Beogradske novine

CIJENA 4 FILIRA.

Broj 32. B E O G R A D, utorak 14. marta 1916. GODIŠTE II

UREDNIŠTVO: VUKA KARaDŽIĆA ULICA br. .10 SVI SE DOPISI SALJU NA ADRESU: UPRAVA: ČUBRINA ULICA 3., „BEOSRADSKE NOVINE“, ETAPNA POŠTA BEOGRAD.

Izvještaj austro-ugarskog generalnog stožera. K. B. Beč, 13. marta Zvanično se javlja: Rusko bojište: Na besarabijskom frontu i na Dnjestru odbijeni su ruski napadi. rnače nema nikakvih osobitih dogadjaja. Talijansko bojgšte: Povišena topnička vatra bi!a je duž fronta Soče. Po podne je odbijen kod S e 1 c a neprijateljški napad. •J u g o-z a p a d n o b o j i š t e: Nema ničeg novog. Zamjenik glavara glavnog stožera podmarša! pl. Hofar.

Izvještaj njemačkog vojnog vodstva. V/olffof ured javlja iz glavnog stana. Berlin, 13. marta. Zapađno bojište: Pod povoljnim prilikama za opažanje bila je na obim stranama djelatnost topništva na velikom dijelu fronta vrlo živahna, te se je održala žestoko s obiju strana M a as e sve do M o s e 1 e. Osim izvidničkih čarkanja na Somini i neuspjeha jednog malog francuskog napadaja u Preistervvaldu nema se što javlti. Uz izđašno izvidničko djelovanje naši su avijatičari osipali bombama vojna spremišta, a osobito željezničku prugu Clermont—Verdun. Uništena su tri neprijateljska aeroplana, dva u Champagni, a jedan u području Maasa. Istočno i balkansko bojište: Položaj nepromijenjen. Vrhovno vojno vodstvo.

Izvještaj francuskog generalnog stožera. Javlja se iz stana za ratnu štampu: Izvještaji francuskog generalnog stožera od 12. marta : 3 sata po podne. Sjeverno je Aisne bila vrlo živahna topnička borba u predjelu šume B uttes, južno od Vil 1 e a u B o i s. Na lijevoj obali Maasa bila je dosta živahna vatra u predjelu bethincourt. Na desnoj je obali Maasa lako odbijen jedan slabi njemački napad sa ručnim granatama kod šume Carre (Cote Poivre). Topnlčka je vatra bila žestoka južno od tvrdjavice Đouamonta i i u predjelu utvrdjenja V a u x, £dje neprijatelj od juče nije pređuzimao nove Pokušaje, da se dokopa visoravni, koja nadma-

šuje utvrdjenje. U Woewru osvojili suNijemci’juče, poslije topničke spreme, u toku napada jedan opkop na drumu kod Etaina, sjevefno od Aixa. U Lotaringiji bilo je samo izvidničke borbe zapadno od Arracourta. Sa osta- j lih frontova ne javlja se ništa značajnije. 1 i sati po podne. Južno od S o m m e upra- j vili smo razoravajuću vatru protivu neprijateljskih šančeva prema Mancourtu. Izmedju Oise i Aisne gadjali smo neprijateljska odbranbena po- ; štrojenja u predjelu Cuvrona. U Argonnima uništila je koncentrična vatra u predjela šume Cheppy nekoliko neprijateljskih osmatračnica. U predjelu sjeverno Verduna nije bilo u toku dana nikakvog pješadijskog pokreta. Na obim je obalaina Maasa bila -rlo živa medjusobna paljba. Naše topništvo gadjalo je neprijatel sko prikupljanje na desnoj strani Bieernog brežuljka i na njemačke baterije u predjelu zapadno od Louvemonta. Kod Ban de Sart uništili smo neprijateljske strjeljačke rovove. Juče su razna odjelenja naših ratnih avijatičara izazvali 18 vazdušnih borbi, tukli su neprijatelja i bacali ga u bijeg. Poraz Talijana pred Valonom. Javlja se iz stana ratne štampe: Poslije posljednjih vijesti iz Arbanije, arbanske čete, koje stoje pod carsko i kraljevskim zapovjedništvom, znatno su se približile Valoni, prodirući od Ljusna južnim pravcem prema Fieri. Ova varošica leži na rijeci Semeni 30 kilometara sjeverno od Valone, kuda vodi dosta dobar put. Neposredno iza Fieri put vodi izmedju Laguna, koji dopiru do samog mora, i brda Malakastre. Da bi se ovaj važni arumski tijesnac osigurao protivu koncentrisanog kretanja Arbanasa, istaknuo je talijanski zborni zapovjednik Placentini jedno jako odjeljenje od Valone do Fieri. Ovo je došlo u sukob sa prodirućim Arbanasima, koje predvode austro-ugarski časnici, i poslije kratke borbe odbačeni su Talijani prema đrumskom tijesnacu, koji se oslanja o Malakastra-brda, sjevero-istdčno od Levani. Ovdje je došlo ponovo do borbe, u kojoj je učestvovalo i poljsko topništvo. I ova je druga borba ispala nepovoljno po protivnika. Talijani su poslije gornjih borbi konačno napustili ove prirodno povoljpe položaje i pobjegli na svoje glavne položaje iza rijeke Vojuse. U bijegu su porušili prelaze preko rijeke Vojuse, koju od arbanskog glavnog pristanišnog mjesta Valone razdvaja još samo niz brežuijaka oko Panajije. Uzrujanost Grka protiv Engleske. Originalni izvještaj „Beogradskih Novina". Atena, 13. marta. Englezi su u zaljevu Smyrne bombardovali i posve uništili gradić Vurla, u kojem stanuju samo Grci. U Ateni vlada zbog toga veiika uzrujanost. * * * Ovaj je iznudjivački korak sasvim po engleskom uzoru. Ne napadaju Grke na njihovom vlastitom zemljištu, da ih ne izazovu na rat p r o t i e ntente, ali pucaju na mjesta u maloj Aziji, gdje Grci stanuju.

Što nas uči Verdun? Sa napetosti sluša svijet bojni krik, koji se razliježe oko Verduna. Snažmje borbe nije bilo u ovom ratu od dana četvrte bitke na Soči, kada su dvije velike talijanske vojske naletile na gvozdene položaje austro-ugarske. Onda se je sav svijet divio samo vojnicima Hapsburga, koji su nepokolebivo izdržali vatru talijanskik topova, pa su se još onda uz bojnu trubu bacili na jaču lalijansku pješadiju. U ovoj veličanstvenoj bici oko Verduna mora se braniteljima izreći jednako priznanje, kao i napadačima. Na jednoj strani vidimo njemačke trgovce, radnike, naučenjake, seIjake, ćinovnike i obrtnike slijevenu u jednu narodnu cijelj, a prožete gorljivim domoljubljem napadati najjaču tvrdjavu na svijetu, a sve njib nosi samo jedna misao, pobijediti ili umrijeti. Tu se gubi svaki pojedinac i osjeća se kao dio jedne velike cjeline. Na drugoj stiani stoje Francuzi, koji se brane junaštvom, dostojnim njihovik protivnika. Adi Nijemci su jači. To je prva nauka, koju moramo povlačiti iz bojeva oko Verduna. U strastvenoj borbi naginje bojna sreća čas jednima, čas drugima, ali jedno je nepobitno: Nijemci stalno napreduju. Doduše polazi Francuzima za rukom, kad upru svu svoju snagu, da povrate od Nijemaca na nekoliko sati uzetu koju utvrdu. Tako su Francuzi u protunapadu uzeli utvrdu Hardaumont Aii kada su Nijemci ponovno navalili, uzalud je bilo svo francusko junaštvo: Hardaumont je od tog časa tvrdo u njemačkim rukama. I okiopnu tvrdjavu V a u x, koju su Nijemci na 10. ov. mj. uzeli jurišem, povratiše Francuzi, ali će njihovo veselje kiti kratkotrajno, jer na što se Nijemci jednoč odluče, čega se oni poznatom svojom tvrdom voljom prihvate, to oni više ne puštaju iz svojih ruku. Kao ovdje oko Vauxa, traje borba i oko Verduna za svaki jarak, za svako parče šume. Uvijek pokušavaju Francuzi ogorčenim protivnapadima predobiti izgubljene položa^e, ali tvrdi obruč, koji sve više steže ovu tvrdjavu na rijeci Maasi, neće oni moći nikada više razbiti. Svaki daljnji dan borbe donaša Nijemcima nove uspjehe, pa baš u ovom polaganom, ali sigurnom napredovanju Nijemaca, leži dokaz njibove nadmoćnosti. Ova se nadmoćnost ali ne sastoji u brojčanoj snazi Nijemaca. Izvan je svake sumnje, da su snage na obe strane od prilike jednake, a kod toga se ne smije zaboraviti, da se Francuzi bore samo ua ovom frontu, dok protiv Nijemaca na za-