Beogradske novine

Izlazet dnevno u Jutro, ponedjeljkom poslije podne.

Pojedini brojevi: II Btefnfa I ■ kr»|*»lm« npaijtkmilta. o« ■. I kr. tot> f■ olJMl *4. . . . 8 M«»> II HrvaUktJ-tlnanlJI, Bojnl - Han«|«iW I DalimelJI po tlH oi;. 10 k*l*n lirao *»09 potraCJa ?• djMl ok. . . .12 hdara ===== Oglasl po cljonlku.

MJi

itpleti

U taoirita I « krajn’lat iapMj*dinrtla tš >. I kr. tote n iMjaa I atapaa polla. . XU BMgrada n doitanm ■ kata .... 2'BO U Hrvalake J -Slaroaljl, Baaal-HaraafaaU I DalrnaolJI 2'SO U oitallai krojavlraa Aualra-ufartkaaiaaartil)« 3'U inoftraaatra ........... 4 50

Uradnlitvo: BEOGRAD, Vuka Karadžića ul. broj 10. Taltfon broj 83. Uprava I primanja pretplat# Topllžln vanao broj 21. Telefon bro| 25. Primanj« oglasa Knaz« Mihajla ul. broj 38. Ttlefon br. 245.

Br. 193.

BEOGRAD, ponedjeljak 16. jula 1917.

Godina III.

Ratni izvještaji. Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kb. Beč. 15. iula. Istočno bojište: U RumunjskoiiuKarpatlm a razvi'a se na obim stranama jača topnička vatra. Na lomnlčkom frontu južno od Kalusza preduzeo je neprijatelj više napadaja. Naše čete odbacile su ga svagdje natrag. lzmedju Dn j estra i Pripjeta bila je borbena djelainost posve neznatna. Talijansko I jugoistočno boiište: Nema osobitih dogadjaja. Načelnik glavnog stožera.

Izvještaj njemačkog vojnog vodstva. > Kb. Berlin, 15- Jula. Zapadno bojište: Front prijestolonasljednika R u pprechta bavarskog: U Fiandriji razvila se topnička borba jednako na oball kao I izmedju B 6* i n g h e-a I W y t s c h a e t e do najveće žestine. Kod Yperna je trajala I preko noči- Kod Lensalna oblm obalama S c a r p e blla je vatra na vrljeme vr'o oštra. Engleske satnlje, koje su kod 0 a v r e • 1 e-a, istočno od Crotsellesa I kod Bullecourta prešle na napad, odbijene su tia mje s tu. Front njemačkog prijestolonaslje'dnika: Na Chem 1 n des Dames ođuzete su neprilatelju jurlšem vrlo važni položaji jugojstočno od C o ur t e c o n aPoslije zajedničkog djelovauja tojmištva i bacala mina juriŠali su dije'-ovl pješadijskoga puka maršal pl. H i n d e nb u r g kao t jurišni bataljuni broj 7 francuski položaj u šlrinl od 1500 me;ara 1 300 metara širine. Neprijateij s o ogorčeno branio, zbog čega je došlo do krvavlb borbi na nož. Jurišni ciljevl su svagdje postignutl ! odbljent neprijateljskl protlv napadt. Krvavl gublcl Francuza su teškt. Do sada je zaroblleno '350 neprljateljskih vojnika. U zapadnoj Champagni navallo je neprijatelj pos'ije topničke prlpreme, koja Je potrajala puna četirl dana, oko 9 sati uvečer na naše položaje od južno N a uroy-a pa do JugoBtočno od Moron.villersa. Juriš jakih neprijateljskih snaga u glavnom je odbijen, zahvaljuju'ći junačkoin držanju naše pješadije 1 poiačane djelatnosti našeg topništva. NaHochbergu i Poehlbergu ostao Je neprijalelj jooslije odbitoga Jurlša na malo mjesta u našlm položajima, gdje je Još jutros trajala borba. I na Itjevoj oball rijeke M a a s e navalio ]e neprijatelj poshje jake topnlčke pripreme na visinu 304. NepriJatelju nije pošlo za rukotn, da se ina na jednom mjestu približi našlm rovovima. Njegove su se napadne kolone slomile u našoj zapornoj vatrl. U zaledju V ac h e r a u v i 11 e-a na zapadnoj oball M a a s e spriječilo je naše topnlštvo. da se neprijate'jskt napad u opšte nije mogao da razvijeFront vojvođe Albreclr.a \vui - ttemberškog: Nema većili borbenih djelatnosii. Istočno bojlšte: Front maršala prlnca L e o p o Ida bavarskog: Bez obzira na loše vrijeme bila je borbena djelatnost na D v 1 n I i V)d Smorgona živalma. U l s t o č n o J O a 1 i c IJI dostigla je topnlčka vatra saino na manjim dijelovima fronta veču jačinu. Južno od Dnjestra navalill su Rusi više K a 1 u * z a na nekoliko mjesta, ali su svagdje odbijenl. Na frontu general-pukovnlka nadvojvode Josipa 1 kod vojne skupine maršala p'. Mackensena primjećuje se jača topnička vatra. Na maćedon»kom bojlštu Je položaj nepromljenjen. Pnd capovjeđitlk glavoog staoa pl. LudendorfL

Francuski položaji na Chemin des Damesu zauzeti na iuriš. Finski sabor zaključio samostalnost Finske.

Njemački večernji izvještaj. Kb. Berlin, 15. jula. Na zapadu je prođrlo nekoliko neprijateljskih napadaja kod L o m b a r izyde i južno od Courtecona; u C h a in p a g n i su ostali u neprijateljskim rukama mali dijelovi rovova. Na istoku zbog kišovifog vremena nfje bilo važnijih dogadjaja.

Tečaj i izgledi ruske ofenzive. Pišu nam iz glavnog stana ratne štampe: Pošto je Brusilov doživio vrlo težak poraz izmedju Brzezeny-a i gO'rnjeg S e r e t a, a potrošio sve rezerve, koje je bio skupio oko Tarnop o I a, premjestlo je težište napada južno od Dnjestra u prostoru oko Stanislawa, pa je ovamo dovažao svoje rezerve iz Czernovvica i Czortkowa. Prema to-me je Brusilov promijenlo samo mjesto svojih napadaja, all njlhova svrha je ostala Ista: zauzeće Lavova i Boryslawa. All do sada tnu nije uspjelo, da uzđrma položaje branioca, nl frontalnom navalom, a nl pokušajem, da napadajem s boka postigne kakav uspjeh. Gubltci su Rusa neizmjernovelikl. Tako od dlvizija iz Samarkanda i Samare nije ostalo prema izvještajima pojedinih odsječnih zapovjednika tek' nekoliko stotina vojnika, koje vljestt u cljelostl potvrdjuju I zarob1 j e n i c 1. Ruskl zarobljenicl prlčaju takodje, daje oduševljenje za ofenzlvu u vojscl neznatno, a ono što ima, da će brzo posllje vldnih neuspjeha popustitl, jer svakl ruski vojnik bez razlike želi samo što skorijl mlr. Onlm časom, kada će se iskrvariti spremljene divlzije, ruska će vlada teško naći opet vojnika u Rusiji, kojl bl htjeli, da idu slijepo na klanicu. Onda će moratidoći domlra, jerćega tražltlsama vojska. Mlrće uskrsnutliz grobovau masama poglnullh ruskih vojn ika. Jedan ukrajinski vojnik', koji je zarobljen kod juriša na željezničkoj pruzi J e z i e r n a, priznao je u razgovoru, da se sadanja ruska ofenziva siuži imperljalističkim ciijeviina saveznika, pa veli, da je istog mišljenja i cijela ruska vojska, all rekao je isti vojnik, mi ne navaljujemo, da vama oduzmemo Lavov i petrolejske izvore oko Boryslawa za sva vreinena, nego kako nam rekoše našl časnlcl I izaslanic! ruske vlade, treba uzeti Lavov I Boryslaw, jer će samo na taj načln prije doći do mira, jer Lavov je za vašu vojsku važno koncentracijono središte, dok gubitkom Borys!awa biće spriječen podmorničkl rat, jer središnje vlasti ne će imati dovoljne količlne petroleja za svoje podmornice. Na primjetbu, da ova ofenziva nije uspjela, pa prema svemu neće nl uspjeti, rekao je zarobljenik: ,,To je neprijatno za naše vodje, ali i poslije neuspjele ofenzive, mtr nlje više daleko“.

Austrijsko carevinsko vijeće. Odgodjeno na neizvjesno v r i j e m e. Kb. Beč, 15. jula. U današnjoj sjednlcl carevinskog vljeća odgovorlo je upravitelj minlstarstva za zemaljsku odbranu podmaršal pl. C z a p na prešna pitanja u pogl^du rezervatnih naredjenja ratnog ministarstva odnosno izmjenične akcije. Na koncu sjednice održao je predsjednik Oross dulji govor. Predsjednik je zaključio uz odobravanje svih stranaka: Dajem izražaja vrućoj želji, da će ovaj rat, koji nije započet i koji se ne vodl zbog osvajanja ili podjarmljivanja drugih naroda nego jedino u svrhu odbrane slobode 1 privrednog razvitka naše domovine, bitl skoro završen, pa da će caru i Njegovlm vjernlm saveznlcima u sporaztunti s njihovlm narodima uspjetl stvoritl trajni mlr, kojl bl doveo do našega žeIjenoga cllja 1 sve narode opet ujedinlo u zajednlčkom radu. No, ako nastojanja. da se dodje do časnoga mlra, ne

bi još uvijek dovcli do uspjelia, onda smo spremni da i dalje žrtvujemo našu krv i sve što imamo, za cara i domovinu. Carevinsko vijeće odgodiio se zatim na neizvjesno vrijeme. Njemačka. Bethmannova oproštajna audiiencljaKb. Berlin, 15. jula. Car W i 1 he 1 m je danas prije podne priinto u oproštajnoj audijenciji dosadanjeg državnog kancelara dr. B e t hma nn-H o 11 w eg a. Poslije ove audijenciie primila ga je carica. Vijećanja s predstavnicima stranaka. Kb. Berlin, 15. jula. Kod di^avnog tajnika za unutrašnje poslove održana je danas, u prisustvu državnog kancelara, konferencija s predstavinica konzervativne, nacijonalno-liberalne I r.jemačke frakciie, u kojoj je učesitvovao i maršal pl. H i nd e n b u r gKb. Berlin, 15. juia. Wolffov ured javlja: U produženju juČerašnje konferenclje, koja je u Klavnom stožeru vodjetta izmedJu H i ndenburga i Ludendorffa i vodje frakcija u Reichstagu, b'o je danas kod državnog tajnlka unutrašnjih posiova. na zahtiev 1 u prisusfvu državncg kancelara dr. M i c h a e 1 i s a, sa svim slobodan razgovor s predstavnicima centruma i napredne narodne stranke. Saskl minlstar predsjednlk ii Bcrlinu. Kb. Berlin, 15. jula. Saski mlnistai predsjednilč grof Vitztlium pL Eckstiidt bavio se juče službenim poslom u Berliuu.

Rusija .g ratu. ProglašenJoitiliiBke saniostalnostT. (Naročiti brzojar ..Bi'OgradsUh Novina‘'j Stockholm, 15. jula. ,,S t o c k h o 1 m s T i d n i ng e n“ javljaju iz Haparande: U T o r ve u j e sitigla vljest, dalefinsklsabor juče u noći proglasio nez a v i s n o s t F i nsk e. Kb. Stockholm, 15. jula. Prema finskom listu ,,Tyoenia“ zaključio je finski sabor velikom većinom glasova Finsku proglasiti s a m o s t a 1 n o m. Sabor je izjavio, da privremena ruska vlada nema prava odlučivati o Finskoj. Socijalističkl poslanik M a c k e 11 držao je veliki govor, u kojem je pozvao finskti mladež, da se n a o r u ž a. Flnsko piianje. , Kb. Petrograd, 15. jula. Privremena vlada raspravljala je u svojoj sjednici od 13. o. nij. o flnskim pltanjima, te izjavila. đa je osnova saborskog odbora o novim temeljima za Finsku, neprihvatljiva. V'ada je svoju ođhtku odgodila dok sabor osnovu ne svršiUkrajina. Kb. Petrograd, 15. jula. Ministar spoljnih poslova T e r e šče n k o, minlstar za poštu i brzojav Č erete 1 i i vojni ministar Kerenskij, koji borave u Kijewu, javili su privremenoj vladi. da su njihovi pregovori sa vodjama „Ukrajinske Rade“ doveli do povoljnih rezultaia. ,,Rada“ ie usvojiia zaključak, koji prema miš'jenju ministara, vlada može da prihvati- 0 pojedinostima tih pregovora izvijestiće ininistri vladu čint se povrate u Pe f rograd. Radničk] savjet u Helsitigforsn protlv engleske ,,strategiie“. (Naročiti brzojav „Beograđskili Novina") Stockholm, 15. jula. Radnički i vojnlčkt savjet u Helsingforsu zahtijeva provedenje zajedničke strategije savezuika, pošto dogadjajt na zapadnom frontu Izazivlju sumnju. da Engleska I ope: hoće gjavni teret da svali na Rusiju. • • - „Zajam s'oboda‘‘Kb. Petrograd, 15. jula. Od 19. aprila do 19. maja npisano Je na „zajam slobode“ 1922 miliJuna rubalja- Nepovoljne vijesti iz umitrašnjostl Ruslje. (Naročiti brzojav „Bcogradskib Novina") Stockhojm. 14. jula. O unutrašnjim ruskim prilikama donosi trtoskovski list ,,U t r o R o ss I j“ čitav niz nepovoljnili vijestl. U oblasti U r a I a je izbila kuga medju vojnicima, a u M i n s k u vlada epidemija skorbuta. U Saratovu je tnasa od nekoliko hiljada Ijudi opkolila zgradu milicije 1 poubijala nekoiiko Članova milicije. U spaskljskom kotaru su izbile pobune medju vojnicima, koji su trebali krenuti na front; vojnici su istukli članove vojne koinlsije. U t u 1 a r s k o j guberniji viada u nekoliko kotara glad. Dnevno umire po stotinu ljudi. Veliki knez Nikola Nikolajevič je. lčako ,,B i r ž e v i j a V j e d o m o s t i" javlja, opasno oboljeo.

Neograničeni podmornički rat. Potopljen engleski trausporinl brod. Kb. London. 15- jula. Admiralitet jav'ja: Brltanski transportnl brod „Arn ada“ j© potopljen 27. juna u Atlantskom okeanu s manjim brojem vojnika. Spašeno je 5 vojtiika, 1 putnik i 4 čovjeka posade.

Borbe na zapadu. Bombardovanje Reimsa. Kb. Berlin, 15. jula. \Volffov ured javlja: U vremenu ođ 21. juna do 6. jula je zapaženo u Relmsu i predgrađjima r.ašim vazdušnim osmatranjem i letilačkim snimanjem 44 neprijateljske baterije, koje su održavale vatru. Na njih je ispaljeno 8024 metka. Dalje je otvorena vatra protiv zapaženih osmatračkih stanica i dimnjaka, tako isto i protiv Izlaza iz grada. Kako se utvrdilo, da je Reims sisteniatski izgradjen kao gnjezdo baterija, to i irancuske žalbe o bombardovanju Reitnsa ulaze u sasvlm drugu svjetlost. Zapovliest engleskog kralla četama. Kb. London, 15. juia. Reuter javlja: Kralj Oeorge Je, poslije podužeg bavljenja na engleskom frontu, izdao podužu zapovijesb u kojoj je četama izjavio s voju b'agodarnost.

Grčka u ratu. O sazlvu venizellstičke kornore. Kb. Paris, 15. jula. Havas javlja iz Atene: Kraij je naTožio, da mu se podnese izvještaj, kojitn bi se dokazala opravdanost raspuštanja sadašnje komore i razložile zakonske mjere, koje su preduzete protiv komore izabrane u maju 1915. U ovom izvještaju izneseni su žestoki napadaji na kralja Konstantina.

Austro-Ugarska. Podijeljeuo vlteštvo. Kb. Beč, 15. ju'a. Kuko se u političkini krugovima govori, podijeljeno je bivšem poslanilui Oeorgu Schonereru povodom 75. rodjendana vitešfvo. Amerika u ratu. Zabrana japanskog Jezika u američkom brzojavnom saobraćaju. (NaroČiti brzojav „Bcogradskih Nov!na“) Bern, 15- ju'a. Američka vlada o p o z v a 1 a je svoje naredjenje, koje je izdala prije kratkog vremena o dozvoli upotrebe japanskog jezika u brzojavnom saobraćaju. Ovo vrijedi i za bezžične vijesti. Kako javljaju, ovoj su odluci američke vlade uzrok cenzurno-telmičke ;eškoće. Edisonov tajanstveni pronalazak. (Naročiti brzojav „Beojradskih Novina’’) Haag, 14. jula. ,,Nieuwesbureau“ javlja iz Washingtona: Edison je svršio Jedan svoj pronalazak, koji će, kako se veli, blti od velikog značaja za ratovanje. Izrada tog pronalaska drži se u tako strogoj tajnostl, da će hiljadu radnika, kojj će na njemu radltL bitl »mještenl

u zasebnu tvornicu i moraju se obvezati, da u toku od deset mjeseci neće biti ni u kakvom dodiru sa spoljniin svijetom. Tvornica će biti za svakog zatvorena. Vrsta ponalaska se tako isto drži u strogoj tajnosti. Ukiuuta ustavna jamstva na Kubl. Kb. Havana, 15. juia. Predsjednik je ukinuo ustavna Jamstva i sazvao je kongres u izvatirednu sjednicu. Kao uzrok se navodi rat izmedju Kube I Njeinačke, ali se misli, da su ovaj korak izazvale pofi-, tičke nesuglasice, koje postoje u unutarnjiin pitanjima izmedju predsjednika i kongrcsa. Bcrba u vazduhu Za odbranu Londotia. Kb. Lonđon, 15. jula. ,Reuter“ javlja: Jedtio izaslanstvo poslanika, koji zastupaju londonski izborni okrug, bilo je kod minlstra predsjednika i zahtijevalo, da se preduzmu obilnije mjere u svrhu odbrane Londona od vazduŠnih napada. Lloyd Oeorge je odgovorio, vlada se m.ora u prvoin redu pobrinuti za sigurnost volnika na frontu i njih snab'Heli s d'-vol.inim brojem letilica.

Najnovije brzojavne vijesti. Razgovor sa špan s kim kraiiera. (Naročiti brzojav „Beograđskih' Novina' ) Haag. 15- jula. Španskl dopisnik ,,D a i 1 y E x* p r e s s"-a, Creenwald razgovarao se sa kraljem A1 f o n s o m. On mu je rekao, da će Španija ućl u rat samo u tom »lučajii, ako je ma s lcoje strane napadnuta. Poslije nedavnih izjava JJoyd Oeorgea i Riboita kral] smatra kao isključeno da će preduzeti posredovanie. Kra'j je rekao: Ima španjolaca, koji su i prijateljski nalđonjeni Njemačkoj, a!f oni ipak nisu neprijateljski raspoloženf prema sporazuinnim silama. Španija financijski rdjavo stoji, ali je za to disciplina i odanost vojske odlična. Posljedica rata biće svakako naprednl jiokret u svim zernljama; svaka buduća vlada će vjerovatno naginjatl socijalizmu, !ako isto kao što je u Eng'eskoj več otpočeo državni socijalizam. Mogući pristup Norveške sporazuttinlm sllama. (Naročili brzojav „Beogradsluh Novina") Amsterdam, 15. jula. Engleskl nedjeljnl H*t ,,Truth“ javlja, da postoji mogućnost o tome, da će Norveška stati na stranu sporazumnih slla i da će .učestvovati u ratu. U tom slučaju bl Engleska dobila odllčnu bazu protiv Njemačke i mogla bl iz norveškili pristaništa ozbiljno zagrozltl istočnom i sjevernom moru. Špijunaža u Švedskoj. . Kb. Stockholm, 15. jula. ,,A f t o n b 1 a d e t“ I ,,N y a D a gIlgt Alehanda" javljaju: Švedska policija ušla je u trag vrlo raširenoj špijunaži. Radi se o velikom broju trgovačkih špijuna, koji su bill angažirani od inornarskog atašeja jednog sporazumnog poslaništva u Stockholinu. Oni su se zadržavall u švedskim pristaništima i javijali o svakom odlasku ili dolasku njemačkih brodova* Istraga se nastavlja. Naredne nedjeija imao bi da bude objelodanjen o toma opširan policijski Izvještaj.

Grad i okolica. t Lazar Dimdjerski. Iz Novog Sada se Javlla. 'dt Je Umo u 26 godlnl žlvota umro aeniomaški velikoposjednlk Lazar D u n d J • rs k 1. Pokojnik je i u Beogradu bio vrlo poznata ličnost u trgovačklm krugovlma I Imao Je vellkl brof svoHh ličnlh 1 poslovnlh prijatelja.