Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 95

полије, ми смо у појединим стручним листовима доста обелоданили историчне грађе, а особито у „Српском Сиону“ за време нашег уре- | ђивања (1903. — 1908.).

Ну, како нам је заостало престанком „Српског Сиона« доста историчне грађе а и до нове смо дошли, поднели смо прошле год. високославном Саборском Одбору предлог, да уз „Српски митрополијски Гласник“ као додатак издаје и »Архив“ ког бисмо ми бесплатно уређивали.

Исти је усвојио тај наш предлог и ми смо за 1911. год. издали „Архив“ у 12 табака.

Видећи, да се осим претплатника на „Срп. Митроп. Гласник“ није више пријавило од неких 30 претплатника и да срп. нар. цркв. фондови имају на издавању „Архива“ штету; ми смо се решили да. од ове нове године на свој трошак издајемо „Архив“,и у место 12 да изиђе за 1912. 24 табака годишње уз годишњу цену од 6 Кр.

При том нашем решењу, мислили смо да ће се у Српству валда наћи бар њих 200 претплатника, да тиме подмиримо штампарски трошак, не мислећи на свој труд.

Ал смо се на жалост у том уверењу нашем јако преварили!

Досад је изишло ево шест бројева „Архива“, и до данас свега нам се пријавило на „Архив“ само 72 претплатника.

Међу њима осим високопреосвећене г. г. епископа, 5 архимандрита, 4 окружна проте — 1 из архидијецезе, 1 из вршачке, | из темишварске а 1 из пакрачке — 19 свештеника — 11 из архидијецезе, 2 из бачке, 1 из будимске, 1 из горњо-карловачке, 1 из вршачке, 3 из темишварске, — 12 манастира, 8 професора и управитеља, 2 друштва (Матица и Стражилово), 1 ратар (Трива Новак из В. Кикинде), 2 јеромонаха, 2 велепоседника, 2 адвоката, 2 општине црквене, 1 новинар, ! државни чиновник, 3 епархијске управе, | учитељ (Влада Вуковић из Чалме) и сомборска учит. школа.

Као што рекосмо нама треба најмање 200 претплатника да подмиримо само штампарски трошак за „Архив“, та ако је право и ако српски народ у Карловачкој Митропољији може допустити и ако ту образ подноси, да ти уз труд свој и доплаћујело за „Архив“ од спремтљене чувањет и радот готовине за старе дане; ми Ћело и то учинити !

Тај наш немар-ципилук најбољи су као што рекосмо сведоци наше отупелости за све што је племенито и да ми не знамо поштовати и уважавати рад и пожртвовност наших стари. ;

Ми смо у несретном странчарењу изгубили свако племенито чуство инама су узори и већином вође они, који су и довели наш народ до данашњег јадног стања и поцепаности.

Ми имамо новаца за листове, који у народу само сеју раздор — с тога и постоје —, а за лист који износи дела наших стари и нашу прошлост, за то не мамо новаца!

За карактеристику данашњих наших прилика навешћемо и ово: Да би дали прилику нашим богословима у овдашњем Семинару да сазнаду историју своје митрополије, понудили смо им „Архив“ за 4 кр. годишње и то да плаћају у 4 пута. И шта мислите колико их се претплатило на „Архив“2 Свега њих двојица, ау Семинар долази 20 политичких листова, међу њима и 3 Кобасичина »Српска_