Beogradske novine

Izia zi:

dnevno u jutro, ponedjeljkom poslije podne.

Prodaje se: ■ Bcogradn I o knjevlma ic posjednutlmodcarskolkr«* C f| lievskih ćeta po djenl od “ “ l HrvatskoJ-Slavonljl, Bosnl* Hercegovlni I Dalmacijl po djeni od 8 h Izvaa ovog pođrnfl* . . . 12 h

P r e I p I a t a: sa I mjesec n Beogradn I a krajevlma raposjednutlm od carsko I kralje vskih četa K15 ■ HrvatskoJ-SIavonlJI, BosnlHercegovlnl I Dalmadjl K2*4 Izvan ovog podrućja . . , K3*cljeniku. Uredniitvo: BEOGRAD, Vuka Karadžića ul. brni 10. Telefon broj 67. Upravn I prlmanje preplate Toplićin Venac iuroj 21, Teleton broj 23. Primanje oglasa Kneza Mlhajla lUi <hmj 38

Godina III.

fŽATNI IZVJESTAJI Izvjeital austro-usarskos glavnos stožera. Kb. Beč, 28. januara. Istočuo bojište: Front marSala pl. Maclfensena: Nema rnačajnijih dcgadjaja. Front general-pukovnika nadvojSrođe J o s I p a: Zaj'adno od V a I e p u t n e lnjestltnlce je brojno nadmoćni protiv’nik prodro u naše prednjc rovove. Naš je borbenl red premješten na slijedećJ vis. Front maršala princa L e o p o 1 d a JBavarskog: ' Kod austro-ugarskih četa nema ni£eg znaćajnijeg. Talijansko I jugolstočno bojlšte: Ncpromijenjeno. Zsmjenik glavara generalnog stožera . pl. HOIer. podmaršal. t* . *** Vazdušne borbe na gorlčkom frontu. Iz glavnog se stana za ratnu štampu javlja: U službenom su fzvještaiu austrougarskog generalnog stožera od 27. o. mj. spomenute živahne vazdušne borbe na goričkom frontu. K tome valja primjetiti, da je toga dana više puta došlo do vazdušnih borbi, koje su sve uspješno završene za naše letače. Tako je usp : elo jednoj od naših letilica (posmatrač časmčki aspirant M at i j e v i ć, pilot narednik V o g n a r), da kod S v. Florijana primora na spuštanje jednu neprijateljsku Jetilicu tipa .Nieupost*. Kod Nove Vasi je oborena jedna neprijateljska dvokrilna letillca. Naši su odbranbeni topovi o b orili kod sela Opače daljnu jednu neprijateljsku letilicu, a druga se morala da spusti u pravcu Tržića (Monfalkona), Izvješta] njemačkog vojnog ' vođstva. Kb. Berlin, 28. januara. Zapadno bojište: Frnnt pniesfoFonasIjpdnika R u pprcchta bavarskog: Poslije jake je vatre pošlo engleskim odjeljenjima za rukom, da seugnijezde u jednom malom dijelu naših prednjih linija jugozapadno odLe Transnoy (s;everno Somme). Kod ostalih vojski vladao je mir, izuzimajući s vremena na vrijeme povećavanu vatru u ograničenim odsjecima i pojedinim predpoložajima. Istočno bojište: Front maršala princa L e o d o 1 d a Savarskog. Na rijea' A a bila je jaka topnička borba. Propali su ruski napadi na obe obale rijeke. Neprijatelj je imao velike gubitke. Front general-pukovnika nadvojvode J o s I p a: U odsjeku Mesticanesti na zlatnoj Đistrici morala se odbrana, uslijed nadmoćnijeg ruskog pritiska, prenijeti bliže na istočnu obalu rijeke. Front maršala pl. Mackensenji: Nema značajnijih dogadjaja. Maćedonsko bojlšte: U borbama izvidničkih odjeljenla u nlzfnama S t r u m e Bugari su imali uspjeha. Njemačkl večemjl Izvještaj. Kb. Berlin. 28. januara. Wo1ffov rred javlja: Odbijeno je na zapadnoj obali rij'eke Maase više francuskib napada na visini 304. Na Zlotoj Lypi odbile su carsko otomanske čete više ruskih navala. Prvl zapovjednlk glavnog iani pL Lndendorff.

Osvojenje vlsine 304. Kb. Berlin, 29. januara. Wo1ffov ured javl a: Brzojavom bez i '.ca sa Eiffelovog tornja od 27. ov. mj. pokušavaju Francuzi umanjiti svoj poraz na visini 304, javljajući, da su oni veći dio izgubljenih položaja i opet natrag osvojili. Ovo neodgovaraistini. Svi zauzeti rovovi i cijela vlsina 304 nalazise čvrstvo unašim rukama. Odbijeni su dosada svi francuski protivnapadi, kod čega je došlo do vrlo ogorčenih borbi sa ručnim granatama. Na 27. ov. mj. ugušen je vatrom iz naših topova veliko spremljeni fraucuski napad.

IzvjesSaj bugarskog glavnog stožera. Maćedonsko boiište: Kb. Sofija, 28. januara. Od Prespanskog jezera, pa sve do Strume traje samo na nekim mjestima slaba puščana i topnička vatra, kao i vatra mašinskih Dušaka. U dolini V a rd a r a pojačana djelatnost letilica, Jedan engleski aeroplan pao je sieverno od Kavale. Letač ie zarobljen, a aparat je pao nepovrijedjen u naše ruke. Rumunisko bojlšte: Uz obe strane D u n a v a izmedju Isacce-e i Galaca traje slaba topnička djelatnost.

Rodjendan njemnčkoš ctira. Car I kralj Karlo u niemačkom glavnom stanu. (Naročiti brzoj'av »BeogračfsETh NoVina«; Berlin. 29. januara. \Volfiov ured javlja: Njegovo Je carsko i kra'jevsko Anostolsko Veličanstvo car i kralj K a r 1 o stigao 26. januara u 9 sa'i o-ije nodne u niemački velilci glavni stan. grije ga ie na stanici dočekao i pozdrdvio •: 0 r W i I h e 1 m. Poslijc pregledanja nočasne straže pozdravio se car i kralj Ksrlo sa maršalom Hindenburgom, knjemu je podije110 vcjnićki krsf za znshpe prvog srepena s ratnom dekoracijom. O podne je bio doručak, kod kr.iega su osim Njiliovih Vcličansrava prisustvovali: pruski prinčevi H c i u r I c h i \V a 1 d e111 a >. maršal barun Gonrad-Hotzendcrf, ansiro-uga r ;ki ministar soolimh poslova errf C: e r n i n. al miral H a u s, \ rhovni dvorski meštar grof B e r c h t o 1 d. maršal H i n d e n b u r g. njem. državni kaucelar pl. B e t h m a n n - H o 11 v. c g. ađmiral H n 11 z e n d o r f f, genci al L u d e ndorff, državnl fa.rnik Zlmmerm a n n te šefovi kabineta. voini opunoni->čer.ici saveznih i njr.-ni; Č| ib država. Oko 3 sata poslije podne nastunilo ie Nicgov.) Veličanstvo car 1 kralj Karlo svoj povratak u Beč.

njemolko. Promaknuće n’r>mačkog nasljednlka Diijcstolja. (Naročiti brzojav »BeoGradskifi Novina«; Berlin. 28. januara. Nlemačkl je nasljednik priiestolla promaknut za generala p j e š a d i j e.

PosllJe ttllsonoBj poslontce. Sazlv haaškog mirovnog sudišta. (Naročiti brzojav ..Beogradskih Novina"). Ženeva, 28. januara. „Fvenlng \\orld“ Javlja: Pređstojcća akcija za mir, koju kani predu7eri predsjednik američke Unije Wi!son. tražiće saziv haaškog mirovnog sudišta. Želja z a mirotn u Francuskoj. V (Naročiti brzojav »Beoeradskih Novina«! Madrid, 28. januara. Pariškl đoplsnlk madrldskog ,.ABC‘‘ koji sada boravl na zapadnom frontu, objelodanjuje svoje ufiske iza francuskog fronta. Svuda se kod francuskog pučanstva opaža snažan pokret u prilog niiru. U innogim je gradovlma došlo do javnih velikih manifesiacija za mir. kojlma su prisustvovnli I gradski predstavnici. Opaža se sve većl gnjev francuskog stanovništva protiv Engleske. koja da 'e jedina zanrljeka miru. Svi bi Francuzl bili spremni sklopiti mlr na ternelju onnga stania, kakvo ie bflo prije rgta.Sa zgražanjem se svaki sjeća na

one žrtve, koje će zahtljevatl bezlzgleđni pokušaj, da se Alzacija i Lorena otrgim od Njemačke. \Y Uson viemie u Jijcutačku pomirljivost. Kb. Ženeva. 29. januara. ,-P c t i t P a r i s i c n“ javlja iz Washingtona: Predsjednik je Wi!son čvrstn uvjeren. da njemačka vlada i njemački narod iskreno žele mir. Wilson drži, da radi ?a satlašnje i buduće interese Sjedinjenih Država a takodje i za cjelokupno čov;ečans»vo, kad nastoji da uskori mir. Pretlstcdnik je Wilson uvjeren da će u toiu njegovom radu stajati za njim cijeli američki narod. Ova okolnost kao i žel>a. da se dokrajči rat. biće u budućc mjerodavni za cllj njegove roliiike. i.ansing liećc cdstupiti. (Naročlti brzojav ..Beomdsklh NovIna“.) Ženeva, 28. januara. Pariško izdanje ,.N e w - J o r k Herald)“ javlja iz Washingtona. da Lansing ne će odstnpiM. Ne će biM nikakvih promjena u upravi američke republike. Promiene u Itclljl ? Giolitti kod kralja. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina"). Rim. 28. Januara. Giolitti Je primljen kod kralja. Kralj se vratio u plavnl stan. Giolitti je imao poduži razgovor sa poslanikom Euricom F e r r I. Vlada ubiažava štampu, (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina"). Lugano, 28. januara. Vlada uiiee na šta>nr>n naklonjenu ratu, u sinishi da ova ublaži svo’e napade na G i o 1 i 11 i-a i njegovu politiku.

M u F!)m«n?sKuI. Strašn? željezn'čka nesreća. Poginuii Take Jonescu, general Saharov i drugi ministri? (Naročiti brzolav »Beomradskih Novina«) Stodtboim, 28. januara. „R u s k o j e S'l o.V o* javi a iz J aša: Kod rumunjske ie stanice T š i p ura ispao >z tračn ; ca kurirski voz za Rusiiu, na ko : emu su putovali mnogi visoki dosto : anstvenici i voini časnici. Nastao je požar, pri kojemu je poginulo preko stotinu ugleđnih ličnosti. Po : edine žrtve ioš nijesu identifikovane. Medju putnicima nalazili su se ruski generali Mozolov i Saharov, kao i rumunjski minis'ri Take J o n escu, Cantacuzenei Cortinescu, kao i raniji ministar spoljnih poslova Porumbaru. Ruska pojačanja u Rumunjskoj. (Naročiti brzojav ..Beogradskih Novina"). London, 28. januara. ,,T e m p s“ doznaje iz Petrograda. kako jc vjerojatno. da će Rusija oslabiti svcj front na razn'm odsjecima samo da što veće mase ćeta uzmogne baciti na rumunjsko bojište, koga smatra u ovaj čas najvažnijini. Ruimmjski biegunci. (Naročlti brzoiav ..Beojrradskih Novlna".) Stockhoim. 28. januara. ,.R u s k o j c S1 o v o“ javlja iz Jaša: Rumunjski je rasljednik prij e s t o 1 j a brzim vozom otputovao u Petrograd, gdje t'e ea primiti u audijenc : ju car Nikolaj. f kralj seFerdinanđ sprema za uut u Pc-trograd. Članovi su run’UiiJ-skrg senata zajednc sa unravom NurOai c Banke otputovali u Merson, kam > »u otpren'lienc i blagajne Narođnc Banke. U poltavskoj se guberniji nastanilo več 45.000 r u m u n j s k i h b j eg u n a c a, a svaki dan stižu nove mase.

Krlzo n Crtkol. Izvršivanie sporazumnih zahfjeva. Rasturanje pričuvnih saveza. — Vojne misije (Naročiti brzojav ..Beograd 'Hh Novina"). Lugano, 28. Januara. Jednim Je naredjenjem ovlašćena grčka vlada, Ja rasruri saveze pričuvnika i druga društva ,.C o r r i e r e d e 11 a S e r a“ javIJa, da je nadzorna vcjna misija četvornog sporazuma već otpočela rad. Ona se sastoji iz 20 francuskih, engleskih I taltianskih časnika, ona svoj nadzor obavIja dijelom u prijesiomci A t e n i, dijelom u J a n j i n i. I a r I s i. I. a m I j I. na Halki, uKorlntu. Patrasui >’ o 1 u.

,,D a i 1 y C h r o n I c I e“ javlja. da sa grčki vlasnici brodova primili prljedlog sporazuma, da mu izdadu svoje brodove pod zakup. Za prekomorske će se brodove zaključiti naročiti sporazum.

Poljskn KraUeuIna. Cariništvo u zaposjednutoj PoljskoJ, Kb. Ljubljin, 29. januara. U danasnjcm zvaničnom listu vojne uprave u Poljskoj biće objavljen sporazum sa njemačkom vladom o uredjenju cariništva u oblasti Poljke, koju su zaposljele Austro-Ugarska i Nicinačka. Jedliovremeno će se objaviti ugovoreno carinsko uredjenje i carinska stopa I stupiče ua snagu za oblasti, koje je zaposjela Austro-Ugarska. Rusllo. Sazonov. Službena notvrda vijest! o njegovom Imenovanju za poslanlka u I.ondonu. (Naročiti brzojav ..Bcograd-kih Novina"). I’etrograd, 28. januara. S 1 u ž b e n o je obielodanjen ukaz, kojim se Sazonov Imenuje poslanikom u Londonu.

Fruncusku. Izjava povierenja Briand'i Kb. Paris, 29. januara. U francuskoj komori ie podnijeto šest dnevnih reMova. TJ početku javne sjednice je izjavio ministar predsjednik B r ia n d. da će vlada primiti samo dnevni red Lenoira, kojim se vladi i7 : avliuje povierenje. Dnevni rcd T <u>nira vlasi: Komora, osudjujući atentat ođ 1. đecemhra. kla>>ta se dnhoko pred palitn žrtvama. Kad Francn'ka s »ravom može hiti ponosna na to. štn mnže snnrot staviti svnie ve1ikod»šnn držanle rtrema Grčknj. koja je prenehre rr, a svn>e dužno'ti neđnstninnm držanin N : emačke nrema Rel ,T 'u, ko>a je nv'ek hi'a v'erpa svnUm ohve7ama. tre^a uzeM u onUen'i. da ie Franmiska dn kram>e m>ere hUa trnliiva. da hi svojim prpdaniima ostala vierna. pa đa maTi narnd ne ontereti novrje^ama svn’e ■'dade. Rnštn komnra hna vjere n vladi. da će nha nofrehna za r1 nvoh‘enja prihavitf do kra ; r>nsti. da će nr , '> nrr.dn-eh’ sve potrehne tnjere radi osi nr urania voiske kn?a je ntišla n Snh>n. p t'' ,n o >stn da ć° se u pnt r 'i»’nsM tsnuniti nbveze. kn>e fe Grčka U7ela na sehe prema junačkoj Srhiji. 1 da će n»a n nntminom snnra-nim'i sa saveznicima dnve'ti n red imntrebu hnrhenih sna nr a. da će donh'eti odinke ćiplomatske i vo>ne nrirnUp knte stanie zahtjeva. odh?ia ona svaki dodatak 1 prelazi na dnevnj red. Prvi din T enoimvf dnevnog reUa priml.ien je sa 313 orotivn 135 v1a n ova. PnslMe tnfra >e cin nrelaz na dnevni red nrirnljen dizanjem ruku i s.lednica je zakljnčena.

Rnt nrr mnni l noit morem. Potopljeni brodovi. L1oyds iavl'aiu, da su potopFeni brodovi i tn dartski parni brod ,,Obs n h r‘ (1482 tona), britanski parni brod Jnbsce" (2987 ton«) i n r >rveš , M narni hrod „Sunnive* (598 tona). Misli se. da ie potop'ien i rorveški parObrod „N y r d a 1“ (2631 tona). Potapanja u istoč"om Srcdozenmom moru. Kb. Berlin, 29. januara. Jedna naša podmornica je potopila 9. januara jeđan natnvareni teretni hmd sa zanreminnm od 5000 tona. a 15. januara jeđan Tiaortr'anj enpleski teretni brod ,,Parfield“ ( 3 Ssr tn»a). knij je bio natovaren ued.iem ? ul>'em i na’ario se 11 a pnfu ir Ma'fp 7a Port Said. Tčapetan parobroda ,.Parfie1da“ je zarobh'eti. Tsta je podmomica ootnnila P5 >armara. 250 morskih milia Istnčnn nd Ms'tp. jedan naoruŽani neprh'ate't'H teretni hrod, kojeg je nratila jedna francnsVa tornMm’ača. Rrođ je pogodjen torpednim m°tVn>u. kojj je bio pun vojnika, potonuo je za deset minuta. Pomorska hitka na f'a*»đrU«koj obail. Kb. Rotterdam. 28. Jannara. Prema vilestima iz bnlandskih brodarskili knivova, na danđri>’skoj ie obali potonuo jeđan env'eskj razorač. Drugj je toliko teško novri f edjen, da se i on može smatrati i7>rnbl>en>m. Hojnouije Drzojaune viieštL Konferenclja u Stockholmu. Kb. Stockholm, 29. januara. „Svenska Dagbladet“ saznaje iz skockholmskog ministarstva spoljnih

posiova, đa se u prestonici Svedske snije, ra o sastanku jedne konferencije. Potstrjek je dala švedska viada, ali nije još utvrdj©no vrijeme sastanka. List podsjeća na posljednji zvanični izvještaj o nordijskom ministarskom sastanku u Christiianiji, na kome Je biio govora o potrebi, da što je moguće više neutralnih zemalja istaknti svoje zaiedničke Intercse. Time se svakako obiljcžava i cilj konfcrencije, koja ie u izglcdu. Amerlčke čete u Meksicf. Kb. New York, 28. januara. Prema jeđnom brzojavu, koji je sffgao iz E1 P a s o, otpočele su se američke čete, koje su se kretale prema Meksici, da povlače natrag prema granici. Osudjenlcl u parnicl Oenadijeva. Kb. Sofija, 29. januara Bivsi ministar Halačev, tast Genadfjeva, koji je u parnici Closieresa bic osud>en, pomilovan je i pušten u slobodu.

Građ I oKolica. Svetosavska prosiava u M>"">c!. Iz Valjeva brzojavljaju: U glavv nom je m.iestu kotarskog zapovjedništvs Mionicl dozvolom kotarskog zapoviedništva priredjena na blagdan Sv. Save kao na dan srpskog školskog patroni školska svcčanost, prigodom koje su siromašna dieca oh r, »' - P r, a oo Svečanost sn vrlo rkvsno aravžirali nomočni učitelj i upravnik ško'e. desetn ;,r M a t er a i sunruga mu, ko>a d ; e'uie u tol školi kao veoma vrsna nčite'i'ka sila. ČMa je dobit iznosi'a 8°0 k r »va, a tn f e za tako maio miesfo doVaz ve 1;,r e požrtvovnosti onamošnieg stanovništva Obustavhena parohrodarska veza iziuediu P r, '>grad 3 i Zemona. Agenci'a dnvav«koe r varobro'Tarskng udrvžev'a javlja. da se lot-a've vočv ! e izmediu 7emvva i Reo° r ra' 1 a uslijed 1 ed a va Dimavu do dalie' r a obustavljaj u. Parni hrod ,.Arad“ nd ča»as daV1p. <r\>e dok se vri ; eme ne Donravi, ne će više podržavati tu ioka'vu vezu. Uputnice za ivlijeko za februar. Pošto je broj uputnica prema konflgentu mlijeka, kojim opština grada Beograda raspolaže, potpuno popunjen, olmstavljeno je dalie izdavanje istih. No kako je izdan izvjestan broj uputvica za mlijeko za ovaj miesec od strane ljekara prekobrojno, da bi eventualno, ako bi se kontigenat mliieka povećao, iste mogie izdati, to se ovim obavještava gradjanstvo, da sva ona lica, koia su preeiedana u č et v r t a k, 25. o v o g m j e s e c a na oba liekarska pregleđa, a imaju sliiedeće hrojeve svo ; ih unutnica od stra»e l.iekara kao: 1714, 1715, 1717 do 1721. 1724 đo 1728, 1730, 175.3 čo 17=9. 1762 do 1764, 1767, 1772 do 1 774. 1777. 170? dn 1704, 1795 do 1816. TR18 do 1873. 18?J d» 1839, 1«40, 1 P 43 do T 8 a.S, ! 8 aq, 1851 do 1853, 1855 do 1858. 1«60 đo 1871, 1873 do 1878. 18«o 'io 1 °^2. 10 84 do !8°7, 1°01. 1S04 3o f°06, isog 101)1 190", 1007 do 1910, 1012 do 1921, 1923 do 1933, 1936. 1938 do 1940, 1943, 1944. 1946 do 1949. 1951. 1955 do 1958, 1951, irir.j jocr; io<V 7 10 /ro. in-o. io _ 2 . 1973, 107 . 5 , 10—7, 10-0 ipqo iom 1003 7 s da neće dohl*! un»tnfce za n> 1 ; >'eko 7 a ovaj mjesp'’. Ta ,r o 1-to apsolutno, s v j 0 n j, koM su r > r e° r Tp r, anl 11 p e t a k ! s i> i> n 111 r>° pt >7 i ; ° 1 ">rsVa n j| 1 '‘° ; a, rp.'e đohiH 73 >?adq -o ,-':>o 1 ^ MMjeko Jtn se ne mo?e izdavnti dpn r, e, dok’e sp ne btidp doh ;, a veća koljčina mlljeka, radi snabd ; evanja grad ; 7»<;tva u P r ’o rr radu. »a čemn se 11 veliko rad i. da se Reograđ 'nahdjeva mliiekom I iz malo da'je svoje okoline. Kada se to buđe post> r Mo sv ; o»l Vnij s>i preo-jeđom u one dane. za ko ! e danas ne mogu dobitl milieka, dohlće ta^a uniit»i»e za mlijeko hez novog liekarskog nre»' o da: o čemu se izviešfnva građ ; nnstvo rndi znanla. kao I da će 1 0 naknadnim rczutlatlma biti izvješteno. Traže se Radi hitnog obavještenja odnosno aputnica za mlijeko za m’esec februar, potrehno je da se odmah Jave adminlstratfvnom odjeljerju onštine grada Beograda nlže imenovana lica: Gdia Cvetković Vojislav Rakić, Olga 1 Mihajlo Koen, Oskar Herzog, Ampreta ^'»dđovid Borislav 1 lović, Ratihorka Ne«Vović f Padenkovlć (?), Nada Arto- "ević, Miliajlo Rašković .