Arhiv UNS — Stari listovi — Bivša Jugoslavija

SAMOUPRAVLJANJE

INFORMATIVNI POLUMJESEČNIK ZA ORGANE SAMOUPRAVLJANJA

Predsjednicima radničkih savjeta namijenjeno je posebno pismo redakcije koje objavljujemo na strani 15.

Politika ličnih dohodaka ispit zrelosti radničkog samoupravljanja. Na strani 4. i 5. donosimo članak o jednom od najozbiljnijih zadataka radničkih savjeta.

Naučni suradnik Instituta za društveno upravljanje u Zagrebu Ivan Perić piše na strani 9. b internom zakonodavstvu kolektiva.

Došao je novi radnik, kako smo ga primili? O tom interesantnom i važnom problemu piše na strani 18. i 19. ing Alfred Jager.

»Kakvog rukovodioca želite« naslov je ankete koju smo proveli među neposrednim proizvođačima. Rezultate možete naći na strani 12. i 13.

Putokaz organima samoupravljanja. U toj rubrici na strani 14. vodimo vas kroz najnovije uredbe i propise što su izišli u posljednje vrijeme.

REALNE RAČUNICE!

JUGRADNJA DRUŠTVA na novim osnovima zahtjevala" je svu našu pažnju, energiju i vrijeme. Jačali smo i jačamo materijalnu bazu radničkog samoupravljanja, društvena nadgradnja počiva na vrio solidnim temeljima ekonomskog rasta i razvoja naše zemlje. Međutim, kada nije štetno podvući crtu i sačiniti bilancu, •izračunati koliko nas koja mjera stoji, kako smo se postavili i snašli u novim usiovima rasta proizvodnje i jačanja proizvodnih snaga društva. . Upravo sada nalazimo se u fazi preispitivanja naših rezultata, pa je stoga razumljivo da iz dosadašnje prakse uzimamo pod lupu ono što ■ smatramo da je opterećivalo naše • kretanje naprijed, da je zamagljivalo perspektive i otežavalo brzo i ekonomski svrsishodno reagiranje. Svima je jasno da je razvoj radničkog samoupravljanja čvrst oslonac za pravilnu ekonomsku politiku i sva ona društvena stremljenja koja ispoljava ovo naše vrijeme. Isto tako je poznato da su neki. pokazatelji razvoja produktivnosti u našim radnim kolektivima pružili građu za razmišljanje i za postavljanje zahtjeva da se ispitaju naše rezerve' koje u ovoj oblasti nisu male ni beznačajne. Internim aktima raspodjele u mnogim privrednim organizacijama čisti prihod podijeljen je dosta brzopleto. Zato će. se ovom poslu sada pristupiti po novoj formuli. Mjerila za taj posao nisu propisom utvrđeni odnosi već društveni kriterij umi koji se ne mogu automatski primjenjivati. Prema tome propisivanje općih mjerila raspodjele i osnivanje komisija treba shvatiti kao nužne nadopune sistema koje su usmjerene na djelovanje u pravcu dosljednijeg ostvarenja njegovih osnovnih postavki. Uputstva Saveznog izvršnog vijeća samo su bliži izraz na-

čela koja su utvrđena zakonima i preporukama Savezne narodne skupštine o raspodjeli čistog prihoda posebno načela raspodjele prema radu i postupanja s pažnjom dobrog privrednika. Pred organima radničkog savjeta,, zborovima proizvođača u ekonomskim jedinicama, stoji dakle ozbiljan posao regeneracije i renabilitacije sistema raspodjele, zahtjev da se ozbiljnije ogledamo oko sebe, da sagledamo svoje subjektivne slabosti, svoje zadatke i da izračunamo svoje mogućnosti. Jedno razmišljanje o raspodjeli čistog prihoda prema završnim računima iz 1961, godine znači zapravo otvoriti diskusiju o nizu problema koja zadiru u proizvodni život kolektiva. To znači postaviti pitanje produktivnosti rada, određivanja ekvivalenata rada prema stvarno uloženom trudu u postignutim radnim efektima, to znači razgovor o tehnološkim rješenjima, uvođenju serijske proizvodnje velikog broja, kooperaciji, automatizaciji, školovanju kadrova, trenaži velikog broja radnika u cilju podizanja općeg nivoa tehničkog i politehničkog obrazovanja u kolektivu itd. Međutim, taj posao ne treba shvatiti kao privremeni zadatak, kao nešto što se može obaviti kampanjom od nekoliko sastanaka i razgovora, jer suština problema je kompleksnija, ona zahtijeva pažljivo studiranje i praćenje kretanja i übuduće. Zrelo postavljanje i vrednovanje problema znači, dakle, posao koji će se morati obavljati svakog sata u danu i kome se nikada i ni za trenutak neće smjeti okrenuti leđa. Samo trajan napor može uroditi plodom.

N. POLAK

ZAGREB, 1. MAJA 1962.

Izdavač: Novinarska izdavačka kuća »STVARNOST« Zagreb, Rodseveltov trg 4. Direktor; Ivo Košutić. Uređuje redakcijski kolegij. Glavni urednik: Nikola Polak. Uredništvo i administracija: Zagreb, Rooseveltov trg 4

BROJ 1 GOD. I.

POŠTARINA PLAĆENA U GOTOVU

Rukopisi se ne vraćaju. List se prodaje samo u pretplati. Godišnja pretplata: 6000 dinara. List izlazi svakog X. i 15- u mjesecu. Pretplata na tekući rč. 4CO -18-1-1493. Rototisak štamparije »Borba«, Zagreb, Prerado vi će va 21 23.