Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Бр. 5. и 6. У Карловцима 12. (25.) новембра 191. Год. I.

АЕЖТИВ

за историју српске православне карповачке митрополије.

Уређује прота ДИМИТРИЈЕ РУЗАРАЦ, библијотекар патријарашке библијотеке.

Шоаксладое Саборстог Одбора.

На ком је језику и кад је штампан први пут Рајићев мали катихизис 7

Шафарик у својој историји српске књижевности од 1865. на 462, под бр. 923. пошто је прво навео наслов катихизиса, ког је Архијерејски Синод одобрио 1774. године, рече: »Гп Fragen und Antworten; als Schulbuch oft aufgelegt. Verfasser soli J. Baić seyn.«

Из заостала рукописа Рајићева „Точное Изображенге Катихисма“, што је досад већ неколико пути штампан и прештампаван и преведен на српски језик; види се, Како је дошло да је 1774. Синод Архијерејски послао влади катихизис што га је архимандрит Јован Рајић саставио на брзу руку.

Како се на првом издању иста катихизиса, које је изишло у штампарији Јосифа Курцбека у Бечу, није ставила и година његова штампања; то се обично тврди и тврдило, да је он и штампан 1774. године.

Ну, то не стоји. Он је могао бити штампан тек у почетку 1776. пошто је митрополит Јовановић — Видак добио првих пет табака тек 9. Јулија 1775.

Митрополит је одговорио 22, Јулија да у истим табацима има грдних погрешака, и да се морају поново исти табаци прештампати, и то онако, како је Синод донео а Царица потврдила поднесен јој катихизис,

Председник илирске дворске депутације одговорио је митрополиту 17. Аугуста и бранио владу од прекора митрополитова, а подједно доставио му и примедбе на катихизис, које се морају учинити У катихизису,

Тај је одговор примио митрополит у Даљу тек 27, Августа, и тако пре 1776. није могао бити штампан катихизис, пошто је митрополит доставио одговор и примедбе владине епископима на одобрење.

А тек се није могло за 2-—3 месеца штампати 20 табака, кад су се морали штампани табаци тшиљати митрополиту на увид и одобрења па од њега натраг штампарији.

А треба и то знати, да у то време не беше брзих возова. За пут од Беча до Карловаца и из Карловаца у Беч требало је недељу дана, а тек преглед није могао бити обављен за један дан, пошто се могао најдуже задржати код митрополита табак 8 дана по наредби дотичној or 19. Jan. 1775.

И тако је за извесно Рајићев катихизис могао бити наштампан тек 1776. године.