Balkanski rat

Врај 27

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 419

! Долазак пиротвораца

Овечан дочек српсккх, цпногорскнх н грчкнх делегата у!Београду прл повраћају из Букурешта. Наша слика приказује моменат изласка г.г. Пашића, Веницелоса и Вукотића из брода на београдску обалу, на којој их је дочекала непрегледна маса света бурним клицањем, које је заслужена награда за њихове труде и напоре крунисане успехом у Букурешту, Шт војсковође нуковник Вукоман ПраННћ командант тамочкк војскв Мећу нашим старим и опробаним ратницима, који срећно учествоваше у пет ратова, берући у њима увек лаворнке славе једно од почасних места заузима стари ратник пуковник Вукоман Арачић који је и у овоме рату нрославио српско оружје заузећем Куле и силно утврћеног Белоградчика и доспевши до нред саме зидине Вмдина и Лом-Паланке, чију је предају осујетило брзо примирје. Пуковник Арачић је из старе официрске гарде. Рођен 1840. године у сел« Ланишту срез белички, округ моравски, стуиио јс у тадашњу артиљеријску школу 1869 са деветом класом, која је дала одличне официре: ђенерале Божу Јанковића и Соларовића, пуковника Светозара Нешића, Светозара Станковића, Димку Николића, Јована Ф. Ковачевића и др. Септембра 1874, завршио је своје школовање као један од најбољих у класи и постао потиоручник. За пуковника Арачића кажу да је по вредноћи од како је један од највреднијих наших официра, који је од увек капао на во.јничком послу, који није напуштао ни када је отишао у пензију. Неуморним радом он се толико усавршио даје стекао глас једног од наших најбољих официра. Као такав био је командант дивизије и помоћник начелника Главног Ђенералштаба, а дуго је година био хонорарни и редовни професор Војпе Академије, у којој је предавао ђенералштабне послове с ратном игром.

ЦРНОГОРСКИ НОТПОРУЧНИК 1' Мнлнја Бакнћ СЛАВНО ПАО НА БРЕГАЛНИЦИ / нрошлом броју забележили смо осетан губитак дрногорске војске јуначком смрћу потпоручника Бакића, а данас му доносимо слику, као турског потпоручника.

'-в~-'в'б/јО/' \0јх3"^-

'ф-'" 4

Учествовао је у оба сриско-турска рата, а одликовао се у њима као и т српско бугарском рату у коме је заузео крајеве. које је и овога рата славно са својом војском нрегазио. За ратне заслуге одликован је медаљом за хра брост и Таковским Крстом с мачевима. У ирвоме рату добио је подожај команданта тимочке дивиздјске области, а када 1е почео рат с Бугарама постао је командант Тимочке Војске, која се ејајно понела и извојевала веднке усггехе, с којима ће се сриска војска увек дичити и ионосити у толико више, шго је пуковник Арачић имао под собом трећи позав с четири врсте наоружања, док је пред собом имао непријатељски први нозив с модерним брзометним оружјем. Наши старци, вођени старим искусним ратником нуковником Арачићем и његовим оддичним помоћником нотпуковником Ђоком Ђорђеваћем. заслужили су да их ми хвалимо, а потомство слави, јер су се славно показали. Неуморно вредна радник, на бојном пољу победнам ловор-венцима увенчана ратник, непобедами српски војсковођа, тихи, мирни и ретко скромни пуковник Арачић задужио је војску и Огаџбину и његове заслуге признате су и неће остати без награде.