Arhiv UNS — Zabava

SKARSDEJL DIJETA

Za 14 dana šest kllograma manje

Najvažnije je da niste gladni dok držite ovu dijetu. Recepti su jednostavni, jela su raznovrsna, ukusna, a što je najvažnije brzo se pripremaju. Dr Tamover Skarsdejl dijetom predviđa 43% proteina, 22,5% masti, 34,5% ugljenih hidrata. Hrana sadrži dosta vitamina I minerala. Pravilo je: brzo skidanje težine. Niko od nas se neće držati propisanog jelovnika ako to treba izdržati mesecima, a da se pri tom težina jedva gubi. Kad krenemo da držimo dijetu hteli bismo što pre da vidimo i njen rezuitat. Oni koji se strogo pridržavaju ove dijete mogu za dve sedmice da izgube 6 kilograma.

PRAVILA KOJIH SE MORATE PRIDRŽAVATI - nemojte piti nikakav alkohol; - jedite samo ono što je propisano; - između obroka se može jesti šargarepa u neograničenim količinama; - možete piti crnu kafu ili čaj bez šećera. kiselu vodu ili dijetalnu limunadu. Vodu u neograničenim količinama: - salate pripremati sa limunom ili vinskim sirćetom bez ulja i majoneza: - povrće jesti bez masnoća; - meso: samo krtina, sa pilećeg ili ćurećeg odstraniti kožicu i mast; - propisane kombinacije se moraju poštovati, ne morate pojesti sve što je navedeno u dijeti, ali ono što se izostavi ne sme se zameniti ni sa ćim đrugim; - nemojte preopteretiti stomak. Kad ste siti prestanite sa jelom; - dijetu nemojte držati duže od 14 dana; Pre nego što poćnete dijetu stanite na vagu, übeležite na kalendaru svoju težinu i radujte se promeni za 14 dana. Prijatno i želimo vam mnogo uspeha! JELOVNIK ZA ČETRNAESTODNEVNU SKARSDEJL DIJETU Dorućak (uvek je isti) Pola grejpfruta ili jednu sezonsku voćku, jedna kriška hleba (preprženog) kafa ili čaj bez šećera (može saharin). PONEDEUAK Rućak: Posno meso po sopstvenom izboru (piletina, ćuretina, jezik ili govedina), paradajz (svež ili sos). Kafa, čaj ili dijetalna limunada.

Večera: Riba (sve vrste), mešanasalata (zeiena salata, povrće), jedna kriška prženog hleba. Grejpfrut ili neko sezonsko voće. Kafa, čaj. UTORAK Rućak: Voćna salata u svakoj kombinaciji (količina po želji), naravno bez šećera. Kafa (čaj). Većera: Tri posne pljeskavice, paradajz, zelena salata. celer, masline, kupus, krastavac. Kafa (ćaj). SREDA Ručak: Tunjevina ili oslić iz konzerve (ocediti ulje), grejpfrut ili neko drugo sezonsko voće, Kafa (čaj). Večera: Belo pileće meso sa roštilja (ili na suvom tiganju), mešana salata: paradajz, krastavci, zelena saiata i celer. Kafa (čaj), ČETVRTAK Ručak: 2 jajeta spremljena po vašem izboru (bez masnoće), posni meki sir. Plavi patlidžan ili boranija ili paradajz (presan ili sos), jedna kriška prženog hleba. Kafa (čaj). Večera; Pečena ili pržena piletina koliko hoćete (bez kože), dosta spanaća, paprika, boranije. Kafa (čaj). PETAK Ručak: Nekoliko kriški mladog sira, spanaća koliko hoćete, jedna kriška prženog hleba. Kata (čaj). Večera; Riba, mešana salata, povrće (količina i naćin pripreme po vašem izboru), jedna kriška prženog hleba. Kafa (čaj), SUBOTA Ručak: Voćna salata (količina po želji). Kafa (čaj). Večera: Pečena ćuretina ili pilelina, salata od paradajza ili zelena salata. Grejpfrut ili sezonsko voće. Kafa (čaj),

NEDELJA Večera: Pečeni biftek (veličina po , želji). Mešana salata - zelena, krasRučak: Curetma ili piletina (hlad- tavci, celer, paradajz (presan ili kuno ili toplo), paradajz, kuvan kupus V an), kupus. ili karfioi, Kafa Grejpfrut ili sezonsko voće, U drugoj nedeljl ovaj jelovnik poKafa (čaj). noviti! ZAMENA ZA BILO KOJI RUČAK Pola šolje posnog sira (mekanog) pomešati sa jednom kašikom kisele pavlake. u to umešati šest iseckanih oraha. Voća koliko želite. Kafa (čaj), dijetalna limunada bez šećera. ŠTA POSLE USPELE DIJETE Nije dovoljno steći vitku liniju, važno je i očuvati je. Kad pred kraj dijete ustanovite da ste stekli željenu težinu tek tada nastoju problemi. Sada treba preći na normalnu ishranu, a ipak sačuvati teško stečenu željenu težinu i vitkost. U tome će vam pomoći ovaj potpuno novi sistem ishrane. On se svodi na regulaciju težine pomoču specijalnog dijetnog dana. PAŽNJA! VAŽNO JE SVAKODNEVNO MERENJE! Veća koiebanja od jednog kilograma naviše treba odmah izjednačiti. Dajemo vam tri dijetna programa. Osnovni koncept ove dijete je namerna jednoličnost u ishrani, a njen uspeh: gubitak 1,5 kg telesne težine u roku od 24 časa. PIRINČANI DAN Pirinač predstavlja odličnu kuru za vaše'zdravlje, jer organizam oslobađa od štetnih materija. Ujutro, u neslanoj vodi skuvajte 200 gr pirinča (ta količina vam je dovoljna za taj dan) pa ga rasporedite u pet porcija. Preporučujemo prirodan neljušten pirinač, jer je bogatiji vitaminima, Da vam ne bude bljutavo. pirinač možete kombinovati sa seckanim zeienišem (neograničena količina), jednom struganom jabukom (bez šećera. 150 gr paradajza ili šargarepe. Poželjno je đa tog dana popijete tri Iftra tečnosti (mogu biljni čajevi bez šećera). / POVRĆE Povrće ima visok sadržaj vitamina pa su pogodne sve vrste. Posebno se preporučuju karfiol, mrkva, praziluk, artičoka ili spanać. Povrće obariti u neslanoj vodi i po ukusu začiniti peršunovim lišćem, mirođijom. ili belim lukom. Vodu u kojoj je kuvano povrće nemojte prosipati, jer je i ona hranljiva i veoma ukusna. Paradajz, krastavci. šampinjoni, rotkvice, luk i sve vrste salate možete pripremiti kao salatu sa prelivom od sirćeta, ulja i zeleniša ili kao presnu hranu prelivenu sosom spravljenim od posnog jogurta ili senfa. Morate se odreći kuhinjske soli, a možete upotrebiti specijalnu so bez natrijuma. Potrebno je da dnevno popijete najmanje dva litra tečnosti. RIBA Kuvana riba je odlična za dijetu. Može se izdinstati u aluminijskoj foliji. Tog dana treba da pojedete najmanje jedan kilogram ribe. Za kuvanje su pogodne od morskih riba: ugor, oslić, škarpina, iverak i sve vrste bele morske ribe. Od rečnih riba; štuka, smuđ, pastrmka, amur Doručak: čaša posnog jogurta Ručak: pola kilograma ribe dinstane u aluminijskoj foliji. Ovako spremljena riba jede se topla ili hladna, prelivena sosom načinjenim od čaše posnog jogurta i peršuna sa kašičicom struganog rena ili senfa. Može i preliv od kečapa. Užina: jedna jabuka ili pomorandža Večera: pola kilograma ribe, U foliji u kojoj ćete spravljati ribu dodajte kolutove crnog luka, malo belog luka i zeleniša. Važno je da za spremanje ribe ne upotrebljavate kuhinjsku so nego samo so bez natrijuma. Alkohol nije dozvoljen.

64