Beogradske novine

Br. 165.

BEOGRAD, ponedjeljak 18. juna 1917.

I z 1 a z e: dnevno u Jutro, ponsdjeljkom poslije podne.

Pojedini brojevi: U B«|ridy I u kn|»»lm. i»o»’)e<!n«tiio ođ o. I kr. («U ps ei|Mi it. . . . U Mr«»Uko}-£lat#«lJI, Boeol - H.rcegetinl I DolmaelJI po cijml od. . . . Izvoo orsg podru(]o po eijonl od. .

8 hclorj

. 10 holon . 12 hdora

Mjese£na prctpiata: U Bsogrodu I u krfijevitna zapo9j»dmitim od c. I kr. č«ta n boJf»u I etapnu poltu. • U Bsogradu sa dostavom u kuću .... j ; U Kr/aiskoJ -3|>von1ji, Bosnl - HorcBBOtlrrt I I I Oalmooiii , • U oituiim brajevima Ausiro-ugankfi monarhije

2*2 50

260 3*-

U 4*50

Orlasl po cljeniku.

UradnlUvo: BEOGRAO, Vuka Karoižiia ul. broj 10. Tdefon broj 83. Uprava i primanjs pretplata Toplitin venac broj 21. Telefon broj 25. PrlmanjB oglasa Kneza MlhaJlB ui. broj 38. Telefon br. 245.

Godina III.

Ratni izvještaji.

(zvještaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kb. Bcč, 17. jitna. Istočno bojište: Na ugarskoj tstočnoj granici nijcstimice izvidničke čarke. Kod B r z ezany-a odbijena su ruska izvidnička odjelenja. Tailjansko bojište: .Jedna austro-ugarska vazdušna esJcadrila je sa uspjehom bacala bombe na talijansko skladišno mjesto M o s s a. Inače nema liičcga značajnog. Jhko-Nočiio boJište: Stanjc nejfromijenjeno. NačelnJk glavnog stožera.

(zvještaj njemačkog vojnog vodstva. Kb. Berlin, 17. juna. Zapadno hopšte: Front prijestolonasljednika R n pprechta bavarskog: U FI a n d r i j 1 bila ie topnička borba u večer Jugo-istočno od Y p e rn a I sjevcrno od Armentioresa laka. Jugo-zapadno od W a n e t o n a navalila su engleska odjelenja dva puta. «!i su odbijena. Na kanalu La Basse, pa ive do pruge A r r a s-C ambral podržavaii su nenrijateiji življu toimičku djelatnost- Kod M o n c h y~a i C r o i s i 11 e s a nastavili su Englezi svoje napadaje. Dok je neprijatelj istočno od M o n c h y-a glatko odbijen. provalio je sjevero-zapadno od B u 1l e c o u r t a na vrijeme u naše položaje; ove smo zauzeli natrag protv napadajima, kod čega je ostalo u našim rukama 70 neprijatđjsklh vojnika. I jugo-zapadno od C a m b r a i-a, jednako kao j izmedju Somme i 0i s e pokazao ie neprijatelj življu borbenu djelattiost nego obično. Front njemačkog nrijesfolonasljednika; Na frontu A i s n e porasla je na vrijeme topnička varra vrlo mnogo. Na Chetnin <les Dames provalila su u večer jurišna odjelenja jednog bavarskoga puka u francuske položaje sje,\ ero-zapadno od majura H u r t e b 1 s e. osvojiše jedan brežuljak i odbraniše ga protiv tri jaka neprijateljska protiv napada. Ovdje je zarobljeno 25 francuskiii (ovaca, a zaplijenjene su 4 mašinske puške. U Champagni je bila na vi5e mjesta jača borbena djelannost. Front vojvode Albrechw sviirtiemberškog: Nema osobitih dogadjaja. Istočno bojlšte: Pojačala se borbeua djelatnost zapadno od Lucka, jugo-istočno od B r z e z a n y~a i u Karpatima. Kod lirzezany-a je odbijen jedan ruski izvldu'.čki napad. Maćedonsko bojlšte: U nizinl S t r u m e napustili su EnKlezi više mjesta, pošto su ih prije toga «apalJIi. Prvi zapovjednik giavnog stana pl. Ludendorff.

Njemački večernji izvještaj. Kh. Berlin, 17. Juna. W o 1 f f o \v ir Javlja: S n 1J e d nog fronta nijtsu javljeri naročlti dogadjaji.

Izvjestal bugarskog glavnog stožera. Kb. Sofija, 16. juna. Mačedonsko bojižte: Duž donje Strume izmedju b u d kovskog i tahlnskog jezera n a pustili su Englezi svoje Istaknute poloiaje I povukli su se u svoje položaje mosne brane. Naše su čete zaposjele na lljevoj obali rijeke mjesta O r m a n 11, Baločifllk, Barakli-Džumaja, Kumli, Cupri, Presenik, Topolovo, Kalendra, Venlmale, Begttmale, Salmale 1 Kakaraska. Na ostalom dijelu fronta traje slaba

Glasovi o izvršenom prekidu izmedju Rusije i njenih saveznika. Proširenje i novo grupiranje taiijanskog kabineta.

topnička djelatnost i uspješne izvidničke operacije naših četa. Rumunjsko bojište: Kod I s a c c c - e i T u 1 c c - c p,--,ć:r.a vatra.

Turski izvještaj. Kb. Carigrad, 17. juna. Na kavkaskom frontu došlo je na jednom mjestu do izmjcnlčne topjiičke vatre. Neprijateljska su izvidnička odjeljenja, koja su izvela jedan jiokušaj prepada, odbijena. S ostalih frontova nijesu javljelic nikakove važne vijesti.

Raspadanje Rusije. Proglašlvanje samostalnili republika(Naročiti brzojav „Beograd. Novina"). Stockhelm, 17. jun«. U H e r z o n u, pristanišnom gradu na Dnjepru, proglasio je odbor radničkog i vojničkog savjeta, u kojcm raspolažu sa većinom Bolšl, samos talnu r e p ub1 i k u. Zbog prosvjeda nekih dljelova vojnika, došlo je do sulcoba, kojl traju već više dana. Provizorna vlada započela jo pregovore sa revolucdjonarnlm gradom i poknšava, da taj pokret ugušl oružanom silom. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina") Pctrograd, 17. juna. (Router). Grad Kiršanov (u tambovskoj gubernijl) proglaslo se s a m o stalnom ropublikom. Došlo je do borbe lzmedju gradjana i zastupnika privreinene vlade. U toj je borbj osam lica ubijcno, a ninogo ujlh ranjeno, (Naročiti brzojav „Beojrrad. Novina“). Stockholin, 17. juna. Prema „Blrževija Vjedomos t i“ pr-oglasio se samostalnom r ep u b 1 i k o m grad C a r i č i n. U gradu je zavladala anarhija i panlka. Garnlson je gradu nametnuo kontribuciju od iedan i po milijuna rubalja. Pod utjecajem Bolših preduzeto je uovačenje bez lijcčničkog prijeglcda. Svl su proglašeni sposobnima. ,.B iržcvija Vjedomosti“ naglašuju važnost ovoga anarhistlčkoga stanja u Caričinu, koji važl kao važno žcljeznlčko središte za dovoz životnih aamiriiica u Rusijii. Kb. Stockholm, 17. juna. Zbog mnogih političkili prestupa. apšenja jednog generala, koji je bio u engleskoj službi i sličnih dogadjaja, vlacla je naredila hitnu reorganizaciju gradjanske tnlIicije. U unutrašnjosti zemlje traju neredi i Pljačke. Grad Tambov i kotar Hi j er a u o v odvojtli su se ođ privremeue v'a de i p r o g 1 a s i 1 i nezavisnost, Pltanje autouoinije Ukrajine. Kb. Stockholrr, 17. juna. Listovi javljaju iz PetrograJr, da sc privreinena vlada bavila u jednoj naročitoj konferenciji sa pitanjem ukrajinske autonomije i zaključila, da sc ocbije prijedlog i odluka prepnst! ustavotvornoj skupštini. Ruski haos. Rusko ogorčenje protlv Eugleske. (Narociti brzojav „Beofrradskih Novi n a“) Stockhohn, 16. jiuia. Odgovor sj)orazuinnih sila je jza- , zvao burno ogorčenje. Engleskoj odanl prijatelji osudjuju slabu predusretljivost prem a ruskim željama. Socijaljstička šfampa označuje odgovor spo•razumnih velikih sila jako jasno nosTavljenje imperijaljstlčkih ratnih ciljeva, koji porlču nisku revoluclju. Miljukovljeva ,,Rječ“ veli: Time su odnosi izmedju saveznika dohili značajnu pukotinu. Socijaljstička štampa traži otvoreno oclvajanje od Engleske. ako ona novim diplomatskim koracima nebi pristala na popuŠtanje. Llstovi Boljših Ističu, da se niihovo sbvaćanie o englesko-američkoj poiitici obistinllo I nagovješćuju odlučne mjerePredradnje za ustavotvornu skupštinu. Kb. Petrograd, 17. juna. Odbor, kome je iiovjerejia izrada zakona za ustavotvornu skupštinu, iskazao se sa 27 protlv 9 glasova za srazmjerno Izborno pravo. Beznadno stanje. Kb. London, 17. juna. ' ,,B i r ž e v i j a V j e d o m o s t i“ . donose razgovor s ruskirn minlstrom .

saobraćaja Nekrasovom. Mitiistar je iz- j javlo, da današnji pOložaj smatra višc j nego ozbiljnim, jer se ruska revolucija j nalazi u opasnim prilikama. Rusija se j danas. nalazi na obrfnoj tački, za dvi- | je nedjelje se sudbina Rusije m o r a r i j e š i t i. Ako Rusija ne dobije potporu da povrati red u zeiniji, ne če biti nikakvog Izlaska iz današnjeg stanja. Raskid izmcdju Riisije i njenlli s a veznlka. Kb. Stockholm, 17. juna. I a k o j e m i n i’s t a r T h o m s o n (i s v o m p r o 1 a z u u Haparandl p o b i j a o v i j e s 11, d a s u p o s 1 an i c i E n g 1 e s k e i E r a nc u s k e n ap u s t i 1 i R u s i j u, i p a k s e t j g 1 asovi i dalje održavaju. Pojed i n i 1 i s t o v i j a vl j a j u, d a j e v e ć j n a s t u p i o r a s k i d i z m e d j u Rusije iostalih s a v c z n i k a. Porast anarhlje. (Naročiti brzoiav „Beograd. Novina"). | Bern, 18. juna. ,,B e r n e r T a g b 1 a 11“ javl.ia iz Kijeva, da Je r u s lc a v! a d a n e ni o ć n a da spriječi sVe više širenje anarhije. Broj bjegunaca od vojske sa bojišta Iznosi nekoliko mlllj u n a. Zbog toga je rjiski front tollko oslabio, da se pod nikoji način ne može oče- j kivatj jedna ruska of e n / i v a. Opšti kongres rađnlćkog i vojnlčkog savieta. Kb. Petrograd, 17. juna. Opšti kongres radničkog i vojničkog savjeta cijele Rusije. koji je trebao hltl jnče otv’oron, tck so danas sasiao. Prispjelo je više ođ 700 izaslanilta. Iz ruske vojske. Kb. Petrograd, 17. juna. Lis'tovi javUajiiy.ida Je za tiačelnika ; glavnog stožeratifc generalisima imeno- J van general Lonkavski, zapovjednik jeđnog vojndg zbora na froutu, Po drugim vijestima je admiral M a k s ini o v imenovan za načelnika admiralskog stožera, na mjesto admirala R u sk o g a- Da1]e se javlja, Ua su podniJeU ostavku oba pomoćnika minlstra mornarice, adinirall K a n i n i Kedsov. Njemacke podmornice u borbi sa japanskim razaračima. Kb. London, 17. juna. Japanski pomorskj ataše javlja, da j r ; 11. juna jedra japanska flotila razarača napala u Sredozemnoru m o r u n j eraač-kc p o d m o r n i c e. Rezultat još nlje poznat. Toin prilikoin uancsena je razaraču ,,Kakati“ neprijateljskim torpcdom izvjesna šteta. i usmrćcno 55 Ijudi. Razarač je sretno dovučen u jedno piistanište. Državni tajnik admirallteta dodaic tonie, da je to bio jedan od onilt razarača, koji su hrabro sudjelovali kod spasava- | nja četa i posade torpedovanog transportnog parnog broda ,,T r a n s s y 1 v a- I nia“ u prkos vcllke opasuosti, da i sam I budc torpedovan.

Položaj na bojištima. Sud neutraluog stručnjaka. Kb. Bcrn, 17. juna. j Stegemann piše u ,,Bundu“ o mogućnosti ofenzive sporazumnih sila i položaju središnjih vlasti, pa veii: I ako se u najmanjem dijelu već vidi početak opšte Ijetnje ofcnzive sporaznmiiih sila, može se ipak vcć dauas reći, da ni ta uova ljetnja vojna 1917. god. neće dovesti do nik a k o v i h pozitivnih v i d 1 j i v i h r a t n i h o d 1 u k a. Uzevši, da bi i ruskoj vcjsci uspjeio da predje u ofenzivu, biće sporazumnim silama jedva moguče, da još u ovoj godin! opštom ofenzivom nadmaše svoja dosadašnja naprezanja. Središnje su vlastj nalmc neograničeno oslale u posjedu svojc unutarnje linlje, te vladaju njome o:l Mossula i Aleppa do Lille i Ostenda, od Mltave do Trlenta, Trsta i Drača, kao i od Tulčcje-Forcania do Strumice. Ne može se uvidjeti, kako bi njlhova elastična defenziva kod smanjenog koncentričnog pritiska mogla biti dovedena do slor.ia. Ovogodišnji se ratni položaj prema tome tnože smatrati Izravnanim, pa neće po svoj prillcl bitl promljenjen nl novlm očekivanim operacijama sporazumnlh sila.

Borbe na zapadu. Eugleski gublcl Kb. Rotterdam, 17. juna. Kako ,,N i e u vv e C o u r a n t“ jav- ^ lja, izuose engleski gubici 7., 8., 9., 10. | i 16. juna uktipno: 521 časnik (od ko- i jlh 157 poginulih) i 22.926 ljudi. Englezl 1 Francuzi čekače Amerikii. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina“) Zeneva, 18. juna. U francuskiiu parlamentarnlm krugovima stahio sc drži, da se n a bojištu n fc ć e preduzimati n i k a k o v e o f o n z i v e, đ o k n e s t i g n e a m e r i č k a p o m o ć n a v o j s k a. Fracuska i engleska vojska držaće j saTno položaje.

Pokret za mir. i „Mir po svaku cijeini!“ G I a s u f r a n c u s k o j k o m o r i. (Naročiti brzojav ,,Beo<rtad. Novina“) Bern, 16- juna. U večernjoj sjednici francuske komore učinill su socijalističlci poslaniđ oštrfi zamjerke vodjenju rata i zahtjevali su, da se mjesto načina, koji se s nedjelje na nedjelju mijenja, pristupl smlšljeno odredjenom postupku ili utir a n j u p u t a z a m i r. Socijalista Bri- i zon je uzviknuo; Mi hofiemo m i r j poivaku cijenu! Španskl socljaliste u StockholiuuKb. Madriđ, 17. juna. Po jedtioj vijestl m p e r 1 a l“-a, španskc će soejaliste učestvovati u ! stookholmskoj konferenciji

Kriza talijanske viade. Kb. Rim, 17. juna. I Danas su objavljene ove izmjene h j ininistarstvu, koje je kralj odobrio: Na I mjesfo minfsfra vojnog i mjnistra mor- j narice, koji po svojoj želji odlaze na , frcnt, dolaze general G i a r d i n o i i kontra-admiral T r i a n g i. Državni J podtajnik 7,:i oružje i mun'iciju general j Dal 1-OH jo je imenovan za ministra. ! Ukida se glavnl komesarijat za ugalj, ! đosadanji glavni komesar B i a n c h i je 1 imenovan za ministra saobraćaja. Minist<ar saobraćaja A r I o 1 1 a ie ministar j bez portfelja i ostaje i dajje u svojoj i misiji u sjevernoj Ameriki- Dalje se proširuje generalni komesarijat, kojim upravlja državni podtajnik C a n e 11 a time, što obtihvata snabdijevanje i potrošnju, kao i komfte za pvoučavanje pitanja, lceja se tiču budućeg prelaza iz ratnog položaja i mlmodobnl, koji su komite obrazovali stručni ministri, a ! nalazio se pod upravom ministra bez | portfeh'a S c i a 1 o j a. U zvanlčnoj se I objavi još ve!i. da opšta kabinetska kri- I za mora biti uslovljcna odlukom kabineta, a da je svrha rečenim promjenama, da se neka službena mjesta, koja danas moraju imati najveći uticai na rat i ukupni život zetnlje, pojačaju i I uproste. Kb. Lugano, 17. juna. Dosad nema zvanične vijesti o ! preustrojstrvu kabineta B o s e 11 i a. j Talijanski listovi i privatne vijesti, koje j su ovamo stigle, javljaju ovo: Pristalice | ratne stranke pokušavaju prijetnjom da će prijeći u opoziciju i ličnim uticajem, naročito na Bissolatia, da preustrojstvo kabincta izvedu i odrede u svome smislu ili da ga sa svim osujete, pa da izazovu vanparlementarnu krizu. koja bi dovcla do obrazovanja jednog čisto ratnog komitea. Ako se ovo postigne, kao što je vjerovatno, preustrojsfvo kabineta će se ovako iz\ , ršiti: na mjesto ministra vojnog generala Morrone doćiće generalmajor G i a r d i n o. I tninistar momarice admiral Corsi zantieniće se drugim, čije je ime još nepoznato- Ministar saobraćaia Arllota biće ministar bez portfelja i ostaće radi svršavanja talijanskih stvari u Americi. Minjstar saobraćaja biće sadanji glavni komesar za ugalj, Bianchi, čije se mjesto uklda. Glavni kontesara za ishranu i državni podtajnik Canetta biće imenovani za ministre. Ako ne bude većih promjena u kabinetu, nego što su ove o kojlitta se jjavlja, onda stranačko-politički 1 parlamentarnl karakter kabineta Bosselia neće biti poremećen.

Amerika u ratu. Neuspjeh zaima slobode. Kb. Rottcrdam, 16. Jitna. iz. Washingtona se javlja: Tako zvaui zajam slobode donio je vcliko razočaranje. Trebalo jc upisatl 3300 milijuna dolara. Ali jc prviit scdam dana, iako jc bio stavljcn u pokret cio aparat vclikih bauaka, upisano saino 1300 inilijuna dolara, tako da jc ostatak od 2 milijuna dolara osrao još nepokriven. Vlada se trudi da ovaj neuspjeh zabašuri- Grčka tragedija. Kralj Konstantin ostavlo Grčka Kb. Atena, 17. juna. Kralj Koustantin ostavio Je deflnitlvno grčko zcmljište. Vojni je klub zatvoren. Javljcno je, da će biti strijeljana ona ltca, koja bl oštctila brzojavne 1 telcfonske veze. U Pireju su iskrcane dalje čcte. Brodarska jc plovidba u Grčkim vodama opet zapoćela, a tako isto uspostavIjen Je I željeznlčki promet. U opšte su uspostavljene norinalne prilike.

Austro-Ugarska. Poklonjenjte bečkih djevojakaKb. Bcč, 17. juna. Oko 10.000 mladih djcvojaka, koje pripadaju raznim udruženjima, priredilo je Njlhovim Veličanstvima u Schonbrunskom dvoru veličansrveno poklotljenje, kojoin su prilikom držall poklonstv r ene govore kardinal knez nadbiskup dr. P i f f 1 i gradonačelnik dr. W el s s k 1 r c hn e r. Pošto su izvedeite svečane igre, Njihova Veličanstva su došla mediu djevojke, koje su zatim pred Njihovim Vellčanstvima defilovale- Nainovije brzojavne vijesti. Bugarski kralf u Njem a čkoj. Kb. Dresden, 17. juna. Bugarski kralj Fcrdinand je prispjeo ovdje da posjcti saksonskog lcrajja. Liiivarenje sa životiiiin naniiniicauia u Engleskoj. Kh. Rottcrdam, 17. juna Kako ,,N i e u v e Couran t“ javIja, preporučuie ,,D a i 1 y M a 11“ novom kontroloru životnih namirnica lordu R h o n d a u, da odmah prisllno uvede obroke za životne namlrnlce I da preduztnc najstrožije mjerc protv lilivarenja sa životnim uamirnicama. Francuska komora N e z a d o v o 1 j s t v o s a s av e z n i c i m a. Kb. Bern. 17. juna ,,P a r i s k i J o u r n a 1“ javlja, da je odbor komore riješio, d a od ministra predsjcđuika i ministra vojnog zahtjeva objašnjenja o saradnji sa ostalim saveznicinta Francuskc-

Grad i okolica. Gostovauje bečkog ,,Raiiiiuiidtheal>..‘’-y. Sinoćnja predstava bečkog ,,R a : m u n d t h e a t e r“-a bila je dobro posječena. Davala se opereta ,,§išmjš“. Svi. su se pjevači natjecali, da što bolje udovolie svojoj dužnosti, a to im je posvema i uspjelo. I ako se zbog premalene pozornice napose 2. čin nije mogao prikazati onako, kako bi trebalo, zadovoljila Je ipak cjeliua Izvedbe. — Danas se ponavlja ..Bečlva krv“ (.AViener Blutt“)