Balkanski rat

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 339

Број 22

оружје уиравља лротив својих савез-ника, да би њихова права агавила и сидом уништила, унишгапајући тако св&ти циљ заједничке бсрбе. Услод овакво печупсиос понашања Бугарско, дужнОст осталих савозника била је јасна. Оии су имали да брано ранг, који им нрннада и да одрже савсз, да 6и једпомучинили крај неиаситоме /џжању спојег нетдашњег савеаника и да ваштите својо интересе ср <бијајући аахтеве аа хе гемонијом и гарантујући тако равнотежу мођу државама, којаје тодико потребна за хармоиинно живљсње једних порсд других. Грнки народ, у тосномо споразуму са Србијом и Црном Гором и са поворењсм у светињу ствари лаћа со опот оружја и отпочиње изноеа борбу за своје олтаре и своје огњиште. Свој иовив упућујем мојим трупама на јјоди и на суву, којо су униниле Грнку великом, да паставе ову племениту борбу , да би браћу, ослобођеиу турскога тиоаиства , сиасли повога страшног ропства, које пм ирети Јелински народ нспоколобљивом веровању у своју моћ, својо право и јунаштво својо војске, која јо своје имо увоннала славом и Грчку ионова подигла на висину њезиних хороичних традиција и њезине сјајне историје, јелински народ — ја сам у то иотпуно уверен нећо презатп ни од јодно жртве за успех ново борбе која допуњава и гарантујо дело првога ослобођења. И ова борба има бдагослов Божији као и лрва, и ја прпзнвам хвегову милост. Живела Вслика Грчхса! Живоо грчки народ! констднтин

+ КРАЉ МИПАН I. Данас када смо се сви уверили, да пут на Косово води само преко Оофије и Велбужда, право је, да се сетимо и сени човека, који је први до тог уверења догаао и за то деценијама, како сада видимо, неонравдано осуђиваи Сада после освете Сливнице код Штипа и Кочана мирио ће у српској земљи почивати његове срнске кости, а дух његов у овим борбама лебдео је пред победоносним српским легионима и показивао је пут онима, који су те легионе водилн, оним многобројним славним официрима, које је српској војсци Он спремио и као Краљ и као командант активне војске.

Наше воровоће

пешадијски пуковник МнлОВан Недић КОМАНДаЧТ моравске дивизије другог позива Пуковник Иедић с поносом за себе може рећи, да је он у српско-турскоме рату био међу најсрећнијим војсковођама. Добијао је најтеже задатке и увек је извршавао са невероватеом лакоћом и потпуним успехом. Он је први имао борбу на Мердарима, он је први избио на Косово, он је борбом заузео Кичево, а у борби на Битољу његова се дивизија славно понела на Облакову. Труди и успеси његови награђени, су тиме, што му је дато највеће ратно одликовање Карађорђева звезда с мачевима. И у овом другоме рату Недић се са својом дивизи* јом славно понео о чему ће доцније бити више речи, ношто су сада војне операције још у току, па би било незгодно износити распоред наших трупа. Недић је постао официр 1889. годане. У 19. класи он је био други у рангу, а на вишем курсу, који ]е са четвртом класом довршио 1894. године, био је први у рангу.