Beogradske novine

CIJENA 2 FILIRA.

Broj 8.

B E 0 G R A D, utorak 18.

januara 1916.

GODIŠTE II.

UREDNiŠTVO i UPRAVA: BEOGRAD, ČUBRINA ULICA 3., SVI SE DOPISI ŠALJU NA ADRESU: TISKARA: ULICA VUKA KARADŽIĆA br. 26. „BEOGRADSKE NOVINE“, ETAPNA POŠTA 131.

Crnogorci položili oružje.

Zvanični izvještaj.

K. B. Beč, 17. januara.

Kralj N i k o I a crnogorski i njegova vlada zamolili su na 13. januara, da se obustave neprijateljstva i povedupregovorizamir. Mi smo odgovorili, da se ovoj molbi može udovoljiti, ako crnogorska vojska bezuslovno položi oružje. Crnogorska je vlada jučer primila zahtjev o bezuslovnoj predaji oružja.

Zamjenik glavara generalnog stožera: podmaršal von Hofer.

Konac rata protiv Crne Gore.

Crnogorska vojska je bezuslovno položila oružje. To je novi najteži udarac, koji je do sada zadesio sile četvornog sporazuma. Strahovit poraz Rusa u maju prošle gopine, uništenje hrabre srpske vojske i žalosni fijasko dardanelske ekspeđjcije, nijesu zadali takav udarac vojničkom prestižu sila sporazuma, kao polaganje oružja od strane crnogorske vojske. Polaganje oružja Ibez ikakvih uslova! Nitko ne može da poriče kralju Nikoli i njegovim Crnogor cima hrabrost i srčanost, — dakle šta treba da znači, kad on polaže oružje pred pobjedonosnim austro-ugarskim četama, i kad se pre(laje na milost i nemilost? Kralj N i k o 1 a je uvidio, da je potpuno propala stvar, za koju se je do sada borio i za koju su clo sada njegovi sinovi prolijevali svoju krv. Kralj Nikola je uvidio, da su austro-ugarske puške i topovi jači od sviju ruskih, francuskih, engleskih, a naročito talijanskih obećanja. Nesumnjivo je ovaj čas uvigjanja mudroga kralja Nikole, koji je tast dva kralja i moćnog ruskog velikog kneza, najteži čas u njegovom životu, ali je on ipak izabranik sreće. Pred nesavladljivim nastupanjem austrougarskih četa vidio je on kako s& ruši sve ono, što je on sa toliko muke i mudrog rada pođigao. I tako je učinio on, što je jedino i bilo moguće učiniti, povje-

rio se velikođušnosti monarhije, u čiju se velikođušnost toliko puta uvjerio, i bezu slovnim polaganjem oružja spasao je svoj narod od propasti, koju je Petar Karagjorgjević priredio svome narodu. Ovaj kralj zavjerenik nije ni u posljednjem času htio da se odvoji od sila sporazuma, i žrtvovao je bez premišljanja posljeđnje ostatke svoje hrabre vojske. Kralj Nikola je pokušao nemoguće, ali on, kepec nije mogao da se bori sa džinom, i kada je uvidio, da i njega ostavljaju bez pomoći kao i njegovog zeta u Beogradu, obustavio je neravnu borbu. U Beču i u Buđimpešti, kao i u saveznim prijestoljnicama Berlinu, Sofiji i Carigradu, proslaviti će se ulicama najnoviji uspjeh. Uništenje crnogorske vojske generala Ivovessa đjelo je slavnije nego i jedno izvršeno u ovome ratu. Centralne vlasti i njeni saveznici imaju sada opet jednog srčanog neprijatelja manje, a vojsci od generala Kovessa odrješene su rulce za nova junačka djela. U Rimu će se malo radovati ovom najuovijem djelu Austro-Ugarske vojske. Tamo se sada savjetuju i dan i noć, ali zeleni stol za kojim se drže savjetovanja pokriva samo velika, neizmjerna briga.

Sogojavljenje i vodoosvećenje. 6./19. januaru, na Bogojavljenje, biti će svečano vodoosvećenje. To je sveti pravoslavni praznik, lijepi pi'aznik pun duboke pobožnosti i visoke simbolike. Ova svečanost će ove godine imati naročito obilježje, prvi put će na svečanosti uzeti udjelacarske ikraljevskečete. Kada će svestenstvo blagosivljati vodu Dunava, Save i Drine, austro-ugarske puške i topovi ispaliti će počasnu paljbu. Prvi put u ovoj zemlji ispaliti će se ćorci preko ovih triju historijskih voda, iz pušaka se neće prosuti smrtonosno olovo, nego samo pozdrav živima. I ovaj pozdrav, koga na dan pravoslavnog praznika šalju vodama Dunava, Save i Drine austro-ugarski vojnici, treba da znači, da od sađa ova tri vodena puta, ne znače više razdvajajuću prepreku izmegju Srbije i moćne susjedne monarhije, nego da tim putevima dolazi mir i povjerenje od jedne obale drugoj, i da se preko puteva starog neprijateljstva grade mostovi novog prijateljstva. Njegova Preuzvišenost, generalni guverner, sa časnicima svoga Staba, prisustvovati će lično ovoj svečanosti. On u krajevima posjeđputim od carskih i kraljevskih četa pređstavlja najveću vlast carevine, on predstavlja lično cara i kralja Franju Josipa. Zato njegovo prisustvo dobija još i mnogo, mnogo veći značaj, nego običnu vojničku svečanost. Ovim se objavljuje srpskome narodu, da moćna monarhija, ognjište tolikih narodnosti, poštuje vjeru, i da će je održati na visini.