Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

98 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

честитати и братскео лобовњ проводити и ф напредвштих добри разговор имети. —“

Нисмо знали — знајући да је иншталација Мојсијева требала бити обављена у Октобру-Новембру 1718., о каквој му је иншталацији својој писао Мојсије, коју му Вићентије честита.

Сад нам је јасно зашто да није био иншталисан по поменуту упуству од 1718. Новембра-Децембра и. г. и зашто је акт о свечаној иншталацији Мојсијевој од војеног Савета упућен био истом Одвијеру тек у почетку Јануара 1720.

А то видимо из доле наведених аката.

С њеним одуговлачењем чекало се с тога, да се види: да ли је у истини Мојсије вољан да напусти своју православну веру и прими римокатоличку, као што је уверавао неки др. Хак.

„И тек кад се видело да Мојсије не мисли то учинити, издат је акт о његовом иншталисању.

Од куд је и како је дошао до тога др. Хак да Мојсије намерава напустити своју веру, и да л' је шта од тога истина било; то за данас сам Бог зна! |

По тврдњи високопречасног г. архимандрита Иларијона Зеремског, он је наишао у бечкој Архиви на акт из 1724. у ком се наводи, како је Мојсије вољан био напустити веру, но из Београда је одговорено, да од тога нема ни спомена!

· Који залазе у бечке Архиве, нека буду мукает да прибележе ако наиђу на др. Хака, ко је и шта је он био, као и на „господара Трапезонта“, ко је и шта је он био

Овај др. Хак морао је бити у Београду а подједно и доктор Мојсијев, као што је био 1734/5. и митр. Вићентија.

Као такав наводи се у једном тефтеру да је 8. Авг. 1734. др. Хак примио на квиту 227:20 кр. Авг. — 1734. ишао је с митрополитом у Карлсбад и враћено му је позајмљених 1500 Фор. 26. Феб. 1735. — 19/ХП. 1734. дато му је 25 + у име кварта, по том је имао 100 дуката годишње плате. — 3/Х. 1785. за Април, Мај и Јуни 107.45 кр., 4/Х1. 1735. за Јули, Август и Септ. 106 15 кр.

РеФерендар Етлер што се спомиње у доле назеденим актима јесте Антоније ЈосиФ од Етл (ОН), који је у истини потписан на конфирмацији од 10. Септембра 1718.

Из свега изгледа, да је речена конфирмацијона диплома издана 10. Септембра 1718. но само упуство за иншталацију Мојсијеву издато је тек у почетку Јануара 1720.

· Иста су акта важна и с тога, што се из њих види, да је у истини Мојсију још у Јануару 1720. подвргнут био Темишварски Банат и Влашка. -

Иста акта гласе:

|

Прфесвђштеннеиши и словфенћиши г. г. грчаски арх1епископе и Митрополите лобезнећши. .

Оупоследнв ненаредбв г. Ет'лерђ рефендари поради свпротивнег сћбе, скоим се неће никад састати здравла, Зпач ест наиболе паки поради сбзнане Ф господина доктора Хака похваленб из персоне