Beogradske novine

rziazi:

dnevno u jutro, ponedjeljkom poslije podne.

Prodaje se: ■ Beogradu I u krajevhna zaposjedmitlm od cart^o ikrabevsklh £»** po cljeni od a HrvatskoJ-SlavoniJi, BosuiHercegovinl I DaUnadji po cljeni od 8 b izvan ovog područja . . . 12 b

Pretplata: 2a 1 mjesec u Beograda I a krajevlma zaposjednutia od carsko i kraljcvskih ćeta K 1*88 u Hrvatskoj-Siavonijl, BoinlHercegovlnl I Daimaciji KŽ*40 Izvan ovog podrućja . . .K3*—

Oglasi po cljeniku.

UrednUtvo i BEOORAD, Vuka Karadžlća ul. IO.\Telefen broj 67. — Uprava, prlmanje oglasa I pretpiate: Kneza Mibajla ul. broj 38. Teiefon broj 25.

Br. 261.

BEOGRAD, četvrtak 2. novembra 1916.

Godina II.

Prodiranje u rumuniske položaie zapadno od predealske doline, zaplijenjeno 10 topova i 17 mašinskih pušaka. Trsovačka podmornica ,,Deutschland‘‘ po drusi put stisla u Ameriku.

RATNI IZVJESTA3I. Izvještaj austro-ugarskog seneralnog stožera. Kb. Beč, 1. novembra. Istočno bojište: Front konjičkog generala nadvojvode K a r 1 a: Zapadno od predealske doline pošlo je za rukom našim četama, da prodru u neprijateljske položaje, kod čega je zanlijenjeno 10 topova i 17 mašiuskih pušaka. JugoistoČno od klanca Crven i T o r a n j prodrle su naše čete naprijed. Front mar«al? princa Leopolda bavarskog: Poslije velike topničke pripreme pokušao je neprijatelj, da opet osvoji izgubljene svoje položaje na istočnoj oball N a r a j o w k e. Zadržali smo sve naše položaje u šakama, makar je neprijatelj jurišao u masama pet puta. Jednako nijesu uspjeli napadi u masama na polo?aje carsko otomanskih četa. Na B i striczi Solotwinskoj odbijena su vatrom neprijateljska odjeljenja. Talijansko hojište: Tečajem jučeranjeg dana povisila se znatno topnička vatra i djelatnost bacala mina na najužnijem krilu primorskoga fronta. Oko tri sata poslije podne počela je neprijateljska pješadija, da še približuje našim položaiima u vipavskoj dolini i na K r a s u. Odje se mis'jio. da su naši položaji dovoljno uništeni vatrom, preduzet je napad, ali svi su ovi napadi odbijeni našom p-egradnom vatrom i našim protunapadima. Pred večer je vatra neš*:o popustila, ali se tim žešće obnovila u noći. Talijanski su letači izbacill bombe naDetul, Sesanu i M i r a rn a r, ali bez svakog usp’eha. Kapetan Schflnz e I svalio je u poreškom zalivu jednu neprijateljsku Capproni letilicu. ’ Jugo-istočno bojište: Kod car. i krali. čeia novoga. Zamjenlk glavara generalnog stožera pl. H6fer, podmaršal.

Izvještaj njemačkog vojnog vodstva. Kb. Berlin, 1, novembra. Zapadno bojište: Front prijestolonasljednika R u p prechta bavarskog: Sa uobičajenom sigurnošću otpočela je u mnogim odsjecima živahna topnička djelatnost. S večeri su Englezi u predjelu Courcelettesa prešli u napad sa jakim snagama na liniji Gueudecourt—Les Boeffs. U našoj obranbenoj vatri napad sjeverno od Courcelettesa nije mogao napredovati. Zapadno od Le Trans!oy ort |e slomljen s velikim neprijateljeviin gubitcima, mjestimice u borbi prsa u prsa. Front prijestolonasljednika W i 1helma: Na istočnoj obali M a a s e s vrejtnena na vrijeme živahna topnička borba. Istočno bojište: Front maršala princa Leopolda bavarskog: Protivu naših položaja na istočno, obali Narajowke, koje smo osvojili 30. oktobra, Rusi su, poslije jake

topničke pripreine, preduzeli s večeri žestoke napade, koji su pet puta obnavijani, ali.su osujećeni s velikim neprijateljskim gubitcima. I turske čete održale su zadobijeno zemjlište protivu jakih napada, a iz jednog su mjesta brzim protivnapadom izbaciii neprijatelja, koji je bio prodro. Na B i s t ri c z i S o 1 ot w i n s k o j suzbile su austro-ugarske čete u borbi prsa u prsa napade neprijateljskih odjeljenja. Front konjičkog generala nadvojvode K a r1a: Cjelokupno je stanje nepromijenjeno. Vrlo važan uspjeh postigli su austro-ugarski pukovi zapadno druma koji vodi u P r e d e a 1, oni su prodrli u rumunjske položaje te su zaplijenili 10 topova i 17 mašinskih pušaka. Istočno klanca Crveni toranj napredovali s m o. Balkansko bojište: Nema nikakovih osobitih dogodjaja. Maćedonsko bojište: Izmedju Utkova na zavijutku rijekečerneiTahino jezera povećala se topnička djelatnost.

Izvještaj turskog glavnog stana Kb. Carigrad, 31. oktobra. Perzijsko bojište: U krvavoj borbi u okolini B i d ž a, (150 kilometra zapadno od Hamadama), naše su čete potukle neprijatelja. On je bježao u neredu i imao je velike gubitke u mrtvim i ranjenima. Zarobili smo jednog zapovjednika satnije i 120 zdravih vojnika, osim toga u naše ruke palo je mnogo oružje i drugi ratni materijal. Tim uspjehom mi smo ponovo zaposjeli mjesto Bidža, o čijem su zauzeću Rusi javili 26. oktobra. Sjeverno od Z a k i č a ođbili smo ruska konjička odjeljenja, koja su pokušala da napadnu naša prednja odjeljenja. Na drugom frontu nema osobitih dogadjaja. Turska dvije godine u ratu. Kb. Berlin, 1. novembra. Zvanično se javlja: Wolffov ured javlja pod 29. oktobra: na 29. oktobra protekle su dvije pune godine, od kako je otomanska imperija stupila u rat. Tom su prilikom izmijenjeni brzojavi izmedju maršala pr. Hindenburga i turskog podgeneralisima E n v e r - p a š e, u kojima se utvrdjuje međjusobno povjerenje, požrtvovano bratstvo u oružju kao pouzdano jemstvo za pobjedu.

Izvjestaj bugarskog glav* nog stož&ra. Kb. Sofija, 1. novembraMaćedonsko bojište: Položaj je u cijelosti neiiromijenjen. Izniedju malikskog i prespanskog jezera došlo je do neznatnih bojeva izmedju stražarskih odjeljenja i topništva. Odbijeni su lako slabiji napadl neprijatelja kod Krape i B a h o v a. Jugozapadno od T i r n o v e protjerali smo neprijateljske predsraže i zaplijenili jednu mašin. pušku i jedno bacalo mina. Na podnožju B j e1 a s i c e pianine vlada inir. Na frontu S t r u m e traje žestoka topnička vatra. Neprijateij je skoro na cijelom frontu prešao u napad, ali je suzdržan vatrom naše pješadije, mašinskih pušaka i topništva. Na obalama Egejskoga mora vlada mir. Runmnjsko bojište: Položaj se nije promijenio.

Krizfl u Grtkoj. Sukob Izmedju Venizelosovih i kraIjevskih grčkih četa. Kb. London, 1. novembra. „Reuterov ured“ javlja iz Soluna: kod T i d e na željezničkoj pruzi S o 1 u n —Ber došlo je do vrlo nemilogsulcoba. Jedan bataljun grčke pješađije iz Soluna naišao je na jedno odjeljenje grčkih četa, odanih vladi. koje je išlo iz Katerine. S obiju je strana otvorena vatra, pa je poginulo nekohko vojnika. Solunski se bataljun najzad probio. Ovo je prvi akt oružanog neprijateljstva izmedju g r č k i h četa medjusobno. Grčka kraljica. (Naročiti brzojav »Beograđskih Novina ; Rotteidam, 1. novembra. „W e s t m I n s t e r Gazette“ javlja, da grčka kraljica ni pod koji način neće da ide po želji kraljevoj za vrijeme rata u Njemačku, već želi da u ovim teškim časoviina ostane uz svoga muža. (Grčka je kraljlca sestra njemačkoga cara Wilhelma). Potpun neuspjeh Venizelosa. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina“.) Ženeva, 2. novembra. Prema vijestima atenskih novina, koje poriču vijesti sila sporazmna, n i j e uspjeloVenize 1 osu, da organizuje narodnu vojsku. Uslijed toga bj eže cijele čete vojnika iz narodne vojske i vraćajusedomovima. Ovo je i uzrok, da Venizelos nije dosada još objavio rat Bugarskoj.

Bcrhe u Motedonltl. General Bojović zapovjednik prema Bitoiju. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina'*.) Stockholm, 2. novembra. „Ruskoje Slovo“ javlja, da je srpski general B o j o v i ć preuzeo vrhovno zapovjedništvo nad četama sila sporazuma, koje operišu prema B i t o 1 j u. Na ovaj front stiglo je i nešto t a 1 i j a ns k e v o j s k e.

lifli sn Rumunjskom. Naredba maršaia pl- Mackensena vojsch Kb. Berlin, 1. novembra. Wolffov ured javlja: Maršal pi. Mackensen uputio je 26. proš- mj. slijcđeću naredbu podčinjenoj mu dobrudžanskoj vojsci. Medžidija, 26. oktobra. Vojnicima potčinjene mi vojske! Njemački car mi je naredio, da vas pozdravim i da vam usto izrazim njegovo priznanje i njegovu zahvalnost za djela izvršena u Dobrudži. Vi ste ta djela krunisali zauzećem Konstance i Černa Vode, goneći i dalje odstupajućcg neprijatelja. Kako ste prepadom iznenadiii Rmmmje kod Tutrakana i Siiistre! Kako ste kod Dobriča njih i Ruse laustaviii! Knd Musubaja i Aprata potukli ste i!i tako, da su morali potražiti skloništa u položajima pripremljenim već u mirno doba, koji se protežu od Tuz!e na Crnoin moru do Rašove na Dunavu. Kod Toprajzara i Kobađina u svojim glavnim oslonim tačkama oni su dobili još i znatnih pojačanja. Ma da su sa mora, pa i prelazeći preko Dunava pokušavali, da zagroze vašem boku, vi ste u trodnevnoj ogorčcnoj borbi potisli Rusc, Rmminje i Srbe iz njiliovih poljskili utvrdjenja, pa ste ili dalje potisli preko Trajanovih bcdcma i kroz sjevernu Dobrudžu. Ovo je biia potpuna pobjeda dostojna bratskog utrkivanja u borbi izmedju Nijemaca, Bugara, Osmanlija i austro-ugarskili četa. Vojnici, Vi privlačite na svoju str^nu ratnu sreču. U iine božje naprijed na nove podvige za siavu, bezbijednost i slobodu naših domovina. Kao god i vaši vrhovni vojni gospodari i vaši sunarodnici ja pun pouzdanja i zahvalnosti očekujem dalje plodove vaše vojničke sposobnosti. Mackensen. maršal. Šta veli ,,Tijd“. Rumunjska Če da plati ,,'Ceh“. K!>. Amsterdam, 1. r.ovemura. Vojni saradnik ovdašnjeg lista „Tijd“ piše o rumunjskoj vojni: Ri-

jetko su u-ratnoj povjesti primjcri, da su na jednom zemijištu tako usko ogračenom prostoru izvršene tolike griješke. Vjerojatno je, da se učinjene pogriješke neče više moći ispraviti, pa da će Rumunjska imati da plati ,,ceh“. Ona je to, veli on, u ostalom i u dovoljnoj mjeri zaslužila svojim nesimpatičnim političkim držanjem i svojom vojničkom ncvještiiiom.

Rnsija. Neprijatnosti sila sporazuma. Z1 e s 1 u t n j e. Kb. Lugano, 2. novembra. Stampa četvornog sporazuma produžuje i dalje da priprema svijet na nepovoljne vijesti. Jednovremeno se vrlo žestoko kritikuje pogrješno ratovanje četvornog sporazuma, t. j. jedan drugoga kritikuje. Poluzvanični list „D’ 11 a li a“ pita, gdje je ona čudnovata ruska vojska, koja se spremala d-a kazni Bugarsku. List zahtjeva, da se glavni stožeri četvornog spri'razuma što prije sporazumu za zajednički rad. To je istina bilo odavno riješeno, ali je slogu uvijek sputavao sveti egojisam. Ratni dopisnik petrogradskih „Birževija Vjedomosti“ veli, da je povlačenje iz Dobrudže u posljednje vrijeme išlo neobično brzo, dokle je vojna uprava, što je sa svim pojtnljivo, želila, da se to povlačenje izvrši mnogo sporije. Najkrvavije gubitke su pretrpili Srbi, koji su uborbama u Dobdrudži nazirali odluku srpske sudbine. Ruski su vojni kritičari saglasni u mišljeniu, da su najnoviji dogadjaji u Dobrudži postali za Rusiju od neposrednijeg značaja, nego li što je front protivu Erdelja.

»j e m a £ k a. Pomen kapetanu Boelcke. Kb. Berlin, 1. noveinbra U prisustvu zapovjednika grupe vojski, maršala prijestolonasljednilca R u pprechta bavarskog, generala pl. B e 1 o w a i još nekih zapovjednika vojski, priredjen jeu Cambrai-u pomen za letačkog kapetana B 6 1 c k e - a, koji je pao na polju časti. »,Deutschland“ u Americi. Kb. New-London, 1. noveinbraReuterov ured javlja. iz C o ti n e ct i c u t a: Njemačka trgovačka podmornica ,,Deutschland“ je stigla ovdje jutros. U Bremenu još nije ništa poznato 0 dolasku ove Iadje. Rat na moru i pod morem. Žrtve podmornice. Kb. London, 1. novembra. Reuterov ured javija: potopljeni su britanski parobrodi „Neroe“ i „Torino“. Kb. Ženeva, 1. novembra. „Journal de Geneve" javlja iz Marseiile: Potopijeni su engleski parobrodi „Cowden“ 1 „Harkness*.

tiratf l oKoltca. Dan svih Svetih u Beograud. Dan svih Svetih proslavljen je u Beogradu sa mnogo pieteta. Mnogo je svijeta bilo pošlo na groblje, da posjeti grobove palih junaka. U tri sata poslije podne bila je na groblju vojnička pomen slava, kojoj je prisustvovalo mnogo svijeta. Grobovi su bilt okićeni cvijećem. Službu je obavio vojni sveštenik Klimković. C. i k. dobrotvorni bazar. Večeras od 9—12 sati vojni koncerat. Dobrotvoma varijetska predstava, koja se ima održati u subotu, izaziva opštu pažnju. Predstava za podčasnike prirediće se u nedjelju 5. ov mj. od 8—lOsati u veče. Ulazna cijenu od osobe 1 kruna. Vojnička predstava sa istim programom priredjuje se u nedjeiju, 5. novembra od 3—5 sati_ po podne. Ulazna cijena 50 helera. Članovi austro-ugarske kolonije imaju pristupa predstavama. Predhodna prodaja karata biće u bazaru od 2—7 sati po podne. Traže se: Da se jave Društvu Crvenoga Krsta u c. i k. voj. gen. guberniji u Srbiji u Beogradu, Simina ul. br. 21, ove osobe: Gospodja Milka Z. Jankovića, g-dja Nasta Joka Jovanovića, g-dja Sultana Krstića, g-dja Leposava P o p o v i ć a, učiteljka u penz. Bačina, Varvarin, Gospodin Jovan Madžarac, učitelj u penz. Korbovo;

gospodin Petar 1 Draginja Madžarac učiteij iz Mramoraca; g-din Todor M. Bušetić, učitelj ii Poljane; g-din Vojislav Karanović, sudija i i Petrovca; g-din Vlada Antonijević, sudlja iz Petrovca; g-din Sfevan Ž i v k o v i ć, sudija iz Petrovca.

Zvanične objave. Objava. Prema §. 1. naredba vrbovnog zapovjednika vojske od 10. oktobra 1916. Zbor. br. 10, stavljene su pod nad.zor tvrtlce Isak S. A 1 k a 1 a v sa sjedišt\m u Beogradu, l'aborna ulica 53, Anaf Niss i m, Saborna ulica 53 i braća Almuly i D e m a j o, sa sjedištem u Beogradu, Saborna ul. 20. Za nadzorir.Ka postavljen je Eguard L a u f e r knez Mlihajlova ul. 49. Nadzor stupa na snagu LO. oktobra 1916. C.i k. zapovjednišlvo mosne' rane i grada Bcograda, kao okmžno zapovjedništvo.

Harotfna prlurstfa. Nova ban’.a u Ljubljani. Zemaljski kaj •etan za Kranjsku dr. Ivan Šušteršič je dobio dozvolu, da osnuje dioničku banku pc d imenom 11 i r s k e b a nk e u Ljubljani. Praviia su ove banke takodjer več pot/rdjena. Industri j šećera u monarkiji. Javili sr p već, da je tvornica šečera u 0 s i j e k u, zoja je najveća tvornica šećera u Monarkiji započela več produkcijom šećera u ovoi godini. Prema dalje stiglim nara vijestima .apočeie su i ostale tvornice svojim radom i prema izvještaju društva za industriju šećera u Českoj započele su rad u Českoj 105 tvornica (prošle godine 104). Žetva šečerne repe iznosi 2,873.500 tona, dok je žetva u prošloj godini iznosila 2,998.200 tona. Cijeni se da će se iz ove repe moći da producira 487.150 tona šećera, dok je u prošloj godini producirano 490.422 tone šećera. Prema tome će produkcija šcćera u Českoj biti ove godine s 1 a b i j a za 0.77 % nego li prošle godine. U Ugarskoj, Hrvatskoj-Slav o n i j i zajedno sa B o s n o m su prilike povoljnije, dapače će produkcija šečera u ovim zeinljama biti ove godine v e ć a za p u n i h 22.5 %- Prošle je godine iznosila žetva šećerne repe 1,442.000 tona, a ove godine ona iznosi 1,502.700 tona. Šečera če se ove godine izraditi 214.650 tona, dok je prošle godine izradjeno samo 175.265 tona. U c I j e 1 o j M o n a r k i j i če proizvodnja šečera iznositi ove godine 978.000 tona šečera, a radiče svega 186 tvorn 1 c a.

Ruske trgovačke komore u neutralnom inostranstvu. Prema jednoj brzojavnoj vijesti iz Stockholma, zaključila je ruska vlada, da uredi trgovačke komore u Stockholmu, Christianiji i Kopenhagenu. Eskomptna postotna stopa ugarsk/h banaka. Budimpeštauske velike banke ugiavile su novi sporazum, prema kojem eskomptna postotna stopa prema ugarskim bankama u pokrajini ne snuje iznositi ispod 3 i po postotaka. Od bečkih’ banaka dolaze pokrajinskim zavodima mnogo jeftinije ponude.

Razne vUestl. Novi bugarski poslanik u CarigraduIz S o f i j e javijaju, da je bugarskim poslanikom u Carigradu imenovan prijašnji bugarski poslanik na Cetinju dr. K o 1 u š e v. Bezmesnj dani u Švajcarskoj. I u Svajcarskoj kane uvesti bezmesne dane, da štede stoku. Švajcarsko gostioničarsko društvo već je u sporazumu s vladom, te joj stavilo svoje prijedloge.

Rfi^filn V Ntjbolje prerervttlvno sređstvo proti? epldemienlb ružllJUI bolestl (Ćholera, tiphus 1 1 d.) jeste prlrodno ćlstJ B W KRONDORFER SAUERBRUNN. 159 DJelJuJe IJekovlto, osvteževatućl I okrepljujufli. Izvrsta* dodotak vlnu I (ampanjcu. Aflresa: Krondorfer, Uudapcat ZolUngau« 10. OUvno stovzrlde za Srbiju i Beograd: Apoteka Protić, - Beograd, Kralj« Mllana ullc* 82.