNS — Crkveni listovi

кола и возни прибор. Поручити семе за пролетње усеве. Пренос дрва за огрев. Припремање грађе, притака за градину, воћке и винограде, прутева за обруче; сече се пруће за плетарски рад. Најзгодније доба: за плетарски, дрводељски и дрворезачки рад, плетење асура од рогоза и сламе, и женске ручне радове. Жито превртати, а кромпир у подруму прибирати, ако то није раније учињено. Исто тако треба и осталу зелен у подруму претрести и трулу одвојити, нарочито ону која је за семе остављена. Прибирање воћа у подруму, земуницама и осталим местима за оставу. Житнице и подруме чистити и проветравати, кад је лепо време. Скупљати мешанац (компост) Подносе се молбе за лозу државним лозним расадницима за пролетње саћење. Око стоке. У стаји да је довољно топло, у подне проветравати. Свињие чистити по топлом времену. Стоци довољно хране полагати и не појити студеном водом Мотрити на сјагњене овце и на осталу бремену стоку; мркање оваца за летње јагњење. Кокошке почињу носити, На њипи и ливади. Извозити ћубре на њиву а осоку на детелишта. Праве се одводне бразде за отицање од снега отопљенз воде. Трње крчити по ливади и пашњаку. У градини. Утрапљено поврће покрити да му мраз не шкоди. По лејама ћубре развпачити. Спремити свежег коњског ћубрета и градити топле леје, Сејање раног поврћа у топлим лејама, као: салате, келерабе, кеља раног, купуса, паприка, ротквица, краставца, диња, тиквица и пасуља. Од мраза издигнуте биљке полако притапкати. Увоћњаку Орезивање воћака и сечење вијока (калемгранчица) Скидање гусеничних гнезда, сасецање сувих грана, стругање маховине и старе коре; мазање смешом од креча и балеге. Ђубрење воћакз; износитм осоку и остало сточно ћубре и расипати га по снегу. Зимско навртање (присаћивање каламљење) воћака у соби. Стратифи <овање семена. Прекопавати око воћаха каца није мраз, да се из iec/ тиме чауре и ларве штеточича те да их мраз потамани Ре аве ниских и обличастих воћака. Суве и старе воћке ископати. Корисне птицз хранити. Ј' иивници, винограду и расаднику. У пивници допуњавање буради. Ако ново.вино није преточено прошлог месеца, треба га преточити почетком овог месеца. Проветравање пивнице кад је сунчан дан. Печење ракије од комине. У виногра-

Бр 1

ДУХОВНА СТРАЖА

18