Beogradske novine

Strana 2. 24. avgusta 1916.

Novi frorst kod Gorice.

.kavslvoiil, iia isticanjem znaka predaje naniame k sebi austro-ugarske vojnike i da ih taaa napadnu prikrivenim oružjem. Magjdrska opozicija. K. B. Budimpešta, 23. avgusta. Danas, prije prelaska na dnevni red, gr;f Apponyi je u jednoj konferenciji nezavisnjačke stranke raspravljao o političkom položaju, te o razlozima, koji su rukovođili opoziđjone povjerenike, da se zahvaie na toj funkciji.

Piififije miro. Zvanične izjave u ensieskorn parlamentu. K. B. London, 23. avgusta. U engleskom je d o n j e m d o m u poslanik B y 1 e s svfatio pažnju ministra predsjcdnika na izjavu njemačkog državnog podtajnika Zimmerrrtanna, prema kojoj je njemačka vlada već viže puta izjavila svoju pripravnost i v o 1 j u, da stupi u mirovne prego,v o r c, ali na to nijesu htjele da pristanu sile sporazuma pod p rifi sk om EnX 1 e s k e. Dalje je pitao isti poslanik miuistra predsjeđnika, da li je primijetio izraženu želju za mir na s o c i j a 1 i s t i člcom sastanku u Leipzigu i u drugim poptilarnim emmcijacijama u Njemačkoj, pa je li prema tome sprcman, i u kojoj mjcri, da o v o j ž e 1 j i n e p r i j a t elja izadje u susret. Ministar predsjcdnik A s q u i t h odgovara, da njemačka vlada dosada nije pokazala nikakovu volj i spremu za mir, 'osim pod uvietima, koji su za neke sa: veznike neprihvativi iii sramotni. (Odo;bravanje). Ne odgovara istini, da Engles■ ka vrši kakav pritisak na svoje saveznike. Poslanik D a 1 z i e 1 pita, da li su iznescni kakovi uvjcti za mir? Ministar predsjednik Asquith: Samo u š t a m p i. Poslanik Dalziel: Zvanično ne? Ministar predsjednik: N e!

EnsiesHa I Kolonije. Kanadska vojska. K. B. Bcrn, 23. avgusta. „Petit Parisien" objavljuje izjavu ka.nadskog ministra vojnog, koju je ovaj učinio prcd francuskim časnicima prilikom svoje posjcte u rdunu godine 1913. On je tada rcka. će Kanada u slučaju rata s Njemačkom isposlati 30.000 Kanadjana. Parlamenat i mogućnost inira. K. B. London, 23. avgusta. Prema jeđnoj vijesti Reuterovog ureda izjavio jc državni podtajnik A d d i s o n u donjcm domu o eksploziji u jednoj municionoj tvornici, da je izvučcno 20 Iješeva. I ako je cksplozija razvalila velike rušcvinc, ipak gubitak nijc tako velik kao što se u prvi mah mislilo. Ponsonbv (ra-

dikal) pitao je, da li će u slučaju, ako se za vrijeme pailamentskog odmora otpočnu pregovori o završenju neprijateljstva, ministar predsjednik sazvati parlamenat, da se s njime o tome posavjetuje. Asquith je odgovoio: Ne, takvu obvezu ne mogu dati. Borbe u istočnoj AfricL K. B. London, 23. avgusta. Reuterov ured objavljuje: Gencral Smuts javlja: U istočnoj Africi britanske čete, poslije borbe sa jakom neprijateljskom snagom, koja je branila prelaz preko rijeke Vami, zauzeše gazove preko rijeke; neprijateij se povukao. Ger.eral V a n D e v e n t e r, koji nadire od M'Papua na istok nanijeo je kod željezničke stanice K i d i t e na glavnoj željezničkoj pruzi teške gubitke jcdnom :tjemačkom odredu; sad se on primiče Ki1 o s i. Dalje na istok naše čete nastupaju prema D a r-e s-S a 1 a m u, pri čemu ih potpoinaže mornarica, koja ide duž obale.

Ritt r.fi fitfitu i pođ tnorem. žrtve podmornica. K. B. London, 23. avgusta. „L1 o y d s“ javlja, da su potopljeni francuski parobrod „Erix“ i talijanska jcdritica „Dia“.

®sS š osslica. Proslava 1S. avgusta. Iz Kosovske Mitrovice javljaju, da je tamošnji narod proslavio rodjendan Nj. V. cara i kralja na način, koji jasno dokumentuje blagodarnost i odanost Arbanasa preraa osobi našeg plemenitog vladaoca. Svečanost je otpočela u veče 17. ov. m. osvjetljenjem javn.h zgrada i okoinih visova i isticanjem zastava. Kad se okružni zapovjednik prošetao na kolima kroz bogato okićtni grad, pozdravilo ga je kod slavoluka predstavništvo gradske opštine s oduševljenim usklicima Njegovom c. i k. Apostolskom Veličanstvu. U zoru 18. avgustj ispaljena su 24 topovska mctka, a izmedju 8 —10 sati odslužene su u polju stužbe božije za vojništvo rimo-katoličke, grčko-katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti uz učešće svih časnika i činovnika kao i predstavnlka gradjanskih vlasti i mnogobrojnog naroda. Posle ovoga nastala je u 10 sati svečana dova u Gazi-Isabegovoj džamiji u prisustvu velikcg broja Arbanasa i Turaka. Izmedju 10—11 sati primao je okružni zapovjednik deputacije gradske opštine pod predvodjenjem gradonačelnika Ferhat-bega, središnje opštine pod predvodjenjem Derviš-bega, rimokatollčkog župnika Don Nikolu Mazarekas rimokatoličkom opštinom, kao i sveštenstvo, koji su pođnijeli svoja čestitanja i izjavili svoju nepokoljebivu vijernost prema vlađaocu i molili, da se ta njihova izjava podnese Njegovcm Veličanstvu. Poslije ovoga razdavane su nagrade za najbolje pogodke priliicom svečanog gadjanja, priredjenog u čast toga dana, a zatim je razdat ručak tamošnjoj silotinji. Na sličan način proslavljen je taj dan u 1 otarskom mjestu V u č i t r n u kao i pri zapcVjedništvima etapnih stanica. U 1 ?»t po podne pio je svečan ručak u časniĆKOj menaži, na kome je okružni zapovjednik izgovorio oduševljenu zdravicu ukazujući na sjajnu ulogu monnrhije u ovom ratu. Govor je propraćen grmljavom topova i silnim uzvicima živio! Geografska ekspedicija u Srbiji. Profesor Dr. Norbert K r e b s, predvoditelj ekspcdicije, koju je Bečko geografsko društvo uz pripomoć Akademije Nauka odredilo za ispitivanje geografskili i geotoških prUika u zavojevanim srpskim oblastima, došao je ponovo i preduzeo je drugi dio svoga ispitivačkcg putovanja, uputivši se u unutrašnjost zemhe. Na sv’orae prvom putovanju, koje je trajalo više nedjelja, profesor je imao toliko uspjeha, da se već mogu preduzetl tačne ispravke dosadašnje srpske mape.

Beogradske Novlne

Cetvrtak

Plsmo jednog Srblna Iz Soluna. Jedan srpski vojnik, u gradjanstvu učitelj, koji je za vrijeme borbi god. 1915. pobjegao u Grčku, ppslao je svojoj ženi slijedeće pismo, koje ii nmogome osvjetljava prilike: „Draga moja Ro$o! Pravo veli poslovica: bliža je košuIja od odeće. Ta Srbija, ,,država“ i njen narod, ,,opština“, lišiše tebe, i moju decu, i onoga što sam vam je krvavo stekao. Ali ste mi vi bliži nego li sve drugo. Oduzeli su mi moju platii, a tcbi i doci tinie su oduzeli zalogaj hleba iz usta. Pa sad ja treba još za naše krvopije da na bojište nosim svoju kozu na pazar! Srbija, ,,država“, ukratila mi je tnoju zakonitu dvogodišnju povišicu plate (500 dinara), a narod, „opština" duguje mi 875 dinara. Zar je to država, zar je to narod, koji svome ućitclju ukida krvavo stečenu nagradu, gde on godinama mora sa svojima da umire od giadi. Rat! Opšti11 a, seljak, svi oni nalaze svoga računa; samo ucitelj, kcji nema šta da proda, koji sve skupo plaća, on mora svu bcdu rata da snosi na svojim plećima. Opština ntože sebi pomoći, može’ što joj je potrebno nabaviti. Samo učitelj treba da svojim životom i životom svoje porodice plati ratne nevolje i skupoće. To je krvava cena za izborne kuglice Pašićeve i njegovog prišipetlje prote Milapa Gjurića. Zbog tih kuglica ja sam sa mojima postao prosjak; te su kuglice krive, što učitelj ono što mu po zakoira pripada prima kao milostinju. Pa zar takvoj državi da se služi! Ne. To nije nikakva država, to nisu nikakvi ijudi. To je jedna državna zajednica gora nego li divlja Albanija, i ovde žive dvonožna zvcrad, uvek gotova da ljude rastrgnu i da se nasišu njihove krvi. Mogu li se ja, pod takvim okolnostima čemu nadati od takve Srbijc? 8 godini mučenja bilo jc dosta. Pozdravljam sve. Tcbe i decu Ijubi Steva“.

Podpcmaže probavu, luči sluz, ubiažuje kiselinu.

Hanricii Moiioii tt Boi i Kariovevari (Karisbad).

Za trupe, zavode, menaže i za pripadaoce c. i kr. kao c. njemačke vojske u vojnoj prodavnici c. i kr. vojnog-General-Oouvernementa, Belgrad, Garde kasarna.

Ri-odiia priuredo. Osnivanje ekspozitura srcdišta prometa robe Krakov i Beograd u Beču i Budimpešti. Javlja se iz ratucg stana za štampu: Živi napredak u razvitku trgovinskih odnosa sa zaposjednutim oblastima neprijateljskc zemlje zahtijevao je dalje izvodjenjč organizatorskih mjera za unapredjenje trgovinskog prometa stvaranjem mjesta radi posredovanja jedne posredne veze sa nadicžnim središnjim vlastima, koje izdaju odobrenje za izvoz i obavještenja u ostalim trgovinskitn pitanjima. Prema naredbi vrhovnog zapov j e d n i š t v a vojske od 7. avgusta te se potrebe zadovoljavaju osnivanjem po jedne ekspositure središta prometa robe u Krakovu i Beogr'adu sa sjedištem u Beču i Budimpešti. Obe ekspositure .zastupaće interese središta prometa robe u Krakovu i Beogradu, zatiin odjeljenja pronieta robe vojne gencralne gubernije na C e t i n j u. Pored posrcdničkog rađa pri riješavanju molbi za odobrenje izvoza, uvoza i provoza od strane središnjih vlasti (vojno ministarstvo, c. i kr. i k. ugarsko ministarstvo financije i c. i kr. i k. ugarsko ministarstvo trgovine), dava-

nja objašnjenja i obavještenja, imaće ekspositure da posreduju brzo dalje otpravdjanje riješenili molbi i drugih saopštenja sreištima prometa robe (odjeljenju prometa robe vojne generalne gubernije na Cetinju) i da primc na sebe rad i z v j e Štajnih mjesta u svitna pitanjima uvoza i izvoza za zaposjedmita područja, a tako isto da po želji zainteresovanih posreduju u naplaćivanju zaostalih potraživanja u zaposjednutim oblastima Poljske i Crne Gorc. Učestvovanjein u savjetovanjima sa srcdišnjim mjestima trgovinskih i zanatlijskih komora i drugih javnih društava, ekspoziture će same za sebe trajno dobavljati saznanja o svima tekućim pitanjima gospodarskog živola, pa će po potrebi o toinc podnositi izvještaj središtima prometa robe (odjeijenju prometa robe vojne generalne gubernije na Cetinju) i radiće živo na osnovu dobavljenih obavještenja. Ekspoziture će poslužiti još i kao prodavnice za biljege (marke) c. i k. vojne uprave. Dalje zadatke u okviru njiliovog djclokruga dobijaće ekspoziturc, prema mjcri stečenog iskustva praktiČnim radom, od nadležnih središta prometa robe, vojne generaine gubernije u Ljublinu, Beogradtt i Cetinju ili od vrhovnog zapovjedništva vojske. Dužnost upravnika ekspoziture u Beču vršiče zastupnik središta prometa robe u Krakovu, a dužnost upravnika ekspoziture u Budimpešti zastupnik središta prometa robc u Beogradu. Naknadne-odred'oe o prometu kafe. K. B. Beč, 23. avgusta. Izašla je dopunska odredba povodom uredbe o prometu kafe od 18. maja. Ova odredba naredjuje o prinudnoj ponudi kafe središtu za prornet kafe. Svaki vlasnik, koji ima kafe mora ponuditi najmanje 600 kilograma žive kafe tome srcdištu. Jeđnovremeno raspis ministarstva trgovlne naredjuje bez obzira na koiičinu prinudnu ponudu nepreradjenog prediva; svaka rnai najmanje količina ima se prijaviti do 2. septembra središtu za pamuk u Beču. Bečka burza. K. B. Beč, 23. avgusta. Promet na današnjoj burzi pri potpuno vedrijem raspoloženju bio je mnogo življi nego li zadnjih dana. Naročitu su povoljnu inicijativu davali povoljni bugarski izvještaji o uspješnim borbama u dolini Strutne te čvrsto držanje berlinske burze. Vrlo su povoljno komentarisane i interpelacije o miru u engleskom donjern domu. Na raznim oblastima bilo je kako dontaćih, tako i budimpeštankih kupovina. Pored oružnih i željeznih vrijednosti, koje su igrale glavnu ulogu, obraćana je pažnja i na ugljarske, petrolejske, emaljske i staklenc hartije, kao i na ugarske bankarskc papire. Rentno se tržište đržalo nepromijenjeno čvrsto.

Posiiieanje itrzoime uiissii. Izvješlaj njemačkog vojnog vodstva. K. B. Ber.in, 23. avgusta. Zapađno bojište: Englezi su uzalud ponovili svoje napade ’zmedju Thiepvalla i Poz i e r e s a. Sjeverno od Ovillerasa biio je kroz noć češtih borbi prsa o prsa. iS'ijesu uspjeli neprijateljski napad: ručnim granatama istočno od šume Foureaux i kod Maurepasa. lopništvo je na obim stranama razvilo vrlo veUku djelatnost. Južno od S o m m e isćišćeni su od Francuza rovovi u kojnna su se oni držali sve od 21. ov. nij. 3 su časnika i 143 vojnika pali u naše ruke kao zarobljenici. Na desnoj obali rijeke M a a s e odbili stnc u cdsjeku F1 e u r y neprijateljske napade gianatama. U brijegovitim šumama bi!i st: uspješni manji pješadijski bojevi.

Broj 191.

Istočno bojište: Od mora, pa sve do K a r p a t a nijc bilo osobitih dogadjaja. U područjn Star e Wyps zy ne proširili smo naše položaje zauzećem daljnjih ruskih položaja; zarobijeno jc 200 neprijateljskih vojnika, medju njima cijeli bataljunski stožcr, a zaplijenjeno je 2 mašinske puške, dok su tri neprijateljska protunapada odbijena. Uz obe strane C z a r n y—C zerernosza traju ruski pokušaji, da nam opet otinu izgubliene položaje. Baikansko bojište: Pročišćivanje visokog zeniljišta zapadno od O s t r o v o jezera napreduje dobro. U području Moglene su odbijcni liupadi S rb a. Vrhovno vojno vodstvo. Gencraina ofenziva saveznika. (Naročiti br t o,av »Beogradskih NovinaeJ Ženeva, 23. avgusta. „Tcrap s“ priznaje, da jc g e n e r a Ina ofenziva saveznika zastaia na svim frontovinja. Ova novina veli, da Englezi i Francuzi na Sommi mogu samo korak po korak da napreduju, jer je neprijatelj skupio na ovom mjestu više od 1 i pol milijuna vojnika. Napredovanje je sigurno, ali vrlp lagano, pa ova bitka može potrajati više mjeseci. I Talijani su zadržani kod Gorice, pa i ova ofenziva niože potrajati nedogledno vrijeme, ako bude vodjena samo na jednom ovom frontu. Uzrok, što od Pripjatskih jezera pa sve do Karpata vlada mir leži u tome, što je Kuropatkin zamijenjen R u s k i j e m. Rusko vojno vodstvo čini se, kani započetl ofenzivom od mora, pa sve do Karpata, pa se sada čeka, da novi zapovjednik dade svoje dispozicije, koje će se razlikovati od Kuropatkinovih kao đan i noć. Sada, kad sile sporazuma opet rade na svim frontovima i polažu u budućnost veliku nadu, R u s i s u i o p e t in i r n i. Dopisnik je ,,Newyork Times Browm“ pitao na S o m m i vrhovnog njemačkog zapovjcdnika koliko ćejoš dugo trajati ofenziva. Dobio je za odgovor, da je kriza već prebrodjen a, ali će Englezi ustrajati potajice dva i više mjeseci — ali njemački front oni neće nikada moći da pro-i b i j u. Grci će napustiti Maćeđoniju. K. B. Atena, 23. avgusta. Dopisnik Reuterovog ureda javlja, da je grčka vojna uprava zaključila posve napustiti Maćedoniju, ako Bugari budu dalje napredovali. Mirno shvatanje u Grčkoj. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina".) Atena, 23. avgusta. „Deutsche Tageszeitung“ javlja iz Atene,' da se u tamošnjim političkim krugovima vrlo mirno prosudjuje napredovanje bugarske vojske na grčkom zemljištu, jer se bugarska vlada kategorički obv e z a 1 a, da će poslije dovršenih operacija odmah napustiti grčko zemljište. Sve grčke novine pozdravljaju napredovanje Bugara — izuzev naravno one, koje su potplaćene — izražuju nadu, da će grčko zemIjište u skoro vrijeme biti Čisto od neprijatelja. Rutnunjska vijest o našim uspjesima. (Naročiti brzojav »Bcograđskih Novina«; Bukarešt, 23. avgusta. U đolini M o 1 d a v e bacile su austrijske i njemačke čete neprijatelja natrag. Rusi se doduše i opet skupljaju, ali su ponovno bili i to teško poraženi, a pretrpil: su vrlo teške gubitke. U zauzetim položajima nadjeno je preko 500 ruskih lješeva. Rusi u Solunu. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina".) Rotterdam, 23. avgusta. Prema brzojavnim vijestima iz Soluna, stigle su tamo nove ruske čete.

Podiistak. Izoješta] o Srblma sa Krfa. Posredstvom Svete Stolicc u R i m u dobili smo sSijedeći izvještaj n S r b i m a, koji sada žive na K r f u: 1. Gdji Dari Ljube Lozića, kod Petra Loziča (fabrika sapuna) Pirot. Zdrav sam, kako je mali Branko? Tfeba li ti novaca? Tvoj muž. 2. P e t r u P a 1 i ć u. iimaru do apotekc, Glavna ulica Prizren. Zdrav sam sa Petrom, Miletom i Vojom. Miša. 3. S a v k i K. M a r k o v i č a udovi Užice, Lipovska ulica 16. Jovan je zdrav, isto tako i Bala i Uroš. Ccda. 4. Ccdoiniru Stefanovlču, selo Cubićt-Kosjerići. Ja i Aleksandar zdravi smo. Moniir. 5. Obfadu Mllojevlću, indusirijalcu Grocka. Zdravl smo, pozdravljamo tc: Raja, Toša, Mllan, Jovan, Djuka Mitrovič, Milan Pantin. Dika Milojević. 6. Gdji Katarini Deroko, Beograd, ugao Resavske i Mišarske ulicc. Vlada i Djokica zdravi su, Dragutin je u Rimu. Trebali vam novaca? Nikola. 7. Stani Aćimović, Prizren. Pišite treba U vam novaca. Otac. 8. Živojinu Zlatanoviću, adNokatu i narodnom poslaniku, Jagodina. fcdrav sam kao i Ljuba Djurić. Spasoje, tpasić i njegov brat Milau, dalje Vlada Btojanović 1 Roska iz Rekovca. Mika. 9. Gdji Talici Deroko, Makedonska 27, Beograd. Zdrav sain sa Djokicom

i Nikolom. Nini je u Parizu; Milan u Solunu; Aleksandar u Londonu. Svi su zđravL Vlada. 10. G. V u k a š i n u P e t rt o v i ć u, Gušićeva ulica 10, Kragujevac. Nemamo vijesti o tebi. Ja sam zdrav kao i Jova, Milan i Joca kao i Toza i Miletić. Sestra sa sinovima zdrava u Nici (Rue de France 160), Jova u Nici. Tvoj sin Petar. 11. G. Milojki Pejčić, Varvarin, Maskare, želieznička stanica Cićevac. Pozdravi Katarinu, ja sarn zdrv. Tvoj sin Dragoslav. 12. Olga Bitić, Jug-Bogdanova ul. 20, Beograd. Ja sam zđrav, otac zdrav u Marselju. Tvoj sin Miian. 13. A n t o n u K e 1 e r u, farbaru, Zelcni Vijervic 18, Bcograd. Zdrrtvi smo< otac i Milan na Korzici.su. Brana Mijović. 14. D a r i n k i G e n i ć, Drinčićeva ulica 13, Beograd. Zdrav sa Djokom i Danilom, kako su Kristina, Leposava itd. Ako nisu u Beogradu, pitajte Aleksu Djordjevića u Svilajncu. Dragutin Vladisavljević. 15. N i k o 1 i c i K a 1 č i ć u, kafana ,,Matejevac“, Niš, Jagodin-mahala ulica Sv. Pantcleja 12. Zdrav sam. Tvoj sin Aca Radosavljević. 16. G. L j u b i c i D j o r d j e v i ć, Kraljevska ullca 22, Kragujevac. Zdrav sam sa Ljubom. Tvoj brat Petar. 17. Dr. Pavlu Botl, Kruševac. Pozdrav od mene i Svetislava. Tvoj nećak Djoka. 18. Gdjl Z o r k i M i š i ć, Zorina ulica 5, Beograd. Pera je u Francuskoj. Svi su zdravi. Djoka. .19, Danica Popović, Dubljanska

u'.ica 33, Beograd. Zdi'av* sam. Djordje Popović. 20. Toško Živković, „Mirodjia" trgovac, Pirot. Zdrav sam, pozdravi Daru i Branka. Ljuba. 21. Gdji Mici Pante Miladinov i ć a, Viteška ulica 5, Kragujevac. Neznam gdje je Mita. Žika ,umro u ratu. Poslao sam 200 franaka preko Ženeve. Panta. 22. D o n k i udovi Koste Ristića, za gdju Daru Lj. Jović, Kruševac. Zdrava sam, pozdravi Daru i Branka. Ljubica Lozić. 23. K o s t i Ž i k a n,o v i ć u, za Danicu, Natalinci. Pozdrav od Radovana, Vitomira, Dragoljuba, U,roša, Kalabrića, Baje; Mi!e je u Francuskoj u školi. Aca je umro u Fieri, (Albanija). Vasa. 24. Gdji dr. S1 a v k i M i h a j I o v i ć, Kralja Milana ulica 84, Beograd. Iz novina znam, da je Ruža i majka kod kuće. Pisao sam ti hiljadu puta, ali ne dobih odgovora. Dušan, Dušan Matkovič i Djoka Rašič samnom su. Tvoj Aleksandar. 25. S i m o n u 11 i ć u, Činovniku kraiievske ugarskc pošte i tblegrafa, Hahanova ulica 24, Osijek, (Sfavonija). Zdrav sam, je li stigao Pera? Pozdrav Milutin. 26. Gdjl Savki Srpčković-Iltćk o j, Niš. Zdrav sam, Drakče i Fatima ovdje su. Toplica uraro na Sv. Johana, Kum Dragutin Popović zdJav je i pozdravlja oca. Alilutin. 27. Gdji Jovanki Popović, Strezova ulica 16, Niš. Ja i Mirko, kum, Milan, kum Jova, Prababin (?), J Ljuba svi su zdravi i živL Dragoljub Popović, telegrafista. 28. Gdji Darinki Tomićki za Simku Djordjević, Višnjićeva ulic'a 7, Kragujevac. Zdrav sam. Žika utnro 14. oktobra 1915. Proveo sam dva i po mjeseca u Italiji i čcsto sam pisae, ne dobivši odgovora. Tvoj sin Panta. 29. Gdji Dragi Svete Radovan o v i ć a, zastavnika, Viteška ulica br. 5, Kragujevac. Vidite prethodni izvještaj (28). 30. 6. Tasku Uzunoviću, trgovcu, za Soju, Niš. Zdrav sam, poslao sam Zorki 110 franaka. Slavoljub. 31. Gdji Zorki PetroviĆ-Kovač bivšoj učiteljici, Soko-Banja. Vidite predhodni izvještaj (30). 32. G. R a d o s 1 a v u K o v a č u, mašinšloseru, Vardarska ulica 3, Niš. Vidite pređhodni izvještaj (30 i 31). 33. Gdji Santi Jevdjenijević, Jagodina. Ja, Žika i Ceda zdravi smo. Ako ti treba novaca traži od šustera Emila ili od Panajotovića. Rada Sumarevič i Mihajlo umrii su; Voja zdrav. Raka. 34. Gdji Mici Pante Miladinovića, Viteška ulica 5, Kragujevac. Poslao sam preko našeg konsula u Ženevi 200 franaka. Mika je u Francuskoj. Pozdrav od brata Antonija i Marjanovića, Satornje (?). Panta. 35. G. Emilu Medvedskom, Jagodina. Zdrav sam. Je li se Katarina vratila iz Prištine? Pomozi joj novčano, Brača su u životu. Voja je zdrav. Rada i Mihajlo umrli su. Rada Skarda (?). 36. Katici Jovanović, glumici, i Mili Delinovoj, glumici, Kruševac. Pozdrav tebi i gdji DelmL Delini je ostao u Crnoj

Gori. Andra i Aca zdravi u Francuskoj. Aca Rašković. 37. Maruši Miloševićevoj, ulica Knjaza Miloša 41, Kragujevac. Zdrav, sam. Recitc tetki Nešićki da je njena sestra u Parizu. Aca Rašković. 38. Gdji Katarini R. Jevdjenij e v i ć, Priština ili Jagodina. Zdrav sam sa Čedom i Žikom. Recite ocu, da je Voja zdrav. Pozđrav, Rada. 39. M i h a j 1 u M i 1 o v a n o v i ć u, Balanovac. Zdrav sam sa Dobrosavonr Nikodijević. Todor Ivanović. 40. L e 1 i M i 1 i v o j e v i ć, Hilendarska ulica 25, Beograd. Recite mojoj sestti da sam zdrav. Mita. '41. Kristini Tođorović, selo Milutovac, Trstejiik. Ja i Konstantin zdravl smo. Pozdrav Dušan Todorović. 42. E1 i z i K o v a č e v i ć, rodjenoj Mcrtl, Bistrička ulica 6, Beograd. Anton je u Francuskoj u Školi. Pisao sam dva puta, svi zdravi. Bora. 43. G. S a v k u Paunoviću, bivšcm upravniku bolnice, Kragujevac (đo željczničke stanice). Zdrav sam kao i Milorad, Vlada i Miloš, Vida i Stanislav došli iz Prizrena. Pozdrav od tvog sina Milojka. 44. Gdji. Stoji Novitovie (Novaković?), Kralja Petra ulica 247, Kosovska Mitrovica. Ja i Buda zdravi smo. Javite to ocu i majci. Aca. 45. Kristini Jovanović (staroj popadiji) Požarevac, Dubravica. Zdravi smo Bora i Svetomir. (Svršiće se)