Beogradske novine

Br. 177.

Izlaz>: dnevno u jutro, ponedjeljkom poslije podne.

Pojedinl brojevi: V BtOfrad. I • krajnlm nfn|«d«ali* o< •. I kr. Wa K cijenl *4. . 8 tMtora U Hr»ttlio|-Sl>»on!|l 1 Bunl - HtfCifOllnl I Daltnacljl *o eijMi s 4 . 10 boiori lirao 0»»J podrjijt po tijool od. . . .12 holora - Oglasl po

Mjesečna pretplata: U Boogrsdu I • kraloiim* rapotjodovtla o 4 o. I kr. čoia n hojoo I otapnu polta . . 2'U Boopradu t* dostaiooi • kudo .... 2 50 U Hrrattko J -Slarooiji. Botnl - HorcopoiM I DslRtacjJi 2 60 UoitaIimkr»|e»lm*AottTO-«(arikomoairM|o 3' U Inostronsliu . 4 E0 cljenlku. -

Urednlitvo: BEOGRAD, Vuks Karadžiii ul. broj 10. Telefon bro| 83. Uprava I prlmenja protplat« TopflCln venae broj 21. Talefon bro] 25. Prlmanja oglasa Kneza Mlhajla ul. broj 38. Telafon br 245.

BEOGRAD, subota 30. juna 1917.

Godina III.

Odluka o ruskoj ofenzivi odgodjena do jeseni. Tajni ugovor izmedju Rusije i Rumunjske.

Ratni izvještaji. . Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kb. Beč, 29. juna. Istočno i jugo-istočno bojište: Izuzev pojačanu borbenu djeiatnost, nema ništa da se javi. Talijansko bojlšte: Jugoistočno od Gorice i u odsjeku P16 c k e n a bila je življa neprijateijska topnička djelatnost. Načelnlk glavnog stožera.

Izvještaj njemačkog vojnog vodstva. Berlin, 29. juna. Zapadno bo|<šte: Front priJestoionasljednika R u pprechta bavarskog: U F1 a n d r 1JI je topnička djefatnost samo u nekim odsjecima blla nešto življa. Mjesne borbe razvile su se jučer izmedju kanala L a B a s s e i S c a r p e. Na zemljištu, koje smo pred dulje vremena napustill u oblasti zapadno i jugozapadno od L e n s a odbtien je rano u jutro preduzetl engleski napad na drumu za A r r a s. Uvečer aiavalile su mnoge divizije izmedju fJuliucha 1 Merlcourta, pa od Fresnoya do Gevelle poslije Ja‘ke topničke pripreme. Kod Hullucha jkao i kod Lo o s a potisnut Je neprijatelj tvatrom i našlm protivnapadom. Zapadno ođ L e n s a poslije borbe sa našitn predpoložajnim četama, nlje došlo jdo nove neprijateljske navale. Kod a\viona potpuno je propao neprijaeljski napađ, koji je Izvršen $a osobionl snagom. Izmedju Fresnoy-a I GaJrrelle-a popunjavao je neprijatelj svoije proredjene redove uvijek novlm ičetama. Poslije ogorčenih borbl na hož utvrdill su se Englezi u našim prednjim rovovima izmedju 0 p p y-a I ^vjetrenjače kod G a v r e 11 e-a. Naše : su se čete borile izvrsno, a neprijatelj Je pretrpio izvanredno vellke gubitke. Front njemačkog prijestolonasTjednika: Na C h' e m 1 n d e s D a m e s potpuno su uspjela preduzeča veestflasklh pukova kod tvrdjavice M a 1 m a 1 s o n, Južno od C o u r t-C o n a, jugoistočno od A i II e s a I istočno od C e r n y-a. Gvdje je zauzet francuski položaj u širini od 1000 metara i jedan tunel, kojega je neprijatelj osobito oštro branio. Svi noćni protivnapadaji su odbiJeni. U ovim borbama zarobljeno je 150 neprijateljskih vojnika, a zaplijenjeno je nekoliko mašinskih pušaka. Na zapadnoj obali rijeke M a a s e proveden Je dobro pripremljen napad na yisinu 304. Poslije kratke vatrene pripreme navaliil su posijski pukovi u isnažnom naletu na francuske jX)IožaJe vz obe strane druma MalancourtEsnes i zauzeli ih u širinl od 2000 I dubinl od 500 metara. Neprijateljskl proitivnapadi odbijeni su u novim položajima. Danas ujutro jurišao je jedan murtemberškl puk u šuml Avancourt beprijateljski utvrdjeni položaj u širinl od 300 metara. Do sada zarobljeno oko 550 neprijateljskih vojnika. Plijen još tiije prebrojen. , Front vojvode AlbrecSta 'vurttemterškog: Nema osobitih dogadjaja. __Na istočnom I maćedonskom bojištu je položaj nepromijenjen. Prv! zapovjedntk glavnog atana pl. Ludendorff.

Njemacki večernji izvjestaji. Kb. Berlin, 29. Juna. Na zapadu nikakve veče borbetie ’djelatnosti. Na Istokn je poslije naleg Jakog protiv napada nastupila po.većana napadačka djelatnost ruskog topništva.

Borbe na zapadu. Kb. Berlin, 29. juna. Njemački je položaj na Lensu izdržao sve bijesne napade engleske vojske. Njemačke baterije, koje su ovdje prikrivene, nanijele su protivniku velike gubitke. Postrojenja na ulazitna u rovove razrušena su, strojevi uništenl, a okna su potopljena. Tim načinom su Englezi upropastili francusko narodno imanje u vrijednosti od nekoliko milijuna. Kako su 1 njemačkl položajl srazmjerno stradali, to je i glavna linija odavde već od dužeg vremena povučena. Taktika generala Haiga, koja je imala velike gubitke, tretrpila potpun neuspjeh. Samo je na zapadnoj ivici kod Oppya i kod mlina Gavrelle pošlo napadačima za rukom da zauzmu na juriš prostor od približno 1000 metara širine.

Tajni ugovor Rusije sa Rumunjskom. (Xaročitj brzojav „Beogradskih Novina"). Stockholin, 29. juna. „Prav’da" od 31. maja iznosi pređ javnost tajni ugovor Rusije sa Rumunjskom. Prema tom ugovoru imala bi bila Rumunjska dobiti kao svoj ,,pobjednički plijen“: 1. Bukovinu sa 10.441 četv. kilometrom i 1.S00.300 stanovnika; 2. Transilvaniju (Erdelj) sa 57.243 četv. kilometra i 2,669.700 stanovnika; 3. B a n a t sa 28.507 četv. kilometara I 1, 578.600 stanovntka, I 4. Sumlu i Varnu sa 13.000 četv. kilometara i 650.000 stanovnika. Svega bl Rumunjska dakle prema tom tajnom ugovo-ru sa Rusijom imala da dobije 109.000 četvornih kilometara zemljišta sa 6,600.000 stanovnika, 111 dvostruko koliko je Rumunjska brojila prije rata. ,,P r a v d a“ primjećuje: Nikada još nije bio razbojnički karakter tako jasan, a neiskrenost 1 lažnost tvrdnje o borbi za „odbranu domovine“ tako očigledna kao kod Rumunjske. Niko se nije spremao, da napadne Rumunjsku. Fraza je dakle o odbrani bila u Rumunjskoj prosta prevara. Mi se borimo — piše dalje ,,Pravda“ — radi pljačke. Ovo je iozinka svih sporazumnih vlada u sadanjem ratu. No napose ciničkl, naročito drskim načinom proveden je taj princip od strane rumunjske vlade. Dosada su u štampi u glavnom objavljena tri tajna ugovora i to englesko-ruski o podjeli Perzije, rusko-talijanski i rusko-francusko-rumunjski. Svi su ti ugovori najprostlji razbojničklugovorl. Ako nam se danas dakle savjetuje, da ostanemo vjernl našim saveznlciina, to ovo u sbvarnosti znači, da bi morall ostatl vjernl svim tim cmim ugovorlma, koje je utanačio car sa grupom bankara.

Vijesti o pobuni srpskih časnika i vojnika. Strijeljanl časnici. — Uzrok tninlstarskoj krlzi. (Naročiti brzojav „Beograiskih Novina“) Beč, 29. juna. ,,Zeit“ javlja iz Ženeve: Medju baikanskim Slovenima, koji ovdje žive, kruže vrlo uznemirljive vijesti o pobuni izmedju srpskih časnika i vojnika na maćedonskom frontu. Pokrei je izazvala republikanska politika I pristalice zasebnog mira. Misli se, da su u ovom pokretu umiješani i ruskl prstl. Od kolovodja su u prisustvu engleskih, francuskih I talijanskih odjeljenja strijeljani zapovjednik Dragutin D i m i t r i j e v i ć, pukovnik LJuTkimir V a 1 o v i ć i poručnik Rade M aI o b a b i ć. Pukovnik P o p o v i ć je pomilovan na 10 godina teške tamnice, jer je u borbama teško ranjen. Pomilovan je jedan konzul. On je radio po naredjenju manjine u srpskom kablnetu. Posljedica ovog dogadjaJa je bila i ministarska krlza n a K r f u. Srpski rapublikanci su izjavili, da je pokret htio da zbaci dinastiju, jer ona dopušta da se i ostacl srpske vojske satru na bojištu.

Ruski haos. Odluka o ruskoj ofenzivl odgodjeiia do jeseni. (NaroČiti brzojav „BeogTadskih Noviua") Haag, 29. juna. ,,D a i 1 y M a i 1“ javlja iz Petrogra•da: Pripremni odbor sveruskog kongresa radničkog i vojničkog savjeta je riješio, da ustavotvornoj skupštini, koja će se na jesen sastati, ostavi da ona riješi, hoće iise 11 i neće pristupiti ofenziviObustava djelovanja rusko-iraucuskog društva. (Naročili brzojav. „Beogradsiah Novina") Beč, 29- juna. Korespondeucija ,.R u n d s c h a u“ javlja iz Ženeve, da je francusko-Tusko društvo u Petrogradu, koje je izradjivalo potrepstine za vojsku i stajalo na prvom mjestu, moralo da obustavi rad i zatvori sve svoje tvornice. Desorganizacija ruske vojsko Značajna poslanfca časnika 11. ruske vojske. Kb. Stockholm, 29. juna. Cjelokupan časnički zbor 11. ruske vojske isposlalo je slijedeću poslanicu na provizornu vladu u Petrogradu: Obzirom na činjenicu, da posljednje naredbe ministra vojnog nijesu bile u stanju, da opet uspostave disciplinu u ruskcj vojscf na bojištu, nego što više, da je na taj način uništen i posljednii ostatak discipline, smatraju potpisani za svoju dužnost javnosti prikazati neodrživo stanje, koje vlada u cijeloj ruskoj vojsci na bojnom polju, kao I dokazatl svoju nemoć, da se potrebna disciplina opet uspostavl. Molimo s toga, da nam se dozvoli stupanje u koju savezničku vojsku, ili da nam se oduzmu činovi i da ostanemo u vojsci kao prostfc vojnici. Po-što mi nijesmo sporaztmini sa započetim pseudo-reformama* odlažemo svaku odgovornost za uništenje vojske a na taj način i propasti otadžbine. I časnički letački zbor upravio je sllčnu poslanicu na ministra vojnog Kerenskog. Rusija nesposobua za dalju borbu. Prlznanja francuskog li o v i n a r a. (Naročiti brzoj'av „Beogradskih Novina“) Žeueva, 29. juna. Eduard R o u s s i e r piše u članku o Rusiji u časopisu ,,La semaine literaire“: U jednome je saglasan cijell ruski narod, od kneza L w o w a do r>osljednjcg seljaka, da je zemlja u sadanjem stadiju nesposobna za d a 1 j u b o r b u. Ako se znade, da se uz najveće molbe dobija u ratnim fabrikama iek neznatnl dio rada; ako se dalje znađe, da general AI e k s e j e v mora upravo zaklinjati svoje čete, neka za Boga ustraju u borbl, — onda je vrlo teško doći do protivnog osvjedočenja. Mir dakle neka što brž e d o d j e. Poručnik upravnik munlcijouog ministarstva. Kb. Petrograd, 29. juna. Provizorna \1ada imenovala je poručnika Labedeva upravnikom municijonog ministarstva. Pltanje ruskog diplonfatskog zastupanja. (Naročiti brzoj'av „Beogradskih Novina”) Brn, 29. juna. ,,T emps“ dobiva naročiti brzojav iz Petrograda, da je ministar T ereščenko izjavio, kako Rusija privremeno ne će imenovati nikakvih poslanika za Paris i London, nego će onamo odaslati slične diplomatske misije, kao što je ona poslana u \Vashington. U tim bi misijama biii zastupnicf najrazličnijih poiitičkih struja, ako bi te misije u istinu predstavljale mišljenje cjeloga ruskoga naroda. Prlpreme za saziv medjunarodne konferencije. (Naročiti brzojav „Beocradskih Novina”) Stockbolm, 29. juna* Izvršni odbor petrogradskog radničkog i vojničkog savleta }e riješio, da u skoro pošalje naročito izaslanstvo u Francusku I Englesku radi pripremanja što skorijeg sazlva medjunarodne konferencije, na osnovl odluka, koje je izvršnl odbor orimio.

Novi uspjesi njemačkih podmornica. Kb. Berlin, 29. juna. W o l f f o v ured javlja«: Naše su podmornice ponovo potopile: 1. u sjev e r n o j zabranjenoj zoni 26.400 brutto tona. Medju potopljenim brodovima nalazili se izmedju ostalih: naoružani engleski parni brod sa 5000 tona, kao i jedan veliki nepoznati razorač; drugi potopljenl parni brod blo Je natovaren žlvotnim namirnicima za Englesku. 2. U Sredozemnom m o r u je potopljeno 27.042 brutto tone. Medju potopijenitn brodovima su se nalazill: engleski naoružani parni brod ,,Hcltonian“, naoružani talijanski parni brod „Monte bello“. Koliko je poznato, potopljeni brdovi bili su natovareni ugljem, životnim namirnicama i drvlma. N'ačelnik admlralskog stožera mornarlce.

Grčka tragedija.

Rumunjska ofenziva. Kb. Ziirich, 29. juna. „Neue Ziiricher Zeitung“ javija iz Jaša, da je otputovala posebna misija za Petrograd. Rim i New-York. koja imade za zadaću. da uredi lošo finansijalno stanje Rumuniske i potraži materijalnu pomoć saveznika pred ru' munjsku ofenzivu.

Amerika u ratu. Prvl američkl vojnl transportl u Francuskoi. (Naročiti brzojav „Bcogradsbih Nov:r.a“) Rotterdam, 29. juna. Dopisnik Reuterovog ureda u jednoj francuskoj luci javlja, da se u utorak očekuje prvi transport američkih četa. Obustavijanje socijalističkih napora za mir u Stockholmu?

Venlzelosove namjere. Engleski princ g-rčki kralj. (Naročiti brzojav „BeogTadskih' Novina“) Haag, 29. juna. B u r o w s, intiinan prijatelj Venizelosa veli, da će Venizelos upotrijebiti sav svoj upliv, da parlamenat izabere jednog engleskog princa za kralja. Burows potvrdjuje, da jeVenizelos tvrdo ođlučlo, da zvanično objavi r a t s r e d i š n j i in v I a s.t i m a. Smjeri Venizelosa. (Naročiti brzojav „Bcogradsbih Novina' ) Ženeva, 29. juna. Atenskl brzojavi pariških listova javljaju: Venizelos će, kako se govori primitl portfelj vojni i mornarice, general Danglis biće imenovan za glavnog zapovjednika. Očekuje se m o b iIizacija grčke vojske i pristupanje četvornom sporazumu, odnosno objave rata Bugarskoj na osnovu grčkc-srpskog ugovora. Na protest kralju vjernih Grka petrogradskom radničkom savjetu Kerenskij je odgovorio, da nije ništa znao o smjerima Francuske i Engleske, da kralja Konstantina svrgnu, inače bi on protiv toga protestovao. „Journal“ veli uvjerljivo, da se venizeliste nadaju da će Janinu osloboditi od Talijana, te je vjerovatno da će doći do razmirica izmedju Italije i sporazumnih sila. Dogadjaji na Peloponezu. (Naro'čiti brzojar „BeorraSsklh Novma r ') Ženeva, 29. juna. Računa se, da čete koje su ostale vjerne kralju Konstantinu i stoje pod zapovjedništvom ,.veleizdajničkih“ časnika na Peloponezu, broje oko potpune četlri divizije. Zaimisova ostavka. Kb. Atena. 29. juna. Sporazumne siie su od Zaimisa zahtijevaie, da raspusti komoru. Zaimis nije se tome zahtjevu odazvao, nego je poduio ostavku.

Rat sa Italijom. Strah Italije pred austrijskoin ofenzlvom. (Naročiti brzojar „Beogra'dskih Norina") Zurich, 29. juna. ,,T e m p s“ konstatuje u jednom svom dopisu sa taliianskcg bojišta, da se situacija tamo još ninialo nije popravila. Talijanska vojska stoji još uvijek pod dojmom straha jedne velike austrougarske ofenzive. Predstraža engleske vojske. (Naročili brzojav „Beogradskih Norina“) Lugano, 29. juna. Talijanska je štampa ovlh dana donijela jedan govor, koji je ministar B i s s o 1 a t i držao engleskom topništvu na frontu Krasa, u kome ga je pozdravio kao predstražu engleske vojske na talijanskom frontu.

(NaroČiti brzojar „Beogradskih Novina‘7 Berlin, 29. juna. Socijalistička „Medjunarodna korespondencija" donosi važan brzojav iz Stockholma, prema kome se može smatrati da su svi tamošnji napcri okončani. Glavni je uzrok ovom sadanjem obustavljanju u tome, što se ništa pouzdano ne zna o smjerima ruskim. Stockhoimski zastupnik radničkog savjeta već osam dana nema nikakve veze s Petrogradom. Svi pokusl da dobije vezu ostali su bezuspješni. Ova se činjenica može jedino tlme objasniti, da su tamo izbile nove borbe, zbog čega je prekinut brzojavni saobraćai. Svi izaslanici neutralnih zemalja napustili su Stockholin. Austro-Ugarska. Pred posjetom austro-ugarskog vlada* lačkog para u Miinchen. (Naročiti brzojar „Boogradskih Novina“)] Munchen, 29- juna. Austro-ugarski carskl supružnicl prispjeće ov-amo u subotu posliie podne Uveče će otputovati u Stuttgart u po' sjetu wfirtemberškog dvora. Posjeta bavarskog d\ r ora je prva javma posjeta austrijskih carskih supružnika.

Pokret za mir. Ziramerwa!dska konferencija. Kb. Stockholm. 29. juna. Zimmervvaldska konferencija će sd održati u roku od 8 do 14 dana.

Neuspjesi u Mezopotamijf. Odstup Indijskog podkralja. (Naročiti brzojar „Beogradskih Novina‘0 Rotterdam, 29. juna. ,,D a 11 y M a i 1“ javlja. da je indijski podkralj lord Hardinge morao da odstnpi, pošto je objavio izvještaje o engleskim neuspjesima u Mezopotamiji. Lord Hardinge postaće državni podtajnik u ministarstvu spoljnih poslova.

Najnovije brzojavne vijesti. Engleska rabullstika. (Naročiti brzojar „Beo.'radski’i Nov'na'), Zeneva, 29. juna. Švajcarski opšti dopisni ured donosi ovaj brzojav iz Londona: Prije nekoliko dana je upravnik engleske gradjanske službe Chamberlain izjavio, ruska revolucija ima tu dobru stranu, što je sa sporazuninih sila skinula odgovornost za slučaj neuspjeha u r a t u. Sad se rat neće više moći smatrati ni kao poraz sporazumnih sila, ni kao uspjeh. središnjih vlasti vlastitom snagom.

Grad i okolica. Jedna godišnjica. Danas, 30. juna (17. po starom) u 2 sata ujutro napunilo se ravno četiri godine odkako je bez prethodne objave rata otpočeo drugl balkanski r a t ■»