Beogradske novine

Stran 2.

4, novembra 1916.

Beogradske Novio#

Subota

Broj 263

°CH3mieWiMjirđ\

,?<srdii>

\3uli_n*

tlicoiittl

i Wit*

Cđrcafin

_Cd?đormnn

m c torighK* vhioj Hgighioi

TUKOia V *newnn>qf > AHbufhr ° J oćđtunou utfd/riy'<sBA2 f1 & hu'neogđ Armagea Ciucurorđ ofoium đunar Vs - a — .

m-Člsra

Cđrgag/aJ Tesremei oCđikfert Caslmces ° 6 arighio!' JnanCJsmi ^Carfii ocuciuchioj J, «™> VT 0 Cm/K3K \ / / oikuds. J | „/ o <jlriđđ/sA/c Bsiragaesh /X | DorohanrvJ rk Jf' fr 0 Tbđpunar <P* n * h ty |%| °čeimeni Jcam-nuijr Cdrnavoda / \ J® LDocueolu l/e V / CanjrM

°Oocucaci

Jurilorcco o C agt^du

S’Haiđar

larsora

JTorduaam]

)Mđmial

^ocKrlen,^^ go Hameanu MotmgHuj,

ionsTAtiz,

DOBRUDŽA.

prema cjelokupnom stanju stvari, zadocnila za pune četiri nedjelje. Rumunjska se kao uspjeh četvornog sporazuma potpuno isključuje do zaključenja mira, ako bi Bukarešt pao u ruke neprijatelja, što je satno pitanje vremena. Rumunjski gubici u Dobrudži. Kb. Frankfurt, 3. novembra. „Frankfurter Zeitung“ javlja iz H a a g a : Prema jednom engleskom izvještaju, rumunjski gubici u dobrudžanskim borbama prevazilaze gubitke u svima ostalim borbama. U tom se izvještaju veli, da su se prve nedjelje rumunjskog ratovanja pravile gomile griješaka, koje se sada ogledaju u prepunim bolnicama. Rumunjska trgovačka flota u ruskim rukama. (Naročiti brzojav ..Beogradskih Novina".) Berlin, 2. novembra. „N a t i o n a 1 z e i t u n g“ javlja sa ruske granice: Prema vijestima iz R eni-a, veći je dio rumunjske trgovačke flote prevučen iz ušća Dunava u O d esu i kako se veli. nalazi se u ruskitn rukama. , —1 H j e m o č K o. Položaj na njemačkim frontovima. Kb. Berlin, 3, novembra. Wolffov ured javlja: Posljednji veliki ruski napadi, koji su svakako preduzimani u cilju olakšavanja tereta Rumunjskoj, a koji se mogu smatrati kao posljednji izdaci velike Brusilovljeve ofenzive. može se reći, da su potpuno propali. Na Narajowci Rusi u sedmodnevnoj bitci od 15. do 22. prošlog mjeseca, pa poslije još i 30. oktobra pretrpiše težak i krvav poraz. U ovim su se borbama naročito odlikovale turske čete. Teškim su žrtvama Rusi platili i svoje napade protivu položaja na Sczari 30. i 31. oktobra. Dok su njemački gubitci u prkos strahovitoj bubnjarskoj vatri, zahvaljujući * odlično izgradjenim položajima iznosili samo 40 ljudi, Rusi ostaviše pred ovim položajima 1200 ljudi. Ovi napadi, izvršenivelikom silinom, ni u koliko nijesu mogli

smislu te riječi ■— čovjek! Pridjoh sa zahvalnim osmejkom starom gospodinu i tiho ga zapitah: Je li odavno liječite gospodina, kojega su toliko ,,cijepali“, je li vain on izbliže.poznat? 1 — Da ja ga dobro poznajem reče on, to je za moj račun dosadan kicoš . . . ne liječim ga, niti mu je to potrebno, pošto su mu oči potpuno zdrave ... ali znate ... ja volim uviiek da pravim opoziciju dosadnoj veciiri . . . Robijaš. Nekoliko veleposjednika sjedjelo je pri Čaši vina. Govorili su o teškom položaju poljoprivrednika, pa o novoj carinskoj tarifi, pa najzad okrenuše na lične stvari i rad na imanjima. Iztenada jedan od gospode uzviknu: „.Ma, gospodine barune Rhadenu, je li istina, da ste primili u službu za konjušara jednog puštenog robijaša, kojl naravno nigdje do sada nije mogao naći mjesta?!“ . — ,,Jesam“ odgovori barun, ,,pa šta je s time? Čovjek je teško okajao svojji krivicu na robiji. Izdržao je kaznu, valja mu oprostitl . . ta kako bi inače mogao naći puta, da se vrati u Ijudsko društvo, kad mu niko neće t /Jat' uhljebija! ?“ — „Nečuveno . . . nevjerojatno!“ čulo se sa sviju strana . . . Na zdravlje g. barune, vi ćete se lijepo provestf sa njime, vidjećete već . . .“ A barun Rhaden vidjeo je . . . Pet godina je Gjorgje, taj bivši robijaS bfo njegov naj.vrijedijiji i najpouz-

olakšati teret Rumunjskoj. Borbe u karpatskim prevojima i u Dobrudži još jednako su u toku, ma da se Rumunji trude da sa pričuvama, privedenim na brzu ruku, dadu otpora. Ratni izvještaj od 1. novembra pominje kao ukupni piijen toga dana 10 topova i 17 mašinskih pušaka. Njemačko-norveški sukob. Izgledi za niirno riješenje. fNaročiti brzojav »BeogračTskih Novina«; Ženeva, 2. novembra. Dopisnik ,,Temps“-a brzojavlja iz Kopenhagena: Vijesti, koje stižu iz Norveške, saglasno uvjeravaju, da se očekuje mirno riješenje njemačkog-norveškog sukoba i da se u Norveškoj nije nikad ozbiljno ni pomišljalo na rat. TRGOVAČKA PODMORNICA fcf? „DEUTSCLAND". Zvanično potvrdjena vijest o dolasku „Deutschland“-a u Ameriku. (Naročiti brzojav »Beogradskih Novina<v Newlondon, 2. novembra. (Vijest Wolffovog ureda). Njemački trgovački podmorski brod „Deutsch1 a n d“ prispjeo je ovdje u srijedu u jutru. Otpravljanje američke pošte trgovačkom podmornicom. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina“.) London, 2. novembra. ,,Reuter“ javlja iz Washingtona: Njemački poslanik grof Bernstorff podnio je prijedlog, da se pošta izmedju Sjedinjenih Država i Njemačke prenosi trgovačkim podmornicama. Jedan je činovnik poštanskog odjeljenja izjavio, da je poštansko nadleštvo voljno da primi prijedlog. Konačna odluka nije još donijeta. Glasovijšvedske štampe. Kb. Stockholm, 3. novembra. I Drugu plovidbu „Deutschland“-a u Ameriku pozdravlja švedska štampa kao značajan dogadjaj.

daniji monak, koji se trudio da se svome gospodaru oduži za ukazato povjerenje. Tada mu jednoga dana saopšti njegov stari nadzornik, da su u jutru ukradene dvije šunke . . . Barunu samo za jedan čas senu kroz glavu jedna misao, ali je odmah prosto stideći se, odbaci. Ali stari nadzornik, kao da je pogodio onu pomisao svoga gospodara, jer se nasmiješi i reče: — „Gospodine barune, da ne mislite slučajno da je Gjorgje jutros bio na imanju — bio je samnom na marvenom trgu!“ HHLI PODLISTAR. Putujuće brdo. Iz Dijona javlja „Petit Journal": U okolini Dijona dogodilo se jedno čudo prirodno. Brdo Chaumond, koje leži na zapadu grada, počelo je da klizi prema dolini Brenne i do sad se'ia više od -50 metara uđaljilo od svoga predjašnjeg mjestal BjegStvo ruskog zarobljenika. Iz Nagyvarada se javlja: Seljanke, žena Ludviga Szolnokia, žena Mihajila Balogha i žena Stevana Diosseghia imale su intimne odnose sa ruskim zarobljenikom Gavrom Tarandom. One se odluče da s njim bjegaju. Ali su na putu uhvaćene. Prije neki dan je sud u Nagyvaradu sudio tim seljankama. Sudska rasprava je odložena, jer se pokazala potreba, da se ispita duševno stanje jedne od optuženih-

Francusko-ensieska ofenziva. Utrošak francuske municije na Sommi. (Naročiti brzoiav ..Beogradskih Novina'*.) Ziirich, 2. novembra. „Lombardija" javlja iz Parisa: Utrošak municije na bojištu na S o m m i iznosi do poiovine oktobra četiri puta onoliko, koliko je Francuska utrošila mutlicije od početka rata. Mlsija fralicuskog ministra vojnog. Kb. Paris, 3. novembra. Prema jednom izvještaju „M a t i n a“, francuskom je ministru vojnom povjeren važan zadatak, čije će izvodjenje zahtjevati nekoliko sedmica. Za to će ga vrijeme zastupati ministar mornarice.

Krizn u Grčkoj. Obustavljanje grčke plovidbe. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina'.) Ženeva, 2. novembra. Grčka je plovidba ponovo obustavljena. Brodovi, koji su već bili izašli iz pristaništa, vratili su se nazad. Prema „Matinu“ ove su mjere novi znaci protesta. Grcke čete zauzele^Katerini. Kb. Lugano, 3. novembra. „Corriere della Sera" javlja iz Atene: Grčke vlasti potvrdjuju vijesti koje su stigle iz Larise, da su grčke čete kod Katerini napredovale i poslije čarke sa Epircima ^auzele grad.

Austro-Ugarska. “Odlikovanje Enver-paše. Kb. Beč, 3. novembra. Njegovo Veličanstvo car i kralj podario je podgeneralisimu E n v e r - paši veliki krst Leopoldovog reda s ratnim odličjem.

jeća se iz jednog časnika i devet momaka, uhvaćena je i zarobljena, a brod je odvukao jedan od naših brodova. Pet njemačkih razarača. koji su jamačno svojima htjeli da priteknu u pomoć, napadnuti su i natjerani u bjegstvo. Brod ,,Oldambf“ odvučen je u toku od 5 sati do na 6 milja pred Hook van Holland, gdje ga je primio jedan holandski parobrod, da ga dalje od- ! vuče.

Nainovile brzojavne vijestl. Francuska štampa o Tittoniu. Kb. Paris, 3. novembra. ,,T e m p s“ veii, da T i 11 o n i želi da kruniše svoju saradnju na opredjelenju osnovnih odnosa izmedju j F r a n c u s k e i 11 a 1 i j e. „Journai de Debats“ podsjeća na to, da je Tittoniu savez Italije sa Austro-Ugarskom bio samo sredstvo da bi mogao sputati težnje A u s t r oUgarske na Balkanu i da Tittoni vrlo dobro prozire i smjerove Njemačke. Sobranje volsci. Kb. Sofija, 3. poveinbra. Predsjednik sobranja upravio je prilikom otvaranja treće vanredne sesije narodnog predstavništva brzojav generalisimu 2 e k o v u, u kome izriče potpuno zadovoljenje narodnih predstavnika zbog besprimjerne hrabrosti, neodoljivog poleta i uzvišenog duha bugarskih četa. General Žekov odgovorio je brzojavom, u kome je u svoje i u ime časnika i vojnika na bojištu blagodario izabranicima narodnim. Priznanje narodnog predstavništva sada u ovom ođsudnom vremenu biće vojsci podstrek za dalju nepokolebivu istrajnost u ispunjavanju svetih dužnosti prema otadžbini.

Pomen austro-ugarskim vojnicima u Carigradu. Kb. Carigrad, 3. novenibra. Juče prije podne održan je pomen austro-ugarskim borcima koji su poginuli na polju časti. Pomenu su prisustvovali austro-ugarski poslanik markgrof P a 1lavicini i mnogi drugi.

En$leska i kolonije. French o mogućnosti njemačkog upada. Kb. Frankfurt, 3. novembra. Prilikom jedne smotre vojske maršal French je u svome govoru rekao, da njemački torpedski prepad pokazuje, da engleska bojazan od qjemačkog upada do duše nije opravdana u većoj mjeri, ali da se ipak može reći, da je taj prepađ iskijučen, te da treba preduzeti sve mjere, da se on suzbije.

Rnt no moru i pod morem. „Kao snijeg na suncu". Sudbina engleske trgovačke flote. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novlna“.) Munchen, !. novembra. „Petit Journal" javlja iz Montreala: Prilikom djelatnosti njemačkih podmornica pred američkom obalom prijavljeno je osiguraničkih zahtjeva u svoti od 960 milijuna šilinga. Povodom toga piše „D a i 1 y M a i 1“, Tirpitz je istina otišao, ali je ostao njegov duh. Od nekoliko je mjeseci rad s podmornicama znatno pooštren, a angleska je flota nemoćna. Ako njemačke brodarnice u doglednom vremenu na morskoj pučini budu imale stalno stotinu podmornica, značiće to za Englesku mjesečni gobitak od jednog milijuna tona zapremine. „Naša će se trgovinska flota“, veli isti list, „rasplinuti kao snijeg na suncu".

Nov ispad njemačkih torpednjačaKb. Berlin, 3. novembra.

Načelnik glavnog stožera mornarice javlja: Noću u oči 2. novembra lake njemačke pomorske snage, polazeći od flandrijskih osnovica izvršiše prema pomorskom trgovačkom putu, koji vodi od ušća Themse za Holandiju. One su zadržale i pregledale nekoliko trgovačkih brodova, pa su dva od njih, koji su izgledali sumnjivi, priveli u jedno njemačko pristanišbe. Treći jedan parobrod, čiji je dolazak takodje prijavljen, još nije došao. Pri povratku četiri engleske krstarice bezuspješno napadoše na nekoliko naših torpednjača. Sve naše pomorske snage vratile su se zdrave i čitave.

Englezi preoteli zaplijenjen brod Kb. London. 3. novemb' 8 . Admiralitet javlja: NizozeiJ r ‘ brod ,,01dambf“ zaplijenio je nej “V telj u srijedu noću u blizini No-» p ,l derske pioveće kule svjetilje- Hj rd r idu je bila zabranjena roba. E*.’* 1 , 01 trebao da bude odveden u Z e g e, aii ga je u četvrtakk u ¥ stigla jedna naša laka straž prijateijska posada pokuš brod bacl u vazduh, te je-p noye zajedno sa posadom dambf“. Neprljateljska posa

ebru oru pr irica. N la je, ( ;ešla u č roda ,,C a, sast

Grcti I oKslica. C. i k. dobrotvorni bazar. Večeras u 9 sati biće pretstava za časnike u velikoj dvorani. Prograjn je odabran. Za vrijeme odmora i poslije prestave sviraćo vojnička glazba. Sutra u nedjelju, od 3—4 sata po po. dne biće prestava za rnomčad. Ulaznica stoji 50 helera, u veče od 8—10 podčasnička pre. stava. Ulaznica 1 krnnu. Ulaznicom se dobija pravo na iziazak poslije povećerja do 11 sati. Ulaznice je najbolje uzeti na samoj blagajnici (gostionica Moskva.) Djeca bez nadzora. Šestgođiknji dječko Laznr R a d i ć igrao se 26./10. nedaleko od svoga stanai s fnjiogom! djecom u Kotorskoj ulici. Kad je prošao ulicom jeđan fiakex dječko je sa rnnogom drugom djecom potrčao za kolima i skočio na zadnji dio srčanice kola da se inalo, bez znanja kočijaša provoza. Jakinr truckanjeml kola lijevu nogu Radićevu dohvati točak i slomi mu gomju butinu. Dječko je prenijet u gradjansku bolnicu, gdje imu je ukazana, ljekarska pomoć. Koćijaš za ovaj đogodjaj nije ništa kriv. Pridržavanje odredaba o prijavnicama. Putujuće osobe za Beograd i iz Beograda upozoravaju se još jednom na odredbe o pri» javljivanju, jer redarstvo skoro svaki dan ima da posreduje zbog nepridržavanja tih odredaba. U ostalome se svaki upućuje na dotičnu objavu c. i k. redarstvenog zapovjedl ništva koja je izašla u ovome listu. Zabranjeno brzo voženje. Nije dozvoljeno brzo voženje beogračL skim ulicama, naročito u dobro patosanim giavnim ulicama.. Redarstveni organi dobili su ualog, da zadrže i prijave svakoga, koji brzo vozš. I brzo voženje biciklom zabranjeno je. Sejn toga moraju sva kola i bicikli noću biti osvijetljeni Zabranjena trgovlna mllječnim proizvodima. Mliječnim proizvodima ne smije nitko da trguje, ko za 'to nema dozvolu. Za prodavanje mliječnih proizvoda ovlastila je gradska uprava pr<xlavnice mlijeka. Ko prc^ tivno učini, tome će se konfiskorati rg£, a j oduzeti koncesija. > f * s ' Opomena. KupovanijN i njeno pritajivanjo u cilju postizanj a ve( < e cijene, kao što je to medju ostalim i g petroleumom slučaj, za, branjeno je i p£,vlači za sobom kaznu zaitvorom. t f A Pošteni Tj^ lzač . Je ;!dna je siromašna đjevojčica onomad b %. ^igubila na ulici svu svoju gotovinu od , 1 i28 kruna. Novac je našao Kosta Momči1 orić, sin jednog tramvajskog kobduktera u Beogradu.i odmah ga je preu dao zapovjedništvu policije, gdje je valj;ini dječko dobio zakonom propisanu nalazačku nagrađu, a djevojka, koja je novac izgubila sva sretna opet ‘je našla svoju svojinu. Posilni jednog policijskog časnika našao je u jerfnoj od beogradskib ulica suniu od 313 kruna, i odmah je taj novac predao zapovjedništvu redarstva, stoji, dok so toe javi vlasnik toga novca. Ovo nije prvi slu. čaj, da se preko policije beogradski gradjani sačnvaju od osjetnd materijalne štete. Kod ovih lijepih primjera poštenja može se utvrditi u prvom slučaju snetni rezultat pametnog đječjeg vaspitanja Od stmne raJjanih

roditelja, iako da je đijote u stanju *a odoii i jačim iskušerijiinai, n. u drugom sluCaju s*,. \ jesnost jednog vojnika i fKilicijakof fX gana, tako da oba slučaja vrijedi i«jrorit» naglasiti. Prodaja drva.

Opština grada lieog rada otpočeia pt pro i daju dn-a u svojoj režiji. llrva stoje •« j P( j_ nom kubnom metru 24 knine i dobrr s« ta. kvoće. I’rvo će Ićti snahdjevena d:-ri»<j I lica. koja. sii još prošli put dobili kopoor I zad n'a, ali ih nijesu mogli kupiti usJijed ne. I dostataka isiib. Novac se polažeu ■.pštiMskoj I zgradi u Takovskoj ulici broj 10. Srakogn I daru prije podne od 8 do 12 sati. gdp »■ i I dobijaju kuponi za drva. Drva se iiobtr.c na šlepcrvima na S;ivi. gdje se dobijaju 00 kupo. fj nirna plaćenim 11 Takovskoj ulici kr»j 10. / Rad beogradske klanice. I mjesecu oktobru beogradska >iun:a je 1 imaia takodje veći obim rad.u Zakkaeo ie I rnnogo više kako volova, tako i kr«ra. i te. J ladi nego u prošlom mjesecu. Naroćtko se J vidno povisio broj zakianih svuija. Teko I je u oktobru zaklano Ina ireogradskoj ki*aii. j I bikova 114, volova 411. krava 12'«, v4«(i>. I 87, ovaca 6 i svinja 278. Profesionalni svjedok. Beogradjanin Stanoje G u č i ć bacio se na zanat, da kod opštine fungi-- I ra kao svjedok svima i svakorne radi ! dobivanja zvaničnih uvjerenja, te mu je za to zabranjen pristup u zvanične t prostorije opštinskog ureda. No os je t i dalje produžio taj zanat, te je zbog toga uapšen i predat redarstvu, gdje j ga kao i još po neke prije njega ohva- I ćene, profesijonalnog svjedoka očekuje stroga kazna, odredjena za piska- 1 rala, koji nude svoje usluge kao svje- | doci od zanata. Nadjena stoka. Upravno odjeljenje carsko i kraljevskog zapovjedništva mosne brane i grada Beograda izvjestilo je opštinu grada Beograda, da je središnje odjeljenja za zasijavanje, izdalo slijedeća naredbu, odnosno nadjene stoke i upravljanja 0 njoj do pronalaska viasnika, ili u suprotnom prodaje iste. Nadjena stoka r ostaje kod središnjeg odjeljenja za zasijavanje i sve do pronalaska vlasnika od strane odjeljenja upotrijebljena, a vlasnici *emai« nikakvih troškova na ime izdržavanja da plate. U slučaju, da se vlasnici u roku od 30 dana kod carsko i kraljevskog kotarskog zapovjedništva ne jare. nadjena stoka će se prodati, a izaos u blagajni upravnog odjeljenja deponovati. Rad djece sirotnog doma. Do zgrade gdje je smješte* doi* sirotne djece, nalazi se jedna utrina, koja pripada opštini grada Beograda. Uprava doma sirotne djece, da bi iskoristila ovo prazno i napušteno zemljište, riješi se. da pomoću djece, koja se nalaze u domu obradi ovo zemljište i time pruži i zanimanje djeci i ujedn* ih uputi na dobre početke u zemljoradničkim poslovima, a ujedno iskoristi i ovo zemljište. I djeca doma sirotne djece dala su se u proljeće na posao i lijepo obradila svo ovo zemljište, zasijala raznim povrćem, koje je biagodareći dobrom i prilježnom radB ove djece vanredno uspjevalo. Kao pdmjer može se iznijeti, da su četiri krotnpira samo težili 1900 grama, to je veličina krompira, koja se rijetko postiže. Cjelokupan rad donio je vanredno zadovoljavajući uspjeh, a pored toga i lijepi prihod, koji će pomoći još. boljei* vaspitanju ove napuštene sirotne djece. Ovaj prihod marljivog rada djece sirotnog doma pruža lijep primjer « vaspitanju njihovom, a njihov rad daje dovoljno garancije, da će biti dobri ljudi i vrijedni radenici u svoni badii" ćem životu.

Norotina priutetio, Nov ruski zajam u Japanu. (biaročiti br:'ojav »Beograđskih NoVt»a.; Stockhoim, 2. novembrt. Uskoro namjerava Rusija, da učini nov zajam u Japanu u iznosu od sedamdeset milijuna jena. Predstojeće izdavanje željeznlh dvoheleraca. (Naročiti brzojav »Beogradskih Novina«; Budimpešta, 2. novembr«. Jedan ovdašnji list doznaje, da će uskoro stupiti u obrt željezni dvoheieri, te da se na taj način otkloni oskudica u sitnom novcu. Poslovi oko izdavanja papirnih krunaša još su u svome začetku, te če trebati vremena, dok i ovaj novac bude stupio u obrt. Medjutim prima Narodna Banka bez odbitka na dvoje ih četvoro podijeljene papirne dvokrnnaše.

Bečka burza. Kb. Beč, 3. novembra. Na današnjoj burzi najviše su tta* žene gradjevinske i cementne nosti sa povišenim cijenama, dokle J« f svemu ostalom vladala vehka^ uzdržijivost. Tečajevi su se u pocetK dobro držali, ali su u toku daljef meta prilično palL Burza je ključena sa pejednakom tendMam^ Na hipotekarnom trgu promet slab.