Beogradske novine

Btrana 3.

Četvrtak

BEOGRADSKE NOVINE

12. jula 1917.

Broj 189.

rcnje, no kraj toga naročito osudjuje rad bivšeg ministra predsjednika Brianda i gcnerala Nivelle-a. Predsjednik je poslije ovoga najavio, da je podneseno još nekoliko dodataka, koji se odnose na pokrei za ni i r, pitanje o odsustvu i r a t n o p r a v o s u d j e. Sa 261 protiv 226 glasova odbijeni su svi ti dodatci. Na koncu sjednice dao je ministar-predsjednik jednu dulju izjavu, kojom je nastojao raspršiti p e s i m iz a m, koji je zavladao u zemlji- O aprilskoj ofenzivi rekao je izmedju osialoga Ribot, da nije pravedno kad se govori 0 neuspjehu francuske vojske, k o j a j e moždasvoju pobjedu skupo p I a t i I a, ali ju je ipak izvojštila. Prešavši na pokret za mir. koji se razmahao u zemlji, veli Ribot, da mirovnu agiiaciju unapredjuju pojedini listovi perfidnim i zakulisnint načinom pomoću raznih brošura. Vladi je dužnost, da budno pazi na ovu agitaciju i svakoga ko se njoine bavi, učini neškodljivim, pošto ja van svake sumnje, da je ona uzdržavana od inostranog novca. PosIjednjih dana uzapćen je kod jednog lica, koje stoji u bliskim odnosima s jednom vladom, čije ime ne će da naznači, jedna novčana doznačnica. Istraga je već započeta. Na pitanje jednog poslanika izjavljuje Ribot, da se radi o znatnoj svoti. Poslanik Barres već je tečajem sjcdnice upozorio na istragu, koja se vodi protiv radikalnog večernjeg lista ,,Le Bonnet Rouge“* Taj iist u svom nedjeljnom broju priznaje, da je jedno lice, koje stojl u uskoj vezi s listom, stavljeno pod istragu, no veli, da se radi samo o jednoj zabuni. (Naročiti brzojav „Bcogradskih Novina") Bern. 9. jtila. ,,J o u r n a 1 d e s D e b a ts“ ističe, da je ministarstvo u komori iznijelo doduše pobjedu, no da opoziciia još uvijek nije razoružana. Da je ta opozicija jaka, dokazuje činjenica. što je kod glasanja o dodatcima dnevnoin redu došla do 226 glasova. Vlada uživa povjerenje 1 zemlje i komore, no kraj svega toga prijeti joj v e I i k a opasnost. (Naročiti brzojav „Beogralskih Novina") Bern. 9. jula. U listu ,,B o n n e t R o u g e“ htio je neki A I m e r e y d a da prikaže, što je na stvari s onom novčanom doznačnicom, što ju je u svom govoru spomenuo ntinistar predsjednik RibotCenzura je medjutiin članak okljaštrila. AImereyđa izjavljuje na kraju, d a n e s m i j e s v e r e ć i što bi u ovoj stvari bilo od interesa, ali da ostaje kod toga, kako je on i sam list posvema n ev i n.

Poljska kraljevina. Odluke varšavskog privremenOg savieta. (Natočiii brzojav ,,B o 0 rads! ih Novlna*) Varšava, 11. jula. 0 punoj sjeđniei privremenog gavjeta od 27. jula pretresan je i primIjen nacrt o samoupravi okiuga za d'jelove kraljevine Poljske, koji stoje pod austro-ugarskom upravom, dulje sudskog odjeljenja o pođjeli suđskili viasii; zatim' je podnijeto mi.šljenje o trgovini s papirima o<i vrijeđnosii, koji su u neprijafeljskim zemljama pušteni u saobraćaj prije 5. jula 1915. Najzad je riješeno, da se objavi poklič, kojim se pozivaju dobrovoijci radi stupanja u poljsku vojsku. Za jzradu pokliča izabran je naročUi odbor.

Borbe u vazduhu. . Njemački vazdušnl napad na Jstočnom frontu. Kb. Berlin, 11. jula. IVolffov ured javlja: Posljednjih dara su naše vazdušne eskadrile sa uspjebom i nekoliko puta bacale bombe na sjevero-kurlandij8ke obalue baterije, vojarne, pristanišna postrojnja kod Arensburga, na ostrvu Oselu. Zapaženi su pogodci i požari. Poslije žeslokog bombardovanja uaše su se letilice vratile nazad nepovrijedjene. Llo.vd George o njemačkim vazdušnim napaclaj’ma. Kb. Loudoii, 11. jula. Zvanično se javlja: U toku jučeranje tajne sjednice donjeg doina izjavio je Lloyd George: Nije moguće potpuno se osigurati protivu vazdušnili napada. Naše letilice svakog dana preletaju njemačke linije i predjele, gdje su njemačke vazdtišne boračke snage i letilački materijal u najvećoj količini prikupljeni, bacaju bombe na stanice u glavnom štanu. Sve što možemo učiniti to je, da Nijemcima njihove posjete budu toliko skupe, da se ne isplaćuju. Prvi će se rad vlade ticati toga, da se vojska u Francuskoj snabdije i naoruža dovoljnim brojem letiiica. Engieska štampa o vazdušnoj odbranl Engleske. Rb. Rotterdam, 11. jula. ,,Nieuwe CouranP* javlja iz Londona: Debatu u donjehi domu o engleskoj vazdušnoj odbrani listovi su hladno primili. Listovi iskazuju svoje čuđjenje, što se kod tolike množine letilica i letiličkih vodja odhranbene mjere nijesu jnogle izvesti.

Grčka. Novi ntaćedonski guverner. Kb. Atena, 11. jula. Bivši prelekt Soluiia, A r g i r o p tilos imenovan je sa prošireniin punomoćjima za glavnog gtivernera Maćedonije- Joanis Konturiotis, brat ađmirala, imenovan je za poslanika na srpskom dvoru.

Dogadjaji u Kitaju. Kitaj opet republikaKb. Amsterdam, 11. jula. Jednorn ovđašnjem listu se javlja iz l Washing(ona: Ministarstvo spoljnih po | glova je primio vijest, đa je ponovo usi .postavljena republikanska vlada u Ki| taju. Fang-Kuo Cang je povi pređ| sjednik. , > * J j Amerika^, u.ifatu. Narodne^^de. Kb. Washington, 11. jula. | R e u t e r javlja: Pređsjeđnik W i fson izdao je proklamaciju, kojom se 5. avgusta nanodrie garde cijele zemlje irnadu prisajediniti arneričkoj vojsci i po zvati na aktivno službovanje.

Najnovije brzojavne vijesti. *Mornlngpost“ protlv Jevreja. (Naročili brzojav „BrograđsHh Novina‘) Amsterdam, 11. iula.

Rusija u ratu. Genera] Klembovskl o skorom završetku rata. (Naročiti brzojav „Bcogradskih Novina"), Haag, 11. jula. Privatne vijesti iz Londona pot v r d j u j u, da je novo imenovani vrhovni zapovjednik ruskog sjeverozapadnog fronta general Klembovski kod svoga dolaska u Rigu izjavio, kako se nema očekivati, da bi došlo do ponovnog zimskog rata, pošto da će rat biti u najkrače vrijeme odlučenZakonski prijedlog za ratim shižbu žensklnja, (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina") Stockliolm, 11. jula. ,,B i r ž e v i j a V j e d o m o s t i“ javljaju, da je ministar Kerenskij obrazovao odbor, koine je stavljeno u zadatak, da izradi zakonski prijedlog. pu kome će moći i žeiiske da se pozovu na ratne radove. Za izradu toga prijedloga odredio ie ministar odboru rok ođ dvije sedmice. Obnova moskovskih mjenica. (Naročili brzojav „Beogradslih Novina’’) Stockliolm, 11. jula. lz Moskvc javljaju, da su moskovske gradske mjenice u ukupiioj svoii ođ jcdnog milijuna rubalja, kojima ističc rok 1- jula, obtiovljene na 7 i po postoinoj osnovi.

Pašićeve smicalice. Gubitci srpske soiunske vojske. (Naročiti brzojav „Beogradskih Noviaa *) Ziiricii, 11. jula. U ,,N e u e Z u r i c h c r Z e i t u n g“ izjavljuje jedan Srbin, da je smicalicaina Pašićevili organa izvršen atentaf protiv kralja Petra i prijestolonasljednika Aleksandra, da bi se mogli zaplijeniti komproniitujući spisi kod uapšenih časnika i samostalskih miništara. Srpska vojska nije povučena s njemačko-bugarskog fronta zbog zavjere, ii e g o z b« g v e I i k i 01 g u b i t a k a. Skoro cijela treća a r m i j a je s a t r v e n a. Srpska vojska je jako nezađovoljna što se na čelu nalaze još oni Ijudi, kojeSrbija smatra kao jedino odgovorne za njenu V i o p a s t.

Rat protiv Italije. Junačka djefa c. i k. praškog pješačkog puka br. 28. Iz glavnog ratnog stana za štampu javlja magjarski brzojavni ured: U desetoj bitki na Soči slavno je Pčestvovao i c. i k. 28. praški pješački puk. 27. maja je stupio u borbu njegov, drugi bataljun. Dijelovi log bataljuna su edbili nekoliko neprijateJjskih napadaja s uspjehom. 28. maja je ufiao i Iroći hata)jun u borbu. Prilikom nastnpanja tog bataljuna junački je pogitiuo zapovjcd iik puka, pukovnik Todor pl. Pra'šak, kog šu svi podčinjeni veoriia pošlovaii. 4. juna su vojnici 28. ptik’a pod zapovjedaišivom majora Julija Mergansa, koji je sve svoje slttžbeno vrijeme pvoveo u istom puku, izvršili junački napad. Neočekivani uspjeh je donio 3000 (42 časnika) zarobljenika; zaplijenjeno je 30 maftinskih pušaka, jeuan revolverski top, jedna poljska bolnica i nebrojeni ratni malerijal. Casnici i vojnici su se držali primjerno. Svaki je čovjek bio junak. Teški napadnutl prostor se nalavio tiod. Imeprijafeljskom bubnjaiskoin . i airom, koji su jitnačkl vojnici 28. puka preSli vanrednom hrabrošćn. Mnogl junak za fasl svoga puka žrtvovao je s\ oj živoi. Prožeti odiišovljenjem i u žudnji ea notim djellma stoje vojnici 28. ptika ha jugozapadnom grunobraini države, čekaju na nove dogadjaje. TaRjanski gubitci na čmuiicima, Kb. Beč, 1L jula. Prema jedfioj prlvatnoj statistiel Talijani sit od početka rata do 31. Ittajrt 1917. lmali u časiiičkiin gubitcima ove poginnle; II generala, 147 ptfkovnika i potpuknvhika, 234 majora, 1224 kapetana, 1280 natpuručnika i 3904 poručnika. (Ovamo nijesu prlračlinati gubitci na ranjertitno i zarobljenlma. Op. ur.) Degradiran.ie vlših Ifllijanskih Čflfnika. JNnročili brzojat „Bcogradekih Novina”) Frankfnrt, 11. jida. „Fraiikfui I er Zeitung" jnvljn lz Lugana! Ihnoilnnt neuspjele ofenzive pOotiv doline Sugnnfl, degta'irfttti sn ge'ietali Avetal Porln sn pofožaja geiiertllajlnanlrt na položoj generalmujora. ’>ilri piohirtkn pukovnikrt, kojt su pukovima zrtpovijcflsli, smijenjeni sti, dru|ih osam pnkovnikn raznog roda onižja smijenjeni su s dosadanjih položrtift ee%erftlmajora. Fnncuska komora. Jo6 nek« pojedinosti. (Na: očiti brzojft? „B o radsl i'\ NovinA* J Žcneva. 11. Jiila. O dogadjajima u posljednjoj sjednlcl frHiicuske komone saznaju se jo? ovc pojćdinosti: Komora je kod glasanja u lioći od subote na nedjelju odobrila dnevni red, predložen po poslaniku R e n o u 1 d u, jtojim se doduše vladi izrazuje povje-

Privredna samostafnost Finske. (Naročili brzojav „Beogrflđsklli Novli a") Lugano, 11. jula. Petrogrfldskl 'dopfsnik ,,S t a m p c“ izvještava o pojavama finskog p o k r eta za odcijepljenje od R u 81 j e i n a p r i v r c đ n o m p o 1 j u. U F i cskojje vrijednost rublji spsI a j a v n o n a p o 1 o v i fl u il j e z I n e zvanične vrijednost'. afinkke banke u opšte odbijaju p r i m a ii j e r u b I j e. Finaiis'iska komisija finskog zemaljskog sabora o dbila jc sa 16 profiv 5 glasova upfs n o v o g r u s k o g z a j m a $ razlog mi, dftFinska ne će da i ona bude p o v U č e n a u finansijskil k atastrofu Rusije. fz više gradova Finskc stižu katCgoričkć molbe z a uklanjan j C r u s kfi h g a r n i z o n a, k o j f s u fakfično več i i s p f a z n 11 i Uleaborg i koji namieravaju đa išpraznc i d.rugc grfldovc. Ruški središnji odbor za i n d u strljsku mebfllzftclju zaključio jc, da oppzove sve izdate porudžbine rfltnib nabflvflka u F1 n s k o j.

Borbe na zapadu. Robunc I nepostnšnost n francHSkoj tofscl. Kb. Bcrlin, 11. jula. \V o I f f o V u r c đ javlja: Iz zapiijenjenog dnevnika jednog francuskog pješaka 278. puka vidi se, da se u francuskoj vojsci množe slučaji pobune i ncposlušnostl. Teškoće oko ishrane u FrancuskoJ. Kb. Berlin, 11. jula. WolHov nred javlja: le ponovo zaplijenjenih friun.tiskih pisania se vidi, cIa bu teškoče isbrano u FrAocuekoj vrlo veiiko.

,,Morningpost” žestoko napada vladu, što jevrejskim političarima dozvoljava odveć veliki uticaj u vodjenju državnili poslova. Tako je za fttinlstfa prolazne privrede tu skoro tmenovan Jevrejin Montage. Vijećsnje o upotrebi žetve u UgarskoJ. Kb. Budimpcšta. 11. jula* Danas je pod predsjednišlvom mistra poljoprivrcde održana anketa, koja sc savjctovata o upotrebf žetvenog prinosa. Konačno naredjcnje o tonie uskoro če se objaviti. Jedan dementf. Kb. Carigrad, 11. jula. ,,Agen*ifl M 11.11“ pobija vijes!, da su poslanici Engfeske, Francuske. Italije i Rusije zamolili holandskog ministra spoljnih poslova, da otomanskoj vladi ponudi svoje dobre usfuge u pitanju napuštanja gradova Oaza i Jaffa. ,,M i 11 i” tvrdi, da se ovirn podgrijava jedna stara priča, koja nije više akiitclnfl. Ir. talijamkog parlamentaKb. Zflrich, 11. jula. U talijanskoin poslaničkom domu je tražio poslanik C a s a I i n i zakonodavne i socijalne reforme u korist prolctarijata i izrično je upozorio na potrebtl tiabavkc drva za gorivo i kamenog uglja. Poslanik L o n g i n o (klerikalac) isto je tako tražio socijalnć reforme u korfst sirotinje, pa je opisao ogromnu bijedu taUjanskog stanovništva, Samoubfjstvo talijanskog generata Rosetfij«. (Naročili brzojav „Beogrftlsk h Novina") l.ugano, 11. jula. ,,C o r r f e r a d e 11 a S < r a“ javl Iju, da je general R o s e 11 i izvršio j samoubijstvo.

Atnerička naročita misija u Japapu. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina") Berlin, 11. jula. >r B. Z. a m M i 11 a g" javlja iz Kopenhagena: Podpiedsjednik Wilson je poslao naročito izaslanslvo u Japan, da u Tokiu poradi na saglasnosti ratnili ciljeva izmedju Amerikc i Japana, < f

Iz današnje Srbije. Raj beogradskog opštinskog odbora 0 d 1. j a n u a r a d o 31. d e c e m b r a 1916. g. III. Maksimalne cijene mesu i mesnim proizvodima bile su određjene ovako: U januaru: govedje mcso K 2.40, ovčije meso K 2.—, svinjsko sirovo meso bez slanine K 2.80, svinjsko sulio meso bez slanine K 3.50, svinjska slanina sirova K 4.—, svinjska slanina suha K 4.50, mast K 4.—, jagnjetina K 4.— kilogram; u februarii: govedjina K 2.40, ovčetina K 1.80, sirova svinjetina bez slanine K 3.—, suha svinjetina bez slanine K 4.—, svinjska slanina sirova K 4.50, svinjska slanina sulia K 5.—, salo K 5.—, mast K 5.—, jagnjetina K 4.kilogram; u martu: govediina K 3.—, ovčetina K 2.—, svinjsko sirovo meso sa slaninoin K 4.—, svinjsko sirovo meso bez slanine K 3.60, svinjsko suho meso bez slanine K 5.—, svinjska slanina sirova K 5.—, svinjska slanina suba K 6.—,' mast K 6.—, jagnjetina K 3.60; u aprilu: govedjina K 3.60, teletina K 4.50, ovčetina K 2 .—, svinjetina sirova sa slaninoin K 5.—, bez slanine K 4.—, svinjsko suho meso bez slanine K 6.—, svinjska slanina sirova K 8.—, svinjska slanina suha konzervirana K 10.—, obiena K 8.50, salo K 10.—, mast K 12.—, jagnjetina K 4.—; u mjesecu junu: govedjina K 3.40, teletina K 4.30, ovčetina K 3.—, svinjetina sirova sa slaninom K 5.—, bez slanine K 4.—, svinjsko suho meso bez slanine K 6.—, svinjska slanina sirova K 7.—, svinjska slanina suha K 8.—, salo K 9.—, mast K 11.—, jagnjetina K 3.—; najzad u novembru: govedjina K 3.70, teletina K 4.40, ovčetina K 2.80, svinjsko sirovo meso sa slaninom K 6.50, bez slaniue K 5.—, svinjsko suiio meso sa slaninom K 9.bez slanine K 7.—, svinjska slanina sirova K 11.—, svinjska slaniiia suha K 12.—, salo K 13.—, mast K 6.—, jagnjetina K 6.— kilogram. Cijene hljebu bile su odredjene ovako: U januaru: crni hljeb 50 hel. kilogram, bijeli hljeb 70 hel. kilogram; u februaru: crni hljeb 1 kilogram 70 hef., bijeli hijeb 1 kilogram 90 hel.; u martu: 1080 grama crnog hljeba 88 hel., 540 grama bijelog hljeba 44 hel., 270 grama proje 22 hel.; u aprilu: kilogram crnog hljeba K 1.—, bijelog hljeba K 1.30, proje K —.80; najzad u oktobru: 1280 grama crnog hljeba 96 hef., 640 grama 48 hef., proje 24 hel. Naveli smo odrediene cijene đosfovno i to s toga, što se po njima najbolje ogledava sva požrtvovnost i skrb gradskag odbora i gradjanskog povjerenika naročito za siromašno stanovništvo. Iz naznačenih se cijena dalje vidi, da se u Beogradu u 1916. godini živjelo jevtinije nego li 1 g d j e d r u g d j e u M o n a r h i j i. Pomaganje sirotinje. * Pored posla o staranju za ishranu cjelokupnog beogradskog stanovniŠtva, pitanje o izdržavanju ratom stvorene sirotinje bilo je za opšinsku upravu najvažniji posao kroz cijelu 1916. godinu- Ovaj je posao bio u toliko teži, u koliko je broj nevcfjnih iz dana ii dan postajao sve to veći. i tor a) zbog stalnog povećavanja stanovništva, koje se vraćalo svojim kućama; b) zbog ekonomske propasti i onih kategorija beograđskog stanovništva, koje su prije evakuacije bile materijalno više ili manje obezbijedjene; i c) zbog privredno-trgovinske dcpresije, koja je vrlo veliki broj za rad, sposobnih iica onemogućiia za materijalno samoodržanje. Da bi se moglo u prkos razmjerno skromnim finaneijskim sredftvima priteći u pomoć onim porodicama, koje sii tu pomoć najnužnije trebale, odredjeno je da se pomoč izdaje: 1. Onim porodieama. koje imadu sitnu djecu, a nemaju nikakvih prihoda, — stalno svim članovima porodice: 2. Onim porodicama, koje imaju odraslije članove, — stalno samo onim članovima, koji su nesposobni za rad, a ostalima tek privremeno; 3. Porodicania činovničkog, trgovačkog i zanatlijskog staleža — privremeno, t. j. dok ne đodju do drugih sredstava za život. Razutnije se, u koliko se više javIjalo noviii porodica za pomoč, u toliko se dotle pomagani broj pmaganih morao od pomoći odbijati i to, dašto iz onih kategorija prtvremeno pomaganih, koji je medjutim več našao rada ili došao do ma kojc druge vrste pomoći. Da bi pomoć i došla u ruke onih, koji se naiaze u največoj nuždi. uredjena je najstroža i najsavjesnija kontrola. U tu je svrhu ustanovljeno 15 reonskih kanceiarija.

U g. 1916. prijavilo se za opStlssku pomoć 12.415 lica. Od ovoga s'u broja otpala od pomoći 3542 lica, i to zbog odlaska izri3eograda 619, upućeno na pomoć opštini mdoševačkoj 403, upućeno u azil 45, odbijeno zbog poboljšanja stanja 2138, umrlo 157, nijc dobilo nikakve pomoći 180 lica. Ukupni broj pomaganih porodica iznosio je: u januaru 3310, u februaru 3309, u martu 3311, u aprilu 3211, u maju 3443, u junu 3653, u julu 3611, u avgustu 3651, u septembru 3648, u oktobru 3619, u novembru 3523, u decembru 354 8 . Pomagane porodice pripadale su gotovo svim staležima: činovničkom, trgovačkom, zanatlijskom i radničkom. Cinovničkih porodica najviše je pomagano u julu (380 ili 10.5% ukupnog broja pomaganih porodica), najmanje, u januaru (269 ili 8-1% ukupnog l>roja pomaganih porodica); Porodica trgovačkog staieža najviše je pornagano u aprilu (352 ili 10.0% ukupnog broja pomaganih porodica). a najmanje u maju (246 ili 7.1% ukupnog broja pomaganih porodica); porodica zanatHjskog staleža pomagano je najviše u junu i avgustu (po 985 ili 27.0% ukupnog broja pomaganih porodica), a najmanje u aprilu (666 ili 20.7% uktipnog broja pomaganih porodica); radničkih porodica pomagano je najviše u septembru (2044 ili 56.0% ukupnog broja po-maganih porodica), a najmalije u aprilu (1857 ili 57.8%, ukupnog broja pomaganih porodica). Ukupni broj pomaganih lica iznosio je: u januaru 8679 (2645 muških, 6034 ženske), u februaru 8982 (2729 muških, 6253 ženske), u martu 9044 (2786 muških, 6258 ženskih), u apriJu 8542 (2574 muška, 5968 ženskih), u maju 9222 (3185 muških, 6037 ženskih), u junu 9707 (3353 muških, 6354 ženske), u julu 9534 (3307 muških, 6227 ženskih), u avgustu 9505 (3323 muška, 3182 ženske), u septembru 9356 (3263 muška, 6093 ženske), u oktobru 92 8 6 (3228 muških, 6058 ženskih), u novembru 9000 (3081 muški, 5919 ženskih), u decembru 8873 (3031 muški, 5842 ženske). Od toga je bilo za rad sposobno: u januaru 2097 (218 muških, 1879 ženskih), u februaru 2059 (212 muških, 2047 ženskih), u martu 2162 (213 muških, 1949 ženskih), u apriiu 2138 (198 muških, 1940 ženskih), u maju 1130 (184 muška, 946 ženskih), u junu 1136 (202 muška, 934 ženske), u julu 1098 (184 muška, 914 ženski), u avgustu 1064 (173 muška, 891 ženska), u septembru 1067 (171, muški, 896 ženskih), u oktobrn 1033 (159 muških, 874 ženske), u novembrti 1141 (163 nmška, 978 ženskih), u decembru 1013 (13 8 muških, 875 ženskih). Sirotinji je izdavana pomoć na sliieđeći način: od 1. januara do 20. februara po 350 grama brašna na jednd lice; od 21. februara đo 26. februar^ 350 grama hljebnog brašna na jedna lice; od 27. februara do 19. marta p<J po 350 grama hljebnog brašna na jedno lice; od 20. marta do 27. marta nije izđavana pomoć; od 28. marta do 30. aprila po 200 grama krompira i 300; grama brašna na jedno lice; od 1. maja do 4. juna po 300 grama na jedno iice; od 5. juna do 18. juna po 400 grama brašna na jedno lice; o<l 18. juna do 8. jula po K 1.50 nedjeljno na jedno lice; od 9. jula do 15. jula izdano je ukupno 3000 kilograma ibrašna i u gotovom novcu 8000 kruna — po K 1.20 na jedno lice;; od 16. jula do 29. jula nije davano; ništa; od 30. jula do 5. augusta po| K 1.20 na jedno lice; od 6. augusta do 31. novembra pomoć nije izdavana; ođ 1. decembra do 31. đecembra po K 1.20> na jedno lice. Za vrijeme od 31. maja do 25. novembra (uz prekid od 17. do 21. juna) izdavala je stalnu pomoć u> brašnu opštinskoj sirotinji i misija amcrikanskog crvenog krsta. Ukupno je sirotinji od opštine izdano: preko 364.500 kilograma brašnat u vrijednosti od preko K 221.253.—, 101.496 kilograma krompira u vrijeđnosti od preko 60.635.— K, 1751 m :i drva u vrijednosti od preko 21.000 K, drugih namirniea u vriiednosti od preko 560 kruna i u gotovom novcu K 101.968.80. Troškovi za prenos i mlivo za brašno, koje jc izdavala od opštine pomaganoj sirotinji misija američkog crver.og krsta, iznosili su K 32.579.45. Osim ove redovne pomoći, opštinska uprava je ratom stvorenoj sirotinji u izuzetno nužnim slučajevima davala i vanrednu i frenutnu pomoć u gotovom novcu. U ime takve ponioći izdano je svega 2336 krutia. Kraj toga je opštinska uprava za ishranu jače opterećenih porodica izdavaJa na ime pomoći i kuhana jela iz svojih narodnih kuhinja. U januaru su radile 2 kuhinje, svaka po 31 dan. u februaru 2 kuhinje, svaka po 16 dana; u martu 2 kuhinje, prva 21. * druga 23 dana. Za ovo vrijeme potrošeno je masii i sala 610 kilograma, brašna 420 kiiograma, krompira 1600 kilograma, pasulja 2200 kilograma, griza 331 kiiogram. pirindža 14 kilograma, mesa 25 kUograma, cuboka u vrijednosti od preke <tfj4 kruna, crna luka 630 kilograma, aleve paprike 10 kilograma, soli 270 kiJograma I drva 21 m 3 .