Beogradske novine

Strafia 2.

28. jula 1916.

Beogradske Novlne

Petak

Broj 164.

kog dijela Francuske nikada nije predstavljalo ciljeve njemačke ili austrijske spoljne politike. A da je ipak do toga došlo, da se desilo baš suprotno onome što su očekivali naši protivnici, to je proizvod velike nadmoćnosti središnjih vlasti, koja se objelodanila u toku ovog rata. Isto onako kao prije dvije godine, mi i danas stojimo protiv jedne brojno grdno nadmoćne protivničke sile, koja se najjasnije ilustruje time Što jc Engleska sada ne samo na moru, već u toku vremena i na kopnti postala punovažni protivnik. Afi mi smo 'do sada ođoljeli ovoj nadmoćnoj sili, tukli smo i potisli na mnogo bojišta i najdubije smo uvjereni o tome, da nas ona i do kraja rata neće moći slomiti. Iznjurenost, na koju su naši neprijatelji kod nas računali kao» u jeđan od najvažnijih faktora u svome računu, izgleda da će prije nastupiti kod samih naših protivnika i može biti, da momenat, kada će neprijatelj uvidjeti da je nemogu'će ono izvršiti što je namjeran, i nije toliko daleko kao što inače izgleda. Jcr sila koja našim protivnicima daje snage i volje đa stalno i dalje uzalud nalijeću protiv te neoborive činjenipc, mora se većma oslabiti svakom nedjeljom novih uzaludnih pokušaja. Ali do toga dana, kada će se prvi put sa osnovanom nadom moći govoriti o bliskom miru, valja još vrlo mnogo učiniti, .valja zapetf najvećom hrabrošću, snagom i odlučnošđu. A na to smo isto toliko gotovi i'sposobni kao prvog dana rata, Jer dvije godine rata, koje smo izdržali nijesu oslabile već očcličile naše misice, a o tome dajcmo svakodnevno nove dakaze našim ueprijateljima. : EibKh ofenzlM. Turske čete u Galiciji. K. B. Berlin, 27. jula. V/olftov ured javlja: Kako se govori, može se uskoro računati sa ulaskom turskih četa u borbe protivu Rusa u Galiciji. U toj činjenici leži dokaz o vojničkoj spremnosti Turske i o jedinstvenosti borbenog bonta središnjih vlasti. Cijeii pukovi bez easnika. (Naročiti brzojav „Bec-gradskih Novl’na".) Bcrlin, 27. jula. „Eokalanzeiger" javlja prema švajcarskim listovima: Najnoviji zvaničan spisalc gubitaka, izdat od srcdisnjtg urecla za cvidenciju u K i j e v u donosi imcna 75.300 poginulih časnika, podčasnika i. vojjiilca. Ukupni broj poginulih časnika, pođčasnika i vojnika od početlca ove r'uske ofenzive penje se time na 328.400. JPoie'dini gardijski pulcovi, rnedju fljtirja’ poznati v i b o r š k i- -g r č n a d i r s k i p u k, izgubilj, S'tf cio svoj časnički zbor.

PtniMenje Sazoncwljem Mlšljenje moskovskih novina. K. B. Kopenhagen, 27. juia. Prema vijestima moskovskih novina odstup je i ostale ministarske promjene uslijeaio na spomenicu, koju su članovi krajr.je desnice predložili ckru. U' ovoj se spomenici veli, da vlada koja je svu svdj.u pozomost cbratila ratu, posve je zanemarila i zaboravila unutarnju politiku i nije primjetila, da revolucijonarne organizacije spremaju sve za ustanak posljljerata. Ove organizacije nijesu dosada naiš'.e na nikakav otpor, a vlada nije ništa preduzela, da spriječi re\oluđjti, koja se sprema poslije rata. Nade koje su poiagane u Sturmera uijesu se ispunile, jer on Uije ništa preduzeo da uguši rad revolucijonara. Spomenica navadja sve pogrješke, koje je počinio Stiirmer i veli na kraju, da cn nije dorastao svome zvanju, a jednako ne i njegovl ministarski drugovi. Spomenica priznaje doduše potrebu daljnjeg vodjenja rata do konačne pobjede, ali ujedno naglašuje, da se rat mora završiti u p r a v o v r i j e m e, jer će inače revolucija uništiti sve uspjehe pobjede. Čini se, da je Siurmer nezadovoljnike na taj način urairio, što je u kabinet pozvao Makarova. Kraj anglofilske polltike. (Naročiti brzojav „BcogradskHi Novifla".) Beriin, 27. jula. „Kolnisclie Zeitung" piš«: Odstupanjem Sazono vljevim dana je Rusiji opet mogućnost da se udalji s puta, kojim je krenula poslije R e v a 1 a. S a z on o v je stajao pos\(e pod uticajem G r e yevim, ali S t i r m e r je za sada još potpuno nezavisan od Londona. Kao svi ruski drzavnici stai'e škole, Š t i r m e r je prožet opravdanim nepovjerenjem prema Engleskoj koja je najopasniji neprijatelj Rusije u AzijL Zvanlčno bugarsko stanovište. K. B. Sofija, 27. jula. Zvanični ,,E c h o d e B u 1 g a r i e“ piše na uvodnom mj'estu povodoin odstnpa' Sazonova, da je on poslije umorstva u Sarajevu mjesto da je mirio i spriječio srpsku pogibelj, ulao zejtin u yatru, koja je proširila preko cijele Evrope. Sazonov je odstupio I on ne će više odgovarati pred otadžbinom, ali

će biti za to kriv Bogu 1 čovječanstvu. Vladin Iist ,,N a r o d n i P r a v a“ piše: Vesefi nas, što je odstupio Sazonov, koji je svalio najveću nesreću na čovječanstvo i kojeg proklinje čitava Rusija, jcr je njihovu djecu poslao na klanicu. Uzrocl odstupa Sazonova u taliianskom svjetlu. K. B. Milano, 27. jula. Petrogradski dopisnik ,,C o r r i e re della Sera" objašnjuje ođstup Sazonova i tvrdi, da je ova promjcna u-slijedila saino u osobi. Stiirmer će i dalje nastaviti politiku svog prešastiika. Sazonov je doista bolestan i ovu se priliku uhvatilo, da se izmedju unutarnjih političkih pitanja i vanjske politike uspostavi neka veza. Već se odavna osjećala potreba, da se unutarnja i vanjska politika sjedini u jcdniin rukama, jer će u času pregovora za mir laglje se očuvati svi interesi zemlje, jer će u svim pitanjima vladati jcdno mnijenje. Rusljo. Predsjeđnik dume Rodjanko oSturmeru. Sve ostaje kod starog. K. B. Pdrograd, 27. jula. Petrogradska agencija javlja, da je pređsjeđnik dume Rodjanko izjavio pred zastupnicima štampe, da }e on uvjeren da će novi ministar izvanjskih djela Stiirmer ostati vjeran starom kursu u izvanjoj pointici. Protjerivanje neutraiaca iz Pefrograda. (Naročiti brzojav jJžftojtrađskih Novina“.) Sfockholm, 26. jula. Upravnik petrogradskog redarstva naredio je da se protjeraju iz prijestonice imperije svi grčki podanici; na 'njihovu žalbu generalgubernatoru, ovaj je potvrdio ovu mjcru i proširio je na sve neutralne podanike u P etrogradu. Rusija još nlje propustlia rumunjsku inuRiciju? (NarCčiti brzojav „Beograđskih Novlna' 1 .) Bukarešt, 27. jula. Ovđašnji list ,,Jassul“ veli: Rusofilski su listovt digli grdnu buku zbog -takozvanih municijonih vozova, prispjelih iz R u s i j e. Medjutim, sada saznajemo iz sigurnog izvora, da ti tobožnji municijoni vozovi nijesu bili ništa drugo, do njekoliko vagona š alitre. Ruska i francuska vlađa i daije ometaju isporuk-u potrebnih natn količina oružja i municije. Municijoni vkikovi, o kojima rusofilbki listovi pišu sa toliko hvale, nijesu ništa đrugo do k o m e d i j a. Posjefa japansfuh parlamentaraca « Rusij?. (Naročiti brzojav „Beagiaaskih Novina".) >.— Žtockholm, 27. jula. J a p a n s k i konsulat u M o s k v i izvještan je, da je posjeta j a p.a n s k e parlamentarne delegacije u R u s i j i već riješena stvar.

Ofenzluu nu zapođu. Fraucuski ratni izvještaj od 26. jula, 3 sata po pođne. •— Na frontu S o m m e noč je bila mirna. U toku borbe, kojom smo prekjuče zauzeli grupu kuća južno od Estreesa, dobill smo 117' zarobljenika, zaplijeniii smo tri nova njemačka topa i mncgo drugog ratnog materijala. Sa topovima, koje smo našli sjeverno od S o y ecourta 20. ju!a osvojenom zemijištu, broj topova, koji su tih dana zadobiveni od neprijatelja, iznosi svega šest. — Na desnoj obali M a a s e bila je živahna topnička borba u odsjeku F1 e u ry. Sjeverno od kapele Sainte Fine držali smo pod vatrom neprijateljska odjeljenja i rastjerali ih. Noću od 25. na 26., naša eskadrila bacila je 40 bombi od 120 mm. i dvije od 200 mm. na vojnićka postrojenja kod T h i o n v i 11 e i R o m b a c h a. Poslije svršenog tog zadatka uzdigla se zorom ponovo ista eskadrila da bombarduje važna municijona smjestišta u blizini duna. Bačeno je tu 30 bombi. Iste noći bačene su bombe na kolodvor kod Vilosnesa i Brieullesa i na vojnički logor u biizini Dannevouxa. Francuski izvještaj od 26. jula, II sati po podne: Južno odSomme zauzeli smo u jednom podvigu jednu utvrdjenu kuću na 150 metara od prilike 'jugo-’istočno od Estrćesa. Imali smo njekoliko zarobljenika. Dosad zaplijenjcnom materijalu valia dodati 4 topa od po 105 milimetara, koje smo prekjuče južno od Estreesa zaplijenili. Na ostalom frontu vladao je preko dana mir, osim u Champagni, gdje je u odsjeku zapadno od Prosuesa bilo dosta žive topničke-borbe. Engleskl Izvještaj od 26. jula 7 satl po ponflc: Izuzimajući topničke borbe i pojedine lokalne, prilično živahne bitke, za danas se nema ništa osobitoga da javi. Gerferal Haig javlja dalje: Pozieres je u cijelosti sada u našim rukama. Zapadno od sela imale su naše čete dalje uspjehe; zauzeli su dva Jaka rova i zadobiše zarobljenika od kojih 5 časnika. U ostalom bez prcftnjene. „Krlv račun“. K. B. K«ln, 27. jula. „KSlniache Zeitung 1 ' objavljuje pod naslovom ,Kriv račim" brzojav iz Berlina u kojcm se veli, da su krivo računali oni, koji su se nađali, da će skršiti veliku otpornu snagu središnjih vlasti.

Ogromni engleskl gubicl. K. B. Hamburg, 27. Jula. „Hamburfeer Freradenblatt" javija iz ftaaga: Prema vjcrodostojnim izvještajima putnika, koji ovili dana prispješe iz Francuske, E ngl e zi su od početka svoje velike ofenzive do polovinc jula prenijeli iz Francusice 70 do 80.000 ranjenika. Veliki broj tcških ranjenika, nesposobnih za trdnpsort, smješten je za nevolju u na brzu ruku spremijenim poijskim bolnicama u Francuskoj. Dobro obaViješteni krugovi cijene engleske gubitke do polovine jula na 100.000 jzbačenih iz stroja ukupno. A pošto su Englezi od toga doba angažovall još veče snage, a pošto je bilo još ogorčenijih borbi, to im se ukupni gubici u izbačenim iz str’oja mogu cljefilti na 160 do 170.000. Na sve se strane čuje da je prvobitno oduševljenje Četa posve popustilo, pošto cngleskom vrhovnom vodstvu nijc pošlo za rukom, da predstavi neznatni dobitak od pet-šest kilonietara kao uspjeh, koji bi makar toliko koliko odgovarao strahovitim žrtvama.

ifBlIjJ. Talijanskl zvanični izvještaj od 24. jtria. Od Stiflersjochs do Val L a g a r i n a živahna topnička djelatnost. U cdsjeku A s t-i.c o prodtržili smo dobrim uspjehom naše opkoljavajuće napade protivu položaja na Monte Ciraone. Juče su osvojeni jaki zakloni nješto ispod vrha brda. Na visoravni „Sedam opština* pređuzeo je neprijatelj dva napada protivu-rovova, koje smo 22. jula zauzell na padinama M o n t e Z e b i Oj aii je teškim gubidma po njega bio suzbijen. Izraedju Cismone iAvisio zauzeli smo potpuno p’anlnske doline T r avignolo i Pellegrino; posjeli smo Cima stradone, sjeverno C o 1 b r icona, i nove položaje na sjevernim padinaraa Cima di Boche. Neprijateljske topničke paljbe od C o r t i na d’ A m p e z z o a tako isto i naše na mjesta u dolini D r av e. U gornjoj dolini F e 11 a neprijatelj je djelimično razvio priličmi đjelatnost. Sve novi taiijanski prohtjevi. (Naročiti brzojav „Bćogradskih Novina".) Lugano, 27. jula, „Idea Nazlonale* veoma je zabrinuta usljed e n g 1 e s k i h mahinacija na šteiu Italije u A r a b i j i, te traži da se jeđnom za svagda punopravno ntvrdi, da Italija u J e m e n u ima osnovanih interesa. J emen kao dopunat-alijanske-kolonije Erithr e j e mora da podpađne pod politički i ptivredni uticaj 11 a 1 i },e. To ' je njeno historijsko pravo. Taiijansko-njemački odnosi. J (Naročiti brzojav „Beogradslcih Novina".) t Ziirich, 27. jula. Lisfovi jaVljaju iz Milana, da je tamošnja preiektura zabrtmila protivnjemačke uzvike na javnim mjestima. Javljaiu za istu mjeru i iz Torina i Genove. Vojnički položaj Italije. (Naročiti brzojav „Beograđskih Novina".) Petrograd, 27. jula. ,,N o v o j e Vreraja" veli, da vojnički položaj 11 a I i j e ni izdaleka nije onakav, kakav bi mogao.biti zahvaljujući ruskim uspjesima. List priznaje zasluge austro-ugarskih četa, ne bez prilično oštre kritike na ađresu shvezničke talij'anske vojske.

Engleska pomorska cenzura. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina".) Ženeva, 27. jula. Po neutralnim se zemljama sa mnogo strana prediaže uvodjenje slijedećeg stava, — namijenjenog engleskom pomorskom cenzoru, — u sva privatna pisma: „Možete do mile volje zadr-žati ta pisma, ali tie i njihove prepise; možete zadržati hiljadaina pisamaj pa i fiiijadama neutrainih brddova, ali nećete zadržati istinu na svo’me putu. U koliko više budete htjeli da to skrijete, u toliko će svijet većma doći đo saznanja, da je engleska sila. —b 1 e f! Izvršenje smrtne presude nad Case- . mentom. K. B. London, 27. jula. „Daily Mail* javlja, da će se nad Casementom izvršiti smrtna presuda 3.-avgusta u kaznenom zavodu Petonviire. Postupanje sa turskim zarobijenlcima. K. B. Carigrad, 27. jula. Listovi objavljuju pričanje jednog časničkog pripravnika izbjeglog iz engleskog ropstva u IVlesopotamiji, koji opisuje rdjavo postupanje Engleza premanjemu zbog ustezanja da im -da tražena obavještenja. Poslije najrazličnijih pretnji koje je sve izdržao, svezaše mu ruke i noge, privežaše ga za jednog konja i potom baciše u kola. Prilikom vožnje tukao ga je kočijaš po glavi. Odveden je u zarobljeničkl logor Šejik-Said, gdje je bio svjedok rdjavog postupanja prema ostalim ratnim zarobljenicima.

Rnt no nroru l pod tnoresn. Borbe na sjevernom i Baltlčkom moru. K. B, Berlin, 27. jula. Zvanično se javlja: Jedan naš podmorski brod napao je 20. jula, pred engleskom oslonom tačkom Scapaflow, na orkneyskim ostrvima, jedan šngleski velikl ratni brod i postigao je dva pogodka. Jedna naša pomorska eskadriia napala je s bombama 25, jula rusku letačku sta-

nicu Z e r e 1 na ostrvu G s e 1 u. Pogodjene su staje letilica i letilfce koje su bile spremne za letenje. I pored paljbe neprijateljskih torpednjača i boračkih letilica, ipak je napad izveden po utvrdjenom rasporedu. Svi letačl vratili su se na oslonu tačku.

BsRfonsKe vijestl. Sarraiiova ofenzlva. (Naročiti brzojav „Beocradskih Novitia".) Ženeva, 27, jula. Povika za očekivanom S a r r a i 1 ov o m ofenzivoin postaje svakim danom sve veća i energičnija. Ali, medjutim, javna je tajna, da se Sarrail javno o.dupirc tim žeijama, te nikako neće da naredi odpočinjanje ofenziVe, pošto je uvjeren, da ona ne bi imala nikakvih izglcđa. \j Odiaganje novili grekiii izbora. (Naročiti brzojav .Beogradskih Novina*). ) F Berliu, 27. jula. „Lokalanzeigcr" javlja iz Ženevc: Izyjesna saopštenja, što ih je dao general Mošopulos o predstojećim ratnim dogadjajima, koji će se po svoj prilici razviti u toku slijedcćih d v a j u m j es e c a, sklonila su ministra predsjednika Z a i m i s a da nove izbore odloži do 7. oktobra. Premješfanje ne’ojalnih činovnika. (Naročiti brzojav .Beogradskih Novlna*). .^r Paris, 27. jula. ,,M a t i n“ javlja iz Atene, d-a je mhiisfarski savjet riješio đa premjesti okružne načeinike hioskog, mitilcnskog, đramskog, agrirokastranskog, dvojicu krićanskih i četvoricu okružnih načelnika u staroj G r č k o j zbog neprijateljskog držanja prema silama sporazuma.

Hujioniie Ufzojiiiiiie diesSL Njemačka pomorska trgovina u Kitaju. (Naročitl brzojav „Beogradskih Novina*)' Berlin, 27. jula. Gođišnji izvještaj o kitajskoj spoljnoj trgovini pokazuje iznenaojujuću činjenicu, da se u kitajskim pristaništima još može vidjeti njemačka zastava. Radi se do duše samo o obalskoj plovidbi, ali je zato ipak karakteristično, da se po navršenoj drugoj ratnoj godini, u prkos svima ogromnim teškoćama, njemačka zastava u opšte jcš pojavljuje u onim vodama. Proglas njemačkih profesora. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina*). Berlin, 27. jula. „Vossische Zeitung“ objavljuje progias njemačkih sveučilišnih profesora, u kojemu se veli: Mi uijesmo trgli mač radi osvajanja, ali ga sađa ne smijemo zavući u korlce, a da ne osiguramo mir, koji će i protivnici biti prinudjeni da očuvaju. A to se pak može postići jedino proširivanjem naše moći.“ < Šveđska i Rusija. Velika uzrujanost u Šveđskoj. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina’ 1 .) Stockholm, 27. jula. Ovdje vlađa veliko nezadovoljstvo i užrujanost Padi prestupka Rusije prama Švedskoj. Sve stranke bez razlike osuđjuju rusko stanovište. „Aftonbl'adet“ piše: Čini se, da je čitava šveđska štampa napustila medjusobne prepirke u pitanju „Sile sporazuma ili središnje vlasti". Sjedinjuje nas opšta pogibelj, koja nam prijeti. Mi moramo osvetiti feške povrijede naše. neutralnosti. Oni navode da je namjera Rusije, da onemogući izvoz švedskih rtiđarskih proizvoda za Njemačku. A to je Rusima moguće tek od kad su utvrdili Alanska ostrva. Ukinuće londonske pomorske dekiaracije. Bi'zojavljaju nam zvanično iz Kopenhagena: Danska, švedska i norveška vlada saopštile su po svojim poslanicima u Loudonu engleslcoj vladi, da priđržavaju sebi pravo protesta protiv ukinuća lonđonske pomorske deklaracije. Isti je korak ppeduzet i kod fRaticuske vlade. Novl krilnl pomoćnik sultanov. K. B. Carigrad, 27. jula. Otomanski princ Omer Forg, koji je svršio svoje nauke na terezijanskoji akademiji u Beču, imenovan je krilnim pomoćnikom sultana. Smrtna presuda nad jednom ženom u Francuskoj. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina/.) Berlin, 27. jula. „Kfllnische Zeitung* javlja: Štampa slla sporazuma u svoje je vrijeme digla silnu dreku zbog toga što je njemački vojni sud osudio Engleskinju gospodjicu Edith C a v e 11 zbog špijunaže na smrt. Medjutim ona ne govorl o smrtnim prespdama nad ženskinjem u sporazummm državama. Sada se saznaje, da je vojni sud u Mars e 111 e n 16. maja ove godine osudio zbog špijunaže na smrt njeku gospodju Pf aa đ, po imenu, sudeći, Njemicu. Rasacijohi sud odbio je njenu žalbu protiv presude.

Gfsd 1 okolito. Knjeginja Julija. U vezi sa našim po'dliskom o "uspomenama na kneza Mihaila, bečki tistovi

potsjećaju na, u Beogiflćfn opštc poznatu činjenicu da je knjeginja Julija još u životu. Kao što je poznato knjeginja Juiija' Arenberška, kojoj je sada 85 godina živi u Beču kao udovica pok. kneza Karla Arenberškog, za koga sc preudala 1876. godine. Otvaranje bioskopa u Užica. Pišu nam iz Užica: 22. juia otvorcn je ovdjc c. i k. kinematograf. Bioskop je smještcn u jednoj velikoj dvorani i četiri puta ncdjelno daje predstave sa obilatim programom. Prihodi od ovog bioskopa namjenjeni su isključivo dobrotvornim ciljevima. Posjeta od strane vojske i gradjanstva odlična je. Prirodna srijemska vina. Firmi S. T h a 1 e r, Beograd, Kralj MU lanova ul. 16, pošlo je za rukom, da nabavl veću koiičinu prvoklasnoga prirodnog vina starog iz vlastelinskog pođruma u 11 o k u i islo se od danas kod gornje firme može dobiti po umjerenoj cijeni.

Mns pm

Maksimaine cijene žijivama u Ugarskoj. K. B. Buđimpcšta, 27. jula. Zvanični list objavljuje vladinu uredbu o odredjivanju maksimalnih cijena za šljive i šljivine proizvode. Po toj ur'edbi je cijena u trgovini na veliko za jescnje šljive 20 kruna, za Ijetne 12 jmina, za suve šljive 100 kruna, za pekmcz 120 kruna od 100 kilograma, za šljivin kljuk od ljetnih šljiva 12 kruna, od jesenjih šljiva 18 kruna od 100 litara. Ove cjiene stupaju 1. augusta u snagu. Uredba se ne odnosi na uvoz iz inostrtmstva po carini. Bečka burza. K. B. Bcč, 27. jula. v Poslijc prolazne neznatne popravke, doslo je danas na burzi do srtizmjerno jake prodajne tendencije, za koju nije bilo ođgovarajuće tražnie. tako, da jc pri slabom prometn duglo do padanja skoro ssriju' teča'jeva. Čvrsto sn se držale samo dionice Južne željeznice i fentni papiri.

SsopHejijs o ngsMiim 1403— 27087. Moli se za izvještaj o gospodii Miiici Š ij a č k i, mžinjera, koja se svakako nalazi u Tetovu. Njen muž je zdrav i poslače ioj novac kada bude saznao njenu ađresu. Dotle nckajraži novac od ujaka. 1404— 27653. Moli se' za Izvještaj o gospodji Jeleni Daviđović, koj'a je ostala u Beogradu, u kući Sremska ul„ 12. ili Kosmajska ul. 3. 1405— 27638. Moli se za izvještaj o gospođji Vidi R a k e t i ć, supruzi činovni-. ka načelstva vojnog, koja se nalazi u Krnševcu kod braće Popovića. 1406— 27612. Moli se za izvještaj o gospodinu Gaji Zđravkoviću, računoispitaču glavne kontrole i njegovoj gospodji, koja se nalazi u Beogradu. 1407— 27613. Moli se za izvještaj o gospodinu Petru Despotoviću. profesor*u i njegovoj gospođij Jeleni, koji se nalaze u Kruševcu, a imaju kuću u Beogradu, Miloša Velikog -ul. 49. PijsnjEđnie feojKuijitL Izvještaj njeniačkog vojnog vođstva. K. B. Berlin, 27. jula. Zapadno boj*šte: Izmedju Ancre je i Somme do u no’ć trajala jaka obostrana topnička djelatnost. Neprijateljski su napadi ručnim granatama zapađno od Pozieresa odbijeni. Južno se je do Somme izjalovio jedan francuski napad sjeveroistočno od B a r ’ e u x a. Ovu je noć odbijeno u predjelu ,,H I a d n e V i s i n e“-< FI e u r y više jakih francuskih navalal Na pojedinim mjestima borba još traje. Na fronti sn južnozapadno ođ W a r n e t o n a odbijeni jaki engleski izvidni odjeli, isto tako engleske patrlrlje kođ Richeburga. Propalo je jedno franeusko preduzeće sjeverno od V i enne le Ckatea'n (u zapadnim Argonima). Naše su patrulje kod V i 11 e a u x B o i s i sjevernoistočno ođ P r un a y a zarobile u francuskim položajt ma 50 neprijatelja. U zračnoj je borbi stropoštan "bd nas jedan francuski dvoplošnik kod Beine (na sjevero-jstoku Reimsa), Istcčno bojište: v Jučer su na veče uzaluđno jurilM? ruski odjeli protiv naših položaja naS č a r i, sjevero-zapadno od L j a h ov i č i - a. Isto su tako bili Rusi krvavo odbijeni zapadno bd B e r e s t e c z k a. Inače nema, osim za neprijatelja s teškim gubicima spojenih okr* šaja prednjih straža na K o m a i k i južno od W i d sy a, na istočnoj fronti nikakovih važnijih dogadjaja. Bafkansko bojište: ’ ’. Stanje je nepromijenjeuo.