Beogradske novine

I z 1 a ze:

dnevno u jutro, ponedjeijkom

posiije

ew a CD m

Pojedini brojevi: U B«ogrtđu 1 u krajovlma zapo9jodnut.il od c. 1 kr. Ceta po eljaol ođ. . . . 8 helera U Hnr«tsio)-Slavooljl, Baaol-Harcagfvlnl 1 Dslnutoiji po cljenl od. . • . . . 10 hslera Izvsn ovog poCrc5Ja po djenl od. . . .12 halara I

Hjssečna protplata: U Beogrodd l u kraj«vima zapoijsdnulim od 1 e. 1 kr. ta hojnu 1 etaprrj poltu . . 2'->j U Beogradu a« dostavom u kueu .... 2*90 1 U HrvatakaJ-JflavoniJI, Bo9nl-H©feoflov!nt 1 DalmacJjl 2 60 Uosta:imkroJev1maA«atTO-uBars|(tmonarft!Ja 3* 1 U inostranstvu ........... 4 50

. —-- Og!»»! po djenlku.

UrHniMva: BGOPRAO, Vuka Kamtflfca ul. broj 10. Telefon broj 03. Uprnva I prlinanj« pretplata Toprlčln venac broj 21. Taleton broj 25. Prlmanje oglasa Kneza Mlhajla ul. broj 38.

Br. 138.

BEOGRAD, ponedjeljak 21. maja 1917.

Godina III.

Ratni izvještaji. Izvjestaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kb. Beč, 20. nia.ia Istočno J jugo-istočno bojJšte : NepromijenjenoTaliiausko boii.Ue: Deseta bitkanaSoči t r a je još i dalje. TaJijanska pješadija je prilično inlrovala sve do poslije podne. Tbn Je žešća bila topnička b o r b a osobito u odsjeku izmedju T o 1 m i n a i O o r 1 c e. Na sjevernom lcrtlu ovog odsjeka p r I s i 111 o j e usredsrijedjeno djclovanje n a š e g t o p n i štv a n e p r1j a t e t j a, d a n a p u s t i p o 1 o ž a j e, k o j e j e j o š d r ž a o n a 1 i j e v o j o b a 11 S o č e. Poslije tri sata poslije jaodne preduzela je neprijatcljska pjošadija još jcdnoč i z v a n r e d ii o ž c s t o k n a p a d k o d V o d i c e. Došlo Je do vrlo krvavog i bijesnog boja, koii je potrajao nekoliko sati na no ž, čovjek protiv čovjeka 1 u k o j e m s u iiaše čete ostale pobjednik o m. Neprijatelj je u protiv napadu, a uz n a j t e ž e g u b i t k e b a č e n n i z b r d o. Jednako je o d b i j e n talijanskinapadistočno od Gorice uz obc strane R u ž i n o g D o 1 a. Na visoravni KTasa zarobilo je jedno naše napadno ođjelenje u neprijateljsklm rovovima 30 nejmjateijskih vojnika I 3 časnika. Načebilk glavnog stožera.

Austro-ugarskl večernji izvještaj. Kb. Beč, 20. maja. Javlja se iz ratnog stana za štampu: Na S o č i se danas ogorčeno borilo oko Svetog Brada. Naše čete odr'ž a 1 e s u p o b j e d n i č k i s v o J e p o 1 o ž a j e. i i

IzvjeStaj njemačkog vojnog vodstva. Kb. Betiin, 20. maja. Zapadno bojište: Front prijestolonasljeđnika R u pP r e c fi t a b'avarskog: Borbena djelatnost kod A r r a s a ptmovo se p o v e ć a 1 a.. Obostrano M o u c h y Englczi su s večerl, poslLie kratke ali žestoke topničke pripretne, ttapali sa jakim snagama; onlsusvud a o d b i j e n 1. U toku noćl blla je topnička dielatnost vanredno živalma Izmedju A c h c v i 11 e-a i O u e a n t a. U zoru nastala je u tom odsjeku jaka bubnjarska vatra, kojoj je južno od S c a p r e slijedio cngleski napad. Front njemačkog prijestolonasljednika: Dolde se u jačitii neprijateljske vfttre na fronhi A I s n c niie dogodila nlkakva bitna promjena, dotle je u zapadnoj Champagni topnlčka djclatnost postajala sve življa. Položaje kod B r a y e, koje smo zauzeli 18. t. inj., održali smo u prkos jakih francusklh napada- U yazdušnoj borbi i odbranbenom vatrom neprljatelj je juče izgublo 8 letilica. Istočno bojište: Nema nikakvih osobitili doga'djaja. Maćedonsko bojišto: Odbijeno je nekoliko neprija'teljskili napada protlv vislnskih položaja kod K r a v i c e (istočno Crne Reke). Neprijatelj je pretrpio teške gubitke. Prvl zapovjednlk glavnog stana pl. Ludendorff.

Njemački večernji izvještaj. Kb. Berliu, 20. inaja. \Volffov ured javlja: Napadi Engleza južno Scarpe, o kojima Je ju'tros javljeno, odbtjeni sustešktin gubltclma po neprljatelj*. kod La f a u x a ostall su djelimlčnl na« padi Francuza b e z u s p j e h a.

Talijani bačeni opet preko Soče. — Saziv ruske ustavotvorne skupštine najdocnije za 1. oktobra?

Pomorska borba na flandrijskoj obali Kb. Berlin, 20. maja. U jutru, 20. maja došlo Je pred flandrijskom obalom do kttatkei jiredstražne borbe izmedju franeuskih i njeinačkih torpednjača. Neprijateij je pogodjen nekolikim topničkim metcima, Našl su se brodovi vratili bez gubitaka i povreda. NačeIIlile>■ mornaričkog stožera. Potapljanja u Kanalu i Atlantskom Okeanu. Kb- Berlin, 20. maja. U Atlautskdm Okeanu i Kanalu potopljeni su dalje ovi brodovi 8 p a r n ih brodova, 2iedrenjača i lribarskl b r o d. Medju njima su se nalazill engleski naoružani parnt brodovl ,,S o w e 11“ sa 3780 tona, uatovareu sa 6130 tona željezne rudače za Q1 a s g o ■w, engleski parnl brodo\ i ,.B r o o m b i! 1“ sa 1392 tona, ,,D e r r y m o o r“ sa 4857 tona,. engleskl jedrenjaci ,,Athole“ i ,,B ii r r o w a“, kao i cngleski ribarski ,,K i 11 y“ od kojili su kapetani I mašlniste zarobljenl. Dalje naoružani francuski brod ,,N e 11 y“ sa 1867 tona natovaren vinom iz Orana za Rouen, oboružani talijanskl parni brod ,,Giovannino“ sa 3030toua, natovanen vočem za Lisverpool i Jedan veliki parni brod natovaren pšenicom za Englesku. Na posljetku još jedan veliki tovarni brod. Načelnik tnornarskog stožera.

Velika bitka na Soči. Getieral-pukovtilk Borojevič o bezlzglednosti talljauske ofenzive. Javlja se Iz ratnog staiia za štampu, 18. maja: Prilikom prijcma nebolikih ratnlh izvještaja izjavio je zapovjednik c. i k. vojske, koja se nalazi u odlučnoj borb! na Soči, general-puko\Tiik B o r o J e v 16 od B o j n e ovo: Borba je u punom toku. Danas imatno sedml borbeni dan. S d o s a d a n j i m i sh o d i m a j a s a m z a d o v o 1 j a n. Sta će liain bndućnost donijeti, to nlko ne zna, A 11 imain pouzdanje, da će nain i sada poći za rukom, da Talijanlma pobrkamo njihove osnove. Neutralni sud. Kb. Bcrn, 20. rnaja. Vojni izvjestilac ,,B a s 1 e r N a c lir i c h t e n a“ govoreći na osnovu austro-ugarskih i talijanskih izvještaja, o toku borbl 10. ofenzive na Soči, veli: Može se očekivati, da će d e s e t a b o r b a n a S o č i još neko vrijeme trajati, a 1 i s e v e ć s a d m o ž e s m at r a t i k a o r i j e š e n a- Talijanima ne će ni ovom prilikom poći za rulcom da sloiniju austro-ugarski otpor, n;a osvojili joŠ nekoliko dijeiova rovova. „Berner Tagblatt“ o talljanskoj ofenzhl. Kb. Bcrlin, 20. maja, U poglcdu o ratnom položaju plše „Berner Tagblatt“: Prije proljeća bilo jc govora o austro-ugarskoj ofenzlvi protiv Italije. Dotazak na naročito mjcsto sposobnog i oprobanog načelnlka generalnog stožera pl. HStzendorffa pobudlo je nade na Jeduoj, a zabrinutost na drugoj strani. Nesumnjivo postoji austro-ugarskl smjer, da se Italija pokori. Na to se, kao na konačni cllj razmirice izmcdju Austro-Ugarske i Italije, moralo u Beču i misliti, ali izgleda da vojničko ukupno stanje ne dozvoljava još da se pripremi jaka ofenzi\ma vojska protiv Italije. Za pr\4 mah je dovoljno, da Austrijanci i Magjari puste Talijane da razlupaju svoje giave o visin©. Soče. To se ponovo i dogodilo u 10. ofenztvi na Sočl, koja je trebala da bude kao olakšica, ali je ipak htjeia da izvrši prodor.

Ruski haos. Ustavotvorna skupština. Kb. Kopenhagen, 20. maja. ,,P o 1 i t i k e n“ javlja: U petrogTadskim se vladinim krugovima nadaju, da bi se ustavotvorna narodna skupština mogla sastati najkasnije 1. oktobra. — Aktivno i pasivno izborno pravo dobiće svl gradjanl iznad 20 godina. To isto vrijedi za porodicu R o m a n o v, no ipak onl članoivi carske kuće, kojl se u ovaj čag nalaze u zatvoru kao zarobljenici, ne će iirratt pasivnoga. nego samo aikttvno oravo glasa.

Nove Kerent-kijeve izjaveKb. Peirograd, 20. maja. Kerenski je izjavlo, da će otići na front. On je uvjerui, da će poslije svoga povraitka moći raspršiti pesimlstičko mišljenje o ruskoj vojscl. Vlada je izdala manlfcst, u lcojem istupa za o p š t i m i r jcdino ua csnovi ,,nlkakvih anekslja, nikakvih odštcta i pravo naroda na samoopredjclenje“. Ujedno se vlada u tom manifestu obra- i ća na vojsku, da ova ne dozvoli, da J njemačke zapadue vojske uuište sa- j veznike, pošto bi se one onda mogle okrenuti protiv ruske slobode. Demokratlzacija i jačanje vojske za napađaj i odbranu biće glavna zadaća nove ruske vlade. Članovi koalieijrtnog (Naroeiti bnojav »Brogradsl:!h Novina-/ Petrograd, 18. maja. Petrogradski brzojavui ured javlja: Vlada i deinokratske stranke složiH su se o ovmj podjeli minlstarskih položaja: Knez L\vo\v: imhiUtar pređsjedntk i unufarnji; T e r e š č e n k o: spoljnih poslova; K o n o v a 1 o <w: trgovine i industrije; Godnes: državno konlrole; S k o b e 1 j c v (soc’jatlsia), podpred- j sjednik savjeta radnika i vojriika: ministar rada; Pcreverzev (advokat): pravde; Ccraov (socljalista): zemljoradnje; P1 e h a n o v fmidjonaHst - socijallsta): snabđijevauje; Kerenskij: vojni i mornarlce; Cereteli; pošta i brzojava; Nekrasov: saobraćaja; M a n u j 1 o v: rrosvjetc. Osim toga su profesor G r L m m i knez Šahovski' tojnik prvc dume, istaknuti kao kandiđati za položaj ministarski i to za poslove, koji se tiču ustavotvorne skupštine, i za mlnistarsh’O | za javnu pripomoć. Novl ćlanovl-iniske vlade. Kb.‘Pofrograd, 20. maja. Kuez Šahovskoj imenovan je za I ministra javne pripomoći a uprava radovima ministarstva za snabdjevanje povjenena ie do 14. Juna minlstru finansija C1 n g a r e v u.

Neograničeni pođmornički rat, Njemački napadaj iig Dovvcr. (Naročiti brzojav „Beogradskili Novina") B&rlln, 20. maia. Iz Rotterdnma se javb'a; Poslednjim napadom na D o \v e r teško su povrijedjen! lnnogi dokovi, u kojlma je smješteno nuiogo živomih uamimica za flotu. Uništene su tri letačke staje sa .tri letifice, potopijeue su dvlje torpednjače. Govorl se da iina 150 do 200 mrtvih i toliko ranjenih. Potopljenl i izgubljeui brodovl. Kb. Rottcrdain, 20. maja, Kako javlja „Maasbod e“ po'topljenl su slijedeći brodovi: ,,A i utnendi“ sa 2i04 tona iz Bilbaa i ,,Zen o n i“ sa 3900 tona iz Londona. Nezna se gdje su slijedeći brodovi: ,,A \v u“ iz Glasgov'ia, ,,Y o 1 a“ iz Llverpoola i ,,K a i r o“ iz Londona. Kb. Cliristijanija, 20- maja. Kako javlja ,,T romso B1 a d e t“ potopiia je jedna njemačka podmornica jedan engleski parni brod natovaren sa ugljem u luki Aleksaudrov. Brod je imao zapreminu od 7000 tona. Njemačka podmornica puštala je iza sebe inine, p>a je na taj način nijesu mogle da progone ruske torpednjače. Kb. Berlin, 20. maja, NaSe torpcdnjaie, kojo su krs'.arile u H o o f d e m u, sreie su u noći od 17. na 18. maja jedau ve'iki eugleski parni brod, koji je dolazio iz Engleske, a bio praćen razaračima. U prkos toga potopile su na§e torpedidače 'aj parni brođ a kraj toga oštetile i jedan razarać s više topovskih metaka. Naše su se torpednjače posllje toga povrafile u potpunom broju i neoštcćeno u svoje uporlštno pristanište. Kb. Kopenhagen, 20. maja. Prema vjerodostojnim vijestinia iz Londona, poglnulo Je prema ustanovljenju ratnoga mlnistarstva 6000 liudi eivgieskih četa od posade onih transportnlh brodova, koje su potopile njemačke podnioraics.

Kb. London, 20. maja. Reuterov ured javlja: Parnl brod ,,Caineronni“ lorpedirau je posiije podne. Moie ie bilo mirno. P o d m o r n i c a j e o s t a I a n e v I d1J i v a- Eksplozl’a je blla snažna. Muogi članovi iiosade i višo vojnika je usmrćeno ili ranjcno. Brod je potonuo za 30 časaka.

Neistinite talijanske viiesti. Ivb. Beč, 20. maja. Iz c- i k. stana za ratnu štampll javljaju: ,,N e u e 7 u r i c li e r Z e it u n g“ donijele su 14. maja ovu vjjest iz Rlma: Siužbeno javijaju, da ie taiijanskoj mornarici ’ispjeio u toku p«sljednja tri mjeseca potopfti 13 austro-ugarskiii podinornica u Sredozemnom moru. Na ove svjesno neistlnife izvještaje talijanskih službenih rnjesta odgovoriti onako, kako io oui zaslužuju, vodilo bi predaleko. Dovoljno je na osnovi saopštenja sa mjerodiavnih mies:ta konstatovati, da sc n tokii godine 1917, samo jedna podmornica nijc više povratila sa svoga preduzeća, pa da se prejna tome može smatrati izgubljenom. Nijemci u borbi. Zvanićni prikaz posljednilh borbi. Kb. Berlin, 20. maja, Izuzev pojcdinačne prepade izvidnica, vladala jc na 19- maja na zapadnom frontu samo slaba pješadijska djeiatnost. 1 obostrana topnička djelatnost je bita dosta slaba, jedino na sievernom icrilu Arraslcoga fronta pojaćala se vatra kasno poslije liođue od A c h ev i 11 e : a do R o e u x a, pa je u uoći opet posve popustila. Južno od Scarpe preduzeli su Englezi poslije j lcratke, ali vrlo žestoke vatre oko 10 sati U večer napad u širlni od 2 do 3 kilometra i to uz obje strane M o n c li y-a, O vaj se napad slomio većim dijelom već u našoj vatri. Na nekolikim mjestima odbačeni su Englezi u borbi na nož i protiv napadom, pa su pretrpili vrlo teške gubitke. I ovdje je u noći prestala vatra. Ujutro 20. maja započela je na cijeloj liniji uz obje strane S c a r p e od A c h e v i U e-a đo Oueanta najjača bubnjarska vatra, poslije koje je južno od S c a r p e riijedio neprijateljski napad. Na ostalim dijelovima fronta bila je neprijateljska vatra dosta slaba i ako je vrijeme biio vrlo lijepo. Namjeravani napad Francuza nrotiv brda C o r d i 11 e t spriječe« je našom uniŠtavajućom vairom. U M a ć e d o n i j i preduzco je neprijatelj poslije vrlo jake topničke pripreme liapad protiv našili visinskih položaja na K r a v i c i, koji je odbijen dijeloni našom vatrom, dijclom u borbi na nož, k o <1 č c g a j c neprijatelj p r e t rp i o v r 1 o t c š k e g u b i t k e. Bugarska pješadtja borila se i ovaj puta rijetkim junaštvom. Inačc traje samo žestoka va+ra pomoću brojnih le- | tača protiv naših položaja u (I o 1 i n i | C r n e R e k e. Oslobodjavanje interniranih u Austriji. Naredba NJegovog Vetlčanstva cara i kralja. Svi bcčki listovi đoiiose ovo dozvolom zvaničue cenzure: Saznajemo, da je Njegovo Veličanstvo car i kralj već od dužeg vremcna naredito prečišćavanje stanica Interniranih i k o n f i n i r a n1h s a i z r l č u o m n a r e d b o m, da se u tome postupi na najliberalniji mačin. Ako su u svoje vrijeme prilike neminovno zahtijevale, da se intcmiranje 1 konfiniranje preduzfma na osno\’ti sumnji koje su postojale, to u buduće takvi povodi neće biti osnov da sc takve održavaju. N aprotlv, interniranje će se prcd u z i m a t i s a m o u s a svlm i z v a nr e d n i m s 1 u č a j l m a. gdje doista nema nikakvog drugog srcstva da se spriječe zagrožavanja Interesa vodjenja rata. Naredba Njegovog Veličanstva doveia je dotle, da Je 79% interniranih oslobodjono; vcćina njih, pošto su porijeklom iz ratnlh oblasti i siromašnog stanja, dobiće naročitn pomoć, koja pripada bjegnnciina. U približno 20% slučajeva pretvorcno je iuterniranje u konflniranje (slobodno kretanje 1 rad u odredjeuotn injestu). Prema tome će u budućs

ostati vrio malo domorodaca interniranib, ! to onl, prema kojima se ta mjera iz neophodne ocijene drž.avnih, uaročito vojiiićkih interesa mora održati.

Borbe u vazduhu. Rtiski vazdušni napad na Koi’stancu. Kb. Berlin, 20. maja. Priie podne na 18. maja uslijedio ie napad triju rnskih pomorskih letiHca na K o n s t an c u. Blagodareći uspješaoj odbraubeuoj vatri 1 djelovanju njemačkUi letitica, uspjelo je samo .ieduoj neprijatcljskoj lctilici, da dodjc do samog grada i da izbacl bombe. Šteta nije počinjena nikakova. Kocl progona nspjelo je našiin ietačinia, da svale u vazdušnoj b o rbi sve tri neprijateljske letiI i c e, Jcdmt jc ncznatno cštećena zarobljeua zajedtio sa ktačima i od druge je posada zarobljcna. U lsto vrijeme navalili su njcmački lctači na ncprijatcUskc krstašo 1 razorače, koji su namjeravall, đa bombarduju m a n g a 1 s k u obalu. Više je razarača pogodjeuo. U prkos žestoke odbranbeno vatre i borbi sa novim neprijateljsklm k'tlllcama, povratile su se naše letilice nc)K)vrijedjene. Načeinik mornarskog stožera. Poginuli nepr!jateij c kl glasoviti letači. (Naroćitl brzojav „Boograd. Novina u ). Žcueva, 20■ lnaja. Prema izvjcštaju lyonskih listova oboren je u vazdušnoj borbi vodj francuskog odreda za botnbardovanje kapetan L a c o u r-G r a n d m a i s o u; oba osmatrafia su poginula. Tako isto je n vazdušnoj horbi oboren i ubijcn talijauski letački poručnik Barrepapa, lcoji je postigao svjetski rekord u vislnl letenja.

Dr. Adler osudjen na smrt. Kb. Berlin, 20. maja. Dr. Fricdrlch A d 1 c r osudjen je radi prostog umorstva na kazau smrti na v j e š a 1 i in a. Dnevne političke vijesti. Madjarska vlada za svoje čhiovništvo. Javljaju iz Budimpešte 20. o. m.: Današnje je ministarsko vijeće zakl.ittčilo, da se u n-ajkraće vrijeme svim javniin činovnicima i dušobrižnicima, dozv’oii ponovnl skuparinski doplatak, Yisoko odiikovanje njemaćkog pn* kovnika. Gar W i 1 h e 1 m podairio je zapovjeđniku šteskog puka br. 51, potpukovniku S c h w e r w k u žirovni vljeuac za rcd Pour le meritc. Dosad su to izvanredno odiikovanje za vrijeme rata dobijali samo zapovjednici voJski i zapovjedajući generali.

Grad i okoiica. N«rodua svcčanost 1 konccrat u Zcmunu. Zemunski odbor za pripomoć ratuili invalida priredio je juče s velikim uspjehom narodnu svečanost. Ogroman broj zemunskog i beogradskog vojničkog i gradjanskog sfanovnlštvft slegao se po podne u dlvnom parku carice l kraljice Jelisavete. Lijepo vrljeme je potpomoglo ovu svečanost, u kojoj je sudjelovala glazba c. i k. pučko-ustaškog ©tapnog batatjuna br. 409- 1 koncerat, koji je ista glazba u veče priredrla u bašti gostionice ,,C e n t r a 1“, bio je vrlo dobro posjećen. lalElBlBtalalalBlBlafalBlBlElB] Gli ratiB Ul

Oanas: UMJETNIČKO VEČE. KazaSišna dvcrana EtappenStations-Menage. Početak it ’] a 9 sati na večer.

(gl{glPP[T)[č]p[čl[č]{r][5nš]S[al[5]