Balkanski rat

Страна 223

Број 14 У СЛЕИЦИ И РЕЧИ

ком великим, као што је било велико пожртвовање наше пале браће, јаким као што је мишица њихова јака била, трајним као што ће спомен на њих бити трајан у робља ослобођена. Другови палих јунака са дунавске и тимочке дивизијске области, предузели су, да се та] видни споменик, који ће у исто време бити костурница наших хероја, подигне пред Једреном, на домаку оних места. где су окршаји наше војске бпли најстрашнији, верујући, да ће оцеви, браћа, синови тих јунака најсрдачније припомоћи својим средствима, да се тај споменик што пре подигне.

Зато се они и обраћају овим позивом на вас, оцевебраћу и синове тих неумрлих јунака да шаљете своје прилоге, да се достојан споменик подигне најдостојни јима међу српским синовима. Сваки од вас учиниће то, јер својој слави и своме поносу споменик диже. Све прилоге треба упућивати благзјнику одбора пуковнику г. Љ. Јовичићу, команданту VII. пешад. пука 11. позива народне војске. Председник одбора за подизаше споменика једренским јунацима, генерал Инх. Рашнћ, командант Дунавске Дивизије II. нозива народне војске.

јунак са Нукоиа

Међу официрима који су се у овом победоиосноме рату нарочито лично одликовали заузима угледно место пешадијски капетан Јордан Ј Икић, командир чете у првом пешадијском пуку, који је са својом четом заузео снегом покривени Мукош. Са својом четом он је први прешао границу код Рисговца и учествовао у свима борбама ол Рујнадо Битоља, предходећи увек својим војницима примером храб рости. У недељу 21. октобра1912. ондапоручнчк Икић добио је наређење, да исте ноћи са својом чегом заузме Мукош и да се на њзму утврди и за држи до даљег наређења. Посао је веома тежак. али су комапданти пука ибатаљона знали, да ће бити извршен када је поверен Икићу, код кога као вој ника док је жив нема немогућности. Теренскетешкоће су биле неописане, зима да пуца дрво и ка мен, помрчина густа као тесто, да се прст оком не види, па ипак је Икић успео да око поноћи из врши поверени му задатак избије ца врх Мукоша. У постављању предстража око поноћи сукобио се са турским предњим оделењима. Отвори се љуга борба која је трајала један сат. И ако су Турци били иадмоћнији и у иовољнијем положају Икић их је са својим храбрим Врањанцима сузбио и успео да заузету позицију, која је од велике важности задржи до доласка јачих оделења наших трупа У зору етигла му је у помоћ још једна чета под командом капетана Милоја Стојковића. У том и Турци навале много јачом силом енергично да поврате изгубљене положаје, али су их Икић и Стојковић надбили и после два сага огорчене борбе натерали у бегство.

ПЕП1АДИЈ СКТТ ЕАПЕТАН командир чете у 1.

Икић је био у предходници приликом продирања на" ше војске ка Куманову, био је у иредходници код Буја новца и заузео Коњаре. После одликовања на Мукошу истакао се и на Облакову. Приликом заузећа Битоља газио је Шемницу до појаса и свагда је био у првимредовима, не стра шећи се непријатеља, који је на све стране сејао смрт. За показани успехувођење чете, по предлогу команданта пука, пуковника Душана Туфегџића још у почетку рата награђен је капетанским чином, а за показану личну храброст предложен језа медаљу за храброст, коју је у исгини заслужио. Икић је дете'Гопличине Косанице, и војник је од ране младости своје. Пун љубави према војсци, лепе интелигенције и солидна образовања, неуморан на послу, он је брзо напредовао, показавши се на бојном пољу достојан награда, које је добијао у миру. После свршених ратних операција капетан Икић је премештен у други пешадијски пук Књаза Ми хаила првог позива народне војске и сада се са тим пуком у коме служе синови његова родна краја, налази у околини Дебра, где и опет има пуне руке посла, које он свршава на задољство предпостављених, као војник који извршење наредаба сматра за свету дужност. Капетан Јордан Икић је тип оних војника, који се у служби држе онога „у млађега поговора нема“. У киши куршума он се није знао поколебати, када је имао да изврши оно што су му старији у задатак ставили. Уз друге војничке врлине то ће му у будуће осигурати напредовање.

Јврдзи Ј. №

пуку.

ПРОДАВЦИ сс моле, да нам обрачун за до ПРЕТПЛАТНИКЕ молпмо да обнове претсада продате бројеве одмах пошљу заједно ндату за другу четврт, како не би било с непродатим бројевима. ирекида у пшљатву листа.