Balkanski rat

Страна 436

БАЈ1КАНСКИ РАТ

Број 28

Осветннцн Хосова

ПЕШАДИ1СКИ КАПЕТАН -?- Драгутин Јанковић КО.УАНДИР ЧЕТЕ У 7. ПУКУ I ПОЗИВА СДАВНО ПАО НА КУМАНОВУ У једном ранијем броју ми смо донели слику овсг хероја, из млађегдоба, а овде донссимо његооу сликУ пред полазак у рат у коме је осветлао образ и сачувао и себи и своме породу лепо име за вечна временаСлава славно палом! Каше воЈсковође ТоЕПЕРАЛШГАБНИ ИУКОВНИК Стеван С. Хаџић Дринску дивизн^у првог нозива у рату с Нугарика водио јв ђенералштаони пуковвик Стевал С. Хаџић, који у рату с Турцама није учествовао, јер је био болсстан. Већ из нрвога рата прослављена дрвнска давизија, која је имала вајвише битака, највише губитака али и најлепгае успехе, удругомерату кмала је, да на себе прими први и најснажнији бугарски напад при мучком њвховом препаду. Тај напад разбио се о силан отпор дринске дивизије, која је имала велике губитке, али у борби не само да није подлегла ни далеко јачем противнику, но га је силно одбила и нагонила на бегство. После уснешног одбијања непријатеља на Штипу дринска дивизија, не осећајући умора, летела је како је кад где требала номоћ. Свуд а је на време стизала, а где се она појавила непријате љ је био вачисто с тим, да на успех не мсже рачунати. Дринци су у небројено битака документовали своје јунаштво, а били су срећни да имају и одличне вође, те у томе треба тражити узрока, што су они низали уснех за успехом, прослављајући и себе и српско оружје. Пук°дник Хаџић, достојан син једног исто тако одличног ратни ка и војсковође, водпо је дринску дивизију тако одлично, да је она својим успесима задивљавала, Награда и

Браћа Петровићи Наша слииа приказује два млада хероја, два дична сина београдског професора Пере Петровића, поручника Николе и студента Трговачке Академије Вукашина. Никола је за своје јунашгво, као водник у VII пуку I позива одликован златном медаљом за храброст, а не мањи јунак био је и у другоме рату у који је полетео још болесган. Вукашин је тешко рањен на ЈТисици, а био је међу првима који је полетео и у бој с Бугарима, у коме се такође одликовао. Блсго оцу, који се оваком децом може поносити. Црногорцн осветноцо Боооноце нотпогучник I Рнсто М. РаДУЕННОВНћ У крвавој борби на Брегалници 5 јула витешки је пао борећи се за заветну српску мисао црногорски пешадијски потпоручник Риста Радусиновић, командир митраљеског оделења. Пок. Риста се са својим Љешњанима особито истакао у оба рата и с Турцима и с Бугарима, Пао је у 30. години. Слава му!

нризнање нису могли изостати, За документовану своју војничку способност, о којој су виши војвички кругови имали најлепше мишљење, он је добио један од најлепших положаја у српекој војсци, који му мора чанити највећу част Војвода Путник гзабрао га је за свога црвог помоћннка у главном ђенералштабу. Пуковник Хаџић је београдско дете. Овде ее школовао а у Војну Академију је ступио 1. септембра 1889 с 19. оасом коју је свршио као најбољи, први у равгу. Рат га је затекао на ноложају српског војног аташеја у Петр< граду.

Наши јуиаци