Beogradske novine

Izlaze: dnevno u jutro, ponedjeljkcm poslije podne.

PoJ«dInl brojevi: H (Mftria I n knJubM H *.1 kr. Jita pt rijiat H. . . . • U HriatikaJ-llmalJI, eairt - Hirclja>la! I DalntMi|l p* aljaal aa". 10 balara kiaa arag padrukla pt djaal ed. . . . 12 Itclera —Oglasl po

M|eseina pretplata: 0 Saa((*dD I a krajrrlma !*aos|Ha:rtIia *a t. I tr. 6*la tl k*|oa I etapau p*I1u . 2*U Bsofradu u daitaieM u ftudu ... 3*80 U Hris!ika|-Sl»»caljl, Banl-HaraaaHhtl I D3lr..tcljl 2 00 V »MMa iraja*!ma Auitra- ug m iti* maaiiblj* 3* U lr,s:(raa$t*u 4*80 eljaniku.

Urednlltvo: BEOGiiAD, Vuka Karadtlća ul. faroj 10. Telefon faroj 83. Uprara I prlmanji pretplata TopllEln venec bro) 21 Telefon brol 25. Primanjo oglata Kneza Mlhajla ut. brol 38 Tolofon far 248

Br. 242.

BEOGRAD, ponedjeljak 3. septembra 1917.

Godlna III.

Ratni izvještaji. Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kb. Bcč, 2. septembra. Jsiofno hoiUte:

Sukob njemačkih izvidničkih brodova sa engleskim ratnim ladjama u Sjevernom moru. — Neznatna borbena djelatnost na Soči.

«*

Neprijatelj je tizaiiKl nastojao, đa o'inc našim saveznicinia o:i njih postigmite uspjelie sjevero-zapadno ođ Fo c s an i-a. Talijanslio boiište: Otvorena varoš T r s t bila je i jučer napadnuta više puta od neprijateljukili letilica. Izbačeno ,ie svega 70 bombi. Na S o č i nije došlo jučcr do većili borbi. Tal'ianski djelimični napadaji na visoravni B a n j Š i c a-S v. D u h, k o d florice i Jamiana nijcsti uspjeli, a jiaše mapadne četc odgovorile su uvijek proiivnapadima. U području flore sv. (iab r i j e 1 a sorijcčavaio je naše tonništvo napad talijanskih masa. U noći na 1. septembra palo je ovdje u ruke hrabirih branilaca 10 častiika i 315 vojnika od šest raznili taJijanskih pukova. Načelnik glavnog stožera.

Austri'ski večernji izvještaj, Kb. Beč, 2. eptcmbra. Prema vijestima. lcoje sit stiijle do klanas u 2 sata poslije podne, bila ie Iborbcnadjelatnos: n a S o £ i israzmjerno neznattia.

Izvještaj niemačkog vojnog vodstva. Kb. Berlin, 2. septembra. Zapodno bojište: Front priJestoIonasljednika R u pprechta bavorskotr: Jaka toimička borba protiv sredine flandrijskoga fronta potrajala i»e po danu j pjekn nnćl; borbe isjired položaja svršile su sc povoljno za nas. Kod S t. 0 u e n t i n a i na O i s 1 pojača!a sc topnička djelatnost. Izviduićk:m prepadom zarobili smo zapaduo od L a Fere nekoliko neprija eljskih vojnika. Fronr njemačkog priiestoionasljeđnika • Prilikom jednosr našeg izvidjačkog ipreduzeća sjevero-istoćno od S o i sisonsa pretrpio je tieprijatelj teške krivave gubitke, pa je i zarobljeiio nekoHilto neprijatcijskilt vojnika. Na grebcnu C h e tn i n d e s D a m e s ostao je iposlije završenih borbi jedan uski dio mašiii prednjili poiožaja u irancnslrim Tukama. Kod Verduna se pojačala ipred večer topnička vatra; u noći je popustlla. Konjički kapetan R i c h t h o; ien ostao je jućcr 60. pula pobjecini!kom u vaeduhu. Istočno bojlšto: Front maršaia princa L c o p o 1ida bavarskog: Duž Dvine, kod Smorgona i kod B a r a n o w I c z i-a pojačala se itopnička djelatnost. Jugo-istočno od Rige, kod Frledrlchsstadta i Ii I u x t u bllo je uspješnih vlastitih preduzeča. Zapadno od Lucka zaroblie su naše napadne čcte nekoliko zarobljenika i donijele plijen. Front generai-pukovnlka nadvoj,vode J o s i p a: Izmedju P r u t n i S u c z a w e :raje topnička borba i borba ispređ položaja, Front maršalapl. Mackenser> a: U brjegovima sjevcro-zapadno od Focsanl-a pokušali su Rumunji i 'Rusi da otmu zemljište, koje su našc čete zauzcle. Ogorčeni ncprijatcljslrl iprotiv napadaji slomJli su se sa gubitcima pred našim položajitna. Maćedonsko bojlštfi; Kod B i t o 1 j a navalili su Francuzi sa jakim snagama. NeprijatclJ koji je provalio u naše položaje na drmuu za P r i 1 e p i H j e p o u b IJ a n i 11 z aIrobljen, zapadno od druim odbill su Bugari svagdje sve napadajc. N a Dobrotn Polju slomilisuse krvavo novi srpski napadajj. Prvt eepovjednlh Rlnvuog stnne pl. Ludendorff.

Njemački večernji tzvještaj. Kb. Berlln, 2. septembra. Na zapadu tiema većih borbl. Njemačkl vojn! zborovl prešli sujugo-lstočnood Rige preko Dvlne. Pod njthovim prltlskom počell su Rusi da brzo ispražnjuju svoju mosnu branu zapadno od rljek«.

Borbe na Soči. Kb. Beč, 2. septembra. Javljajti nam iz glavuog sta.ua za ratnu štainpu; i Jučerašnii dan na S <či protck.'io jc bez osobitih dogadjaja izuzev borbe tva Oorl Sv. Gabrijela. Protlv našem sjevernom krilu podržavalo jc neprijateljsko topništvo srednju paljbu dok je vatra protiv Mrzlom Vrlu bila nešto življa. Naše topništvo sprijcčilo jc višc putji ncprijaitcljska salitipijanja i razorilo taJijanske radnjc oko utvrdjivanja. Naše izvidnice bile su na djelii pa su spriječavale neprijatelju da se ikvrdi i nanijele mu ninogu šte'u. Tako su kođ Z a g o r c zarobijcna 35 ncprijatcljska vojnika, a drugom prilikom nekol.ko mašinskih pušaka. Protiv fl c r e S v. Q a b r i j e 1 a skuplja neprija.eij znatna pojačanja, ali je naše topuištvo svojom vatrom rastjeralo neprijateljska odjelenja na sjcvernim obroncima brijega i iiridržavalo nepr:jateljsk& mase, da cijeli dan nije moglo doći do r.apad:\ Mcdjutiin cijeli ovaj borbetr odsjek stoji od juče uvečer pod vatrom leškog topništva I bacala mlita. Našc napadne čele rado živo da nauesu neprijatelju što više štete. Tako ie u noeu od i. na 2. septembra zarob'iouo ovdje 10 ncprijateljskih časnika ! 315 vojnika od raznih talijansklh pukova. U V I p a v s k o j dolinl pokušao ie nep-rijatelj jedan od svojih sfi'arih manevara, pa jc dva puta iznenada napao na naše polož^ijc sjevertto od Vipavc, ali je svaki puta odbiven sa teškint gubltcima. 1 dva prepađa neprijaiteijške j»ješadije kod J a m i j a n a spriječetia su odtnali našint protivnapadom a tteprijatelj jc pretrpio vrlo tcške gnbitke. Ičb. LugauD, 2. septembra. Talijanski zapovjetlnik brigadc pukovnik Mondi je poginuo. fiorba u sjevernom moru. Kb. Berlin, 2. septembra. Wolffov ured javija: Zoront 1. septcmbra naišle su naše sigurnosne izvidnice sjevemo od Hornsriffa na cttgleskc krsTaše 1 torpedujače. Posiije kratke borbe povukao se neprijatelj, kog je i jcdna naša letilica bombardovala bombaina, ispred naših boračkih snaga. Na našoj su strani povrijedjeua četiri ribarska broda. koji su bili kao predstražni brodovi upotrebljeni i izvučeni su ua obaiu tt danskint suverenim vodaina. Veći đio njihove posade izgleda da se iskroao. Načelnik admiralskog stožera mornniice. Englosk! izvještai. Kb. London, 2. septembra. Engleslvi adniiralitet javlja: Naše lake pomorskc snagc itnlšile su jučer u jutro četiri ncprijateljska mrnslca broda na obaii Jutlanda.

Godišnjica rumunjske objave rata. Kb. Soiija, 2. septembra. Fovodont godišnjice rumunjske objave rata potsjeeaju listovi na sjajne uspjehe bugarskilt četa i istiću veliku nesrcću Rumunjske, kao posljedicu njenog vellčanja i zločinačkog držanja. Kad su četc središnjih vlasti pobjedonosno prodirale u Vlaškoj, govorile su sporazuntne silc samo o zalihama žita 1 petrolejskim izvoritna, koji će pobjediocu pasti u ruke, o R u m u n j i m a P a k n 1J e b i 1 o n I j e d n e s i mP a t i č n e r i J e č i. Od tada srno v!djeli, kako sporazumnc sile nijesu propustile nl jednu priliku, a da svoju simpatiju ne iskazuju prema malim narodlnia, čiju su nesreću one izazvale, a 11 R u nt u n J e n i j e s n n 1 k a d p o m i n j a 1 e. To dolazi otuda, što nijesu imale nikad p o š t o v a n j o p r e m a r u m u n J s k o j v o j s c I i njenoj nemoralnoj politicf. Sto se nas tiče, mi ne možemo nikad zaboravlt! ponižavanjc, koje nam Je nanosila Rumunjska niti dužnosti da oslobodimo našu braću u Dobrudži 1 da konačno oslguramo ostvarenje narodnog jedinstva.

Potapljanja u .Sredozemnom moru, S r p s k i o f i ć i r i snnšcni i z ar 4 b I j e li i. Kb. Berlin. 2. scptemhrn. NaŠe i savezničke podmornicc jiotopile su u Sredozemnom morn tt prkos pooštreuih neprijateljš'c'ti m.eni 12 parnih brodova, ITvećih ■ dcsc f mairjih jedrenjaka sa ukupnom zaprctninom od ; 46.000 tona. Medju njiiita naiazio sc je ! oružanl parni broil ,,S a n i s !i c sa 3837 tona, ,,Llandu.lne“ sa 41*7 tona, natovaren bmnoin zri konje a na mitii za Solun, ,,f nccmore" sa 3060 tona, ,,Q c o d w o o d“ sa 80S6 loita, japanski parui brod „Banda Maru' 4 sa 3226 lona i grčki parni broa ,,S ez o s t r i s“, natovar'en sa fosforom za Italiju. Na 22. avgusta potojdjen je brzl francuski pomoćni krstaš ,.flo!orm“ na kojem jc blio ukrcano 200 francuskili vojnika sa Krfa i v i š e s r p s k i h o f i c i r a. Brod je potoptjen južtto od Krfa. S p a š e h a s u i z r. r o b 1 j e n a č e t i r i s r ps k a. pu k o vtt i ka m ed j u n j i m a i e d a n I; o m a n d a n t d i v i z i j e.

Papinski prijedlog za mir. Nova paphta ntirovua nota. (Naročiti bredjp.v „Beogra'dskih Novina 1- ) Karlsruhe, 1. scptembra. Turinsk'a ,,S t a m p ja\ !ja fz Rima: Poslije primijenog Wilsono\og odgovora papa će uputiti viadama n o v u m i r o v n u n o t u. Odgovor Italiic. (Naročiti hrzoiav ..Beozradskili Noviua") lijN Ztirich, 1. septembra. ,,G o r r i e r s i d e 11 a S e r a“ javIja: Odgovor’je Italiic na papinu notu gotov. Italija ne nsože odustati od svojih zalijeva na ,,n co s 1 ob od j eue“ talijaflske oblasti. Saglasnosi mcdju sporazutnuiut siiama. (Naročiti brzojav „Beogradskili Novina") Amsterdam, 1. septembra. ,,D a i 1 y T e I e g r a p h“ javlja iz Milana: Izmedju vlada sporazumnih siia postoji p o t p u n a sagiasnost o odšrovoru nn naninu notu. A!i će se odgovor predali tek docnije. OčeJrnf" se > t .\ ;'?*■ k i’nrt'nog državnog tajnika Oasjtaria. koji je na odsustvu. Odgovor će sc Vatikanu predati istiin putem, kojim je nota dostavljcna sporazumnim silatna.

Iz današnie Rusije. Otkrivena protivzavjera. Kb. London. 2. septembia. tleul-er javlja: Pelrogra'flskT listovi Javljajn: 7 a \Tiieme tt-aja 'ja moskov-ke konforencijc otkrio je pe'rogradski 'đržavnT pravobranilac protivrcvolucijoniu zavjoru. flovori se, da su vodjo zavjero Uglednt politifiatfi i rnnoai časn'ci. Tstragom jc zavjera dolEaZaraProtiv revoluciie ti Rusiji. M n o g a a p š o n i a. Kb. Po’rograd, 3. scptcmbra. Prema izvješraju Reuterovog ure'cla poapšeno je prema s : gurnim v : jestitna u Rusiji mnogo osoba radi proturevolucionarnog pokreta. Najviše ili ic poapšeno izvan Petrograda. Za sada vlaida neće još objaviti imec.a poapšenih. Značaj proturevoiaeije nije o'o ozbilian. Vojni ucniiri tt Ka/.anii. Progon svilt č 1 anova por0d i c e R o m a n o v n. Kb. Ainstcrdatn, 2. septembra. Stockliolmski dopisntk ,,A I g emecn Handelsblad“-a saztiaje s ruske strane, da u Kazanu vojnici više strahovladu, Vojnicl su zapnlili nekoIiko kuća. Stanovništvo bježi. Iz drugih gradova pozvane su čete. Vlada je svhna članovima porodice Rontanova saopštila, da moraju bid spremn: lta to, da će ih ustavotvorna skupšlina sve prognati.

Rusiia i pitanje Carigrada. lvb. Lugano, 2 . septembra. o r r i o r e <1 c 1 la S c r a“ javlja iz lTima, da ćo ruski ministar spoljnib poslova liskoro otpulovati n l.ondou. cla tamo, odazivajući se želji kado'skc strankc, koja jo poslije moskovfkog kongvcsa p.oslala ponovo mjerodavra pre(iužnte konačno diplomatsko uveđjen'e rilarcja o Carigradu. Dalje, u sep'embni će sc održaii n Paiisu nova, iskljutivo vojnička konferoncija sporazumnili sila da se, s pogle'dom iia nspjolte, lcoje je posljednjib sodmic.i postigia jeiinstvena englosko franćuska i'talija'nfeka skcija, posavjetuje o šrestvima i pulovima radi njenog daljeg produženja. Zabraujen kougres ukrajinskih sveštenika. Kb. Bern, 2. septembra. Ukrajiuski dctpistti urcđ javija \z Petrograda: Prokurator sv. Sinoda je zabranio kongres ukrajinskog sveštenstva, koji je ukrajinska sredlšnja Rada (ttarodni savjet) sazvao, 1 koji jc trebao da se održi ovih dana n Kijevu.

koji su doveli do zabratic izdavanja putnili listova. Postoji opasnost, da će spoljni odnosi biti oštećeni i da dobri odnnsi prcma savcznicima mogu biti poremećeni. ,,Daily News“ u svome uvodniku smatra da tvrdjenja Pcvnsonbya nijesit sa svitn neosnovana i zaiitjeva da se o sventu otvoreno izjasne Baliour i Lloyd flcorgc.

Najnovije brzoiavne viiesti. Sporazunmi generali čestitaju sami sebi. Kb. Lugano, 2. septcmbra. Taljjanski listovi javb'aju: Orn ra’i Caćloma, Tlaig, Focb i PetaD’ izmjcnjali su brzojave, kojim ’ed n d ugomo čestitaju uspjehe. ('adorna ■ ijo propustio lu priliku a da ne ponvne i imdućo bovbo i pobje'de.

Grad i okolica. Istorijski Ualendar.

Novi žcljeziiički spoj iziucdiii Ileisingforsa i Petrogfiida. Kb. Stockholm, 2. septeinbra. Finske noviuc javljaju, da jc ruslca vlada zaključila čim nrijc izgradiri drugu željczničku prugu 'zntcdju H e 1s i n g f o r s a i Petrograda.

Raspust poljskog državnog vijeća. N e u s p j e 1 a s j e d n i c a p o s 1 a u ik a tt K rak o v u. Kb. Krakov, 2 . septembra. Jučer je biia sjednica pofjskili poslatiika na carevinskom vijeću i galicijskom saboru na kojoj se je raspravijalo o raspustu vrhoviiog poljskog državnog vijeća. Poslaitik grof Tarnowski pročisao je izjavu konzcrvativaca lcojom se traži da se ostane kod proklamacijc od 6. februara 1916. Ova izjava primljcna je sa burnirn protestom pa su svi opozicionarci otišli demonstrativno iz dvorane. Sjeđnica ie osfala bez uspjeba.

Francuska ministarska kriza. Kb. Zcneva, 2. scptembra. Francuski ministarski savjet je privremcno povjerio upravu ministarstva unutrašnjih poslova ministru prosvjete S t e e g u. Kb. Bern, 2. septembra. ,.L c O c n e v o i s“, koji je uvijek dobro obavješten o dogadjajima u francuskim krugovinia, drži da predstoji k r i z a f r a n c u s k o g c i j e 1 o k u plt og kabincta. Ministarstvo R ibota sc, jadikujc list, raspada. Istupanje M a I v y a primoraće Ribota novint prividnim srcdstvima i novim prikrivanjetn položaja, što svakako neće uvečati ugled vlade. Najčvršća potpora Maivya je bio ininistar pravde V i v i a n i, pod čijont jc iieposrcdnom odgovornošćti otpočcia istraga o smrti Almeryasa. Tajanstveni isltod te istrage nije u stanju da pojača položaj Viviana. I ministar Moncic postupio jc iicjtamctuo što je izjavio. da se u jedltont dogadjaju slaže s Malvyem. Najzad je i admiral Lacaze zbog izvjesnih okolnosti podnio ostavku, icoje bi, da koniora nije bila odložena, vjerovatno uzditnala cio kabinct. Osiin toga, nc treba zaboraviti, da Cletneneeau. koji je i izazvao poviačenjc Maivva u privatan život, ne napušta nilcad svoj rad dok ne izvede do kraja.

Engleska u ratu. Nezadovoljstvo zbog politike ratuog kabincta. Kb. Amsterdam, 2. septembra. Iz Londona se javija: Član donjcg đoma Ponsonby iznosi optužbu u pisinu upućenom ,,D a i I y N e w s u“, što engleskom spoljnom politikom upravlja sad isključivo ratni kabinet, a ne Foreign Office, lcoji često puta i ne zna ništa o spoljnint dogadjajima. Ponsonby liG r.ijc član ratnog kabineta i što se nlje ujiiiTL 3 savjet, kad je Northcliffe poslat u Ameviku. Tako isto njcga nijesu upitali niti ga pozvali radi savjčtovanja o stoekholmskoj stvar! o onim pregovorima,

Na današnji dau, 3. septembra 1609. csnova'n je grad N e w-Y o r k. Ima niu dakle lek nešto preko 300 godina, a broj stanovnika mu iznosl blizu 4 milijuna. — 3. scjttembra 1658. god. umro je 0 1 i v e r Cro m w c 11, lordprotektor engleski. Kada 'e 1644. god. u Engleskoj izbio gradjauski rat izmedjn prislalica parlainenta i kralja, C r o m w c I se odmah u ]>o<četku isticao u parlamentarnoj vojsci, kojoin je nanio uckoliko krvavih pcraza kraljevoj vojsci. Najzad je kralj Karlo I. i 7. doma Stuartovaca zarobljen i 1649. godine osudjen od pariamenta na stnrt i pogubljeii. Pcslijc mnogiii unutrašnjiii teškoća, proglašen je C r o m \v e 11 doživotnim državnim poglavarom Engleskc jiod titulom lord protcktora. Kratko vrijetne svojc vi.adavine. Cromwell je udario temelj poinorskoj prevlasti Engicske. Po njcgovoj smrti postao je njegov sin R i c h a r d lordprolektor. Po. u.spostavljanju kraljcvstva iskopan je Cromwellov leš i diguut jo na vješaia. 3. septeirtbra 1859. god. rodio se u Castres-u pok. vođja franc. socijaiista čuvcni govornik Jean Jaures. koji je pogittuo u samotn početku ovog rata od atentatorske rukc. — 3. septembra 1877. god. uniro je u St. fl e r m a i n e u L a y c-u blizu Tariza u dubokoj starosti poznati francuski državnik, prvi predsjcdnik treće francuske republike Adolphe ’f’ h i e r s.

Vijesti iz unutrašnjosti. Sakrivene kože. Živana Milunić iz Osečiiie imala je kod sebc 82 koinada sakrivenilt koža. Neko ju je od susjedslva prijavio, pa su ioi tc kože oduzete, a ona prijavljena. Ubili ga razbojuici. Javljaju tiam iz Cačka: 19. avgusta napaii su Lazara Slančevića iz Tisovičkog Potoka (opština Javor) u njcgovoj kući razbojnicl. Zlikovci su na seljaka ispalili nekoliko hi'aca iz pušaka. Dva su liitca pogodila i Eazara Stančevića teško ranila. Drugi je dan Lazar Stančcvić od tih rana umro. Zx zlikovcima je povedena stroga potraga, pa intade opravdanc nade, da ne čef izbjeći zasluženoj kazni Zapalilo se — groblje. Javljaju nam iz Lopatuice: ProšIoga nijeseca i>ošla je na groblje seIjanka Smiljka Radenkovlć iz Bogutovca, srcza kraljevačkog, da ua grobu svog pokojnog inuža upali sveću t pomoli se za ispokoj njegovo duše. No kako je duvao dosta jak vjetar, a trava uslijcd siltie vrućine bila veoma suva. od zapaljene svijeće zapail se trava i za kratalc čas se u plantenu nalazilo cijelo groblje. Na glas o toin. pošio je da gasi vatru gotovo cijelo selo, pa se lako toj iijcpoj i)ožrtvovnosti ima da zaltvali, da se vatra nije dalje raširila. Izgorjela kuća. Sredinom prošloga nijeseca izbila ie vatra u kući Milevc Čorbić it Kru^'atra se brzo raširila i prešia ! na okolnc zgrrnrc. 1 S p e okolne zgrade izgorjele sU oo -Cil 1043 «* Steta iznosi 3000 kruna.