Balkanski rat

Број 1 1

У сЛиЦИ И РЕЧИ

Страна 261

Каш ш1пн т ц 12. т. на попожају пред Једреноп — на западноп сектору. Борба противничке артиљерије у овом рату није била борба између српске и турске, већ је ово била борба француског и немачког система, борба француске и нема чке наставе гађања У овоме рату француски систем и настава гађања однела је сјајну победу над немачким системом Како смо дознали турски артиљериски о фицири некако нису вршили бојно гађање пре рата, ге се тиме потпуно и објашњава њихово отворено излажење на положај Преимућство новог шстема код брзометне артиљерије над старим системом у томе је, што је брзина ватре много већа и независна нишанска линија. Ово друго даје могућности вештом командиру, да своју батерију тако дефилује — заклони за гребен — да се ни блесак од топова не види, и наравно, да је за противника у том случа ју најтеже наћи место противничке арти л>ерије. Приложена слика показује наш хаубички топ од сак од пуцња није могао видети, те су Турци бацали 12. см на месту. одакле је отворена ватра иротиву тур- по целом положају зрна, само да би га нашли. али у ске артиљерије. Топ је тако заклоњен да му се ни бле- томе нису успели. В. Н.

Нашк јунаци Браћа Ксаковнћн На страни 264 доносимо слику два одликована млада српска ратника, два одлична нагаа официра, два коњичка капетана, два рцђена брата 2 >орђа и Душана , синове старог угледпог српског ратника и официра, иижињерског пуковника Свет. Исаковића, првог команданта вардарске дивизије, некадашњег уредника „Српске Војске“. Капетан Ђорђе као команднр ескадрона шумадијске дивизије првог позива, доживео је ту ретку част и велику срећу за Србива, да са својим храбрим коњаницима прпи уђе у Милутинову престоницу Приштину и да први после иет векова иројезди слободиим Косовом пољем. Капетан Душан као командир мптраљеског оделења шумадијске дивпзијске коњице другог позива нарочито се видно истакао и одликовао у борби на Новом Пазару. Оба брата, којн чипе част српској војсци, а могу бптп понос уваженпх родптеља, оддиковани су медаљама за храГрост.

Брпска пајка — Љубав пајке препа Отаџбнни Пријављују се обвезнгци. Из неких кућа догало по два три обвезнпка а из иеких и више. Свако вољан Долази да своју крв принесе на олтар Отаџбине. Из једие кућо пријавило се пет обвезника, — петоро браће. Са њима дошла н мајка. Њена старачка рука мнлује час једног час другог по оделу као да жели да (всјом руком н миловањем зашгити децу од зле коби Али око најмлађег којп тек ако је у 25. години највише се задржавале. Командир погледа петоро браће па ће рећи: — Једаи од вас може остати као хранитељ, изаберите једног између вас који ће се вратити. Четири старија погледаше у најмлађег па готово у глас рекоше:

— Ето, Јован нека остане. Јован ногледа у најстаријег па сав уздрхтан рече: — Немој, бато, да ме резилиш — шта ћу ја без вас код куће? Мајке вам паше, неиздвајајте ме од вас. Брат га загрли па рече командиру: — Сви ћемо поћи, господине! Командир се окрете старици: — Ето, бако, можеш једног задржати, реци којег па да га издвојимо. — Мени су сви једнаки -- одговори старица — па кад хоће сви да иду нека им је сретио. Неће ваљда Бог дати дз сви узгиву — вратиће се ваљда који.. . а ако не — нека буде воља Божја . . . II сузе јој недадоше даље. —а— р/с±/р/' чојчО'' ШАОЦШ. Напг уредник провео је прошлу недељу на путу по новој Србији ради ирикунљатва слика и материјала за лист, те због тога број у прошлу недељу нијо изишао. „Балкански Рат у слици и речи“, који је сада једини српски илустровани лист, излазиће у будуће, као и до сада, уредно сваке недеље са особито лепим сликама и занимљивом садржином.

— Уз нашу иику —

Син старог ратника, нотпуковника Паате, мајор Душан као начелник штаба Јавореке Бригаде оправдао је поклоњено му поверење. Уз војничко знаае показао је он и личну храброст, па је у борби на Бачијама и рањен. Мајор Душан официр је од31. маја 181*9. свршио је с одличним успехом нижи и виши курс Војне Академије и био је одличан приправник ђенерадштаба. Највећи део свога официрског службовања провео је у коњачкој батерији .