Arhiv UNS — Humoristička štampa

Male priče o velikim ljudima

KONSTATACIJE BEENAKDA SHAWA

Bernardu Shawu došao je jednog dana neki mladle i zamolio ga, da mu smije pročitati svoj literarni sastavak, Kađa je neko vrijeme čitao, prekine ga Shaw i upita kako je došao na takvu ideju. »Ja sam najprije htio postati liječnik«, govorio je nadobudni književnik, ali sam onda jednog dana napustio studije i posvetio se posvema pisanju«. »Znate što ću Vam reći«, nastavi Shaw »vi ste mnogo učinili za čovječanstvo onda kad ste se odrekli da postanete liječmk«.

TOALETA MARK TWAINA

Slavni američki hrunorista Mark Twain odijevao se dosta nepažljivo. Jednog dana išao je u posjete nekoj poznatoj spisateljici, i tek kad se je vratio kući opazil'a je njegova žena da nema kravate. Zbog toga počela ga grditi i psovati. Kad je to dojadilo Mark Twainu, uzme jednu od svojih kravata, zapakuje u paketić i napiše književnici: »Moja me je žena upozorila da sam danas bio kod Vas u posjetima bez kravate, To je bila užasna sramota. Molim Vas, gledajte ovu kravatu pola sata, t. j. onoliko koliko dugo sam bio kod Vas. Time ćete se uvjeriti da ja kravatu posjedujem. Iza toga mi je povratite, јег mi je to jedina«.

FRIDRICH VELIKI I HUSAE

Fridrich Veliki jašio je prilikom jedne svečanosti pred frontom neke husarske regimente. Najednom zastane pred jednim vojnikom, čije je lice bilo silno iznakaženo brazgotinama mača. Kod koje si pijače dobio takove grdne udarce?« zapita Fridrich Veliki?« »Kod Kolina, gdje je vaše veličanstvo platilo ceh«, odgovori vojnik.

LORD LONDONDERRV

Engleski političar i državnik lord Robert Londonderry bio je poznat kao veliki škrtac. Imao je velike prihode, ali je ipak godinama hodao u otrcanom odijelu. Videći ga ovako otrcanog, jedan znanac mu predbaci. »Ništa to ne smeta« odmahnu lord rukom, »svi me ovdje poznadu i neće mi zamjeriti«. Poslije nekog vremena isti taj znanac sastane mdnistra opet otrcancg i to u Parizu, pa mu prigovori kako nije zgodno da engleski ministar hoda loše odjeven po Parizu. »Ništa to ne smeta«, odgovori opet lord mirno, »ovdje ше i onako nitko ne pozna«.

Vi pitate »Patak« odgovara

Zaljubljena. Pitanje: Imadem 16 godina i zaljubljena sam u jednog studenta prava. U zadnje vrijeme opažam da mu se više ne svidjam. Na rendes uvijek zakasni. Ne znam šta ću. Pomozite mi savjetom. Odgovor: Drago dijete. Vaš slučaj je svakodnevan. Savjet je lagan, Učinite ga Ijubomornim. A pitate kako? Jednostavno, nemojte doči na nekoliko sastanaka. To će ga izliječiti. Ako nemate dosta jakosti da to učinite, uzmite 15—20 minuta prije sastanka 2 —3 žličice ricinus ulja. Sigumi smo za uspjeh. U tvrdokomlm slučajevima ozmite 4—5 žličica, ali onda budite oprezni »Patak«

14

»PAT A K «

VI PITATE РАТАК OOGOVARA Uprava »Patka« otvara rubrika: Vi pitate Patak odgovara! Svaki uaš čitatelj može izrezati niže otisnuti kupon, priljepiti na poštansku dopisnicu 111 staviti u omot i zajedno sa pitanjem na koje želi dobiti odgovor, uz pseudonlm (oznaku) poslati na adresu; »Patak«, Zagreb, Pošt. pret. 124, U jednom od slijedečih brojeva naći ćetc u rubrici Vi pitate Patak ođgovaга, odgovor na Vaše pitanjePitanje: Pseudonim Vaša (oznaka):

Broi 2.