Beogradske novine

Izlazi utornikom, četvrtkom i nedjeljom.

CIJENA 4 FILIRA.

Broj 15. B E O G R A D, četvrtak 3. februara 1916. GODIŠTE II. UREDNIŠTVO i UPRAVA: BEOGRAD, ČUBRINA ULIGA 3., SVI SE DOPISI ŠALJU NA ADRESU: TiSKARA: ULICA VUKA KARADŽIĆA br. 26. „BEOGRADSKE N0VINE“, ETAPNA POŠTA 131.

Izvještaj austro-ugarskog generalnog štaba. K. B. Beč, 2. februara. R u s k o b o j i š t, e: Pred mostobranom sjeveroistočno od Uscieczko primoran je neprijatelj napadom minama, da napusti prednje rovove. Na drugim mjestima sjeveroistocnog bojišta došlo je do borba predstraža. Talijansko bojište: U dolini Sugane, istočno od Roucegno odbijeno je nekoliko napada tali, janskih pukova. Na obroncima Col di Lana zauzeto je nekoliko neprijateljskih položaja. Na frontu kod Soče vogjene su pušćane borbe. B a 1 k a n s k o b o j i š t e.: U Arbaniji su naše čete zauzele bez borbe južni tok rijeke M a t. U Crnoj Gori vlada potpun mir; nisu se desili nikakvi dogagjaji od večeg značaja. Zamjenik glavara generalnog stožera podnuršai pl. Hčiftjr.

Izvještaj njemačkog vojnog vodstva. K. B. Berlin, 1. februara. Wolffov uređ javlja : Iz glavnog stana se saopštava : Zapadno bojište: Noću 31. januara pokušala su manja engleska odjelenja napad na naše položaje zapadno od Messines (Flandrija). Svi ovi napadi odbijeni su, i samo na jednom mjestu, za kratko vrijeme uspjeli su, da prodru u naše rovove.^ Kod Fricourta (istočno od Alberta) spriječili smo vatrom naše artilerije neprijatelja, da posjedne položaje, koje je bio napustio. Sjeverno od tog mjesta prodrle su njemačke izvidnice do engleskih položaja, i bez ikakvih gubitaka vratile su se sa nekoliko zarobljenika. Južno od Somme, u borbi sa ručnim granatama, izgubili su Francuzi opet znatan dio zemljišta. Istočno bojište: Nikakvi dogagjaji od većeg značaja. Balkansko bojište: .Jedan od naših aeroplana napao je, sa primjećenim uspjesima, neprijateljsko

V

ratno brodovlje i položtije u solunskom zalivu. Vrhovno vojno zapovjedništvo. Wolffov ured javlja : Jedna naša eskadi - a hidroplana„ noću od 31. januara na 1. februar, bacala je bombe na pristaništa, brodovlje i tvornice kod Liverpola i Birkenheada, tvornice u Nottinghamu, Sheffieldu, Manchesteru, Humberu i kod Great Yarmontha. Svuda su primjećene velike eksplozije j požari prouzrokovani bačenim bombama. Na naše hidroplane je sa sviju strana snažno pucano, ali nijedan nije pogogjen. Svi Mdroplani su se nepovregjeni vratili. Glavni zapovjednik flote.

Izvještaj turskog glavnog stana. K. B. Carigrad, 2. februara. Kavkaska fronta: Jedan neprijateljski pulc koji je napao pređstraže našega centra odbijen je i pre trpeo je znatne gubitke. Neprijatelj je ostavio na bojištu 200 mrt\ih i ranjenib. Na ostaiun bojištima ničeg novog.

Talijani napuštaju sjevernu Arbaniju. Rim, 1. februara. Poluzvanični „Giornale d’ 11a 1 i a“ izjavljuje, da je nemoguće sustavitidalje prodiranje neprijateljskih četa u sjevernoj A r b a n i j i, čak i kad bi se cijelokupna flota upotrebila za ovu cilj. Sada je pak, poslije zauzeća Lovčena gospodar u sjevernom dijelu Jadrana neprijateljska flota, i austro-ugarske čete će nastaviti prodiranje. Zato je Esad-paša riješio, da se izDrača zajedno sa talijanskim ekspedicionim četama povuče više na jug, i tamo ponova dati otpor, jer otpor, koji bi se dao u sjevernoj Arbaniji nesumnjivo bi odmah propao. „Giornale d’ Italia“ veli, da je odbrana južne Arbanije potrebna i sa vojničkog i sa političkog gledišta, i zato se južna Arbanija po svaku cijenu mora braniti, da neprijatelj ne bi postigao još i novih uspjela, koji bimogli biti vrlo kobniza 11 a 1 i j u. Talijani gube hrabrost. Beć, 1. februara. „Nationalzeitung“ javlja iz Lugana: Odmah poslije primljene vijesti o napredovanju austrougarskih četa kod Gorice, talijanski kraljje napustio Rim. Jednim običnim vojničkim vozom otputovao je na bojište, d a b i o h r abrio svoje čete za dalju borbu.

Borba oko Arbatiije. U Italiji zapomažu i cvokoću zubima. Brzi koraci, kojim napreduju kroz Arbaniju pobjedonosne austro-ugarske čete, odjekuju silno u ministarskim uredima i u uredništvima talijanskog novinstva. Ministri drže bez prestanka savjetovanja najbolji znak, da se ne umiju snaći. Novinstvo iskaljuje svoj jed protiv Engleske, protiv Rusije i Crne Glore, pa i protiv same talijanske vlade, što je takogjer znak, da je i ono izgubilo hrabrost i pouzdanje. Talijanska manija za veličinom, koja je i učinila, da se raskine već tridesetogodišnji savez sa vjernim saveznikom sjeverno Alpa, da bi za sebe osigurala potpunu vlast na Jadranu, stoji sađa sasvim bespomoćna. I ako je romansko samoveličanje učinilo već mnoge gluposti, da će se Italija tako osramotiti, nisu čak držali za mogućno ni Njemačlca, ni Austro-Ugarska. Pokazuje se sada, da su cenlralne vlasti gubitkom ovog saveznika samo dobile, a sporazumne sile njegovim dobitkom samo izgubile, jer Italija traži od njih sada pomoći, da bi mogla da brani Arbaniju. Engleska, Francuska i Rusija, koje i same sebi ne mogu pomoći, treba sada da se upregnu u talijanska kola, da njih izvlače iz blata. Italija pak ima prilike, da na sebi iskuša onu liepu izreku: „Kako ti meni, tako ću i ja tebi!“ Ima prilike, da iskuša da ono lijepo načelo „Sacro egoismo“ ima dva kraia. Italija nije pomogla saveznicima na Dardanelima i u Solunu, Italija je ostavila bez poipoći Srbe i Crnogorce, i sada je upućena na samu sebe, da se bori sa nadmoćnijim neprijateljem. Ali jednog pomoćnika i saveznika je ipak stekla, a to je Esad-paša. A za ovaj najnoviji savez može se opet upotrijebiti ona dobro poznata izreka: „Skimsi, onakav si“. Italija, koja svoje stare saveznik * izdaje, a svoje nove savt znike napušta, i mogućno je jedino da bude saveznik sa Esad-pašom, koji je prvo prodao Arbance Turcima, zatim Turke i Arbanase Srbima, i najzad Srbe Talbanima. I sad oba ova nova vrsna saveznika, Italija i Esad-pasa, hoće Arbaniju da odbrane od Austro-Ugarske i Bugarske. Drač su već napustili i povlače se žurno na jug, gdje su Titlijani već prije dužeg vremena podigli jake utvrde. Sa čisto latinskom pompeznošću objavljoje se iz Rima, da će se Valona br'a niti najodlučnije. Braniti! Dakle nema više nf pomena o osvajanjima! Ista ona Balij.a, koja je još prije nekUiko mjeseci izišla na